stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Indonesië » Van Bohemen eind 1700 begin 1800 naar Indie



Profiel afbeelding

Heeft iemand ervaring met het opvragen van een doopakte in Bohemen?

Mijn voorvader Marthees (Martinus) Mixa werd ca. 1783 geboren in Bohemen, in die tijd behorend tot Oostenrijk. De datum is uitgerekend aan de hand van zijn leeftijd bij de geboorteaangiften, in Pekalongan, van zijn kinderen. Hij overleed in 1845 in Pekalongan. In 1816 was hij al in Indie, want in dat jaar werd hij bevordert tot 2de luitenant, later ging hij bij het korps Djajang Sekars. In het boek Wonderlijke verhalen uit de Indische historie van Dr. H.J. de Graaf werd hij vermeld als de Bohemer Marthees Mixa.

Ik weet alleen dat hij uit de streek Bohemen afkomstig was en weet dus geen plaats. Mijn vraag is of ik onderzoek moet doen in Tjechie of dat de archieven uit die tijd in Oostenrijk zijn. Vorig jaar heb ik het hoofdarchief in Wenen aangeschreven, maar daar heb ik geen duidelijk antwoord van gekregen.

Wie heeft hier ervaring mee?

Alvast bedankt voor een reactie.

karin Riper

Karin Riper - 19 sep 2014 - 22:03

Beste Karin.

Volgens mij sla je een aantal stappen over. Zonder geboortedatum en plaats kom je in Nederland al niet verder.

Je hebt echter een belangrijk gegeven nog niet onderzocht!
Je weet dat hij in 1817 bevorderd werd tot 2e luitenant van het 7e Regiment Huzaren. Dus het is goed te doen om zijn stamboek te vinden bij het Nationaal Archief.

http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/2.13.04#c01:0

Dan weet je waar hij geboren is, wanneer en wie zijn ouders waren. En wellicht nog meer belangrijke feiten. 

Dan pas kun je gericht verder gaan zoeken.

Groeten,

Frank

Frank Fransz - 20 sep 2014 - 08:59

Het onderzoek wordt inderdaad wel erg moeilijk zonder geboorteplaats. Dat lijkt me een goede eerste stap.

Aktes uit Bohemen bevinden zich in Tsjechië.

Hier is een overzicht van Tsjechische bronnen die online beschikbaar zijn:

https://familysearch.org/learn/wiki/en/Czech_Republic_Online_Genealogy_Records

Kasper Ludeman - 20 sep 2014 - 11:09

In de tijd dat hij nog wachtmeester was zou hij hier moeten staan

http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/militairen-na-1813

Hij is als eerste luitenant in 1831 met pensioen gegaan.

Frank Fransz - 20 sep 2014 - 12:12

Hallo Kasper,

Bedankt voor je reactie en de link. Eerst ga ik zoeken naar een stamboekinschrijving, want dat is me bij hem helemaal ontgaan. Gelukkig dacht een ander die ook reageerde daar wel aan.

Karin Riper

Karin Riper - 20 sep 2014 - 21:31

Hallo Frank,

 

Bedankt voor je reacties en link. De namenlijst wil niet laden, op het scherm staat steeds op het moment niet bereikbaar. 

Ik heb wel wat anders gevonden. Heb weer eens in Google Books gezocht, vond hem jaren geleden al in een paar boeken. Deze keer heb ik op Sekars Mixa gezocht. Hij zat ook bij de Djajang Sekars. Vond hem in twee boeken, de Militaire Spectator uit 1853 en Gedenkschrift van den oorlog op Java, van 1825 tot 1830, onder de benoemden tot Ridder van de Willemsorde 4e Klasse. Volgende week maar weer eens naar Den Haag, Nationaal Archief en CBG.

 

Weet jij toevallig of een geweermaker in Amsterdam rond 1800 soldaat was of ambtenaar of anders? Op het forum over Onderzoek in Duitsland heb ik een vraag gesteld over de preciese doopdatum van Johann Theodor Kuhr (ook Theodor de oude) in Essen. Hij was dus geweermaker. Zijn zoon Theodor was ook geweermaker maar bij 's Lands Constructiewinkel, maar dat stond er bij Johann Theodor niet bij. Naar aanleiding van jouw tip dat Mixa in de stamboeken moet staan, dacht ik zou Johann Theodor daar ook in kunnen staan of in de ambtenaren boeken dan zou ik misschien ook in één keer de gezochte gegevens kunnen vinden. Ik ga hoe dan ook op zoek in Den Haag.

 

Nogmaals bedankt tot zover.

 

Groet,

 

Karin

Karin Riper - 21 sep 2014 - 11:52

Hallo Karin,

De linken waren meer bedoeld om een richting aan te geven.

De meeste indexen zijn niet on-line te raadplegen. Je moet ze toch bij het archief inzien om de juiste persoon te vinden. Dat is bij mij in alle gevallen gelukt. Ik denk dat jij ook genoeg informatie hebt om hem te vinden

.

Op de tweede vraag moet ik je het antwoord helaas schuldig blijven.  

Succes

Frank

Frank Fransz - 21 sep 2014 - 14:03

Hallo Frank,

Het zal weer even wennen worden in Den Haag, want we zijn er jaren geleden voor het laatst geweest. Ik heb daar veel Indische dienststaten gevonden en dit zal ook wel lukken. Als ik het gevonden heb vertel ik het wel.

Groet,

Karin

Karin Riper - 21 sep 2014 - 23:59

Ik adviseer je aan de hand van 'Gahetna' zoveel mogelijk huiswerk te doen omdat je hem bij het NA ook moet gebruiken om de documenten aan te vragen. 

Frank Fransz - 22 sep 2014 - 10:39

Bedankt, was ik ook van plan. Je hoort het wel.

Karin

Karin Riper - 22 sep 2014 - 10:49

Hallo Frank,

Gevonden!!! in het stamboek van KNIL Officieren. Bij zijn inschrijving stonden helaas de namen van zijn ouders niet vermeld. Gelukkig wel zijn preciese geboorte datum- en plaats. Hij werd op 6 september 1781 in Praag, toen dus behorend tot het Oostenrijkse Rijk, geboren. In Geneanet heb ik een Oostenrijker gevonden die gegevens heeft van een familie Mixa ook uit Bohemen en ook o.a. uit dezelfde tijd. Vanochtend heb ik hem een mailtje gestuurd met de vraag waar ik het beste verder kan zoeken in Oostenrijk of in Tsjechie. 

Zijn benoeming tot Ridder van de Militaire Willemsorde voor de Java Oorlog 1825-1830 heb ik in Den Haag niet gevonden op de fiches indexen. Andere namen van de orde uitgereikt in Ned.-Indie kwamen ook niet voor op de fiches. Het personeel van zowel het Nationaal Archief als het CBG konden ons niet verder helpen. 

De inschrijving van Johann Theodor Kuhr heb ik ook gevonden in een stamboek, helaas ook zonder vermelding van de ouders en zonder geboortedatum, wel zijn geboorteplaats en leeftijd.

Nogmaals heel erg bedankt voor je hulp.

Groet,

Karin

Karin Riper - 24 sep 2014 - 11:59

Hallo Kasper,

De geboorteplaats - en datum heb ik gevonden in het Stamboek van KNIL Officieren. 

Zie verder mijn reactie aan Frank Franz.

Groet, 

Karin Riper

Karin Riper - 24 sep 2014 - 12:07


Geweldig! Eindelijk iemand die het echt oppakt.

Frank Fransz - 24 sep 2014 - 12:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu