stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Arbeid migratie leiden/amsterdam 1700-1750: Dolphijn



Profiel afbeelding

Alex, goede samenvatting, gebaseerd op de feiten. Mieke haar aanvulling is juist, het is Berendina die overlijdt. Ik heb er weinig aan toe te voegen, behoudens de al bekende <1780 wehl verwijzingen, en de Gertruda uit de Nijmeegse verwijzing.

Nu dan mijn huidige speculatie, ik zoek al langer de vader van Pieter, kan het de onderstaande Peter zijn? Reden zijn de namen, en het is feitelijk de enige Pieter/Peter die in het juiste tijdframe in Ruurlo is geboren. ik kan het tegendeel (nog) niet bewijzen.

TROUWBOEK 1703- 1732

23-3-1721 - Garrijt Henrijcks, j.m. s. van Henr. op de Kleijne Landeweer uijt Ruerlo, en Hendersken Peters , n.d. van Peter op Kleijn Lenderinck tot Hengelo. 

RUURLO DOOPBOEK 1717-1734

7 nov 1723 - TEUNISKE, d. van Gerrijt Henricks en Henrickje Peters. Get. - Parens 

18 nov. 1725 - PETER, s. van Gerrijt Henrick en Peterke Henris. Get. - Parens

21 oct 1731 - BARTHOLD, s. van Gerrijt Henris en Henrikje Peters. Get. - Parens

LIDMAATSCHAP RUURLO 1666-1732

- met attestatie van Steender. Henderske Peters   22-06-1721

D. 25 decemb. 1721. Zijn na gedane belijdenisse tot des H.H. Avontmaal toegelaten - Sweer Jansen; Berent Lamberts - in de Velthoeck; Henrick Mol op Luesinck-brink; Gerrijt Henriks op de Kleijne Landeweer; Harmen Roelofs op de Kleijne Paalder; Roelof Egberts op het Rijckenberg.

Item -

Aaltje Jansen op de Haar; Janna Harmsen op Kremersplaats; Berentje Harmsen op de Wuestemate; Trijntje Henricks op Luesink-brink; Wilmina Henricks op Garvelink-brink.

5-4-1744 Op Paaschen - Op belijdeni des geloofs aengenomen -

Garrit Hulshof; Berent Naeldenberg; Derk Berenschot; Derk Lievestro; Gerrit Hendriksen - vertrokken na Vorden; 

Johannes Dolphijn - 27 mar 2014 - 18:22

Allereerst dank aan Mieke en Jan voor hun commentaar en correcties. 

 

Ook dank aan Martin voor de connectie met de lakens in Gouda. Ik weet vanuit de familiehistorie dat in ieder geval vanaf het einde van de 19e eeuw alle mannelijke Dolphijnen in Ruurlo verfmengers en huisschilders waren.

 

Jan, je suggesties ga ik bestuderen. Zeker interessant.

 

Ik neig vooralsnog meer naar de suggestie van Jan richting Wehl. Ik begreep echter dat de afstammelingen van "Dolphijn" katholiek waren en dat men in Ruurlo met name protestants was. Dat kan duiden op de komst van elders. De Kleefse enclave, waaronder Wehl en Rheden, waren in der tijd overwegend katholiek, zo begreep ik. De twisten aldaar hebben rond 1750 een uitstroom naar Gelderland bewerkstelligd, zo schreef ik in een eerdere post.

 

Los van de vraag wat de familienaam was voordat "Dolphijn" in gebruik kwam, blijft bij mij de vraag wat de herkomst van "Dolphijn" is. Op andere plaatsen in Nederland lijkt het te verwijzen naar een naam van een schip, molen, bakkerij, herberg etc. Een dergelijk aanknopingspunt vond ik niet in de omgeving van Ruurlo, behalve de straatnaam L. Dolfingweg te Baak. Steenderen. Mogelijk gaat het hier om een persoonsaanduiding. Misschien slaat dit op "Lange Dolfingweg".  Ik kan ook niet terugvinden of dit een oude of nieuwe weg of naam is. De familienaam Dolfing komen we tegen in Werterbork (Drente). Iemand een idee?

 

Ook in Wehl en omgeving vond ik geen aanknopingspunt met een gebouw of object dat refereert aan een dolfijn.

 

Ik ben benieuwd.

 

 

Alex

Alex - 28 mar 2014 - 17:17

http://www.genealogiedomein.nl/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=336&Itemid=27

in de lijst van trefwoorden in het AHA vind ik dolfyn, dolphyn enz. Ik kan echter namen met een y niet terugvinden op genealogiedomein.nl of ecal.nu 

Johannes Dolphijn - 29 mar 2014 - 09:50

Alex,  

http://www.genealogiedomein.nl/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=1837&Itemid=27

met een Frans jansse uit doesburg die in 1777 met de boot genaamd dolfijn vertrekt 

Johannes Dolphijn - 18 apr 2014 - 23:08

L.S.

 

Ik kwam nog enkele opmerkelijke veriwjzingen tegen:

Hengelo-Zelhem

Het gaat hier om twee dorpen direct naast Ruurlo en Vorden gelegen. In het RK doopboek van Hengelo – Zelhem staat vermeldt:

06.09.1787 - 6 septembris - GERARDA p. Reijnt Cuipers et Henrica Jansen sus. Peter Dolfphin et Mijntien Cuipers

Ongetwijfeld wordt hier Peter Dolphijn als getuige bedoeld. Grootouders, ooms en tantes wordt meestal gevraagd peter of meter te zijn. Bij een katholieke doop worden doorgaans twee getuigen gevraagd: een (mannelijke) peter of peetoom en een (vrouwelijke) meter of peettante. Deze peetouders zijn samen de doopborgen. Behalve hun functie als getuigen, wordt hun ook gevraagd een bijzondere zorg en aandacht te besteden aan de katholieke opvoeding van het kind, in het bijzonder wanneer het kind zijn beide ouders zou verliezen. Kortom,zou het kunnen zijn dat Mijntien Cuipers de partners was van Peter Dolphijn senior, de vader van de in 1807 te Vorden op 50 jarige leeftijd overleden Peter Dolphijn?

Zutphen

Ik vond Nederduits Gereformeerde Gemeente ZUTPHEN Doopboek - Periode 1800-1811, op 11 oktober 1810:

Geboortedag: d. 11 oct. - Doopdag: d. 24 oct. Kind: CORNELIS Ouders: Cornelis Dolfianus - Frederika Marinus Doops-getuige: Harmiena Jansen Predikant: J. Noordink

Een link met deze "Dolfianus", mogelijk latinisering van "Dolfijn" of "Dolphijn", en de tak uit Vorden/Ruurlo vond ik niet. Enige suggesties?

Middelburg

In het Zeeuwsarchief (www.zeeuwsarchief.nl) stuitte ik op ene Pieter Dolphijn waarvan in 1816 geregistreerd is dat deze gedetineerd was in het Huis van Detentie te Middelburg. Kennelijk eerst in het signalementenrehistere, waarbij aangegeven wordt dat zijn herkomst Groningen zou zijn en lin datzelfde jaar, in het inschrijvingsregister, met de aanduiding dat de geboorteplaats Zutphen zou zijn. Mogelijk is het graafschap Zutphen bedoeld. Verder kwam destijds en voordien de naam Dolphijn/Dolfijn etc. in Middelburg, Brielle etc. zeer ruim voor te komen. Zou deze Pieter Dolphijn de Peter Dolphijn kunnen zijn die geboren is in 1783 uit het huwelijk van Peter Dolphijn en Berendina Lankhorst? Is er in dat kader een connectie te maken met de familienaam in Zeeland? Ik kom hier niet verder mee.

Op voorhand dank voor de inspanningen en hulp.

 

Alex

Alex - 20 mei 2015 - 13:37

Alex,

Peter in de Zeeuwse gevangenis blijkt de oudste zoon van Peter Dolphijn en Dina Lankhorst. Hier wat ik heb gevonden:

Hij wordt geboren op 17 mei 1783 in Vorden en op 30 mei gedoopt, getuigen zijn Reinerus Gotink en Elisabeth Gielinck, zij zijn ook zijn peetouders. Hij verliest al op 6-jarige leeftijd zijn moeder en binnen een jaar nadien zijn dan jongste broertje, Johannes. Peter blijft zijn verdere leven ongehuwd, hij lijkt op te groeien voor galg en rad. Op 9 augustus 1816 wordt Peter opgesloten in de gevangenis van Middelburg wegens bedelarij. Hij moet een straf uitzitten van een half jaar. Bijzonder is dat zijn lichamelijke conditie erbarmelijk is. Hij heeft een litteken van een schotwond aan de rechterarm en die arm is stijf. Ook heeft hij een "steek" onder de kin en is zijn linkerhand verpletterd. Op 14 februari 1817 wordt hij in vrijheidgesteld. 
Met Peter wordt het niet beter, waarschijnlijk hebben zijn verwondingen hem gehandicapt en kan hij niet meer werken. Hij sterft 20 januari 1850 op 67-jarige leeftijd in Ommerschans en staat vermeld als "kolonist". Dit duidt erop dat hij in de bedelaars kolonie Ommerschans woonde, een van oorsprong liefdadigheidsinstelling waar de maatschappelijk kanslozen een leven bij elkaar konden scharrelen. Pas op 27 juli 1850, een half jaar na zijn overlijden wordt de akte opgemaakt te Vorden.

groet,

Jan

Johannes Dolphijn - 18 nov 2016 - 09:24

Beste Alex,

in het RK doopboek 1800-1811 van Zutphen:

1801: 29 apr. baptizata est ALIJDA HENRICA filia Egberti Naas acatholici et Alijdae Molendijk Susc. Petrus Dolphinie et Maria Molendijk. 

Dit is zeer waarschijnlijk onze Peter, Maria is een jongere zus van Teuntje. 

En

1809: 1 septembris baptizata est HENDRINA MARIA illegitima Joannae Looman et ut mater dixit Joannis Dalphin Susc. Henrs Looman et Maria Elis. Stomps. 

 

Ben heel benieuwd wie die Joannis is, de zoon van Peter en Teun is op 1 sept 1809 net 17 jaar, erg jong maar mogelijk. Verder geen kandidaten bij mij bekend. Mogelijk een andere tak. 

"Et ut mater dixit" betekent "de moeder zegt".

Joannis ipv Joannes betekent "is van". Met dank aan dit forum.

Meer info over "Dalphin" en "Looman" zou helpen.

groet,

Jan

Johannes Dolphijn - 22 mei 2017 - 08:13


Over peter Dolphijn te Zeeland, zie mijn eerdere reactie op dit item.

Johannes Dolphijn - 20 sep 2017 - 21:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu