stamboomforum

Forum logoArchiefinstellingen, bronnen en inventarissen » vreemde voornamen



Profiel afbeelding

De voornaam Oepke vind ik ook wel een hele bijzondere.

De bijbehorende achternaam is Woudstra, dus doet het vermoeden dat het een noorderling moet zijn.

met groet, Frank

Frank van de Velde - 11 nov 2009 - 19:27

ikloop zojuist in Rotterdam tegen een doopgetuige met de voornaam Watijna aan. Ook heel apart!

niepoort - 11 nov 2009 - 20:40

Ik kwam de voornaam Baefje tegen. Ook Batje vond ik eerder. Batje komt volgens mij van Barbara.

Maar Baefje, of Baafje ? Wie weet waar deze naam vandaan komt. Zij komt uit een R.K. familie.

Apollonia - 11 nov 2009 - 23:08

Baafje is vermoedelijk de verkleinvorm, of de vrouwelijke vorm van Bavo.

Hieronder info over deze heilige uit Wikipedia:

"

Allowin van Haspengouw, ook Aldawin genoemd, beter bekend als de heilige Bavo (Haspengouw - Gent, 1 oktober 654), was een zoon van Pippijn I van Landen en dus een broer van de H. Gertrudis van Nijvel en de H. Begga. Allowin had een wilde jeugd: hij verkocht zijn personeel als slaaf.

Pas na het overlijden van zijn echtgenote, kwam hij tot bezinning onder de invloed van de H. Amandus, de raadsman van zijn moeder, die hem doopte. Hij trad in in het klooster, gesticht door Amandus (de latere Sint-Pietersabdij) en nam de naam Bavo aan. Bavo werd kluizenaar in een boom en nadien in een bos nabij de abdij.

Hoogstwaarschijnlijk verbleef hij langere tijd in Mendonk, bij Gent, waar hij door het bidden van een noveen tussen 1 en 9 oktober nog altijd wordt vereerd.

Na zijn dood kwam zijn verering op gang. Zijn lichaam werd overgebracht naar een kerk in Gent. Dit was aanleiding voor het stichten van een tweede monnikengemeenschap op korte afstand van de Sint-Pietersabdij. Later zou ze uitgroeien tot de Sint-Baafsabdij."

Leonardo - 11 nov 2009 - 23:41

L.S., Verschillende van de hierboven vermelde voornamen treft men aan op deze website

=> zie Databanken (Familienamen en Voornamen, in dit geval betreft Voornamen).

Zie verder Nederlandse Voornamen Databank => http://www.meertens.knaw.nl

http://www.meertens.knaw.nl/voornamen/vnb/index.php

Verdere toelichtingen lijkt mij overbodig; ook een en ander over de voornaam Bavo.

Het lijkt mij daarom beter voor de juiste verklaringen deze website te raadplegen.

Gemakshalve hierbij als voorbeeld een van de voornamen in mijn familiegeschiedenis en genealogie publicaties betreft: Baafje is een afkorting van Bavonia.  

De voornaam Baafje als afkorting van Bavonia wordt niet altijd correct vermeld in publicaties omdat het niet altijd door iedereen van de originele geboorteakte is overgenomen (let op: duplo); of als het een geboorte betreft voor invoering burgerlijke stand (aktes in Noord-Holland vanaf 1811). In dat geval is de doopakte ook belangrijk en haar overlijdensakte (dat laat ik hierbij gemakshalve achterwege voor het verhaal). Voorts nog een oorzaak van het probleem is namelijk, omdat niet iedereen weet dat Baafje een afkorting is van Bavonia. Om het verhaal zo kort mogelijk te houden. Betreft deze voornaam het volgende (let daarom ook graag op de periode en de plaatsnamen in dit geval hieronder allemaal Noord-Holland). De afkorting Baafje is niet in de burgerlijke stand aktes vermeld doch wel in andere officiële archiefbronnen in Noord-Holland.

Er zijn fouten in originele indexen bij de geboorteaktes zoals eenjarige indexen en tienjarige indexen van burgerlijke standaktes. In dit geval fout in de oude indexen omdat de letter v lijkt op de letter r, men leest dan Baronia. Ook de eerste letter a is door sommigen overgenomen als Buvonia. Voor alle duidelijkheid betreft de burgerlijke stand aktes is volgens de door mij bestudeerde archiefstukken eigenlijk alleen Bavonia de juiste voornaam.

Wie deze Bavonia (ook foutief Baronia, Buvonia) toevallig heeft in zijn/haar stamboom, of dat wil vergelijken, ga dan naar websites van archiefinstellingen in Noord-Holland en vergelijk een en ander met websites zoals: www.genlias.nl. Hieronder zoals vermeld op website www.genlias.nl (zie familienamen): Kazenbrood, Kaasenbrood. 

Bavonia Kazenbrood, bruid (bruidegom Cornelia van der Laan) aktenr.9 Assendelft 2 mei 1830.

Bavonia Kazenbrood, moeder bruid (Cornelia van der Laan) aktenr.11 Assendelft 6 mei 1860.

Bavonia Kaasenbrood, moeder bruid (Jannetje van der Laan) aktenr.11 Assendelft 8 mei 1864.

Bavonia Kazenbrood, moeder bruid (Maartje van der Laan) aktenr.12 Assendelft 8 mei 1864.

Bavonia Kaasenbrood, moeder bruidegom (Cornelis van der Laan) aktenr.4 Assendelft 9 feb.1868.

Baronia Kaasenbrood, moeder bruidegom (Dirk van der Laan) aktenr.7 Wijdewormer 1 mei 1869.

Buvonia Kaasenbrood, moeder bruid (Hendrika van der Laan) aktenr.9 Assendelft 23 apr.1871.

Bavonia Kaasenbrood, moeder bruidegom (Pancras van der Laan) aktenr.11 Assendelft 9 feb.1873.

===

Volledigheidshalve nog het volgende: Eventuele fouten worden door mij wel doorgegeven aan de archiefinstellingen zoals www.genlias.nl; echter na bestudering van een en ander zodat er geen overbodige foutmeldingen worden gedaan. Het onderzoek in de archieven kost veel tijd omdat veel aktes gecontroleerd moeten worden, inclusief indexen (eenjarige tafels, tienjarige tafels, eventuele later gemaakte indexen); dus niet alleen voornoemde Bavonia, met afkorting Baafje (er zijn nog wel meer afkortingen bekend van Bavonia). 

De voornaam van de vader van Baafje (Bavonia) is Jacob, dat is mijn eigen voorouder, rk gedoopt in Heemskerk als Japik (later in alle archiefstukken vermeld als Jacob). Mijn grootvader van vaderszijde had daarom dezelfde voornaam Jacob met verschillende afkortingen in zowel Franse als Nederlandse taal (roepnaam in Nederland: Jaap; reeds overleden). Zijn familienaam (dus ook mijn eigen familienaam) is vermeld in vroeger eeuwen met een C, ook vermeld begint met een K, die laatste spelling is bij onze familietak met name na invoering burgerlijke stand in Noord-Holland vanaf 1823 officieel Kazenbroot (familietak Hendrik Kazenbroot, een van de oudere halfbroers van Bavonia). Voor Hendrik zie www.genlias.nl => Hendrik Kaasenbrood in 1822, Hendrik Kazenbroot in 1823:

Hendrik Kaasenbrood, leeftijd 22, geboorteplaats (Bergen), beroep boerenknecht (zoon van Jacob Kaasenbrood, en Guurtje Kager) gehuwd (1e) in de gemeente Schoorl (huw.aktenr.6) op 26 okt.1822 met: Anna Groen, leeftijd 22, geboorteplaats (Haringkarspel), beroep boerenmeid (dochter van Arien Groen, beroep watermolenaar, en Maartje Siemonsdr Romeijn). Hij hertrouwt als weduwnaar van Anna Groen (die extra informatie is -nog- niet vermeld op websites zoals www.genlias.nl):

Hendrik Kazenbroot, leeftijd 23, geboorteplaats (Bergen), beroep landbouwer (zoon van Jacob Kazenbroot, en Guurtje Kager) gehuwd (2e) in de gemeente Schoorl (huw.aktenr.5) op 4 mei 1823 met: Erckjen Driessen, leeftijd 26, geboorteplaats (Groet), beroep boerenmeid (dochter van Gerrit Driessen, beroep wagenmaker, en Hilletje Vaske). Het valt daarom niet meteen op, dat ik van dezelfde familietak ben als die van Bavonia vermeld met familienaam Kazenbrood. Het is niet toegestaan de namen zoals vermeld in de burgerlijke stand aktes te wijzigen; ook niet bij het vertalen in andere talen. Mijn familienaam en zoals hieronder vermeld als Deden-Kazenbroot is zo in orde (vriendelijk verzoek: niet vertalen of te veranderen met andere spelling). 

Met vriendelijke groeten van Marianne (M.C.Deden-Kazenbroot).

M.C.Deden-Kazenbroot - 12 nov 2009 - 01:36

L.S., De voornaam Beatrik bestudeerd in combinatie met de archiefbronnen (websites genlias.nl, Haags Gemeentearchief, diverse websites van archieven in Friesland inclusief tresoar en allefriezen.nl). Het lijkt in dit geval dat Beatrik vernoemd werd naar Beatrix (vrouwelijke geslacht) en anderzijds vanwege de voorouder(s) van het mannelijke geslacht met voornamen eindigende op rik. Het is in dit geval vrij eenvoudig dit te controleren op juistheid en verdere bestudering van de (indexen van) archiefbronnen via internet. In ieder geval is duidelijk een keuze gemaakt voor een voornaam van een zoon, eindigende op rik, dus niet eindigende op rix. Ook in de burgerlijke stand rubriek van de kranten gecontroleerd: zoon.

Toevallig al die voornamen begint met hoofdletter B. De verschillende afkortingen van voornamen zoals die van Barbara, Bavonia, Beatrix, zal men toch wel uit elkaar kunnen houden als men die per geval controleert en vergelijkt met andere archiefbronnen en dat kritisch vergelijkt met www.meertens.knaw.nl. De voornaam Batje niet aangetroffen als afkorting van Barbara. Zie verder www.meertens.knaw.nl => voornamen.

Nu dan een andere voornaam: Oepke, ook te vinden op website www.meertens.knaw.nl. Betreft voornamen bekend in Friesland. Met vriendelijke groeten van Marianne (M.C.Deden-Kazenbroot).

M.C.Deden-Kazenbroot - 12 nov 2009 - 02:07

L.S.,

De voornaam Batje is niet van Barbara afkomstig. Batje, Bato, Batsje, Batske, Batte zijn vormen van Bade.

jan achterberg - 12 nov 2009 - 06:59

Meneer Achterberg,

Mag ik van uw kennis gebruik maken?

Eerder in deze draad heb ik al de naam Brugt Ebsis genoemd (ebsis is de patroniem)

Ik kan echter nergens vinden van welke naam dezeis te herleiden. De goede man is afkomtig uit friesland. Brugt wordt natuurlijk ook wel als Brucht geschreven.

Heeft u enig idee?

M.v.g.

Kim

Kim - 12 nov 2009 - 14:46

Hallo Kim,

Zeg maar gerust Jan. Die voornaam komt van Brucht, of van Brecht. Dit betekent 'glanzend' er zijn een paar vrouwelijke vormen, zoals Brechtje en Bruchje.

jan achterberg - 13 nov 2009 - 05:45


Naar aanleiding van de discussie over Nanning etc; Ineke Smit, o.a.van de van Thienen-stamboom, kwam met de optie dat Nanning een afgeleide was van Ferdinandus;Nandus-Nannes-Nanning

vrouwelijke vorm; zie onder ;L1 ; Nantje 

 

Genealogie van Steven Nanning van het Lagerhuis

 

Bestand       :  D:\PG30\NL\DATA\INEKE

Datum          :  25?03?2012

Selectie        :  'Personen in genealogie van Steven Nanning van het Lagerhuis [15837]'

Sortering      :  Per tak

 

I.1            Steven Nanning van het Lagerhuis.

Gehuwd op 07?11?1741 te Mijdrecht met Tijmtie Pieters Perk.

Uit dit huwelijk:

1.            = Ferdinandus= Nanning van het Lagerhuis, gedoopt (RK) op 09?03?1742 te Mijdrecht (getuige(n): Joanna Nanning).

2.             Petrus (Pieter) Nanning van het Lagerhuis, gedoopt op 14?10?1743 te Waverveen.

3.             Joannes Nanning van het Lagerhuis, gedoopt (RK) op 18?01?1750 te Mijdrecht (getuige(n): Trijntie Jans).

4.             Steven Nanning van het Lagerhuis, gedoopt (RK) op 20?09?1752 te Mijdrecht (getuige(n): Hendrijntie Lammers).

 

 

 

I.1            Gijsbert Nanning van het Lagerhuijs, begraven op 07?08?1762 te 's?Gravenland,

Gehuwd op 15?06?1745 te 's?Gravenland (getuige(n): Wilm Lammers,

= Nantje van het Lagerhuis)

, gehuwd voor de kerk op 15?06?1745 te 's?Gravenland (RK) met Hendrina Willems Lammers, 23 jaar oud, gedoopt (RK) op 22?04?1722 te Kortenhoef (getuige(n): Hendreijn Lammers), overleden op 05?09?1788 te Muiden op 66?jarige leeftijd, dochter van Wilm Lammers, meester chirugijn, en Aeltje Boomels (van Baemelen).

Uit dit huwelijk:

1.             Johanna (Jansje) Gijsz Nanning van het Lagerhuijs, geboren te 's Graveland, gedoopt (RK) op 23?06?1747 te Ankeveen (getuige(n): Joanna Lammers), begraven op 11?04?1785 te 's?Graveland op 37?jarige leeftijd.

Gehuwd op 26?jarige leeftijd op 30?01?1774 te 's Gravenland, gehuwd voor de kerk op 01?02?1774 te 's?Gravenland (RK) (getuige(n): in facie ecclesia(kerk)) met Joannes van Thienen, 24 jaar oud, bleeker, president municipaliteit in 1798, buurmeester in 1807 en 09 gemeenteraadslid te Naarden in 1813 en 14 assessor in 1817, gedoopt (RK) op 28?11?1749

==

Dan kan ik ook de stelling poneren dat Nanning  van Johannes-Hannes-Nannes-Nan-Nannie-Nanning is afgeleid..

Tenslotte werden door familieleden hele vreemde verbasteringen van een naam gebruikt,die een eigen leven gingen leiden.Ook verwijzingen naar de woonplaats, zo is Lagerhuys in de Kop van NH de benaming voor een woning onder aan een dijk, die dan aan de familienaam werd gekoppeld.

Zo kwam ik de naam Nanning van het Lagerhuys op Texel tegen en bij Den Oever, terwijl er geen aantoonbare familieband is.

Zo kom je heel wat tegen, wat de verwarring alleen maar groter maakt.

Ton Bakker - 1 apr 2012 - 14:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu