stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wat is de betekenis van je achternaam of waar komt hij vandaan?



Profiel afbeelding

Ik heb altijd gedacht dat met mijn achternaam (wolf) gewoon het dier bedoeld werd, zoals bij de families Vos, de Beer, etc etc.

Maar wat blijkt, de familie heette van oorsprong helemaal niet Wolf, maar Hamburger. In 1812 nam Wolf Abraham Hamburger de naam Bernard Wolf aan. Zijn zonen, Mozes Wolf Hamburger en Abraham Wolf Hamburger kregen de namen Maurice Wolf en Adolph Wolf.

Het was van oorsprong dus een voornaam.

Ik ben trouwens wel nieuwschierig naar mijn moeders achternaam: Den Tonkelaar. Ik heb geen idee waar dat vandaan komt.

Nathalie - 3 aug 2009 - 16:10

Kent u deze site?

Kun je de betekenis van je achternaam enz enz achterhalen.

http://www.meertens.knaw.nl/nfd/

Gr Jorina

Jorina - 3 aug 2009 - 16:17

Nee die site kende ik niet, maar daar wordt ook niet in uitgelegd wat Tonkelaar betekend Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En ik was eigenlijk nieuwsgierig of er mensen waren die door stamboomonderzoek achter de betekenis van hun naam zijn gekomen.

Leek me wel een aardig onderwerp.

Nathalie

Nathalie - 3 aug 2009 - 16:21

Hallo Nathalie,

Den Tonkelaar zou dat niet afkomstig kunnen zijn van Ten Donkelaar?

En dat een ongehuwde moeder haar familienaam bewust of onbewust,

of misschien wel door de ambtenaar,

heeft veranderd in Den Tonkelaar?

Familienaam Den Tonkelaar komt men niet veel tegen.

mvg, Masje II

Masje II - 3 aug 2009 - 18:26

Dat weet ik niet, zou kunnen. Het is een Leidse familie en zover ik weet zijn alle den Tonkelaars die je tegen kan komen familie van elkaar. Ik kwam er zelfs kleinkinderen van een mevrouw den Tonkelaar op Facebook tegen die in Toronto wonen. Blijkt dat die mevrouw mijn moeders tante was.

Maar ik zou dus graag van andere mensen verhalen over hun achternaam horen. Of over namen uit hun stamboom met de verklaring ervan.

Nathalie - 3 aug 2009 - 19:34

Tonken wordt bij het kaarsen maken gebruikt, hij kan dus van beroep kaarsenmaker geweest zijn?
Dompelen

De oudste methode om kaarsen te maken is het dompelen, ook wel tonken genoemd. De pit wordt door gesmolten was of vet getrokken. Na enige tijd uitharden volgt een tweede onderdompeling in de was of vet, waarna opnieuw uitgehard wordt. (De was of het vet stolt). Het proces wordt net zo lang herhaald tot de kaars de vereiste dikte heeft gekregen. De dompelmethode gaat terug naar de Romeinse tijd en was de belangrijkste methode om kaarsen te maken in de Middeleeuwen en lang erna. Deze methode werd wel verbeterd. In een frame werden een aantal pitten evenwijdig aan elkaar bevestigd en tegelijkertijd in het vloeibare vet (of de was) gedompeld. Door het dompelen kunnen de kaarsen wat onregelmatig uitlopen, daarom worden de ondereinden van de kaarsen afgeknepen of afgesmolten.

carola - 4 aug 2009 - 07:50

Mijn achternaam is Mulder wat Molenaar betekent.

Ben alleen niet gekomen tot een voorvader die molenaar was. Wie weet komt dat nog.

Jorina - 4 aug 2009 - 09:50

mijn mans naam is scheepers, veel mensen dachten dat dit te maken had met de scheepvaart, maar het heeft dus te maken met schaapsherders.

Of het in zijn familie voorkomt weet ik niet, ik zit nu half 18de eeuw, maar loop dan vast in duitsland.

Het echtpaar waar ik op strand waren landbouwers.

carola - 4 aug 2009 - 19:29

altijd gedacht dat mijn achternaam Niepoort wel te maken zou hebben met de plaats Nieuwpoort. Tot ik er achter kwam dat mijn verre voorvader uit de omgeving van Osnabrück kwam en daar niet als Niepoort, maar als Nie(n)porte geboren was. De naam blijkt een inkorting te zijn van de oorspronkelijke naam " to  (= zu) der neuen wehrpforte (= bij de nieuwe verdedigingspoort).

niepoort - 8 aug 2009 - 16:43

Hoi,

Mijn meisjesnaam is ten Napel. Vroeger dacht ik natuurlijk dat het van Napels uit Italië kwam, exotisch verhaal! Helaas is dit niet de meest logische verklaring. Meerdere verklaringen doen de ronde, echter de meest aannemelijke verklaring, mijns inziens, is de volgende:

"....ten Napel is ontstaan uit ten Apel, wat duidelijk blijkt uit een document uit een zeventiende eeuws protocolboek van het voormalige schoutambt Vollenhove..." (uit de omgeving Vollenhove/Genemuiden komen de meeste huidige ten Napels) "...daar woonde in 1681 ene Egbert Tijmens ten Aepel, maar in hetzelfde stuk wordt hij achtereenvolgens ten Naepel en ten Napel genoemd. Wat er met de naam ten Napel gebeurd is, staat niet op zichzelf: de 'n' van het voorzetsel 'ten' heeft men aan het volgende woord 'apel' gehecht, wat alleen in de spelling de aandacht trekt. Bij Nijkerk ligt het gehucht Appel, dat in 1146 Appele heette (de uitgang 'le'  is een verzwakking van 'lo'). We kunnen aannemen dat de naam eenmaal Appelo is geweest  .... De uitgang lo heeft als oorspronkelijke betekenis: (een open plek in een) bos. Appelo is dus: appelbosje, d.w.z. een bos waarin wilde appelbomen groeiden...."

(bron: 'Niet allemaal klompen uit één stam' van D. ten Napel)

Dus 'ten Napel' betekent zoiets als 'bij of van den appelbos', waarbij 'den' in de loop der tijd 'ten' is geworden, de 'n' van het voorvoegsel aan de achternaam is betrokken door de uitspraak en waarbij de laatste klinker van 'lo', 'loo' of 'le' (= bos), in de loop der tijd, is vervallen. Klinkt wel logisch....

Groeten

Carla ten Napel

Carla Nanninga - ten Napel - 8 aug 2009 - 18:11

De naam Zeedijk, komt uit Middelharnis in 1550 woonde daar Jacobus Cornelisse aan de Zeedijk.

Mijn naam Sacré komt uit Frankrijk, betekent de geheiligde, maar waarom de naam ooit is aangenomen/gebruikt dat weet ik niet. Wel dat de eerste Sacré hier als douanier in dienst van Keizer Napoleon in Hindelopen werd gestationeerd.

Mijn moeders naam Lankhorst komt uit het plaatsje Lankhorst nabij Staphorst en Rouveen. De naam (van der) Lankhorst werd aangenomen toen Berend Jansz. omstreeks 1680 naar Kampen trok.

Mijn grootmoeders naam is Molenaar. Zij was de dochter van een molenaarsgeslacht uit Sneek. De koopakte van de molen "de Roode Molen" te Sneek, uit 1763,  is in mijn bezit. In 1811 nam haar voorvader de achternaam Molenaar aan. Zijn zussen namen de naam van der Meulen aan.

Ach soms is de keuze cq herkomst van een naam zo eenvoudig.

Laura Zeedijk-Sacre - 9 aug 2009 - 16:52

Als ik nu goed zit, is de betekenis van mijn achternaam (Terruwe), tarwe.

Door de gegevens van b.v. scheepsladingen (België), ben ik hier achter

gekomen. Ik heb veel gegoogled. Nu zou ik nog willen weten, waar deze naam vandaan komt.

Omdat de naam zeer verhaspeld is, zit ik al heel lang op een dood spoor.

Het zou heerlijk zijn om weer eens iets nieuws te vinden.

Hartelijke groet, Tineke

tineke - 21 aug 2009 - 23:41

Meertens (waarnaar het Meertensinstituut is vernoemd) gaf ooit aan, dat je voor de betekenis terug moet gaan naar de oudste schrijfwijze van de familienaam.

In een goedkoop familienamenboek wordt over mijn familienaam Jongkoen beweerd, dat die terug zou gaan tot "Jonge Koenraad".  Een voornaam, die 366 jarenlang niet in de familie voorkomt. Een dikke duim!

Een aantal familieleden ergerde zich eraan, dat de naam door derden werd verhaspeld tot Jonkhoen en laat dit nu net de oudste Goudse schrijfwijze (1702) van de vernederlandste Franse/Zuid-Nederlandse Familienaam Pollé-Pollet-Poulet-Poulle zijn. Oudste schrijfwijzen zijn JongeHoen, Jonghoen, Jonckhoen, Jonkhoen en Jongkoen.

Martin Jongkoen - 23 aug 2009 - 15:29

Den Tonkelaar komt volgens Digitalestamboom.nl pas voor het eerst 10-11-1832 te Leiden voor. Daar staat een inschrijving van het bevolkingsregister van een Johannis/Johannes - tuinman aan de Beestenmarkt - en mogelijk geeft de orginele inschrijving aan waar hij vandaan komt.

Te Rijnsburg is er sprake van de geboorte van een Jannetje ten Donkelaar 13-4-1812, maar de digitale stamboom noemt géén naam van de moeder en als vadersnaam slechts de achternaam. Idem bij een Maartje (1815), een Hermanus (1819) en Leentje (1821).

Martin Jongkoen - 23 aug 2009 - 15:50

Beste Nathalie,nichtje, 

Zelf zoek ik bij tijd en wijle, als drager, ook naar de naam den Tonkelaar. Het verhaal van het kaarsen maken heeft inderdaad lang de ronde gedaan in de familie. Het Meertens Instituut geeft de naam een plaatsaanduidende betekenis, een laar is een open plek in een bos. Mijn vader dacht dat er een riviertje de Tonkel in Belgie bestaat. Daar heb ik naar gezocht maar ik kwam niet verder dan een veldnaam in Groningen: Tonckel. In diverse documenten wordt geschreven over Muntendam Over Tonckel en een erfafscheiding die Over Tonckel heet.  

Ik ben van plan dit nog eens nader te onderzoeken in het archief van Groningen.

In Friesland bestaat er overigens een familie Tonkelaar, zonder het voorvoegsel den. Deze familie is nog kleiner dan de familie den Tonkelaar, er zijn minder dan 4 naamdragers.

Ik heb overigens een zeer sumiere stamboom die in 1943 in Leiden door de burgerlijke stand is opgemaakt.

Het gaat hier om de directe lijn naar Jacobus Adriaan Nicolaas den Tonkelaar en Suze Teleng, de ouders van je moeder, onze grootouders.

Hannelore den Tonkelaar - 26 dec 2009 - 16:53

Hoi Hannelore,

Leuk om je hier ook tegen te komen. Ik heb van de zomer, toen ik in nederland was, van mijn moeder die stamboom gekregen. Ik moet hem nog steeds eens in mijn stamboomprogramma verwerken.

Laat het me weten als je er ooit achter komt waar de naam vandaan komt!

Nathalie - 26 dec 2009 - 19:45

Eerder is al de vraag gesteld of het oorspronkelijk Ten Donkelaar kan zijn geweest. Zelf vermeldingen te Rijnsburg opgegeven. In Genlias.nl staat bij een huwelijk te Rijnsburg 10-12-1835 akte nr. 16 over de bruidegom:

Dirk ten Tonkelaar Geboortedatum: 22-06-1808 Leeftijd: 26 Geboorteplaats: Rijnsburg

Vader Jan ten Tonkelaar Moeder

Marijtje Buijtenom

Mogelijk bieden de huwelijkse bijlagen in het Nationaal Archief ZH te Den Haag nabij NS-Station Den Haag CS uitkomst.

Ten Donkelaar komt tenminste vanaf 1735 voor te Goor. Mogelijk zelfs 50 jaar eerder daar en/of te Diepenheim. Zie:

http://74.125.77.132/search?q=cache:cHK4Jk4qMpsJ:twente.ngv.nl/cgi-bin/grep.cgi%3Fzoek%3Ddonkelaar+%22Ten+Tonkelaar%22+Rijnsburg&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

Uit Alphabetische Lijst van de Dorpen, Gehuchten, Buurten enz. in Nederland door W.L.H. Köster Henke 1935 het volgende:

* Donkelaar gehucht in de gemeente Woudenberg (Utrecht)

* Tongelaar gehucht in de gemeente Gassel (Noord Brabant)

Er is ook een Landgoed/Kasteel Tongelaar in Mill (Noord Brabant):

http://www.kasteeltongelaar.nl/

Martin Jongkoen - 26 dec 2009 - 19:59

Zoekend in de digitale stamboom onder "Tongelaer" komen de onderstaande 3 oudste vermeldingen naar voren. Opmerkelijk is, dat bij de 3e de plaats van herkomst Oude Tonge is.

Overledene

Sara Beijerts

Barttelemets Tongelaer

Plaats Rotterdam Datum begraven 27-12-1689 Overledene liet 2 minderjarige kinderen na

 

Bruidegom

Joannes Janssen van Tongelaer

Bruid

Joanna Michiels van Asten

Plaats Leende Datum trouwen 20-02-1724 

  

Bruidegom

Johannes van Tongelaer In De Oude Tong

Bruid

Johanna van Riel Hebbende Laets Hier Gewoont

Plaats Rotterdam Datum ondertrouw 22-05-1751 Is attestatie na de Oude Tong terugge gesonden.

 

Zie voor Kasteel Tongelaar/Tongelaer ook:

http://www.kasteleninnederland.nl/kasteel1050.php

Martin Jongkoen - 26 dec 2009 - 22:30

Er is in Mill (in de buurt van Uden) een kasteeltje dat Tongelaar heet.

Misschien interessant?

Oops had niet gezien dat hier al naar verwezen was

Irma Bresser - 29 dec 2009 - 13:18


Dirk zv Jan ten Tonkelaar x Marijtje Buijtenom geboren/gedoopt 22/6/1808 te Rijnsburg heet eigenlijk Dirk ten Donkelaar . Er is sprake van een verschrijving bij het extract uit het doopgeregister , dat zij bevindt onder de huwelijkse bijlagen.

De klapper op de DTB/Gaardersboeken van districtnr. 10 Rijnland - Kuststreek vermeldt over de periode 1796-1811 zijn doop en die van 2 zussen (Sophia 1806 en Marijtje 1810 ) te Rijnsburg . In de periode 1776-1795 treffen we doop van vader Jan zv Harmen ten Donkelaar x Fijtje (Trijntje?) van den Eikel/Eijkel te Hillegom 27/7/1777 aan. In de periode 1756-1775 worden zijn oudere broer Anthonij (1772 n.b. Dirk = variant op Anthonij ) en zus Jannetje (1775 ) te Hillegom gedoopt.

Eerdere vermeldingen komen er niet voor. Na door de klapper op de dopen op het verkeerde spoor te zijn gezet, is uiteindelijk aangetroffen het huwelijk te Noordwijk 27/10/1771 van grootvader Harmen ten Donkelaar jm geboren te Goor x Fytje Eykel geboren/wonend te Noordwijk.

Martin Jongkoen - 30 dec 2009 - 14:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu