stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Willem Thoniszn van Schie gehuwd met Trijntje Willemsdr Wassenaar in Noordwijk.



Profiel afbeelding

Tja Arie, als je over Zandvoorters gaat beginnen dan ben je mij aandacht gauw kwijt, ga ik wel wat voor Apollonia uitzoeken ;-)

Maar serieus, Zandvoorters heb ik niet in mijn bestanden. Misschien een enkeling, hoewel het de buurgemeente is was er niet of nauwelijks contact, hoogstens een enkele keer via vissers op Noordwijk Zee. Dat was nog een beetje dichtbij, per schip. Voor de Noordwijkse agrariërs was Zandvoort een verre, heel andere wereld.

Apollonia, ik ben er met Trijntge wel uit. Het was niet oude of jonge Trijntge die met Tijs Jansz Bronsgeest trouwde, maar een heel andere Trijntge en toch een Wassenaar. Dat zit zo:

Op 14-04-1702 (ONA Leiden 1419/32)  vindt de uitkoop plaats van de kinderen van Tijs Jansz Bronsgeest na het overlijden van zijn vrouw. Voogden van de kinderen zijn Jacob (Maertensz) VInck uit Rotterdam en Sijmon Cornelisz van Velsen. Jacob is ter haring, dus niet aanwezig.

Diezelfde Jacob Maertensz Vinck was 21-06-1681 oom en voogd van de kinderen van Theunis Gerritsz Waesdorp en Hillegont Sijmonsdr, terwijl hij op 05-03-1681 geld te goed had van Maertgen Sijmonsdr, de weduwe van Willem Gerritsz Wassenaer. Theunis Gerritsz was op 04-04-1675 de voogd van Maertgen Sijmonsdr toen ze voor het eerst als weduwe werd vermeld in Voorhout. Jacob was getrouwd met Grietgen Sijmonsdr, een zus van Hillegont en Maertgen.

Op 27-05-1681 worden in ONA Noordwijk de weeskinderen van Willem en Maertgen genoemd: Trijntgen 10 jaar en Grietgen 7 jaar.

Dat zijn Trijntgen Willems die met Tijs trouwde, en Grietgen Willems die getuige was bij de dopen van haar eerste en vierde kind. Bij d'r eerste was er een Sijmon Cornelisz bij, dat moet die Van Velsen zijn, die in 1702 een oudoom van de kinderen van Tijs Jansz werd genoemd. Dat klopt, aangetrouwd, want hij was x Haesgen Sijmonsdr die dan ook een zus van Maertgen Sijmonsdr geweest moet zijn. Er waren ook nog een Catharina en een Trijntgen Sijmonsdr (ik geloof dat er inderdaad weer twee waren), en vader Sijmon NN was kennelijk twee maal getrouwd en had enkel dochters.

Willem Gerritsz Wassenaer was een broer van (we blijven bij de Trijntges) Trijntge Gerritsdr Wassenaer die getrouwd was met Pieter Jansz van der Fluijt. Die ken je dus al.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 23 apr 2014 - 01:59

Frans,

Fijn dat je de Wassenaers een stuk voor me ontward heb. Al die Trijintges !

Ik ga alles nu eens goed bekijken. De namen van de andere personen komen me ook vaag ? bekend voor.

Hoe ik aan de verkeerde ouders ben gekomen weet ik niet meer.

Ik noteer nu al een heel tijdje waar ik alle gegevens vandaan haal.

Het zal van daarvóór zijn, w.s. overgenomen .

Ik heb ook nog een voormoeder Ida Gerrits Wassenaer, die in 1682 met Pieter Pietersz Tieleman van den Bergh trouwde in Noordwijk. (Noordwijk 9.II scan 37)

Bij haar heb  ik de ouders: Gerrit Jansz Wassenaer en Grietgen Cornelisdr Houckman. Zij zou in Voorhout geboren zijn, waar ook haar ouders woonden. (allerlei akten van koop/verkoop van land daar door Gerrit Jansz Wassenaer 1643/1649.

Ik kon geen doop vinden van Ida; zou ca 1660 moeten zijn. Volgens mij is er geen doopboek van die tijd in Voorhout of Sassenheim. Ik zie dat de dopen in Sassenheim via gahetna beginnen in 1661. Toch even kijken daar.

Op 26-8-1663 dopeling Simon, ouders Gerrit Jansz en Grietgen Cornelis, getuigen Heijndrick Jansz en Haesgen Heijndrix.

Van dezelfde ouders op 19-4-1665 nog een Maertgen, getuigen Cornelis Cornelisz en Maertgen Cornelis.

Misschien komen er nog meer dopen van Gerrit en Griets kinderen, maar vast geen Ida, die dan wel heel jong zou zijn getrouwd.

Maar was Ida nou een zus van Trijntje, die met Pieter Jansz van der Fluijt was getrouwd ?

En heb ik daar de goede Voorhoutse ouders bij.

Ida woonde toen zij trouwde met Pieter Pieters Tieleman in Voorschoten, ("jongedogter te Voorschoten") maar trouwde in Noordwijk.

Ze moest extra betalen voor de attestatie en de gerechtsbode.

Ik ga eerst de personen, die jij allemaal opgenoemd hebt nog eens even beter bekijken.

Alvast tot zover bedankt.

Apollonia - 23 apr 2014 - 11:33

Arie,

Ik lees dat je bezig bent de bevolking van langs de Leidsevaart/Haarlemmertrekvaart uit te kammen.

Er is een boek, misschien ken je het al: 

Blauwe ader van de Bollenstreek

350 jaar Haarlemmertrekvaart - Leidsevaart 1657-2007. Geschiedenis, betekenis en toekomst

 

ISBN10 9059970470 ISBN13 9789059970472

Misschien iets voor jou ?

 

Apollonia - 23 apr 2014 - 11:39

Apollonia,

Ja dat boek heb ik gelezen, is inderdaad de moeite waard.

Dank je voor de tip.

Groeten Arie

Arie de Koning - 23 apr 2014 - 16:03

Apollonia

Net als al die transporten door Gerrit Jansz Wassenaer kun je ook zijn kinderen in het ORA Voorhout vinden.Op twee data: 21-08-1674 en 04-04-1675. Daar worden ze allemaal genoemd (behalve Jan, die op 18-04-1669 zijn moeder bijstond en ws. snel daarna is overleden):

Willem, Trijntge, Cornelis, Jannetge, Neeltge, Maertge en Ida/Yda. Ida is op 21-08-1674 nog onmondig want haar oom en voogd (Jacob Wolphertsz) wordt genoemd. Op 04-04-1675 is Jacob echter haar gekoren voogd en moet ze ondertussen dus volwassen geworden zijn, en is dus juist vrij laat getrouwd.

Gerrit en Grietgen waren al vóór 04-03-1645 getrouwd, want dan wordt hij als haar echtgenote genoemd. Waarschijnlijk nog wel wat eerder want 20-01-1639 kocht-ie een huis. Kinderen dan in de periode 1638-1650, dat zou goed kunnen, met bijvoorbeeld Willem die vóór 1671 trouwde en Maertge vóór 1673 die mooi in die periode passen.

De ouders van Gerrit Jansz Wassenaer vormen nog een uitdaging. Enige zus van hem die bekend is, is Neeltie (de vrouw van voornoemde Jacob Wolphertsz) die van ca. 1605 is. Ik zag ook net dat ook zij een dochter Ida had. Misschien heette Gerrit en Neelties moeder wel zo.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 23 apr 2014 - 16:12

Frans,

Trijntje Willemsdr, die trouwde met Teijs Jansz Bronsgeest werd Wassenaer genoemd bij haar ondertrouw en huwelijk bij het gerecht in Noordwijk. Boek 13.III scan 69 had ik eerder gevonden  of RAL 13 Noordwijk scan 289, daar vond ik het vandaag. Hun dochter Maritie Thijsdr is een voormoeder van mij.

Dan iets over de vader van Trijntje Willemsdr getrouwd met Willem Teunisz van Schie.

Willem Floorisz met vrouw Leentgen Huijbertsdr (van Velzen)die dus stierf vóór 11-1-1677 volgens jouw berichtje en wat ik in de akte ook kon zien. Daar werd ook nog gesproken over voorkinderen van Willem Floorisz als ik het goed begrepen heb tenminste. Het blijft lastig lezen.

Ik had n.l. eerder een andere moeder n.l. Krijntje Arendsdr. die op 3-12- 1673 trouwde met Willem Floorisz.

Dit had ik gevonden op de site van Hans Montanus. Maar de akte met de weeskinderen van wijlen Leentgen Huijbertsdr noemt 4 kinderen van haar. Dan zou er wel elk jaar een kind geboren moeten zijn. Meestal zat er wel anderhalf tot twee jaar tussen. Heb jij iets gelezen over vóórkinderen ?

Ik kon nog geen huwelijksakte vinden tot nu toe.

En nou zit ik ook weer met twee Trijntje-zussen ! De oude en de jonge ? En wie van de twee trouwt dan met Willem Teunisz van Schie ?

Morgen verder.

Groeten,

Apollonia - 23 apr 2014 - 23:20

Apollonia

Net als bij die andere Willem moet je die kinderen een beetje vroeger zoeken. In de akte van 11-01-1677 is geen sprake van andere kinderen van Willem want het gaat om de moederlijke erfenis van de 4 die hij had met Leentge Huijbertsdr van Velsen. Er wordt ook een al eerdere akte genoemd van 14-04-1664 waarin ook al iets was afgesproken. Leentgen was dus al veel eerder gestorven (vóór 08-04-1664, uit nog een andere akte) en aangezien Willem op 26-05-1655 al als haar echtgenoot wordt genoemd, zullen de 4 kinderen ongeveer tussen 1655 en 1664 geboren zijn, mogelijk nog wat eerder.

Wie van de twee Trijntges met Willem Theunisz trouwde lijkt me een non-probleem. Ze worden maar een keer samen genoemd (zonder jonge/oude) en we weten geen geboortedatum. De ene blijft in leven en trouwt, de andere zal al snel na 1677 zijn overleden zijn.

Het tweede huwelijk van Willem is wel een probleem. Ik ken de vermelding van Krijntje Arents, hij komt ook in het trouwboek van Wassenaar voor. Punt is dat Willem op 02-02-1678 wordt genoemd als "aangetroude" vader van Neeltgen Lourisdr, wiens moeder Annetge Adriaensdr was. En Willem staat met een Annetje Ariens in het Noordwijkse parochie-overzicht, dus dat klopt op zich wel, alleen is dan Krijntje niet te plaatsen. Tussendoor nog een huwelijk of een foute naam in de trouwboeken? Annetge kwam trouwens ook van Valkenburg, net als "Krijntje"....

(je kan het ook nog nalezen in dat boek dat je pas hebt aangeschaft, op. blz 491 ;-)

Onderhand heb ik ook de ouders van Gerrit Jansz Wassenaer gevonden, inderdaad heette zijn moeder Ida. Op 16-09-1640 maakte Marijtgen Jansdr, weduwe van Jacob Claesz van der Plas, haar testament. Haar broers en zussen worden genoemd: Huijbert, Gerrit, Cornelis, Jannetge, Annetge en Neeltge. Ook haar moeder: IJda Huijbrechtsdr. Daarmee nog geen zekerheid, want geen toenamen of echtgenoten genoemd.
Wel in ORA Lisse op 30-05-1644: dezelfde kinderen, maar hier staat bij dat Jacob Wolphertsz de man van Neeltgen Jansdr is. Dat is voldoende, want die kenden we eerder al als zwager van Gerrit Jansz Wassenaer.

Ze zijn hier via hun zaliger moeder Yda Huijbertsdr erfgenamen van hun tante Immetgen Huijbertsdr die, met hun broers Willem en de jong gestorven Pieter kinderen waren van Huijbert Willemsz van der Plas.

Ida/IJda/Yda was getrouwd met Jan Sijmonsz van Schoten of Decker - hij kwam waarschijnlijk uit Schoten en was dekker. En weet je wat nou frappant is? Hun zoon Gerrit werd dus in Voorhout "Wassenaer" genoemd (misschien heeft-ie er een tijdje gewoond?) maar in Wassenaar juist "Schooten".Want daar vandaan komt nog een eerdere melding van Gerrit als zijnde getrouwd met Grietgen: 20-04-1633.

Om het cirkeltje helemaal rond te maken: die Huijbert Willemsz van der Plas was een broer van Jeroen Willemsz uit de Nes in Noordwijk, van wie de zonen en hun kinderen ook Van der Plas werden genoemd.

groeten, Frans

Frans Angevaare - 24 apr 2014 - 02:01

Frans,

Dank je voor alle informatie. Ik was even te druk om eerder te reageren, o.a. met het lezen van de liefdesgeschiedenis van Aeltje en haar ware Jacob. Tragisch hoor !

De (klein)zonen van Jeroen Willemsz noemden zich dus van der Plas.

Ik heb Jannetje Jeroensdr als voormoeder, en heb dat niet in de gaten gehad.

Daardoor had ik ook niet door dat Huiijbert en Jeroen broers zijn.

De van der Plassen zitten stevig in mijn stamboom.

Misschien vind ik ook nog eens iets over vader Willem ?

Vandaag ben ik bezig met andere dingen, maar de Noortickers blijven interessant.

Groeten,

Apollonia - 25 apr 2014 - 09:51

Een vervolg op Trijntje Willems Wassenaar.

Zij is dus een dochter van Willem Floris van Wassenaar en Leentge Huijberts van Velsen. Volgens informatie herboven waren zij op 26-5-1655 al getrouwd (bron?). Leentge is waarschijnlijk al overleden voor voor 8-4-1664 (bron?).

Willem Floris komt waarschijnlijk voor in de Zout-Zeep kohieren. In die van 1683 leeft hij nog, in die van 1687 komt de weduwe van Willem Florisz. voor. Hij overleed dus ergens tussen 1683 en 1687.

Willem Florisz. komt ook voor in ORA Noordwijk op 10-6-1661 f.162.

Als een van de erfgenamen van zijn ouders Floris Pietersz. Wassenaar en Trijntje Dignomsdr de Roode, verkoopt hij een huis.

Floris Pietersz en Trijntje Dignomsdr komen voor in het hoofdgeld Noordwijk 1623 als no. 291. Zij hebben dan 12 kinderen.

In de ORA komt op 27-12-1606 f.125v de aankoop van een huis van dit echtpaar voor. Hieruit blijkt ook dat zij dan vanuit Lisse naar Noordwijk verhuizen.

Ron Schouw - 23 okt 2014 - 13:51


Geertje Pieters van Schie is geb. 07-10-1701 in Vogelenzang ged. RK te Bloemendaal Doopgetuigen waren Teunis Engels en Claasje Engels.

Ze is de dochter van Pieter Engelsz. van Schie 1668 ??? ovl. 16-09-1729 Lisse en Catharina [Trijntje] Abrahamsdr. de Graef, geb.06-10-1669 Wassenaar en ged. Geref. Wassenaar 06-10-1669.

Gerda Loogman

Gerda Loogman - 20 nov 2015 - 13:49







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu