stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Nieuwe familienamen-databank Meertens Instituut/RUUtrecht vandaag online


Profiel afbeelding

Het volgende bericht stond op het Archiefforum:

Het Meertens Instituut lanceert vanavond om 18.00 uur de Nederlandse Familienamenbank www.meertens.knaw.nl/nfb.
Het NOS journaal zal vanavond aandacht besteden aan de lancering, vandaar dat wij de namenbank vanavond al openstellen. Alle 314.000 familienamen die in 2007 in de Gemeentelijke Basisadministratie zijn opgenomen staan erin, met het aantal naamdragers en een verspreidingskaart als een naam vijf of meer keer voorkomt. Daarnaast is ter vergelijking ook het namencorpus van de volkstelling van 1947 opgenomen, die als basis diende voor de voorganger van de Nederlandse Familienamenbank. De NFB is een samenwerkingsproject van het Meertens Instituut en de Universiteit Utrecht.

Bij ongeveer 100.000 familienamen is aanvullende informatie te vinden, zoals een naamsverklaring, oude naamsvermeldingen, naamkundige en genealogische literatuurverwijzingen. Ook zijn er genealogische links opgenomen en verbindingen met naamsvarianten en webpagina's over specifieke naamtypen en naamscomponenten. Voor veel familienamen is er een directe verbinding gelegd met de catalogus van het Centraal Bureau voor Genealogie.

Tussen 1947 en 2007 nam de bevolking van Nederland van 9,5 tot 16 miljoen toe en van veel namen is het aantal naamdragers navenant gegroeid. Maar er zijn ook familienamen die in aantal meer dan verdubbeld zijn en er zijn namen die in aantal zijn afgenomen of zelfs zijn verdwenen. En er zijn heel veel nieuwe familienamen van immigranten bijgekomen.
(bron: Het Meertens Instituut)

Zorro

Meeste nieuwe Nederlanders heten Yilmaz AMSTERDAM/UTRECHT -  De meest voorkomende achternaam onder nieuwe Nederlanders is Yilmaz. Op de tweede plaats staat Nguyen en nummer drie is Ali. De meest voorkomende achternamen onder autochtone Nederlanders zijn nog steeds De Jong, Jansen en De Vries.

Dat is vanaf donderdag allemaal op te zoeken in de Nederlandse Familienamenbank, die is gemaakt door het Meertens Instituut uit Amsterdam en de Universiteit Utrecht. De instituten hebben volgens eigen zeggen alle 314.000 in Nederland voorkomende familienamen geregistreerd. Ze gebruikten daarvoor de gemeentelijke basisadministratie van 2007 en de gegevens uit de volkstelling van 1947.

Sommige namen zijn helemaal verdwenen, zegt redacteur Leendert Brouwer van het Meertens Instituut. Een voorbeeld is de achternaam Stumpff. Andere familienamen zijn sterk in aantal verminderd. Soms komt dat doordat het geslacht steeds kleiner wordt, maar ook komt het voor dat dragers van zogenoemde onwelvoeglijke achternamen een andere naam hebben gekozen. Dat is bijvoorbeeld het geval met de namen Kloot, Knor en Poepjes. ?Die laatste naam was vroeger echt een heel gewone, ingeburgerde naam?, volgens Brouwer.

Alle familienamen die door meer dan vijf mensen worden gedragen, zijn opgenomen op een verspreidingskaart. Op die kaart zijn ook gebieden met voor de streek typische verbuigingen opgenomen. Zoals de uitgang -sma of -stra in Friesland en -ink in Twente en de Achterhoek. Aan meer dan 100.000 namen is aanvullende informatie toegevoegd, zoals genealogische verwijzingen, varianten op de naam en vermoedelijke oorsprong. Brouwer: ?Van sommige namen is te zien dat ze oorspronkelijk allemaal één familie vormden, die door schrijffouten in verschillende namen is opgesplitst. Zoals de twee broers die D'Olyrook en D' Olyrook, dus zonder en met spatie, heten. Of de gezusters Brandenbarg en Brandenberg.?

De Nederlandse Familienamenbank is te vinden op www.meertens.knaw.nl/nfb.

carola

Al spelende met de Familienamenbank van het Meertens instituut vond ik een verborgen functionaliteit. De verspreidingskaarten zijn namenlijk niet alleen op basis van familienaam te raadplegen maar ook op voornaam! Ga naar http://www.meertens.knaw.nl/verspreidingskaart/index.php en kies voornaam.

Hieronder de verspreiding van Bob:

Bob Coret

x

Anita Vermeulen - de Weerd

Gerrit Bons

Zijn ouders zijn Adriaan Bons en Maria Aaldijk. Zij zijn getrouwd op 4 janauri 1806 te Wijngaarden.

Mij is bekend dat zij 7 kinderen hadden.

Ik ben op zoek naar een van hun kinderen Gerrit Bons.

Wie kan mij vertellen wanneer en waar hij geboren is en overleden.

Of hij getrouwd is en met wie.

En eventuele kinderen.

Anita Vermeulen - de Weerd

Leuk, die nieuwe "volkstelling"

Onze familie is gegroeid van 39 in 1947 naar 63 in 2007.

Tevens met een totaal andere geografische spreiding.

Jan K.

Enige tijd geleden heb ik het Meertens Instituut verzocht de beschrijving bij de familienaam de Geus te herzien. Ik kreeg helaas 0 op het request.

Bij mijn onderzoek kwam ik nl. terecht bij de naam: Geus d'Arzacq, een dorp in Zuid Frankrijk.

Zoals Meertens aangeeft betekent "de"vóór de naam: afkomstig van.

Dus de Geus, betekent: afkomstig van Geus.

De eerste aantekening over de naam de Geus heb ik gevonden in het Doopboek van de Gereformeerde/Hervormde Kerk  te Schagen.

Dat was Jan Dircks de Geus, zoon van Dirck de Geus,geboren 1605 te Schagen.De naam werd geschreven met een accent op de u.

Volgens Meertensis de naam afkomstig van ce ne sont que des gueux. Dat wordt heel anders geschreven.

de Geus of gueux.

Vermoedelijk zijn de de Geusen hugenoten. Zij zijn vanaf het begin zéér Christelijk. Zij waren organisten en vóórzangers in de Kerk. Tot op heden zijn er nog vele familieleden die zingen in Kerkelijke koren.

Vriendelijke groet.

Sim Schrooder

Schrooder

Ik heb Anita Vermeulen per privé bericht verzocht haar vraag over Gerrit Bons onder een eigen onderwerp opnieuw in te brengen omdat via dit huidige onderwerp weinig respons is te verwachten.

mvg-Ben

Ben Wegman


Beste Sim,

Ik heb in het verleden ook al eens een poging gedaan bij het Meertens instituut om de beschrijving van mijn familienaam Recourt aan te laten passen. Nu ruim een half jaar later zie ik dat niets is aangepast. Jammer, ik zal nog eens een poging wagen.

vriendelijke groet

Kees Recourt  

Kees Recourt
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.
Wel kunt u altijd een nieuw onderwerp starten.