stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Genlias gaat sluiten



Profiel afbeelding

Niet elke 'vooruitgang' blijkt een verbetering. WWW blijkt vaak onbereikbaar (overbelast?), onmogelijk om afbeeldingen te downloaden naar een Mac, beperkte zoekresultaten en als je ze hebt moet je omslachtig scrollen door veel te complexe pagina's.

Niet alleen zijn de zoekresultaten van WWW dus beperkt, ook de layout van de resultaten gebruikt veel schermruimte en onnodige tekst. Kan dus veel simpeler, compacter en completer.

Gelukkig kunnen alle archieven waar WWW mee wordt opgevuld rechtstreeks worden benaderd. Niet alleen leuker om te doen maar ook zijn deze voorzien van veel meer informatie en vaak gratis downloaden van aktes e.d. Via Genealogie Online kun je makkelijk in de ruim 30 archieven komen, dat heeft Bob Coret prima op zijn site geregeld.

Advies: Gebruik WWW niet, dat lost het sukkelig geschapen probleem zichzelf op.

Kees Boas

Kees Boas - 7 jan 2013 - 09:50

Als fanatiek onderzoeker volg ik de discussie rondom Genlias en Wie was wie. We hebben helaas afscheid moeten nemen van onze geliefde zoek machine per 1-01-2013. En ik mis hem wat was er mis met deze zoek machine ? in samenwerking met Genver deed hij goed dienst. We worden lui gemaakt moesten we vroeger uren struinen in de archieven voor een huwelijk en de 10 jaren tafels door spitten per gemeente. Nu krijgen we met een druk op de knop alles binnen. Moeten we dan zo nodig gelijk de scan hebben ? Mijn antwoord is nee we moeten er wel een beetje moeite voor blijven doen. dat maakt het onderzoek zo leuk. Wie is wie bevat daarin tegen nog minder dan Genlias en dan denk ik bij mezelf welke idioot van een ambtenaar is zo oliedom door te denken dat per 1-01-2013 alles vlekkeloos gaat werken? Wie is wie had volgends mij in 2010 al online gemoeten . Maar de firma Stap heeft het vertraagd we moeten zonodig extra dingetjes er in proppen daar zitten we op te wachten (niet dus) .

Ze hebben niets geleerd van het verleden Genlias heeft ook lang geduurd voor dat deze stabiel was. ondertussen Mag het CBG de boontjes doppen wat tonnen subsidie heeft gekost (en waar dat gebleven is weet niemand) . Ik zou mijn handen als organisatie er niet aan willen branden. Want je kan met een beetje gezond verstand nagaan dat dit leden gaat kosten. Want iedereen zal zijn gal gaan spuien nu de boel niet loopt . En denken als ik er voor moet gaan betalen dan zeg ik mijn lidmaatschap op. We zijn nou eenmaal Nederlanders en willen alles gratis .  

Wat mij stoort is het feit dat door alles online te zetten de overheid van de genealogie een melkkoetje maakt tot 1994 moesten we 2 kwartjes betalen om een akte in te zien zogenaamd voor onderhoud aan de fiche readers . Nu dat is afgeschaft is de kwaliteit van deze readers om te janken zo slecht en maken ho maar er staat gerust een maand lang defect op de machine. Nu  er scans zijn kun je het op de pc veel beter zien. moet voor het inzien van deze scans vaak betaald worden. Maar worden we niet gefopt door het argument dat het duur is de server moet worden betaald? welk archief is nog open op maandag? het is niet veel van 13:30 tot 17:00 maar toch je kon even snel wat zoeken. en de avond openstelling ? en de zaterdag ? allemaal weg bezuinigt en er gaan meer dagen komen. sommigen zijn de vrijdag al gesloten of snoepen een paar uurtjes per dag eraf. doordat we Digitaal zijn gegaan komen er niet zo veel genealogen in het archief. En dat gaat minder worden ook nu de weekenden en de avond openstelling is weg bezuinigt. En worden de medewerkers die met pensioen gaan niet vervangen. Dus kassa voor het archief die met minder personeel zijn hoofd boven water moet houden. Dus minder service in het archief en een zoek machine die niet goed werkt. Ik hoop dat het gezonde verstand weer terug komt en Genlias daarmee ook  

 Vriendelijke Groeten Herman Bennink

Herman Bennink - 8 jan 2013 - 06:03

Vandaag nog eens een poging gewaagd, nu specifiek op aktes die ik als bron (genlias) in mijn database heb staan, niet te vinden!

Ik zou best kunnen wennen aan de nieuwe structuur en opzet, maar zolang niet alle data beschikbaar is laat dan aub de oude genlias beschikbaar.

Eeuwig zonde dat al die uuren van vele vrijwilligers nu voor niets zijn geweest, en van wie is die data?

Mogen wij zelf niet struinen in die database?

RIP Genlias

Terry van Erp - 8 jan 2013 - 17:33

Antwoord van Wie WasWie op een vraag

Op dit moment worden de laatste gegevens van Genlias-deelnemers geïmporteerd
(Noord-Hollands Archief). Daarnaast worden reeds ingevoerde gegevens
periodiek opnieuw geharvest (up to date gehouden), waardoor er verschillen
kunnen optreden tussen de in Genlias en WieWasWie getoonde gegevens (zie ons
blog: http://wiewaswieblog.nl/2012/12/wiewaswie-wat-zit-erin/). Zodra deze
processen zijn afgerond bevat WieWasWie meer dan Genlias omdat ook
deelnemers aan de Digitale Stamboom en ander archieven hun gegevens op
WieWasWie beschikbaar stellen. We zijn ook in gesprek met nieuwe deelnemers
om het aantal beschikbare bronnen nog verder uit te breiden.

Cock Rijerkerk - 8 jan 2013 - 17:42

Excuus, de vermelde link werkt niet.

Hopelijk deze wel

http://wiewaswieblog.nl/2012/12/wiewaswie-wat-zit-erin/

Cock Rijerkerk - 8 jan 2013 - 17:48

Das een antwoord wat nergens opslaat ze hadden gewoon Wie is wie moeten vullen met alles wat in Genlias zat en toen de stekker eruit trekken. ook Utrecht zit er niet volledig in ik mis gegevens van Baarn en nog veel meer plaatsen . ik vermoed dat het allemaal snel moest en men geen gezichtsverlies wilde leiden

Herman Bennink - 8 jan 2013 - 20:42

Is het niet mogelijk dat er een lijstje wordt gepubliceert met alle zoek machine's erop zodat we WWW helemaal niet meer nodig hebben. En als niemand deze webside meer bezoekt zal men vanzelf bij WWW na gaan denken of ze wel goed bezig zijn.

Marino van der Klei - 9 jan 2013 - 09:07

Cock Rijerkerk - 9 jan 2013 - 09:28

Er zijn zoekmachines in ruime mate besschikbaar. Naast de site die in de laatste bijdrage genoemd wordt is er ook nog http://www.ngv.nl/Links/homepage.php?action=categorie&site=NGV&frams=n van de Nederlandse Genealogische Vereniging en niet te vergeten het onmisbare http://www.geneaknowhow.net/digi/bronnen.html

Ongetwijfeld vergeet ik nog een paar belangrijke.

mvg-Ben

Ben Wegman - 9 jan 2013 - 09:41

Ik hoop dat de organisatoren van Genlias een kopie van deze zoekmachine in een 'kluis' zal bewaren.

Ik vermoed namelijk dat we die over enige tijd weer nodig hebben omdat WWW een totale mislukking zal worden of inmiddels al is geworden.

Andre van Elmpt - 9 jan 2013 - 10:50

WWW was al een mislukking, mede daarom is genlias offline en direct doorgelinkt.

WWW draaide al een hele tijd naast genlias, maar niemand maakte er gebruik van, dus op 1 januari 2013 heeft men iedereen gedwongen om WWW te gaan gebruiken.

Jammer dat het zo is gegaan, nog steeds mis ik enorm veel data in WWW, snap niet dat men dit zo wil laten mislukken.

Terry van Erp - 9 jan 2013 - 16:03

na wat ik heb gehoord werd het te duur om Genlias te laten draaien op een server maar ja dat kan ook weer een smoes zijn. Ik vrees dat als Wie is Wie draait .ook Drenlias en Digitale stamboom  gaan verdwijnen

Herman Bennink - 9 jan 2013 - 23:23

> Ik vrees dat als Wie is Wie draait .ook Drenlias en Digitale stamboom  gaan verdwijnen


Daar hoef je volgens mij niet zo bang voor te zijn. Beiden zijn initiatieven van (samenwerkende) individuele archieven, WieWasWie is een initiatief van de overkoepelende organisatie. Ik schat in dat bv de sites van het Amsterdamse, Rotterdamse, Utrechtse, Brabantse, Friese, Zeeuwse, etc etc archief niet gaan sluiten, ongeacht de status van één centrale zoekmachine.

BertKoor - 10 jan 2013 - 15:15

De diverse Archieven aangesloten bij WWW zijn verantwoordelijk voor het stopzetten van Genlias, ze willen er geen geld meer in steken.

Het CBG werd gedwongen om WWW te exploiteren, anders zou de subsidiekraan worden dichtgedraaid en wat doe je als er een pistool op je borst wordt gezet.

Juist, proberen te overleven.

De enige remedie is geen abonnement te nemen op WWW,

U bepaalt zelf of U WWW in deze vorm op de kabel wilt houden.

Groet,

Everardus 

Everardus Rollema - 10 jan 2013 - 18:37

Tja ik ben vel tegenstander van www geworden  nu Genlias uit de lucht is maar ik vind het ook jammer dat het CBG gedwongen werd om dit te doen. Een wens van mij is uit gekomen dat alles van Zuid Holland  in CBG terrecht is gekomen. want dat archief was om te janken zo slecht. Ik denk dat dit het CBG wel leden gaat kosten.

Herman Bennink - 10 jan 2013 - 18:54

Of er Vrienden van het CBG gaan opzeggen zal moeten blijken uit de statistieken eind 2013.

Vooralsnog leg ik de verantwoordelijkheid bij de Archieven en niet bij het CBG

Als u doelt op het Nationaal Archief, dan kan ik U schrijven, dat niet alles bij het CBG is terecht gekomen, vele archieven zijn vervreemd en bij de diverse Archieven of Streekarchieven onder gebracht.

Denk hierbij o.a. aan ORA en ONA een proces wat al jaren gaande is.

Door ruimte gebrek zijn de grijze 10/jarige tafels van de BS alleen nog maar bij aanvraag te raadplegen bij het CBG.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 10 jan 2013 - 18:58

Het CBG   is er volgends mij een beetje in geluisd .zij zijn de dupe van de perikelen voor dat ze eigenaar werden van Wie was Wie . Het project was gedoemd te mislukken velen van ons hadden nooit verwacht dat hij in 2012  online zou gaan.Wat ik zo jammer vind is dat men niet heeft geleerd van de lancering van Genlias  die verliep ook niet makkelijk veel te weinig server capiciteit. veel fouten  langzaam met het vullen van de database .  nu komen er fout meldingen zie je veel dingen die in Genlias wel aanwezig waren niet in Wie was Wie.. het komt een beetje neer op nieuwe schoenen kopen zonder te passen en dan de oude bij thuiskomst weggooien en er dan achter komen dat nieuwe te krap zitten. Ik ben wel realistisch om te denken  dat het CBG geen blaam treft maar kunnen anderen het ook?  Ik draag het CBG persoonlijk een warm hart toe  het heeft me goed geholpen in mijn onderzoek. en ik vind de studiezaal medewerkers ook toppers .

ik ben misschien te veel genealoog ik kijk meer naar de BS en DTB als dat goed is dan gaat het de goede kant op. Vroeger dacht ik hoe kan dat  10 jaren tafels die tot 1842 lopen en  dat de rest is verbrand  bij meer dan de helft van alle plaatsen. Dan zakt je de moed in de schoenen tot dat ik er achter kwam dat de tafels van 1843 tot 1932 gewoon bij het CBG te vinden waren. En het was ook wel vernederend om als Crimineel  behandeld te worden  als je de studiezaal ging  betreden je mocht nog blij zijn als je notitieboek mee mocht. Ik persoonlijk ging altijd vrolijk naar binnen maar kwam al gauw weer chagarijnig  naar buiten. want ik vond bij het CBG veel meer .

na wat ik heb gehoord gaan de partners die mee doen met Wie is Wie hun zoekmachines uit de lucht halen zodra alles is over gezet in Wie is wie  ook Drenlias en Digitale stamboom zullen dan verdwijnen

Herman Bennink - 12 jan 2013 - 00:15

Vandaag nog maar eens geprobeerd om via WWW enkele gegevens te zoeken. Helaas, ook nu vond ik geen gegevens die in Genlias wel op te zoeken waren. Wat een mislukking dat WWW.

Waarom zouden we een abonnement moeten nemen op WWW?

Het zal er wel op neer komen dat wij als amateurs weer ouderwets naar het archief gaan om verder te zoeken naar ontbrekende gegevens voor het familieonderzoek. Is ook best gezellig.

Andre van Elmpt - 12 jan 2013 - 11:01


Ik denk dat het verstandig dat alle vrijwilligers aanspraak gaan maken op de door hun ingevoerde data in Genlias en deze zelf op een of andere manier beschikbaar gaan maken.

Weet niet groot deze database momenteel is, maar er is vast wel een partij te vinden die deze wil hosten.

En als het echt niet anders kan, gewoon als tekst, of al zijn het maar PDF files waarin je kan zoeken, als er alles maar in staat.

Ik wil alles met liefde en plezier op mijn server zetten.

En nu moet ik aan het werk.....

Terry van Erp - 12 jan 2013 - 11:10







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu