stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » N e d e r l a n d,1915-1991: boerenleven,verzuiling: archief-inventaris RK Land-/Tuinbouwbond online

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Persbericht op http://www.noord-hollandsarchief.nl/?module=news&ni_id=55 ,

citaat:

________________________________

" Overdracht archief Katholieke Land- en Tuinbouwbond
Het archief van de Katholieke Land- en Tuinbouwbond (LTB) over de jaren 1915-1991 is op maandag 8 maart officieel overgedragen aan het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Ton van Vuren, algemeen directeur van LTO Noord, en Lieuwe Zoodsma, directeur van het Noord-Hollands Archief, tekenden in aanwezigheid van enkele oud-bestuursleden van de LTB de bruikleenovereenkomst. De 14,6 meter archiefmateriaal van de LTB wordt bewaard in het depot van het Noord-Hollands Archief en is door iedere belangstellende op de studiezaal van deze instelling te raadplegen.

De inventaris van het LTB-archief vindt u hier : http://www.archieven.nl/index.php/db?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=236&micode=854&milang=nl&mizk_alle=ltb  [...]  . "

________________________________

Einde citaat.

Uit de inleiding bij de inventaris, citaat:

________________________________

"  Inleiding  - [...]  Geschiedenis van de organisatie -  De LTB werd opgericht op 16 juni 1915 en was gevestigd te Haarlem. De volledige naam van de vereniging was: R.K. Diocesane Land- en Tuinbouwbond (LTB) en zij was actief in het Bisdom Haarlem. Het Bisdom Haarlem besloeg grofweg Noord- en Zuid-Holland en de Zeeuwse eilanden. Na een herindeling in 1956 werd het Bisdom Rotterdam opgericht, het werkgebied van de LTB bestreek vanaf toen de beide bisdommen. De LTB had als doel om de belangen van de katholieke boeren, tuinders en kwekers te behartigen. Als Rooms-Katholieke standsvereniging paste de LTB dus helemaal binnen het verzuilde Nederland, waar de maatschappelijke organisaties en verenigingen in zuilen per geloofs- of levensovertuiging waren ingedeeld. In 1991 hield de LTB op te bestaan. Samen met de Hollandsche Maatschappij van Landbouw werd de toporganisatie Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie (WLTO) opgericht. Deze is inmiddels opgegaan in LTO Noord. [...] "

____________________________________

Einde citaten.

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri VlasPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!