stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » CBG Den Haag: Zelfbediening overgebracht vanuit het Nationaal Archief



Profiel afbeelding

Vanaf heden raadpleegbaar op de studiezaal van het CBG Den Haag.

De 10-jarige (grijze delen) klappers burg. stand Z.H. van de diverse gemeenten dienen te worden aangevraagd, cassettes van de akten zijn aanwezig op de studiezaal van het CBG

Raadzaam is, om thuis eerst huiswerk te gaan doen via de diverse sites.

O.a. Genlias, GA Rotterdam enz.

De afschrijvingen van diiverse overige bronnen/klappers dienen met behulp van een ordner eveneens te worden aangevraagd, daar de ruimte in de studiezaal helaas te klein is.

Gr.

Everardus

 ------------------------------------------

Nieuwsbrief CBG

Studiezaal
De verfilmde bestanden van collecties die nu in de "zelfbediening" van het Nationaal Archief staan worden overgebracht naar de studiezaal van het CBG en zijn voortaan alleen daar in te zien. Voorbeelden hiervan zijn de burgerlijke stand en memories van successie van Zuid-Holland, scheepssoldijboeken van de VOC, stamboeken van KNIL-militairen, stamboeken van Oost-Indische ambtenaren en de volkstellingen van Suriname van 1811 en 1921. Voor inzage van bronnen die niet verfilmd zijn, kunt u nog terecht in de studiezaal van het Nationaal Archief. Ook beperkt openbare archieven blijven alleen raadpleegbaar in het Nationaal Archief, zoals bijvoorbeeld het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). De openingstijden van de CBG studiezaal zijn gelijk aan de tijden van het Nationaal Archief. Bezoekers die nog niet eerder bij het CBG zijn geweest, zullen zich eenmalig moeten registreren.

Gratis raadplegen
De zelfbedieningscollecties die het Nationaal Archief bij het Centraal Bureau voor Genealogie onderbrengt, blijven gratis te raadplegen. Vanaf 2 januari 2012 zijn de fysieke collecties die in de zelfbediening staan van het CBG ook kosteloos raadpleegbaar. Wie gebruik wil maken van de depotcollectie van het CBG of op de computer de digitale bestanden van het CBG wil raadplegen, betaalt een dagvergoeding van ? 5,- . Voor Vrienden van het CBG blijft deze dienstverlening gratis. 

Everardus Rollema - 23 dec 2011 - 16:44

Hoi Everardus,

Betekent dat dat je nu wel gratis bij het CBG naar binnen kunt? Voorheen moest je altijd betalen om binnen te komen. Of hebben ze 2 afgescheiden ruimtes?

Mirjam van Rooijen - 23 dec 2011 - 19:19

Inderdaad Mirjam,

Je kan nu gratis de studiezaal van het CBG betreden.

Alles wat van het Nationaal Archief is gekomen kan je gratis raadplegen, daar hoef je geen vriend voor te zijn.

Wil je advertenties bekijken, dossiers en andere archieven van het CBG bekijken, dan dien je een dagvergoeding van 5,00 euro te betalen.

Er is geen gescheiden ruimte en er is dus slechts een studiezaal.

Bij de receptie dien je aan te geven of je lid bent of niet.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema - 23 dec 2011 - 21:16

[herhaling en uitbreiding]

Samenwerking CBG en Nationaal Archief: één genealogieloket 7-12-2011 

Op 2 januari 2012 is de genealogische dienstverlening van het Nationaal Archief overgenomen door het Centraal Bureau voor Genealogie. Klanten met vragen over de geschiedenis van personen en families kunnen voortaan bij één loket terecht: het CBG. Een belangrijke doelgroep van het Nationaal Archief, de genealogische onderzoeker, krijgt hierdoor meer specifieke begeleiding.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Studiezaal
De verfilmde bestanden van collecties die nu in de ?zelfbediening? van het Nationaal Archief staan worden overgebracht naar de studiezaal van het CBG en zijn voortaan alleen daar in te zien. Voorbeelden hiervan zijn de burgerlijke stand en memories van successie van Zuid-Hollandscheepssoldijboeken van de VOCstamboeken van KNIL-militairenstamboeken van Oost-Indische ambtenaren en de volkstellingen van Suriname van 1811 en 1921. Voor inzage van bronnen die niet verfilmd zijn, kunt u nog terecht in de studiezaal van het Nationaal Archief. Ook beperkt openbare archieven blijven alleen raadpleegbaar in het Nationaal Archief, zoals bijvoorbeeld het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). De openingstijden van de CBG studiezaal zijn gelijk aan de tijden van het Nationaal Archief. Bezoekers die nog niet eerder bij het CBG zijn geweest, zullen zich eenmalig moeten registreren.


Gratis raadplegen
De zelfbedieningscollecties die het Nationaal Archief bij het Centraal Bureau voor Genealogie onderbrengt, blijven gratis te raadplegen. Vanaf 2 januari 2012 zijn de fysieke collecties die in de zelfbediening staan van het CBG ook kosteloos raadpleegbaar. Wie gebruik wil maken van de depotcollectie van het CBG of op de computer de digitale bestanden van het CBG wil raadplegen, betaalt een dagvergoeding van ? 5,- . Voor Vrienden van het CBG blijft deze dienstverlening gratis. 


Overige dienstverlening
Ook de schriftelijke en telefonische vragen over de geschiedenis van personen en families worden door het CBG behandeld, voor zover deze te beantwoorden zijn uit openbare bronnen. 
Het e-mailadres hiervoor is info@cbg.nl 


Verhuizing
De voorbereidingen van de verhuizing vinden plaats in de eerste twee weken van december, hier kunnen bezoekers beperkte hinder van ondervinden. De verhuizing van de zelfbedieningscollectie van het Nationaal Archief naar het CBG zal, in verband met de feestdagen, op 19 december plaatsvinden. Op 20 december kan de zelfbedieningscollectie al geraadpleegd worden in de studiezaal van het CBG. Vanaf 2 januari 2012 is de volledige dienstverlening overgedragen aan het CBG. Zie hier voor een overzicht van de zelfbedieningscollectie van het NA die wordt overgedragen aan het CBG. 

 

[overgenomen van:]

http://194.171.109.12/news/841/Samenwerking+CBG+en+Nationaal+Archief%3A+%E9%E9n+genealogieloket


 

 

Raadpleeg ook
http://cbg-bronnen.blogspot.com/search/label/Nationaal%20Archief 

een site (blog) die ook anderszins de moeite waard is.

Pauwel - 31 jan 2012 - 13:38

hmm, toch heb ik als genealogische onderzoeker afgelopen weken echt nog films en fiches zitten bekijken in de zelfbedieningszaal van het NA (die wel steeds leger wordt....).

Waar ze zeggen "de verfilmde bestanden" zijn overgebracht gaat het dus, voor de duidelijkheid, niet om verfilmde archiefstukken van het NA zelf (bijv. Hof van Holland, Hoge Raad, Rekenkamer etc).

groeten, Frans

Frans Angevaare - 31 jan 2012 - 21:53

 Hallo Frans,

Ben dit jaar nog niet in het cbg geweest.

Hoe is de toestand nu?

Heb net mijn lidmaatschap van het cbg opgezegd ivm hun exploitatie van WWW en eindigen van GENLIAS.

Wordt er verschil gemaakt met entreegelden (wat is gratis ter inzage en wat niet?) en hoe doen ze dat dan?

mvg

ien lejeune

ien lejeune - 26 sep 2012 - 23:33


Bij de receptie geeft U aan wat voor gegevens U wilt onderzoeken.

De gegevens die zijn overgebracht van het Nationaal Archief naar het CBG o.a. BS, memoirie van successie zijn gratis te raadplegen evenals de gegevens van Suriname enz.

Indien U zoals voorheen de collecties van het CBG wil raadplegen dient U dag-entree te betalen.

Zie site CBG voor actuele prijzen.

Zie ook mijn eerste bericht.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema - 29 sep 2012 - 10:41







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu