stamboomforum

Forum logoOnderzoek in België en Luxemburg » Hoe de scans van de Belgische Parochieregisters (inclusief alfabetische indexen) te raadplegen?



Profiel afbeelding


Stap 1.

Begin op de site van het Rijksarchief in België klik en maak een (gratis) account aan door het invullen klik van het registratieformulier. Verzend met de knop 'Registreer'. Raadpleeg klik eventueel de FAQ (Frequently Asked Questions).

  • Tip. Paswoord en login van je aangemaakte account zijn pas te gebruiken na activering. Je krijgt na je registratie een e-mail toegestuurd. Door aanklikken van de link in dat bericht worden login en paswoord geactiveerd. 

Stap 2.

Ga na het aanmaken van je account, en na te hebben ingelogd, klik naar het overzicht van de beschikbare parochieregisters.

 

Stap 3.

Je gaat nu zoeken op plaatsnaam. Klik eerst in de via stap 2 gevonden lijst de juiste provincie (en eventueel het arrondissement) aan en vervolgens de gezochte plaats en parochie.

  • Tip. Als de plaatsnaam bekend is, kunnen provincie en arrondissement gevonden worden door op de thuispagina klik van het Rijksarchief in België de gezochte plaatsnaam in te tikken in het zoekveld 'Zoekterm'. Klik op de zoekknop of toets 'Enter' en klik, bij de resultaten onder het kopje 'Archieven' (rechts op de pagina), de link 'Totaal: [aantal] resultaten gevonden' aan. Filter daarna in de linkerkolom op 'Parochieregisters'.

Stap 4.

Kies uit 'Index', 'Doopakten', 'Huwelijksakten' of 'Overlijdensakten'. Klik aan, en je komt bij de links naar de scans, waar het allemaal om begonnen is.

  • Tip. Als er voor een bepaalde periode ingescande alfabetische indexen ('Parochieregisters. Index') aanwezig zijn, raadpleeg je die natuurlijk als eerste! Let op: persoonsnamen die een tussenvoegsel als 'De', 'Van', 'Van der' enz. bevatten, vind je meestal onder de letter D- resp. V-. Als er voor een bepaalde plaats en/of bepaalde periode geen alfabetische indexen bestaan of zijn opgenomen, dan kun je de scans van de Doop-, Trouw- of Begraafakten doorbladeren. Dit kan tijdrovend zijn, en enige kennis van het oud-schrift komt hier zeker van pas.

 

Voorbeeld: Hoogstraten. In onderstaand menu is alles aanklikbaar. (Niet hieronder, maar op de site.)

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Met alle menu's uitgeklapt komt Hoogstraten er zo uit te zien. In totaal zijn er 7 bestandjes met scans, herkenbaar aan de vetgedrukte cijfercode en het "oogje" in de marge.

 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

 

Stap 5.

Klik onder de akten die je wilt raadplegen de tijdsperiode aan waarbinnen je wilt zoeken.

  • Tip. Van elk scanbestandje (met vetgedrukte cijfercode op de bovenste rij) is de middelste rij steeds aanklikbaar. Vaak zijn hier ook begin- en einddatum (dag + maand) genoteerd. Zie de afbeelding hieronder. N.B. Het "oogje" rechts in de marge is niet aanklikbaar. Het geeft aan dat je tot het niveau van de scans hebt doorgeklikt.
  • Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Stap 6.

Klik in het venster dat verschijnt het rechter tabblad aan 'Gedigitaliseerde archiefdocumenten' (+ het aantal pagina's tussen haakjes). Je kunt nu bladeren door de scans. N.B. Je krijgt de scans alleen te zien als je bent ingelogd.

 

 

 

  

  • Tip. Zoeken via de personendatabase klik van het Rijksarchief in België levert voorlopig nauwelijks wat op, aangezien er tot nu toe slechts weinig parochieregisters voor die personendatabase zijn geïndexeerd. Raadpleeg klik het overzicht van de geïndexeerde bronnen. 

  • Tip. Wil je van een gevonden scan de URL - de link die de scan definieert, helemaal bovenaan in het venster - kopiëren, zorg er dan voor dat het scan-indexnummer in de URL overeenkomt met het scannummer onder de scan. Het scan-indexnummer moet je soms zelf aanpassen. Het verspringt nl. niet automatisch bij het bladeren door de scans.
  • Voorbeeld:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

                         Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

 

Veel succes! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Eventuele op- en aanmerkingen graag d.m.v. een PB via mijn profiel.

 

Naar een idee van Jan Clavaux.

Pauwel - 16 apr 2014 - 13:58


Op bovenstaand bericht s.v.p. niet hier reageren.

Voor vragen en/of op- en aanmerkingen kun je contact met mij opnemen via mijn profiel.

Pauwel - 16 apr 2014 - 14:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu