stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » fam Tempel



Profiel afbeelding

Beste Martin,

Jan Smit, die vond ik dan ook wel. Als je logischer denkt, Stadskanaal en Borger. Maar goed, kan ook anders zijn. Later idd geboren om privacy redenen geboren Luchina?

Arie. 

Arie Niezen - 8 dec 2014 - 23:34

Op wiewaswie 8 overlijdens op Luchi*na Smit, waarbij een 4 dagen oude dochter in 1958 en een aantal kinderen van echtpaar Smit-Rubingh.

Martin Jongkoen - 8 dec 2014 - 23:49

Op myherritage staat Pieter Tempel (1925 - 1988) broer van Meint en 7 broers/zussen. Aan onderliggende gegevens kan ik (nu) niet komen.

Pieter Tempel (08/11/1925 - 15/09/1988) is begraven te Veendam op begraafplaats Buitenwoelhof volgens graftombe.nl dat tevens een fotonummer van het graf vermeldt.

Martin Jongkoen - 8 dec 2014 - 23:55

DNA en genetische aspecten.

Arie Niezen - 9 dec 2014 - 00:08

Graf Pieter Tempel op Buitenwoel, is een oom van mijn moeder, overleden 1988. Heb hem zelf gekend, dit is geen optie en heb alle gegevens over hem. Getrouwd met Hinderika Scheppers.

Arie Niezen - 9 dec 2014 - 00:14

Dat is een Pieter Tempel, die ik zelf heb mee gemaakt, hij was broer van mijn opa Meint. Zoon van Johannes Tempel en Sussana Margaretha frije. Hij heeft wel een zoon, Pieter Tempel, nog in leven en jong.

Arie Niezen - 9 dec 2014 - 00:17

Hoe zeker weet jij, dat je alle informatie over jouw Pieter Tempel hebt en het dus geen optie is? Ik neem niet aan dat Meint Tempel 2 broers met de voornaam Pieter had.

Martin Jongkoen - 9 dec 2014 - 00:24

Hoi Martin,

Ik heb zeker informatie over de jouw gegeven bevindingen over de Pieter Tempel. Hoe kom jij bij de namen van 2 Pieters? Zover ik heb ondervonden, waren er uit huwelijk Johannes Tempel en Susanna Frije, deze kinderen: Meint, overleden heel vroeg, nog een Meint, mijn opa. Lukkien, Frans Tempel, Roelfina, Jans, jong overleden, een Berend, slachtoffer 2e wereldoorlog, Pieter Tempel, geboren 1925, overleden 1988, rouwkaart heb ik. Hendrik Tempel en ga zo maar door. Mijn moeder was een nicht. Want Meint was mijn opa en uit onderzoek, bleek dat niet. Of er moest een 'ongewenste kind' zijn. 

Arie Niezen - 9 dec 2014 - 00:34

Jij noemt 8 broers/zussen of is er nog een naamloze (jong oveledene)? Dan zou dit sporen met myherritage waar sprake is van Pieter, Meint en 7 andere broers/zussen (= 9).

Dan is het inderdaad niet de tak, die we in deze draad als uitganspunt steeds hebben genomen Je had het al eerder over meerdere Meinten en/of Pieters die niet door elkaar gehaald moesten worden.

Martin Jongkoen - 9 dec 2014 - 00:51

Ik verwar mij dan ook kennelijk ergens met Jetsina de Haan en Hans Tempel. Dit zijn mijn voorouders en heb aktes en dergelijke al verzameld. Hun kind Meint Tempel en Roelfina van der Veen. 

Vanuit Johannes Tempel en Susanna Margaretha Frije, tot zover ik weet, via mijn mijn moeder en haar neef: en zelf onderzoek. (bepaalde dingen wisten ze zelf niet) Een Meint, jong overleden, net een jaar of zo, in 1905, daarna mijn opa Meint geboren 1907, overleden 1986. Lukkien 1909-1911. Frans Tempel, 1911-1986,

Roelfina, 1913-1981. Jans (Johannes), 1920-1945. Berend, 1921-1942. Pieter, 1925-1988. Hendrik onbekend, Lukkien onbekend. Deze voorouders kwamen ooit uit Duitsland, hadden woonplaatsen in Onstwedde en gezinnen. Pekela. Alteveer, ook Borger, waar mijn oma was geboren. Bouwina Beuker. Met Meint Tempel. 

Gasselte enzo ligt dicht bij elkaar. Roelfina van der Veen is naar mijn weten gestorven in Groningen. 

Pekela en Onstwedde, komen volgens mij op dat gebied dan dichter bij elkaar, met tak uit Borger, Gasselte en eventueel Stadskanaal.

Arie Niezen - 9 dec 2014 - 01:12

Martin,

Ik krijg indruk, dat wij ons niet moeten blind gaan staren op info van Myheritage. Kennelijk meer commercieel in zoals wij al merken in het systeem, meer om geld. Geen respect voor de doden en kom maar op met het geld! Jammer, maar beter ook, dat onze voorouders dit niet weten. Ik denk net als jou, respecteer ik onze voorouder en onze geschiedenis. Zo was ik denk ik mijn vader ook. Hoewel zwijgzame man. 

Arie Niezen - 9 dec 2014 - 01:18

Hoi Gerrie,

Over je eerder gevonden bericht op wiewaswie in Groningen te 1958, wat jij zelf had gevonden was een levenloos kind. Ik schreef dit al eerder.

 

In 1947 een levenloos kind op wereld gebracht te Groningen, vader Wubbe Baas.

In 1958 een levenloos kind op wereld gebracht te Groningen, vader onbekend.

 

Kan zijn, dat in tussentijd na relatie Wubbe Baas (1947) ze richting Borger is gegaan en met Pieter Tempel een relatie kreeg. Na adoptie gescheiden en terug naar Groningen en in nieuwe relatie wederom een levenloos kind kreeg 1958. Vader onbekend.

Arie Niezen - 9 dec 2014 - 22:03

Hoi Martin,

Begrijp dat verwarrend is. Wat ik al eerder zei. Pieter Tempel als oom van mijn moeder, heb ik persoonlijk gekend, etc. Het is aannemelijk om daarop verder te gaan zoeken. Maar doe dat niet, want ik weet vrijwel alle info over deze familie. Pieter was als een opa of oom voor mij. Totaal geen connectie met wat jij wilt zoeken. Uit bepaalde info, begrijp ik, dat de Pieter Tempel als vader van de vrager, kennelijk op gegroeid kon zijn rondom stad Groningen en later in relatie met Luchina naar Borger is gegaan. Waarschijnlijk voor zijn werk. Merk ook, dat enige familie daar ook van hem woonde Tempel, rondom Gasselte, Borger, Alteveer en Onstwedde. Misschien ging hij daarin de kost. Maar keerde kennelijk wel eens vaak terug naar Groningen en leerde daar Luchina kennen. Luchina en Pieter probeerden een leven en toekomst op te bouwen in of rondom Borger, lijkt mij. Na adoptie en scheiding in enkele jaren, keerde waarschijnlijk Luchina terug naar Groningen. Misschien Pieter ook. Luchina, kennelijk in 1958 levenloos kind verkregen, vader onbekend. 

Misschien om privacy redenen zijn er tot zover geen meerdere gegevens bekend over Luchina, maar ik wil doorzoeken op Pieter Tempel. Of hij nog in leven is, is de vraag. Ik zou willen zoeken op en rondom stad Groningen. Kom ik toch terug op Pieter Tempel en Wesselina Timmer en hun kinderen. Er mist een Pieter, als nakomeling. Waarschijnlijk nog in leven. Moet nu 86 jaar oud zijn. Is zeker mogelijk. 

Martin, wat betekent levenloos kind? Ik snap, dood geboren of vlak na geboorte overleden. Maar kan het ook miskraam zijn of abortus?

mvg. Arie. 

Arie Niezen - 10 dec 2014 - 00:20

Er lijkt mij geen verschil te zitten tussen doodgeboren of levensloos en daar kan een miskraam onder vallen. Abortus was tot in de 70- en 80-er jaren politiek resp. wettelijk omstreden en zul je echt niet terugvinden in overlijdensakten. Er waren eeuwenlang illegale abortuspraktijken die het daglicht niet konden verdragen en ook wel het leven van de aankomende moeder kostte. Kortom: Wat niet op papier staat, "bestaat" niet.

Buitenechtelijke kinderen werden zeker tot de 60-er jaren als een grote schande gezien en aanstaande moeders bevielen meestal buiten de vertrouwde familiekring in opvanghuizen voor ongehuwde moeders. Zij werden haast gedwongen om direct na de geboorte het kind ter adoptie af te staan en kregen het kind nauwelijks te zien om een binding met het kind tegen te gaan. In families werd er nauwelijks over gesproken.

Op wiewaswie vindt je 7 vermeldingen van Luchi(e)na's  Smit in de periode 1917 - 1958. Over die laatste is geen zinnig woord te zeggen, want haar leeftijd, geboorteplaats en ouders ontbreken. Drie of vier hebben betrekking op Luchina Smit (1899 - 1948) en die valt dus af. Een betreft 1 van 6 kinderen van het echtpaar Smit-Rubingh, t.w. zeer jong overleden. Vervolgens nog voor het echtpaar Baas-Smit 1 of 2 vermeldingen.

Vermoedelijk gaat het bij de familie Smit om een Groninger binnenvaartschippersfamilie. Er is een schippers/schepenforumsite waarop m.n. over schepen wordt gesproken, maar het lijkt me een grote ons kent ons familie.

Binnenkort raadpleeg ik nog eens als CBG-lid de digitale familieadvertentiesite (tot 2000). Voor het raadplegen heb ik nog voldoende puntentegoed en per 1 januari 2015 ben ik dit tegoed toch kwijt. Hoewel, de familienaam Smit wijd verspreid is, dat er wellicht tientallen pagina's moeten worden doorgeploegd en iedere pagina kost 4 punten. Ik heb er nog ca. 250.

Martin Jongkoen - 10 dec 2014 - 04:49

Voor CBG-advertenties lijkt zoeken naar overlijdensadvertentie Jantje Rubingh (1894 - 1947) een betere optie. Zij en haar man Jan Smit (1901 - 1984) verbleven mogelijk als echtpaar hun verdere leven in Onstwedde (gemeente Stadskanaal). Zij zijn overigens beiden geboren te Stadskanaal en overleden te Musselkanaal. Op het randje van de provincies Groningen-Drente.

Martin Jongkoen - 10 dec 2014 - 06:24

Luchina Smit (1899 - 1947) x Harm Huizing is zeer waarschijnlijk de zus van Jan Smit x Jantje Rubingh. Hun ouders zijn Willem Smit x Luchina Meinders.

Martin Jongkoen - 10 dec 2014 - 07:02

Bedankt voor je toelichtingen. Weer wat geleerd.

Arie Niezen - 10 dec 2014 - 20:17

Ik weet niet wat jij Martin van deze site en info vindt?

http://www.rootsweb.ancestry.com/

 

Ik kom hier wel bepaalde info op tegen. Maar twijfel aan nauwkeurigheid ervan. Kom erachter, dat datums niet altijd kloppen. En kennelijk zomaar families aan elkaar worden gekoppeld?

 

Dit omdat ik zelf uit archieven al veel had gevonden en bepaalde datums van geboorte en overlijden niet zomaar schijnen te kloppen op deze site. 

 

Hoewel naar namen zoeken, kom je eventueel ergens verder. Maar verwar je niet met koppelingen van andere takken van familie's rond bepaalde periodes. 

 

Kwam bijvoorbeeld tegen dat kinderen geboren konden zijn bij een moeder van 50 jaar of zo.

 

Daarom deel ik even en wil je mening even weten, als kan.

 

Mvg. Arie. 

Arie Niezen - 11 dec 2014 - 03:31

Met deze site zelf niet of nauwelijks ervaring. Ik negeer geen enkele site als hulpmiddel, maar als het geen officiële stukken als basis resp. bron toont of vermeldt, moet je het nooit klakkeloos aan- of overnemen.

Ik ga er ook vanuit, dat bij geboortes de moeder hooguit 47 tot 49 jaar kan zijn en in de 20e/21e eeuw ligt die leeftijd vaak lager. Vaak want met hulp van een Italiaanse arts komt 62 jaar nog wel voor. Maar dan wel pas eind 20e of 21e eeuw en bij zeer hoge uitzondering.

Hoe onderzoekers het soms presteren personen jonger dan 12 jaar of voor hun geboorte resp.na hun overlijden te laten trouwen, is voor mij onbegrijpelijk. 

Martin Jongkoen - 11 dec 2014 - 09:27


Vandaag een aantal keren tevergeefs geprobeerd aan te loggen bij het cbg digitale studiezaal voor raadplegen advertenties tot 2000 op naam Jantje Rubbingh uit 1947. Site lijkt er uit te liggen.

Vervolgens wiewaswie geraadpleegd en die site geeft aan, dat hierin zijn opgenomen CBG-familieadvertenties tot 1970 en komt niet met een familieadvertenties van haar overlijden in 1947.

Wel komen naar voren twee overlijdensakten (nr. 85/86) d.d. 17/06/1947, waarbij de eerste haar overlijden betreft en de tweede haar levensloos kind.

Enige optie lijkt derhalve, als de CBG-site weer goed in de lucht is, te zoeken naar de overlijdensadvertentie uit 1984 van haar man Jan Smit of eventuele geboorteadvertentie > 1927 voor een 2e Luchi(e)na Smit.

Jan Smit (Stadskanaal 1901 – Musselkanaal 1984) x Onstwedde 1921 Jantje Rubingh (Stadskanaal 1904 – Musselkanaal 1947) (aanklikken en index namen opzoeken).

Martin Jongkoen - 12 dec 2014 - 18:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu