stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Hoogerwerf te Philippine/Axel



Profiel afbeelding
Ik denk dat er niets anders op zit dan de rechterlijke archieven van Philippine en Axel eens uit te gaan pluizen. Het ontbreken van de DTB van Philippine door het onzalige bombardement op Middelburg speelt mij danig parten. 


Andr? Sijnesael - 19 aug 2014 - 21:23

Met lukraak Hogerwerfen door heel Nederland aan te bieden kom je niet zoveel verder, ben ik bang. Hoevaak zou die naam voorkomen? Het lijkt mij een heel logische naam en het lijkt me dan ook zeer waarschijnlijk dat er meer ongerelateerde takken zijn.

Ook al is Marinus dan niet zo op het oog familie, hij loopt in die regio rond en heeft dezelfde achternaam. Marinus lijkt later in Zaamslag te wonen (veel overlijdens daar). Maar ook van Zaamslag is veel weg. Ik vond wel deze huwelijksinschrijving, dan heb je in elk geval de richting vanwaar Marinus komt:

Huwelijk Marinus Adriaensen Overwerve en Andrisina Isaert, 30-4-1719

Datum ondertrouw:  

15-4-1719

Datum trouw:  

30-4-1719

Kerkelijke gezindte:  

Nederduits Gereformeerd

Bruidegom:  

Marinus Adriaensen Overwerve

Burgerlijke staat: j.m. Plaats van: 's-Gravenpolder

Bruid:  

Andrisina Isaert

Burgerlijke staat: j.d. Plaats van: onder Neusen

Plaatsnaam kerk:  

Terneuzen

Plaats Trouw:  

Neusen

Plaats Ondertrouw:  

Neusen

Bron1:  

DTBL Terneuzen 1A (ondertrouwregister 1631-1796)

Prijs fotokopie:  

€ 5,00

Vindplaats:  

Zeeuws Archief

Zwenny - 19 aug 2014 - 22:34

Alles wat ik meld heb je natuurlijk zelf ook al gevonden. Maar soms helpt het anderen weer op een idee.

Had je deze al gevonden? Ik verwacht dat de achternaam een verbastering is van iets anders, want dit is de enige treffer in zeeuwengezocht met deze achternaam:

(In Zeeuws vlaanderen kwamen in die tijd veel mannen die ergens in het leger zaten. Het "afzakken" van de eilanden naar Zeeuws vlaanderen ken ik ook wel, maar in mijn geval is dat van vroeger datum (men kwam bij mij langer uit zeeuws vlaanderen en pas rond 1600-1650 uit een van de andere eilanden. Natuurlij kon het op elk moment zomaar voorkomen.)

DIt lijkt om een ouder iemand te gaan.

Anthonij Overwijn

Woonplaats:  

Zierikzee

Functies:  

Soldaet

Prijs fotokopie:  

Hiervan kan geen fotokopie worden besteld / No copy can be ordered

Jaar:  

1682

Plaats overlijden:  

Zierikzee

Reden uitkering:  

out

Eerste jaar uitk.:  

1682

Laatste jaar uitk.:  

1683

Bron:  

Archief Rekenkamer C

Eerste inventarisnr:  

13100

Laatste inventarisnr:  

13110

Opmerking:  

1683: obiit, attest verschenen 11-02-1683.

Toelichting:  

Een appointe is een oude en/of invalide militair die van het gewest Zeeland een uitkering ontving

Plaats:  

Zierikzee

Vindplaats:  

Zeeuws Archief

Zwenny - 19 aug 2014 - 22:42

Han Leune legt zelf het theoretische verband tussen het fort Sint  Martijn op de Hoogerwerf ook bekend als het fort Hoogerwerf en de/een familienaam Hoogerwerf in De kwartieren van Pieter Bierens 1685-1734.

 

Het betreft onder kwartierstaat nr. 3/blz. 6 Tanneke Heijndrics (van Hoogerwerf) dv Hendrick Lambregtsen (+ De Heen/begraven Steenbergen 19/01/1692) landbouwer in De Heen x Halsteren 03/12/1656 Mayken Pieters van Stel (~ Steenbergen 17/11/1619).

 

Van haar en de ouders worden veel gegevens met bronvermeldingen/voetnoten vermeld.  Onder  de voetnoot 90 bij haar vader  onder kwartierstaat 6/blz. 7 gaat hij op blz. 26/27 in op het theoretisch verband met het fort.

Martin Jongkoen - 19 aug 2014 - 23:31

Zijn opa is Kornelis Hogerwerf en was burgemeester van het vrije van Sluis. Deze had 4 kinderen waarvan 1 de vader (of ongehuwde moeder) van anthoni moet zijn. Dit zijn Kornelis, Samuel, Elisabeth en Kornelia.

De ouders van eerst genoemde Kornelis Hogerwerf zijn Kornelis Hogerwerf en Kornelia Buis. Van laatstgenoemde hieronder het testament, welke de bron is van deze gegevens.

Testament van Kornelia Buis weduwe van Kornelis Hogerwerf te Brielle. Haar erfgenamen moeten als ze ter begrafenis komen ieder f 100 contant uitgereikt krijgen om bij de collectie in het diaconiezakje te doen. Alle oude vrouwen in het Torenstraatje en ook blinde Jobje krijgen een zilveren ducaton. De wezen in het weeshuis krijgen een maaltijd met kalfsvlees, naar ouder gewoonte. Hetzelfde geldt voor alle vrouwen in het Vrouwenhof. De dienstmaagd die op haar sterfdag bij haar woont krijgt f 50 en passende rouwkleding. Prelegaten: Haar dochter Maria Hogerwerf, gehuwd met Ieman Hoffer Vierling te Zierikzee krijgt de kast in het voorhuis, met het daarop staande porselein: twee kannen, een fles en een veldmaat. Verder al haar kleding en het portret waar zij en haar broer op staan. Haar zoon Kornelis Hogerwerf, oud-burgemeester van het Vrije van Sluis en wonend aldaar krijgt de twee metalen stukjes met de 'rempargens' waar ze op liggen en het portret van testatrice en haar man. Maria en Kornelis samen erven het gehele meubilair. Alle tafellinnen en porselein moet verdeeld worden onder Maria, Kornelis en de kinderen van haar vooroverleden zoon Gerbrand Hogerwerf; het mag niet geveild worden. De kinderen van zoon Kornelis ( Kornelis Hogerwerf, Samuel Hogerwerf, Elisabeth Hogerwerf en Kornelia Hogerwerf) en die van wijlen Gerbrand (Kornelis Hogerwerf, Kornelia Hogerwerf en Gerbrand Hogerwerf krijgen (omschreven) zilverwerk als persoonlijk aandenken. Gerbrands kinderen erven bovendien haar woonhuis en het pakhuis daarachter, uitkomend op de kaai. Kornelis Gerbrands Hogerwerf erft 13 G 140 R in St.Annapolder (verpacht aan schout Leendert Jobs 't Gilde), 5 G 112 R onder Rockanje (pachter Job Roskam) en 5 G 103 R in de Nieuwe Goote (pachter Klaas Noordermeer). Bovendien een obligatie van f 2000 tlv het gemeneland van Holland dd 1665. Erfgenamen van het overige: dochter Maria haar legitieme portie zolang haar man nog leeft, anders een derde part. Van het verschil geniet zij zolang haar man leeft het vruchtgebruik. Overlijdt zij vóór haar man, dan wordt dit verschil verdeeld over de beide andere porties. Zoon Kornelis erft een derde part, waarvan f x f 4000 fidei-commis voor zijn kinderen. De kinderen van wijlen Gerbrand erven samen een derde part. Voogden zijn testatrices zoon Kornelis, haar neef Pieter van Almonde en Pieter van Hoogwerf, schout van Rugge en Klein Oosterland. Deze laatste zal ook de administratie voeren. Seclusie van de weeskamer. Getuigen Maarten Jans Arkenbout en Evert Kornelis van Eik.

Kornelis Hogerwerf, oud-burgemeester van het Vrije van Sluis, en Pieter van Almonde, gedeputeerde in het College van Gecommitteerde Raden, door wijlen Kornelia Buis, weduwe van Kornelis Hogerwerf bij testament aangewezen voogden over de minderjarige erfgenamen, i.c de kinderen van Gerbrand Hogerwerf, genaamd Kornelis Hogerwerf, Kornelia Hogerwerf en Gerbrand Hogerwerf, bij hem in twee huwelijken verwekt, aanvaarden namens de kinderen de erfenis.

MV Hoogerwerf - 13 jul 2017 - 01:24

Dank voor de tekst van het testament. Ik kan uit het testament echter niet opmaken dat "mijn" Anthony een kleinzoon is van Kornelis Hoogerwerf. ZIjn er aanvulende gegevens of bronnen beschikbaar waaruit dit blijkt ? Heeft u wellicht ook de datum en bron van het testament ?

Mvg
André Sijnesael

Andr? Sijnesael - 13 jul 2017 - 06:15


http://www.streekarchiefvpr.nl/pages/nl/zoeken-in-collecties/zoeken-in-alles.php?mistart=28&mivast=126&mizig=57&miadt=126&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=ldt&mizk_alle=kornelia%20buis

(Datum 30/4/1700)

Helaas heb ik geen aanvullende gegevens. Maar in mijn ogen is de kans klein dat het iemand anders is. Deze lijn zou dan uitgestorven zijn, en op het zelfde moment zou iemand anders met deze naam zich in deze omgeving vestigen.  

MV Hoogerwerf - 13 jul 2017 - 08:43







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu