stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Gedwongen te werken tijdens wo2 in Duitsland



Profiel afbeelding

Is er iemand die in Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog heeft gewerkt met mijn vader

KEES JOPPE, ( CORNELIS WILLEM JOPPE).? Geboren in Den Haag en wonende In

 Den Haag in de Reitzstraat op no 305.

Helaas is hij al op 63 jarige leeftijd overleden en heeft nooit over z`n werkzaamheden in duitsland gesproken, wel weet ik dat jij 2x is ontsnapt en naar Nederland is terug gegaan.

Ook weet ik dat hij een duitse vriend WERNER had, want daar is m`n jongste broer naar vernoemd.

Ik wacht geduldig af,

gr.R.C.Joppe.

Ruud Joppe - 5 mar 2015 - 12:14

Wat meer informatie ;

http://www.genealogieonline.nl/en/stamboom-joppe/I707.php

Ruud, wat wilt u weten, de mensen die met uw vader hebben gewerkt zijn tegen de 100 jaar oud

http://www.stamboomforum.nl/profiel/98330

Misschien contact met haar opnemen ?

Gerry - 5 mar 2015 - 18:51

Ik zou graag willen weten of er mensen zijn die weten of en wanneer hun vader met mijn vader gewerkt zou kunnen hebben.

Ruud Joppe - 5 mar 2015 - 19:21

Waar heeft uw vader gewerkt?

Ad de Kruijff - 24 mar 2015 - 17:52

Ja dat is het probleem juist, dat weet ik ook niet.

Het enige dat ik weet is dat hij 2 x naar Nederland gevlucht is, maar hoe en wanneer????

Ik denk dat veel mannen over die tijd niet graag spraken, ik weet ook nog dat hij in Duitsland een mede arbeider als vriend had ene Werner. Mijn jongste broer is naar hem vernoemd.

Meer weet ik ook niet helaas, dus het verhaal zal hier wel eindigen denk.

vr. gr. Ruud Joppe.

Ruud Joppe - 24 mar 2015 - 18:18


Beste mijnheer Joppe,

Voor wat betreft die man met de voornaam Werner zal het op het eerste gezicht waarschijnlijk een moeilijke zoektocht worden, want de achternaam is meestal toch het belangrijkste aanknopingspunt.

Maar voor informatie over de lotgevallen van uw vader is er best veel gelegenheid. Zorgt u dan liefst wel dat u eerst zelf genealogisch ''uw zaken op orde'' en ''uw huiswerk gedaan'' heeft, dus dat u in elk geval over uw vader het e.e.a. verzamelt : geboorteakte, kopieen uit het oude bevolkingsregister tot 1939, een uittreksel van de persoonskaart door het CBG, overlijdensakte. Vergeet u dit a.u.b. niet, het is erg belangrijk.

Op de website van de International Tracing Service in Arolsen, Duitsland, vroeger een repatrieringsinstelling van het Rode Kruis, leest u teksten in naar keuze Engels, Duits, Frans of Russisch over de dienstverlening van deze instelling aan het publiek. Bijvoorbeeld voor de Engelstalige versie https://www.its-arolsen.org/en/inquiries-by-family-members/index.html , het volgende. Leest u a.u.b. de hele website goed door, ook dat wat u niet direct nuttig lijkt. U ziet dat er informatie verstrekt wordt aan overlevenden en familieleden, Information for survivors and family membershttps://www.its-arolsen.org/en/inquiries-by-family-members/information-about-individual-fates/index.html#c358 .  In de tekst op de website is gedwongen arbeid in oorlogsomstandigheden zoals uw vader moest meemaken, dwangarbeid, een belangrijk aandachtspunt, onder de naam forced labour.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De ITS biedt u de keus om de hierover beschikbare informatie aan te vragen, 1. door een bezoek te brengen aan de dienst zelf in Duitsland,  2. door het op de website aanwezige modelformulier op papier uit te printen, in te vullen en per ouderwetse post aan de ITS terug te sturen, of 3. op de gemakkelijkste manier, door het invulformulier van de website online in te vullen en te verzenden.  Zie https://www.its-arolsen.org/en/inquiries-by-family-members/application-forms/index.html , linkerkolom, online form en download form

Het is echt honderd procent uw moeite waard, en het wachten op antwoord, want dit zijn uitstekende informatie en persoonsgegevens die direct uit de best beschikbare, geallieerde en Duitse bronnen sinds 1945 komen. Denkt u er wel aan dat u van uw vader niet alleen de dagelijkse roepnaam vermeldt, maar zeker ook zijn officieel gegeven voornamen, want het is niet zonder meer te zeggen hoe hij in de Duitse of geallieerde documenten genoemd is, en het is wel de bedoeling dat er iets gevonden wordt. En natuurlijk kunt u ook die voornaam Werner best bij uw aanvraag noemen, want het kan voor de archiefmedewerkers bij ITS misschien een belangrijke aanwijzing zijn, en wie weet ontdekken zij ook een lijst met dwangarbeiders waarop inderdaad uw vader en Werner samen voorkomen. Nogmaals een welgemeend advies... doen!

Veel succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 25 mar 2015 - 01:18







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu