stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Genetische test voorspelt wie honderd jaar wordt

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Zojuist heb ik op de radio gehoord dat wetenschappers een test hebben waarmee met vrij grote zekerheid (77%) aangetoond kan worden of iemand honderd jaar wordt. Natuurlijk ook zeer interessant in het kader van stamboomonderzoek :)

Misschien is het ook voor mezelf interessant om hieraan mee te doen. Mijn grootmoeder heeft de respectabele leeftijd van 96 jaar en is gezegend met een relatief goede gezondheid. Haar moeder is ook zo oud geworden.

Meer informatie

Groeten,

Frank

Frank Steggink

Zou je dat serieus willen weten? Als ze aan je genen kunnen zien dat je wel 100 kunt worden, dan kunnen ze waarschijnlijk ook zien dat je de 50 niet eens haalt. Ik hoef niet te weten hoeveel jaar Onze Lieve Heer mij op aarde gunt. Het komt zoals het komen moet ........... Ik leef liever onbekommerd en merk wel wanneer het mijn tijd is. En 100 worden: is het leuk om al je familieleden, vrienden en kennissen te zien overlijden terwijl jij half doof en half blind zit te vereenzamen in het bejaardenhuis?

niepoort

Beste Niepoort,

Van het concert des levens heeft niemand een program. Toch is het interessant om te weten welke genen ervoor zorgen dat de een 100 jaar wordt en de ander nog geen 50 jaar. Vooral in de laatste categorie zijn er situaties met veel leed, en het zou prachtig zijn als hier wat aan gedaan kan worden.

Gelukkig staat de medische wetenschap niet stil op dat gebied. Onze generaties hebben het beter dan al onze voorouders in het verleden. Natuurlijk is het ook zo dat dit onderzoek een klein stukje van de puzzel is. Ik vind dan ook dat medisch onderzoek, waar dit o.a. onder valt, ook vooral doorgezet moet worden, en ingezet moet worden t.b.v. het welzijn van de samenleving.

Het is aan iedereen voor zich of hij al dan niet interesse heeft in dit onderzoek, en eventueel hierin zou willen participeren. Ik respecteer je mening dat jij hierin niet geïnteresseerd bent. Het doel van mijn bericht was alleen om dit nieuws hier te melden, voor degenen die voor deze ontwikkelingen interesseren. Vervolgens probeerde ik om er een persoonlijke draai aan te geven, om dit vanuit mijn eigen situatie te beredeneren.

V.w.b. het antwoord op de laatste vraag: het antwoord lijkt me wel duidelijk. Het is o.a. de taak van de maatschappij en i.h.b. de familie om ervoor te zorgen dat het vereenzamen niet gebeurt. Ik kan je vertellen dat ik voor vandaag een bezoekje aan mijn grootmoeder heb gepland. Dit was overigens niet naar aanleiding van het nieuwsbericht.

Frank

(3e alinea later toegevoegd)

Frank Steggink

Het is natuurlijk leuk om te weten dat er een kans is om honderd te worden. M.i. geeft het niet meer weer dan dat je een aanleg hebt om oud te worden, verminderd snel te verouderen Maar de kans dat je in de tussentijd ongelukkig van de trap af valt, onder een auto terecht komt etc. is hierin niet meegenomen. Ook niet dat je naast het gezonde gen een gen hebt dat een akelige kanker voor je veertigste veroorzaakt. Zo'n test is leuk voor de borrelpraat. Misschien ook wat voor statistici van een zorgverzekering maar een individu kan hier weinig zekerheid uithalen.

Als je geld teveel hebt of erg nieuwsgierig gewoon een aardige wetenswaardigheid. Op mij hoef je in ieder geval niet te rekenen in 2057 aangezien ik een "average lifespan" heb. Ik bof wel dat ik minder kans heb op dementeren heb bij het ouder worden en ook minder kans op mannelijke kaalheid (nuttige wetenswaardigheden?).

Groeten,

Wibo (*1957- + ongeveer 2029)

Wibo Boswijk

Ja, je familie kan heel oud geworden zijn maar of je vader wel je vader is en je opa wel je opa is toch een heel andere vraag. Oude voorouders wil dus niet zoveel zeggen net zo min als het al of niet krijgen van bepaalde (erfelijke) ziektes.

En stel dat je genetische verwachting is dat je 120 wordt maar je verongelukt op je 30e, wat heeft dat voor invloed op de statistieken?

Han


Geniet van je leven, morgen kan het afgelopen zijn.

Wetenschappers, wie zijn dat? Ze zijn heel goed om elkaars visie de grond in te boren.

Dus, welke wetenschapper geeft het juiste antwoord?

Deze genetische test is goed voor de politiek,

kunnen ze de mensen tot hun 75ste jaar laten werken.

mvg, Masje II

Masje IIPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!