stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Oorlogs-slachtoffer voorouder in 1942 Berend Tempel.



Profiel afbeelding

Het is de vraag wanneer zijn foto is genomen.

Op het 2e van mijn zoekplaatjes staat mijn vader (1915) met dienstmaten in legeruniformen in 1936/1937 en hij is daarna in 1939/1940 (mobilisatie) voor nog een aantal maanden opgeroepen. Ik baseer me op zijn Rode Kruiskaart en de foto uit het album van mijn moeder met haar kort onderschrift.

Mogelijk zijn Berends dienstplichtgegevens in het Nationaal Archief (site GaHetNa.nl) via bijv. zijn militaire stamboek te achterhalen. Maar met achterhalen van dienstplichtgegevens uit 20e eeuw heb ik zelf geen ervaring. Kort na de Duitse inval mei 1940 zijn volgens mij de officiële Nederlandse Strijdkrachten door de Duitse bezettingsmacht ontbonden.

Ik heb bewust op Berends overlijdensplaats en overlijdensdatum gegoogled omdat op dit forum voor een Nederlandse dwangarbeider in Duitsland over zijn overlijden een vraag werd gesteld. Op die datum bleken geallieerde bommen op de fabriek waar hij werkte te zijn gegooid. Talrijke slachtoffers op dezelfde datum.

In WO-II waren diverse verzetsgroepen met als 1e die van de CPN en pas aan het eind van de oorlog werden er een aantal gebundeld tot Binnenlandse Strijdkracht.  

Martin Jongkoen - 17 dec 2014 - 21:40

@Martin.

Bedankt voor je info.

Je hebt gelijk. Kan zijn dat Berend keurig zijn dienstplicht vervulde voor de 2e wereldoorlog.

Berend was geboren: 24-05-1921 te Onstwedde en overleed in Niedersachsen als slachtoffer op

27-09-1942. Leeftijd: 21 jaar.

Naar mijn weten, dienstplicht begon voor jou als je 18 jaar was.

Mocht hij voor de oorlog in dienst zijn geweest, dan zou dat in 1939 zijn.

Er waren volgens mij al aanstaltes, dat Hitler een oorlog wou ontketenen. Hoewel de oorlog officiëel begon in mei 1940?

Het zou toeval kunnen zijn, dat de foto ergens in 1939 is gemaakt. Berend zit er ontspannen bij met een sigaar.

Misschien werd hij idd ingezet op een fabriek aldaar en bombardementen hebben hem het leven gekost.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 21:57

@Martin,

Jij vertelde, dat eerder op dit forum een vraag werd gesteld over zijn overlijden voor een Nederlandse dwangarbeider in Duitsland?

Zou je mij eventueel die link op dit forum willen sturen?

Verzetsgroeperingen. Het leek mij, dat ze niet herkenbaar wouden zijn of gingen bepaalde groepen of mensen toch uniformen dragen?

Misschien aan de hand van de foto van Berend in uniform is te achterhalen, wat die uniform betekent?

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 22:02

Hierbij de link naar een eerder item over een Nederlander Walsorden in Duitsland als dwangarbbeider.

http://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/20879/0

mvg-Ben

Ben Wegman - 17 dec 2014 - 22:22

Verzetsgroepen wilden natuurlijk in het geheel niet als zodanig herkenbaar zijn en droegen derhalve doorsneekleding.

De gebombardeerde fabriek kwam jaren gelden aan de orde. Ik zal kijken of ik dat nog kan terug vinden. Er zijn talrijke opties voor het overlijden van Berend. Was je vader niet ongeveer die tijd ook in Duitsland?  Kan zijn, dat ze tegelijkertijd door Duitsers zijn opgepakt.

Mijn vader wist op de valreep de beruchte Rotterdamse Razzia van november 1944 te ontlopen. Toen werden tienduizenden Rotterdammers opgepakt en naar Duitsland gestuurd.

Martin Jongkoen - 17 dec 2014 - 22:26

@Martin,

Dat was mijn opa Arend Niezen. Ik heb net een nieuwe bericht gemaakt in forum van Duitsland.

Hij was geboren te Nieuwe Pekela 1915. Verwar hem niet met een Arend Niezen uit Oude Pekela en begraven aldaar. Arend was getrouwd met mijn oma Geessien Groenhof en mijn vader werd geboren te 1936 Nieuwe Pekela. In bepaalde info en documenten blijkt dat hij werd gedagvaard op 15-07-1938 of rondom. Maar kwam niet opdagen en bleek vanaf eind april 1938 geen vaste woon- en verblijfplaats te hebben. Scheiding met Geessien Groenhof gebeurde naar mijn info in 1939. Misschien was Arend al vertrokken naar Oost-Duitsland. Waarin hij met een Nötzlich of Hötzlich een dochter kreeg in 1943. Ik heb mijn opa nooit gekend.

Hij is toen naar Utrecht gegaan en ik vernam een huwelijk in Utrecht in 1951. Arend is overleden in 1974 te Utrecht. Hij was idd, toevallig wel rond die tijd van 1942 in Duitsland, tijdens overlijden van Berend. Maar dit staat totaal los van elkaar.

Het lijkt mij ook, aangezien de leeftijd van Berend en foto in uniform, dat Berend geen verzetsstrijder was en werd ingezet om te strijden tegen de Duitsers. Aangezien zijn ontspannen foto met sigaar, zou ik denken dat deze foto ergens in 1940 zou zijn gemaakt. Kan ook zijn, dat Nederland in 1939 al voorzag, dat Hitler een oorlog wou maken en alvast mannen op ging leiden?

Wat een geluk, dat jouw vader dat wist te ontlopen, want anders was jij er niet geweest.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 23:00

@Ben,

Bedankt voor je info.

mvg. Arie.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 23:02

Lijkt mij, aangezien foto met uniform van rond die tijd, dat hij niet bij verzetsgroep zat en zich liet verplichten om te vechten in de oorlog. Of eventueel dwangarbeid aan de orde kwam, dat is nog maar de vraag.

Misschien een uitgangspunt om te kijken of rond die tijd in 1942, Nederlandse soldaten of leger aan het strijden waren daar?

Berend is op ereveld begraven onder slachtoffers met witte grafsteen en de begraafplaats wordt, zoals ik al zag goed verzorgd. Het lijkt mij aannemelijker, dat dit mensen zijn van het leger, dus soldaten en die slachtoffer zijn geworden en kennelijk in dienst waren van het leger. Een bombardement op een fabriek met dwangarbeiders werden niet zo begraven op een ereveld? Ik heb erevelden gezien op andere plekken met ook witte grafstenen en dat zijn allemaal overleden mensen, die in dienst zijn van het leger en tijdens uitoefenen van hun taken zijn overleden, dus slachtoffer. Anders krijgen ze waarschijnlijk andere graf.

De link, Martin, die je eerder aangaf. Daarin heb ik de foto van Berend in uniform op gezet en zo ook in pdf, overlijdensakte. Ik kan geen geboorteakte vinden. Lijkt mij aannemelijker dat Berend in strijd en uitoefening van zijn taken in leger is overleden.

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 23:11

De Rotterdamse Razzia was gericht op dwangarbeid en niet op deportatie naar concentratiekampen waar 6 miljoen Joden werden vergast.

Martin Jongkoen - 17 dec 2014 - 23:15

Dwangarbeiders werden toen niet goed voor gezorgd? Misschien, na hun 'diensten' omgebracht?

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 23:26

Op 25/07/2010 zette Blom een bericht "Eman. niets te vinden". Vanuit wikipedia wist ik te melden dat op de bewuste dag begin 1945 niet slechts de munitiefabriek, maar nagenoeg de gehele plaats werd verwoest. Er waren eerdere bombardementen uitgevoerd.  Link kan ik nu niet toevoegen.

Martin Jongkoen - 17 dec 2014 - 23:33

Dat was in 1945, waren er zoals eerder genoemd door jou in 1942 op die datum overlijden Berend ook bombardementen? Op die fabriek?

Arie Niezen - 17 dec 2014 - 23:37


Arie,

Het voorbeeld wat ik in 25 juli 2010 heeft voorzover mij bekend niets te maken met Braunschweig en dus ook niet met Berend Tempel. Wellicht is onderstaande oproep vele malen relevanter (daarna 2 linken over diverse bombardementen op Braunschweig).


Heb volgens mij enkele dagen geleden gelezen, dat dwangarbeiders bij bombardementen geen toegang kregen tot de schuilbunkers.


August 1999 - Is er nog iemand die mij iets kan vertellen over een bus(auto)fabriek in Braunschweig waar tijdens de oorlog dwangarbeiders uit Nederland (w.o. mijn vader) tewerkgesteld zijn? Het was tijdens de oorlog een wapen(vliegtuig?)fabriek. Lica Buddelmeijer, Pracanalaan 19, 1060 RC Amsterdam. E-mail: licawout@worldonline.nl

Namenlijst


·  Bombing of Braunschweig in World War II - Wikipedia, the ...

en.wikipedia.org/.../Bombing_of_Braunschweig_in_...Vertaal deze pagina

The RAF first bombed Braunschweig on 17 August 1940, killing 7 people, and the 94th ... Darmstadt had been attacked on the night of 11 September 1944 using a new targeting ..... 10, ab 1942, Glogaustraße in Melverode, 350, still standing.

Ontbrekend: nas ‎büssing


·  Bombenangriff auf Braunschweig am 15. Oktober 1944 ...

de.wikipedia.org/.../Bombenangriff_auf_Braunschwe...Vertaal deze pagina

Februar 1942 erteilten „Area Bombing Directive“. .... Büssing war ein für die Produktion von Lastkraftwagen kriegswichtiges Unternehmen, während die ...

Ontbrekend: nas

Martin Jongkoen - 19 dec 2014 - 13:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu