stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Brieven boven water.


Profiel afbeelding

Brieven boven water.

 Eeuwenoude post bezorgd.

T.V. Zondag 1 mei 2011. Nederland 2. 21.00 uur.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2011/05/01/R005.htm

Jacobus

In het gebouw van The National Archives in Kew bij Londen wordt het archief van het High Court of Admiralty bewaard. Het bevat ongeveer 38.000 Nederlandse brieven en documenten. Dat is een deel van de buit die Engelse kapers in de zeventiende en achttiende eeuw veroverden op Nederlandse schepen.
Eeuwenlang zijn de brieven van en aan Nederlandse zeelieden en kooplieden en hun familieleden, de scheepsjournalen, aanbevelingsbrieven, ladingboekjes en kwitanties bewaard op stoffige zolders en in donkere kelders. Niemand keek ooit om naar deze unieke verzameling documenten. Sommige brieven zijn tot op de dag van vandaag niet geopend en gelezen.
Pas in 1980 werden deze zogenaamde Prize Papers door een Nederlandse onderzoeker ontdekt. Het bestaan van deze archiefschat bleef echter slechts in kleine kring bekend en maar een gering deel werd in publicaties gebruikt. Het project Sailing Letters, dat in 2004 op initiatief van de Koninklijke Bibliotheek is gestart, wil daar verandering in brengen. Het wil de bekendheid van de brieven en documenten vergroten en ze toegankelijk maken voor onderzoekers. Er wordt daarbij samengewerkt met het Nationaal Archief, de Rijksuniversiteit Leiden en de Samenwerkende Maritieme Fondsen.

Zie ook de site: http://www.kb.nl/sl//

mvg, Masje II

Masje II


Een van de door de Britten gekaapte schepen was die van Hoyte Fookles uit Workum. In Museum Warkums Erfskip te Workum is een vaste tentoonstelling gemaakt waarin de bezoekers naar de voorwerpen en afbeeldingen kunnen zien, terwijl ze naar het levensverhaal van de schipper Hoyte Fookles  luisteren.

Warkums Erfskip
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.