stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » GAAT U WEL EENS NAAR EEN ARCHIEF?



Profiel afbeelding

Ik heb slechts drie ervaringen met archieven; het archief in Nijmegen waar ik voor zakelijke redenen moest zijn en die van Breda en Oudenbosch (Regionaal Archief West-Brabant) voor mijn stamboom.

Het archief in Oudenbosch was heerlijk rustgevend (ik was in mijn eentje;-) en daar heb ik onderandere een beschrijving van één van mijn voorouders gevonden (Lengte: 1m62,5, Aangezigt: lang, Voorhoofd: smal, Oogen: grijs, Neus: groot, Mond: groot, Kin: rond, Haar: blond, Wenkbraauwen: blond en Merkbaare teekenen: geene). Het maakte mijn zoektocht enorm leuker omdat ik bepaalde kenmerken stukken herkende.

Groetjes,

Rob

P.S.: En gelukkig waren ook hier geen camera's.

Rob de Hoon - 14 aug 2009 - 17:43

Merkwaardig dat sommige onderzoekers zweren bij alleen een archief, of alleen internet. Of als we beter en meer zouden schrijven met een ganzeveer ipv een ballpoint of tekstverwerker.

Het zoeken via internet is een fantastische start van een specifiek onderzoek al dan niet tbv een stamboom. Je leert ontdekken via internet waar er mogelijk wat is te vinden. Zelf kun je dan de hoofddoelen van je zoektocht vaststellen en zoek je terplekke naar relevante zaken of doe je ontdekkingen.

Er zijn heel veel archieven zoals die van het Rotterdamse gemeente archief, de Groene hartarchieven, Stadsarchieven van Amsterdam en den Bosch om er maar een paar te noemen waar je naast goede en zich steeds meer uitbreidende digitale indexen ook de scans van originele documenten kan bekijken. Genlias is daarbij vergeleken 'arm'.

Vergeet niet dat in al die archieven grote groepen vooral oudere enthousiaste vrijwilligers de archieven digitaliseren.

Dat archieven slecht bezocht zouden worden is een misvatting. In Amsterdam was het tot een jaar of 5 geleden aan de Amsteldijk rustig, met een piek op de vrijdag (ATV-dag). In het nieuwe archief in gebouw de Bazel is het een drukte van jewelste. Jammer is wel dat er in Amsterdam vrij veel geld wordt gevraagd.

Het Nationaal archief is vanwege de huidige 'dreigingen' voorzien van een soort Schiphol beveiliging, het slaat nergens op zolang het allemaal goed gaat, maar gaat het fout dan is het archief redelijk beschermd mag ik aannemen en kunnen nog vele generaties na ons dit archief bezoeken en in de oude boeken kijken.

Zoekt en gij zult vinden wordt prettig, efficient opgestart thuis, via de digitale snelweg, zodat je als je in een archief komt naast het genieten van de oude boeken en stoffig papier ook nog aan het eind van de zoektocht met een behoorlijke vangst naar huis gaat. Als je een stamboom maakt die er uit gaat zien als een telefoonboek, alleen met namen data en plaatsen kun je inderdaad thuis blijven en digitaal scoren. Wil je meer dan ga je voor de puntjes en de nauwkeurigheid naar het archief.

En helaas 100% zekerheid van de gegevens die je vindt is teveel gevraagd zkere als je voor 1811 aan het graven bent, dan wordt het interpreteren, combineren wat er vaak vele honderden jaren geleden zou hebben kunnen plaatsgevonden.

Kees

Kees Boas - 14 aug 2009 - 17:45

ik kom regelmatig in het archief van rotterdam  en schiedam als je twijfelt over iets is het beste het op te zoeken als het mogelijk is  vrijdag nog in vlaardingen geweest  om de roets te zoeken van kalishoek   sien dudok susan

sien dudok susan - 14 aug 2009 - 21:42

Vandaag ben ik weer naar het Nationaal archief geweest.

De beveiliging is daar inderdaad erg prominent aanwezig.

Zo hier en daar gaan de regels mij wel een beetje te ver.

In de studiezaal kun je documenten doornemen, maar daar mag je niet fotograferen.

Ik ga eerst netjes toestemming vragen om m'n fototoestel mee naar binnen te mogen nemen, dat mag.

Op het papier dat ik meekrijg staat dat ik om 14uur mag fotograferen.

Dan loop ik met de papieren die ik wil fotograferen naar de tweede studiezaal waar je wel mag fotograferen, maar dat mag dan weer niet. Ik moet de hele doos meenemen waarin het document zit dat ik wil fotograferen, niet alleen dat ene blad.

In die tweede studiezaal staan ook tafels, ik denk dan ga ik daar zitten, hoef ik niet bij elke foto die doos in te pakken om mee te nemen. Maar dat mag niet, in de tweede studiezaal mag je geen originele documenten bestuderen.

Persoonlijk vind ik dat een beetje overdreven.

De beveiliging op zich, die zal noodzakelijk zijn, en van dat feit baal ik enorm!

Groetjes,

Zonnelied

Zonnelied - 14 aug 2009 - 23:01


geacht forum,

er worden door een aantal archieven digitale documenten aangeboden op het internet,o.a. het markiezenhof, deze zijn kosteloos te downloaden.

bij veel archieven kun je tegen betaling een kopie laten maken.

beide zijn een oplossing als je zoals vele onderzoekers niet altijd tijd hebt om het betreffende archief te bezoeken.

ik woon in haarlem en meer dan 75% van mijn voorouders kwamen uit overijssel,noord-brabant enz.

dus dat neemt erg veel tijd in beslag,nog afgezien van de reis kosten en mobiliteit (zieke en/of oude mensen) voor veel mensen dus een hindernis om verder te komen in hun onderzoek

als nu alle archieven hun registers digitaal maken bijv. bevolkings,burgelijkestand en dtb is het voor een groter aantal mensen mogelijk hun hobby te uit te voeren.

als er dan al tegen betaling een kopie kan worden aangevraagd of te downloaden is moet dit wel redeliijk zijn, en zo een hobby zijn of worden voor alle mensen.

vriendelijke groet jan beens

janbeens - 17 aug 2009 - 19:51







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu