stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Help mij het Stamboom Forum te redden



Profiel afbeelding

Beste Bob,

Er staan wijze woorden in de reacties hierboven. Een gebruikersverklaring lijkt me een goede oplossing. Jij stelt de regels. Wie de regels overtreedt, krijgt een waarschuwing en vliegt er bij herhaling uit.

Querulanten zullen er helaas altijd blijven.

Beperk de inhoud tot de kern der zaak: de genealogie, ons aller hobby. Geen theoretische verhandelingen en zeker geen persoonlijke aanvallen.

Verder hoop ik dat waardevolle personen in het forum terugkeren. Dank aan allen die hun (vele) positieve bijdragen hebben geleverd.

Veel wijsheid gewenst!

Ruud Poortier

Ruud Poortier - 28 jul 2009 - 23:03

Hallo Thijs,

Ik begrijp je wel maar een van de oorzaken van de ruzies op dit forum is het constante oordelen over medeforummers (en dan meestal in het negatieve) en dat zou moeten stoppen. Je kan ook gewoon iemand bedanken die je geholpen heeft (dat doe ik ook). Ik vind dat die duimpjes geen toegevoegde waarde hebben. Kijk maar naar je eigen bericht: duimpje naar beneden, geen idee waarom en ook geen idee waarom iemand op het idee komt om jouw bericht te willen beoordelen.

groeten Frank

Frank Kluizenaar - 28 jul 2009 - 23:20

Denk dat iemand vindt dat de reactie van Thijs de lading van het onderwerp niet dekt?
Thijs, da's geen kritiek naar jou toe hoor!!! Je krijgt van mij een dikke plus Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Maar het is natuurlijk wel zo dat Bob een oproep doet om het Forum te redden en vraagt om goede ideeën.

Laten we ons daar nu even "druk" om maken en niet om de dingen die goed lopen.......

Groetjes,

Evelien

Evelien - 28 jul 2009 - 23:28

Ik ben hier om hulp te zoeken, te vinden en te geven waar nodig en ik heb mezelf buiten de discussie gehouden. Ten eerste omdat ik niet wist waar het over ging (door drukte kom ik niet zo heel veel hier, hoewel de laatste tijd weer regelmatig), ten tweede omdat ik het totaal nutteloos vind om zo'n discussie op een forum te houden waar mensen komen om elkaar te helpen en niet om elkaar de grond in te stampen om wat voor reden dan ook. Ik erger me aan dit soort dingen en mijn nekharen stonden de afgelopen week regelmatig overeind.Voer dit soort discussies per mail, maar niet op een plek waar iedereen het kan lezen, en dus ook de mensen die er totaal niets mee te maken hebben maar zich wel groen en geel ergeren en hierdoor besluiten niet meer te komen.

Er zijn al meerdere suggesties gedaan om mensen aan te stellen die het forum 'schoonhouden' van dit soort discussies. Of het nu onder de naam moderator of beheerder is, dat is mij om het even, het zal op hetzelfde neerkomen. Zorg ervoor dat het iemand is die geen binding met het forum heeft, want dan kan daar in ieder geval geen discussie over ontstaan.

Ik zou het zonde vinden als dit forum verloren zou gaan. Veel hulp heb ik niet nodig gehad, veel hulp heb ik ook niet kunnen geven, maar de kennis die we hier delen vind je niet snel ergens anders en dat moet behouden blijven.

Groeten,

Jessica

Jessica de Booij - 29 jul 2009 - 00:11

Hallo Bob,

 

Heb me de afgelopen week enorm geërgerd aan persoonlijke aanvallen op diverse topics. Dat was de reden dat ik eruit was gestapt. Anderzijds benadeel ik daarmee heel veel mensen die om een genealogische oplossing vragen.

 

Aangezien ik heel vaak in archieven kom, constateer ik dat heel veel bevolkingsregisters (van heel veel plaatsen) tot 1949 gewoon zijn in te zien. Het zou wenselijk zijn om alle genealogische antwoorden tot 1950 gewoon in het forum op te nemen. Men zal altijd wel in een grijs circuit zitten met beantwoording. Bij twijfel, mail dan even persoonlijk het antwoord of antwoorden naar de persoon toe. Laat op het forum achter dat men de gegevens naar de betreffende vragensteller heeft gezonden.

 

Het is wel wenselijk om moderators aan te stellen. Niet om zich met de inhoud van een genealogische vraag te bemoeien, maar om algemene vragen over het forum en wat erom heen hangt te beantwoorden. Wel zou ik het prettig vinden als de moderators eventueel kunnen ingrijpen als de beantwoording van de vragen niet meer op de betreffende vraag slaat. Als voorbeeld van de laatste week: Overlijden in USA rond 1943, en dat ze dan een nieuwe topic daarvoor maken. Ook eventueel een dubbele vraag verwijderen van het forum. En beantwoorden van genealogische vragen mogen ze uiteraard ook.

 

Personen die openlijk op dit forum persoonlijk allerlei negatieve uitspraken over anderen doen, dienen voor minimaal, na 1x een waarschuwing door de beheerder van het forum, 1 maand van dit forum uitgesloten te worden. Dreigementen aan wie dan ook via het forum of mailing, levenslange uitsluiting.

 

Wat betreft de duimen, zou ik helemaal weglaten. Het zal namelijk geen enkel effect leveren op langer termijn. En... een gezonde discussie moet ook zeker kunnen.

 

En wat heel belangrijk is voor de vraagsteller en beantwoorder: gebruik je gezonde verstand. Laten we elkaar helpen om tot een genealogische oplossing te komen. Vergeet niet, dat genealogie een mooie, boeiende en leerzame hobby is.

 

Laat je paradepaardje niet verloren gaan!

 

mvg, Masje II

Masje II - 29 jul 2009 - 00:37

Beste Bob, je maakt niet echt duidelijk wat de concrete juridische bezwaren/dreigementen waren waarmee je geconfronteerd werd, maar hierbij een reactie op wat ik uit de context meen af te leiden.

Ik lees bijvoorbeeld dat iemand zich op de "vrijheid van meningsuiting" (art 7 grondwet) beroept.  Dat betreft een grondrecht en grofweg kun je stellen dat die slechts op de verhouding tussen burger en overheid van toepassing zijn.  Voor burgers onderling zijn deze, anders dan menigeen zou kunnen denken, niet afdwingbaar.  Dat zou niet het geval zijn als er bijv. een strafwetsartikel is dat stelt 'gij zult niet censureren', maar dat is er niet (zoals bijv 137d WvSr er wel is voor het non-discriminatie beginsel uit artikel 1 van de grondwet). 

Niemand kan dus naar je stappen en eisen dat je hem/haar in de gelegenheid stelt zijn mening te uitten.  Net zo min als de ingezonde briefschrijver naar de krant toe kan eisen dat zijn/haar brief geplaatst wordt. 

Is het netjes dat de krant vooraf het voorbehoud maakt dat de bijdrage ingekort kan worden: absoluut.  Voorkomt het onduidelijkheid als iemand achteraf op grond van het auteursrecht claimt dat het alleen in zijn geheel en ongewijzigd geplaatst mocht worden.  Inderdaad.  Is het noodzakelijk?  Absoluut niet.  Gegeven de verkeersopvatting kan er vanuit gegaan worden dat iedere briefschrijver weet dat ingezonde brieven, wel, niet of slechts deels gepubliceerd kunnen worden.  Naar analogie geldt hetzelfde voor een forum als dit.

Tot slot, de toegang tot jouw server(s) die je verleent, al is het om niet, geschiedt op door jou te stellen voorwaarden.  Die voorwaarden kun je uiteraard ook achteraf aanpassen, voor de duidelijkheid wellicht, al staat het uiteraard een ieder continu vrij dan niet meer van je diensten gebruik te willen maken of zelf een ander forum op te richten. 

Frederik - 29 jul 2009 - 06:42

Hoi Bob e.a.,

ik hoop zo intens dat de woorden van Frederik hierboven waar zijn, mijn gevoel zegt al de hele tijd dat er iets niet klopt in heel veel van de gedane beweringen.

Onbegrijpelijk dat één persoon de hobby van duizenden bezoekers kan bederven.

Mijn advies is dan ook de verbanning weer in te voeren, wat mij betreft met terugwerkende kracht.

Een eventueel proces zie ik met vertrouwen tegemoet en wat de kosten ervan betreft: ik wil er graag een steentje aan bijdragen. Zelfs meer dan dat ! En ik ben niet de enige, samen kunnen we het kwaad aan.

Voor nu en in de toekomst geldt voor mij, maar zou voor iedereen moeten gelden: onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan moderatoren en webmaster / gastheer.

Bob, iemand schreef het al eerder: toon karakter, vlucht niet voor een wellicht loos dreigement.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 29 jul 2009 - 09:49

Volgens mij was de oproep van Bob:

 

"Graag hoor ik uw constructieve ideeën hoe ik deze situatie kan slechten"

 

 

Frank

Frank Kluizenaar - 29 jul 2009 - 10:36

Hoi Frank,

waarom doe je dat nou ?

Mijn bijdrage is constructief.

Je bent vooringenomen lijkt het.

Een verdere discussie hierover moet je zonder mij doen.

Groetjes, Maikel

Maikel Galama - 29 jul 2009 - 11:10

De juridische details zijn bij de betrokkenen bekend, en voorzover ik weet ook steekhoudend. Ze hebben hier ook op de site gestaan, maar zijn door Bob met de hele draad waarin ze stonden buiten beeld geplaatst. Herkauwen van die argumenten draagt volgens mij dan ook niet bij aan de redding van dit forum.

Persoonlijk zie ik eigenlijk geen redenen om berichten door een moderator aan te laten passen. Als een bericht duidelijk over de schreef gaat, omdat het beledigend is, of een ernstige bedreiging van de privacy van een derde, is het veel simpeler om het gewoon te verwijderen. Dat is veel minder werk, brengt je nooit in conflict met de auteurswet, en het heeft ook een zeker opvoedkundig doel. Als je de auteur van een bericht dan vraagt om het bericht opnieuw te posten, maar dan netjes, zonder te persoonlijke details, en in het goede subforum, dan weet hij of zij ook voor de volgende keer gewoon hoe het hier hoort. Op de lange termijn levert dat voor alle partijen winst op, volgens mij.

De vergelijking met een krant gaat mank, omdat je bij een krant berichten stuurt naar een redactie, die ze voor publicatie in kan korten, of iets leesbaarder kan maken, als dat kan zonder de oorspronkelijk stijl van de auteur geweld aan te doen. Die auteur kan dat zelf niet doen, omdat die het bericht uit handen heeft gegeven, dus de redactie moet dat daar wel doen. Hier op het forum heeft iedereen de gelegenheid om zelf een eigen bericht aan te passen. Nabewerking door een ander is dus helemaal niet nodig. Controle vooraf hebben we hier niet, en moet hier ook niet nodig zijn.

Enno - 29 jul 2009 - 11:11

Beste Bob.

De twee laatste bijdragen van Frederik/Maikel, zijn voor mij een bevestiging van de gedachten

die mij al dagen door het hoofd spelen.

Ben al twee dagen aan het pluizen in de stamboomregelementen, enz......

Je geeft in deze regelementen aan:

U zal Bob Coret / stamboomforum beschermen tegen en vrijwaren van gerechtelijke en buitengerechtelijke maatregelen, veroordelingen e.d., inclusief de kosten voor rechtsbijstand, accountants e.d. die door derden zijn ingesteld ten gevolge van of gerelateerd aan uw gebruik van de webpagina, uw inbreuk op welke wettelijke regeling dan ook of de rechten van derden.

Ieder die zich inschrijft is hiermee accoord gegeaan, hier kan niet zomaar aan voorbij worden gegaan,

Wat zou een regelement dan nog voor nut hebben.

Verder wijs je op Privacy gevoelige gegevens, o.a. van mensen die (misschien) nog in leven zijn,

en zegt : Bob Coret zal deze onvoorwaardelijk verwijderen.

Je zegt verder in je bericht(zie je bijdrage boven) ik heb een Full-Time baan en jong gezin,(heb ik heel veel begrip voor) en wil met het stamboomforum genealogen een reikende hand bieden.

Intriest dat er dan mensen zijn die deze reikende hand best wel onder het hakmes willen leggen.

Dreigementen zijn hier op het stamboomforum wel bekend, meestal van nul en geen waarde.

Verder...

Dit is een goede van Frederik, en geeft te denken.

Ik lees bijvoorbeeld dat iemand zich op de "vrijheid van meningsuiting" (art 7 grondwet) beroept.  Dat betreft een grondrecht en grofweg kun je stellen dat die slechts op de verhouding tussen burger en overheid van toepassing zijn.  Voor burgers onderling zijn deze, anders dan menigeen zou kunnen denken, niet afdwingbaar.  Dat zou niet het geval zijn als er bijv. een strafwetsartikel is dat stelt 'gij zult niet censureren', maar dat is er niet (zoals bijv 137d WvSr er wel is voor het non-discriminatie beginsel uit artikel 1 van de grondwet). 

Tot zover. 

Bob ik denk en leef met je mee.

Groetjes Willemina.

Willemina Meijer - 29 jul 2009 - 11:12

Hoi Bob,

Het is net als bij al die andere forums, wat dat betreft ben jij geen uitzondering.

Volgens mij gewoon zo doorgaan. Het is net als in de politiek; je hebt vrienden en vijanden en daar zul jij en wij het mee moeten doen. Niet te snel ergeren aan elkaar!

En lastige personen geen aandacht (antwoord) geven, dan gaan ze vanzelf weg.

Waar ik mezelf wel eens over verbaas is, dat er forumleden zijn die altijd fftjes willen reageren op nieuwelingen die het nog niet goed door hebben. (haantjes gedrag?)

In ieder geval zullen de reacties nu minder zijn door de vakanties!

In ieder geval bedankt Bob en aan de positieven

(BoB = Bewust Onbewust Balen of Bewust Optimistish Beleven) Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Koopmans - 29 jul 2009 - 11:27

Beste Bob

Het zou toch doodzonde zijn als je tot het besluit zou komen om te stoppen met het forum.

Ik ben je dankbaar voor al je werk en ik heb zelf met regelmaat baat gehad bij het bestaan van het forum.

In het begin heb ik mij ook wel eens afgevraagd waarom sommige mensen meenden te moeten reageren op niet ter zake doende aspecten. Later ben ik het gaan negeren.

Het forum gaat toch over genealogie?

Ik hoop dat je je besluit nog wil heroverwegen en dat je nuttige tips krijgt van andere forumleden.

Er zijn toch andere fora in Nederland met misschien dezelfde problemen. Welek oplossingen hebben zij gevonden voor alle ruis?

Ch.Vuyk

Vuyk - 29 jul 2009 - 11:29

ik zou het erg jammer vinden bob als je zou stoppen ben erg goed geholpen altijd.

Van Lint - 29 jul 2009 - 11:55

Hallo allemaal,

Laten we de duimpjes bij profielen maar even achterwege laten. Persoonlijk bedanken voldoet ook. Er zijn

nu belangrijker zaken.

Dit forum heeft zo veel goeds gebracht, dat is toch veel belangrijker dan een paar individu'en. Ook is respect heel belangrijk. Wij zijn allemaal volwaardig mens. Een maatregel is misschien om een automatische topicsluiter te fabriceren. In een topic zijn een stuk of 9 verzoeken om sluiting geweest. Bob, jij hebt niet alle tijd, dus dat moet denk ik geautomatiseerd worden.

Groeten,

Thijs

Thijs van der Gugten - 29 jul 2009 - 12:43

Hallo Thijs,

Een automatische topicsluiter lijkt me geen goed idee. Ik vrees dat daar misbruik van gemaakt gaat worden waarna de discussie weer onder een andere topic voortgezet wordt.

mvrgr. Rob

Rob Verouden - 29 jul 2009 - 13:54

Eens. Daarom zie ik meer in een MOB voor Bob. En MOB betekent dan Meldpunt Ongewenste Berichten.

Ik heb dat al eerder in deze draad voorgesteld. Haal de duimpjes weg, en plaats een icoontje naast elk bericht. Met een klik daarop kan je dan indien nodig aangeven dat een bericht ongewenst is, en waarom, privacy, taalgebruik, wat dan ook, wel serieus, en niet anoniem.

Als een bericht op zo'n manier gemeld is, kan het natuurlijk even duren tot het echt wordt weggehaald, als dat ook nodig is. Het is dan aan ons, bezoekers, om er niet op door te gaan, en niet de boel weer op te stoken. Als je op de site kan zien dat een bericht al is gemeld, houd je gewoon verder je fatsoen.

En laten we eerlijk zijn. We zouden hier wel erg diep zijn gezakt als we dit vaker dan een enkele keer per maand nodig hebben.

Enno - 29 jul 2009 - 14:32

Eens. Wat ook belangrijk is, is dat Bob het iets minder druk krijgt. Daarom het MOB het liefst bij iemand anders. Hij of zij hoeft geen genealoog te zijn, maar wel menselijk en objectief.

Rob, voor een autobot is het ook niet te zien of het met een ander topic te maken heeft. Het is moeilijk een menselijk probleem met de computer op te lossen.

Groeten,

Thijs

Thijs van der Gugten - 29 jul 2009 - 14:50

In mijn forum hebben wij een belletje bovenaan het bericht staan.

De bezoeker kan dan op dit belletje klikken, krijgt dan een lijst met opties wat het probleem met het bericht zou zijn. Dit kan de bezoeker dan aanklikken, en er is ook een optie voor een vrije tekst.

Mijn moderators krijgen dan een mail met dit belletje en kijken dan naar het probleem.

Op deze manier zijn ze ook direct op de plek waar het probleem zich zou voordoen.

Dit voorkomt een hoop extra werk omdat op deze wijze eigenlijk elke bezoeker een beetje de taak van sociale controle verricht.

carola - 29 jul 2009 - 15:08


Carola, je kunt een bericht ook gaan koppelen aan de 1-1-2 alarmcentrale!

Ren? van Vliet - 29 jul 2009 - 15:28







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu