stamboomforum

Forum logoMilitairen » Wachtmeester Cornelis van den Born 5e regiment lichte dragonders



Profiel afbeelding

Jacobus bedoelt mijn bijdrage van 27 dec 2009 | 18:39

In de huwelijksbijlagen van zijn zoon

bevindt zich een overlijdensverklaring van Cornelis.

jan - 8 jan 2010 - 17:13

Ik ga binnenkort bij het archief Leiden kijken of ik in de huwelijksbijlage van zijn dochter Maria Josepha van der Born wat terug kan vinden. Lukt dat niet dan blijft het archief van Roermond over alwaar zijn zoon huwde.

Inmiddels nieuwe info ontdekt. Cornelis was geen wachtmeester bij de 5e lichte dragonders, maar het regiment lichte dragonders nummer 4. Op 12-08-1814 werd hij bij dit regiment aangesteld als korporaal, tussentijds gedegradeerd en op 06-02-1817 opnieuw aangesteld als korporaal. Op 11-11-1822 volgt bevordering tot wachtmeester. In die rang krijgt hij op 15-01-1827 eervol ontslag om 4 maanden later met de moeder van zijn kinderen te huwen. Cornelis was een veteraan uit Franse dienst die o.a. de Russische veldtocht 1812 heeft overleefd in het 124e regiment infanterie d'ligne . Daarna kwam hij bij het 11e bataljon d'veterans.

Zijn dochter Maria Joseph van der Born (gewijzigd van Van den Born naar Van der Born) huwde de schoenmaker Martinus van Lieshout  Haar zwager was deze:

http://www.stamboomforum.nl/subfora/61/2/22813/0/lambertus_van_lieshout_18081875_dienstplichting_fuselier_5e_afdeling_infanterie

wouter schuurman - 5 mar 2010 - 15:04

Hallo Wouter, .

" Ik ga binnenkort bij het archief Leiden kijken of ik in de huwelijksbijlage van zijn dochter Maria Josepha van der Born wat terug kan vinden. Lukt dat niet dan blijft het archief van Roermond over alwaar zijn zoon huwde.".

Je houdt de spanning er wel in!

Ben je zelf niet reuze nieuwsgierig om te weten hoe, waar en wanneer Cornelis van den Born aan zijn einde kwam?

Jacobus - 5 mar 2010 - 18:28


@Jacobus.

Ik kan nu in ieder geval zijn overlijdensdatum geven: 08 maart 1830 te Roermond. Teruggevonden in de Leidse trouwakte van zijn dochter Maria Josepha van der Born die daar in 1851 huwde met Martinus van Lieshout. Dat maakt zijn overlijden minder heroisch als ik gedacht had. Er was toen immers nog geen sprake van een opstand. Anderzijds ben ik er ook wel blij mee. Hij heeft niet zijn regiment verraden en is ook niet in een ernstig loyaliteitscrisis terecht gekomen. Dat is hem gelukkig bespaard gebleven.

Mogelijk was die man gewoon opgeleefd of ging hij alsnog dood aan een oude oorlogsverwonding. Dat gebeurde wel vaker,  soms nog na jaren. Cholera kwam toen ook net overwaaien via de Britten uit India, geloof ik. Overigens is het me wel opgevallen dat veel veteranen die de Russische veldtocht hadden overleeft een hoge leeftijd hebben gehaald. Zelfs naar onze begrippen. 

wouter schuurman - 5 mei 2010 - 21:47







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu