stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nationaal Archief: D T B ? Z u i d - H o l l a n d. Update 21 juni: Direct doorklikken naar de scans



Profiel afbeelding
Update scans DTB Zuid-Holland 15 juni 2011

Den Haag

De scans van de DTB's van Zuid-Holland zijn inclusief de districtklappers 3.04.18.01 en 3.04.18.02 weer op gahetna.nl te raadplegen. Problemen met de beschikbaarheid van (alle) scans eerder deze week zijn opgelost.

Er wordt hard gewerkt om ook de laatste openstaande problemen (zie verder) op te lossen.

In de onderstaande screencast wordt uitgelegd hoe de scans het gemakkelijkst benaderd kunnen worden. Let erop dat de bladerfunctie op het tabblad scans op dit moment een verkeerd aantal pagina's aangeeft (veel te veel). Alleen de eerste pagina's zijn gevuld met de beschikbare scans.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bekijk de instructie voor het bekijken van de scans van de districtklappers

 

Alle beschikbare DTB's met scans zijn gemakkelijk te vinden via het plaatsnamenoverzicht. Zie ook de onderzoeksgids Ik zoek iemand in de Doop-, Trouw- en Begraafboeken van Zuid-Holland voor 1811

Nog openstaande problemen
  • De bladerfunctie bij het tabblad scans geeft een onjuist aantal pagina's aan. De beschikbare scans staan op de eerste pagina's; de overige pagina's zijn leeg.
  • In alle DTB archiefinventarissen staan nog niet werkende links naar scans in de oude Nationaal Archief Beeldbank (foutmelding 'Fout: Record has no Handle'). Deze links worden zo snel mogelijk verwijderd. De beschikbare scans vindt u onder het tabblad 'scans' bij de archiefinventaris.
  • Op het hoogste niveau in de archiefinventaris waar alle beschikbare scans worden getoond, staan de inventarisnummer niet op de juiste volgorde (bijvoorbeeld DTB Oegstgeest: na inventarisnummer 1.III volgt 10.I in plaats van 2.I).


http://www.gahetna.nl/actueel/nieuws/2011/update-scans-dtb-zuid-holland

Pauwel - 16 jun 2011 - 00:24

Dus je hebt een video nodig om uit te vinden hoe een site precies werkt? Dat is toch wel héél beschamend. En dan leggen ze nog niet eens uit hoe je ten eerste wat waar vindt. Komt bij mij over als uiterst klungelig. De site zelf komt bij mij over als uiterst gebruikersonvriendelijk: er is helemaal niets intuïtiefs te vinden - het feit dat je een filmpje nodig hebt om dat uit te leggen wat je waar moet zoeken is daar een schrijnend bewijs van.

En dan gebruiken ze nog steeds die klappers van de jaren 50... Echt helemaal up-to-date! Gooi er nog maar een extra "functionaliteit" tegen aan want dan kan je makkelijker die klappers kan bekijken. En zet er vooral geen interactief, doorklikkaartje van Zuid-Holland op, want dan zou je het nog eens te makkelijk maken... Veel beter om zo'n gezellige, kneuterige zelf-getekende kaart (overgetrokken uit de Grote Bosatlas? Of was 't de ANWB-kaart voor Mid-Nederland?) te gebruiken en wat ouderwetse klappers. Toch?

Is het nu echt zo héél moeilijk om zoiets op te zetten? Iets meer zoals www.flickr.com, misschien?

Hans Hoekveld - 16 jun 2011 - 16:46

Haha!

Vond net op http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/3.04.18.01 het volgende commentaar:

 

Misschien moeten jullie eens de site bezoeken van de familysearch mbt het bekijken van de scan van de akten van de bs. Zie http://www.genver.nl/fs/fsindex.htm . Deze is zeer eenvoudig te gebruiken, zonder elke pagina te moeten scrollen (na volgende pagina), zoeken via allemaal omwegen (waarbij succes niet verzekerd is) en onnodige uitgbreide informatiebalken bovenin en aan de zijkanten.

Go Jakkes, GO!

Hans Hoekveld - 16 jun 2011 - 16:53

Pauwel - 20 jun 2011 - 01:51

Update scans DTB Zuid-Holland 21 juni 2011

Den Haag

Op 20 juni is een nieuwe set van de archiefinventarissen online gezet waarin een flink aantal fouten zijn verbeterd. Het bekijken van de DTB archiefinventarissen en scans werkt nu zoals we dit voor ogen hadden.

  • U kunt nu direct vanuit de archiefinventaris doorklikken naar de details (en scans) van een inventarisnummer (klik bijvoorbeeld op '1.I :lidmaten, 1624-c 1697' in de DTB Oegstgeest)
  • Alle scans zijn beschikbaar
  • U kunt de scans in een groot venster bekijken en daarin ook bladeren. Met klik op de 'Fullscreen aan/uit' knop Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

    opent de nieuwe viewer in een groot venster (bijvoorbeeld bij DTB Oegstgeest inventarisnummer 1.I).

We danken de gebruikers voor de vele suggesties en aanwijzingen, vooral ook die bestemd voor andere gebruikers om zo goed mogelijk van de DTB archiefinventarissen gebruik te maken.

Opgelost:

  • De bladerfunctie bij het tabblad scans werkt en het aantal beschikbare pagina's klopt
  • Er staan geen foutieve links naar de oude Beeldbank meer in de DTB archiefinventarissen

Wordt op een later moment opgelost:

  • Op het hoogste niveau in de archiefinventaris waar alle beschikbare scans worden getoond klopt de volgorde van de inventarisnummer niet als het inventarisnummer uit een combinatie van een cijfer en een letter bestaat (bijvoorbeeld DTB Oegstgeest: na inventarisnummer 1.III volgt 10.I in plaats van 2.I).
    In de archiefinventaris zelf staan de nummers wel op de juiste volgorde en kan er op detailniveau worden doorgeklikt naar de scans.

Alle beschikbare DTB's met scans zijn gemakkelijk te vinden via het plaatsnamenoverzicht. Zie ook de onderzoeksgids Ik zoek iemand in de Doop-, Trouw- en Begraafboeken van Zuid-Holland voor 1811

Pauwel - 30 jun 2011 - 10:57


En ik moet zeggen: als je er eenmaal aan gewend bent werkt het prima! Daarbij heb je de mogelijkheid om van de meest gebruikte pagina's directe webkoppelingen in bijvoorbeeld een Word document te plaatsen, zodat je van daaruit zonder veel klikwerk in één keer naar het specifieke boek (of zelfs een specifiek gedeelte van een specifiek boek, daar alle scans een eigen url hebben) kunt gaan.

Dus na alle kritiek mag ook worden gezegd dat, zeker met de nieuwe bladerfunctie op fullscreen niveau, het Nationaal Archief een prachtig stukje werk heeft geleverd, en nog geheel gratis voor de gebruikers ook.

Gerrit Ambachtsheer - 30 jun 2011 - 11:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu