stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Ga Stemmen, STEM OP GENLIAS



Profiel afbeelding

Goedendag, ik heb het inistatief genomen om alle bestaande politieke partijen aan te schrijven met het verzoek om hier vooral aktie te gaan ondernemen om dit voor alle bezoekers en genealogen in Nederland, maar ook ver daarbuiten de website GENLIAS online te houden.

Vooral de nieuwkomer in de tweede kamer de 50+ partij heb ik dringend verzocht om hier stelling tegen te nemen om deze zeer duidelijke website van GENLIAS online te houden en zeker na 01-11-2012.

Je weet het maar nooit maar alle middelen helpen.

En dan maar hopen dat we hier geen Amerikaanse toestanden gaan krijgen alhoewel bij sommige gemeenten in NL is het al zo dat je moet gaan betalen voor enige info vanuit het archief en waar dit bij anderen gewoon gratis is, ik noem maar even Amsterdam, die heeft het complete genealogische archief in handen gegeven van derden oftewel een bedrijf die hiervoor wil "cashen" ik snap ook wel dat de Metro een miljoenenverslindend project is en dat de gemeente Amsterdam ergens op moet bezuinigen, maar ik weiger pertinent om ook maar één cent te betalen aan dat bedrijf.

Dat geldt ook voor "My Heritage" als je stamboom data een bepaalde overschrijding heeft van MB's dan wordt je verzocht om een "premium" abonnement te nemen en dat is nu juist wat ik niet wil.

Ik heb daar een aardig e-mail verkeer mee op gang gehouden met die "Club" maar helaas voor hun heb ik juist geen abonnement afgesloten, ik heb toen maar geantwoord dat ze al mijn gegevens maar van de site moeten afhalen als het voor hun te groot is, een overschrijding van enkele KB's !! maar ook dat hebben ze niet gedaan, dus ik laat het maar zo.

Ik snap best dat er bepaalde stukken in het archief niet zomaar toegankelijk zijn en dat daar enig werk voor moet worden verricht en dat dat dan ook betaald moet worden, daar kan ik wel mee leven.

Maar niet zoals in Amerika waar het Big Business is om bepaalde archieven te openen en waar je dan flink voor moet dokken, ik heb wel andere methoden om achter bepaalde zaken te komen alhoewel dat ook niet altijd lukt, maar goed niet geschoten is altijd mis, noem er maar eentje Ellis Island, het is even zoeken daar maar na een paar uurtjes heb ik wel wat ik moet hebben en kost geen cent maar wel de nodige moeite om iets te vinden maar dat wordt uiteraard niet betaald en dat geldt natuurlijk ook voor ons genealogen/stamboomonderzoekers hoeveel uren, dagen, weken etc. wij niet bezig zijn en dat allemaal "onbetaald" en het rare hiervan is dat niemand daar wakker van ligt en er geen cent voor betaald krijgt, maar om eerlijk te zijn daar vragen wij ook niet om, het is nog altijd een "hobby" en laat het geen obsessie worden, lukt het vandaag niet dan morgen of later, het zijn geen levensbedreigende zaken waar wij mee bezig zijn, hou dat altijd voor ogen en houd vooral Uw archief bezoek als een uitje, neem desnoods brood mee, ha ha

Grt.

H.Bos - 1 okt 2012 - 15:12

Meneer Bos,

Ben blij dat er meer mensen zijn die van zich laten horen en op de zeepkist springen, zogezegd.

Ik ben benieuwd of het inderdaad doorgaat met die sluiting van GENLIAS.

Aan ons zal het in ieder geval niet liggen.

Groet ien lejeune

ien lejeune - 1 okt 2012 - 15:55

Beste allemaal, ik heb begrepen dat als Genlias gaat verdwijnen, wij allemaal moeten gaan betalen voor iets dat eigenlijk ten alle tijden gratis zou moeten zijn, ok het werk wat deze mensen doen om al die aktes te moeten lezen en invoeren etc. dat is uiteraard veel werk, vergelijk het maar met ons "werk" om al die personen in te voeren ook dat is eigenlijk onbetaald en voor wie doen wij het eigenlijk.

Nou daar ben ik snel klaar mee, ik persoonlijk doe het voor al mijn nazaten etc. en ook nog voor de velen die op zoek zijn naar verwantschappen, uiteindelijk zijn we allemaal familie van elkaar op een enkele uitzondering na dan.

Natuurlijk zijn er ook "zwartkijkers" die vinden het allemaal maar onzin, ze vergeten daarbij dat ze wel stiekem zitten te kijken en als het hun niet bevalt je daar boze e-mails over gaan schrijven en vooral dreigen met.........

Ik heb het allemaal al meegemaakt zelfs vanuit Amerika, een oude Nederlander voelde zich zo bedreigd na de aanvallen op de WTC torens dat hij overal ging speuren of zijn naam ergens op het internet voorkwam, dat van mij wist hij, dus ik was waarschijnlijk de eerste die hij aanschreef om zijn naam te verwijderen uit de stamboom waar hij eerst zo laaiend enthousiast over was, ladingen vol met data kreeg ik van hem en na 11-09-2001 draaide hij om als een blad aan een boom, rare jongens die Amerikanen, toch?

Die gelooft ook nog dat Sinterklaas bestaat en dat achter elke boom een Al-Qaeda strijder zit/staat.

Maar dit was even off topic, ik heb de WieWasWie jongens/meisjes maar even een e-mail geschreven dat zij er wel rekening mee moeten houden dat Nederland verouderd in een rap tempo en dat niet alle veranderingen snel worden opgezogen door de oudere generatie die altijd met veel genoegen met Genlias en ook andere websites gewerkt hebben.

Maak het vooral niet te ingewikkeld en/of te moeilijk zodat je om de haverklap een help pagina moet gaan aanklikken en daar een oeverloos verhaal moet gaan lezen van hoe het wel moet, daar hebben wij ouderen niets aan.(leest U ook altijd de voorwaarden van elk gedownload programma, nee toch, nou 2 van de 100 mensen lezen deze wel namelijk en daar hoor ik niet bij)

Hou het vooral overzichtelijk en begrijpelijk en over dat gaan betalen voor de info dat moet dan wel een heel laagdrempelig bedrag gaan worden, wat te denken van amper €5,- of een bedrag per jaar dat zeker voor de niet welgestelden onder ons ook nog te betalen valt, anders ben ik bang dat er velen van ons gaan afvallen en ook nog kritiek krijgen van eventuele huisgenoten die het maar onzin vinden al dat geneuzel in die oude aktes etc.

Dit is een "Hobby" en vooral geen werk en als je er zin in hebt dan oefen je deze "hobby" gewoon uit naar gelang je vrije tijd etc.

De één spaart suikerzakjes, sigarenbandjes en weet ik al niet voor prullaria (en nu is dit waarschijnlijk tegen het zere been van velen, excuse me) maar daar hoor je mij en velen anderen ook niet over, laat iedereen in zijn/haar waarde, doe waar je zin heb en je blijft uit de "kroeg" die kost alleen maar geld, ha ha

ben benieuwd hoe het allemaal gaat worden en of ze de aanbevelingen willen/zullen overnemen die zijn aangedragen door diverse mensen, ik hoop et van harte anders gaan wij nog een droeve toekomst tegemoet.

Grt.

H.Bos - 1 okt 2012 - 17:45

Gestemd.

Helemaal mee eens. Het is jammer dat dit gaat verdwijnen.

Hoop dat ernog veel mensen zullen stemmen.

Mvg

Elisabeth - 2 okt 2012 - 09:07

Omdat genlias er nu nog is maak ik er nog zoveel mogelijk gebruik van om mensen te zoeken.

Mijn zoekgebied ligt namelijk vooral in noord-holland en ik heb begrepen dat Amsterdam (nog) niet mee doet?

Ook Naarden, Diemen enz. zie ik niet staan....

Het archief Noord-Holland zelf heeft nog tijd nodig om alles in te voeren. Het gevolg is dat ik na deze maand dus bijna niets meer kan doen en dát vind ik het ergste nog van het hele gedoe.

Tja, gestemd had ik dus al.

A. Schmidt - 4 okt 2012 - 05:19

lift omhoog.

5200

Leo Bijl - 4 okt 2012 - 13:07

Beste Ans, ik heb afgelopen week een behoorlijke discussie gehad met WieWasWie via de e-mail, maarrrrrrrrrrrrrr let op deze WWW gaat er alles aan doen om de website voor 01-11-2012 up to date te hebben ook het hier bijbehorende NoordHollandsArchief en een klein gedeelte van Amsterdam en dat geldt ook voor Leiden en Delft, alhoewel deze twee gemeentes kijken nog even de kat uit de boom en zullen later toetreden tot WWW.

Had zelf nogal aardig wat kritiek op de website in den beginne al en dat heb ik de makers/beheerders van WWW ook laten weten en hun ook enkele suggesties aangereikt en deze zullen ter harte worden genomen en verwerkt worden in de website van WWW.

Het gaat er dus om dat de website van WWW toegangs vriendelijk wordt en ook in gebruik en niet dat men ellenlange helppagina's moet gaan raadplegen daar zijn wij allerminst mee geholpen.

Helaas is het dus wel zo dat Genlias gaat verdwijnen omdat het achterhaald is etc. zal best hoor ik trek niemand zijn/haar mening in twijfel maar wat ik wel heb aangegeven dat mocht WWW niet geheel operationeel zijn op 1 nov. a.s. laat dan Genlias nog even ernaast bestaan zodat we daar nog even op terug kunnen vallen.

WWW zei hierop dat ze dat eventueel in overweging zullen nemen maar zij gaan er echt vanuit dat het allemaal voor 1 nov. a.s. in orde moet zijn.

Het is voor die mensen die al deze data moeten invoeren zowel elektronisch als soms nog handmatig een hele klus en ik weet uit ervaring wat het is om zoiets te doen, zelfs 's nachts in je bed lig je nog te "werken"als het ware.

Genlias wordt al maandenlang niet meer up to date gehouden op een enkele uitzondering na en is ook sterk verouderd etc.

Dat er waarschijnlijk een bijdrage wordt gevraagd aan de gebruikers van WWW in de toekomst zal geheel afhangen van de reclame/advertentie opbrengsten die via de website zullen gaan lopen.

Hoe hoog die bijdrage wordt kon men mij nog niet vertellen maar ik heb wel aangedrongen op een zo'n laagdrempelig niveau en niet dat men daar enorme prijzen aan vast hangt.

Dat gaan zij in zijn geheel bekijken en men komt hierop nog terug.

In ieder geval heb ik er tot dusver wel vertrouwen in dat het allemaal goed komt, het is een kwestie van afwachten en hoe de site in het gebruik wordt, zal allemaal even wennen worden maar ik denk dat dat wel snel zal gaan naarmate men er veel op zit.

Met vriendelijke groet, Henk.

H.Bos - 4 okt 2012 - 15:29

Vergoeding voor de scans wisten we uiteraard, vergoeding voor het raadplegen van alleen de databank wisten we niet en was ook nog niet eerder in beeld geweest; integendeel.

Zo zie je: in Den Haag is alles vloeibaar, net de politiek een straatje verderop.

Leo Bijl - 4 okt 2012 - 15:48

Ik heb al van diverse politieke partijen een antwoord gekregen op mijn brande vraag waarom Genlias van het web moet verdwijnen.

Helaas niet van diegene waarvan ik veel verwachte en dat zijn nu net die twee die met elkaar een kabinet proberen te vormen, te druk waarschijnlijk om ons belastingbetalend volk nog meer een poot uit te draaien denk ik zo, maar dat terzijde.

Van de SP kreeg ik zowaar een antwoord en die zullen daar vragen over gaan stellen bij diverse instanties die over cultuur gaan etc.

Uiteraard kunnen ze niks beloven en dat begrijp ik natuurlijk maar in ieder geval eentje die er wat voor wil doen en misschien ook de noodzaak ervan inziet.

Het gaat hier tenslotte om ons erfgoed of het nu mensen betreft of andere zaken dat doet niets af aan de belangrijkheid van het geheel.

Van andere partijen heb ik alleen een bevestiging gekregen en ook zij zullen er naar gaan kijken naar gelang de belangrijkheid ervan.

Dus afwachten maar, maar wat ik wel kan zeggen dat WieWasWie website gewoon doorgaat en in mijn bovengenoemstukje schrijven doen zij er alles aan om het tot een succes te maken.

Dus wij wachten af.

Uiteraard zijn die 5200 steunbetuigingen wel mooi en daar kan WWW ook niet omheen zal ik maar zeggen, dus blijven stemmen mensen hoe meer hoe beter en dat wil zeggen dat de makers/beheerders van WWW hier wel terdege rekening mee moet houden met de doorontwikkeling van WWW en dat deze dus klantvriendelijk en zeker gebruiksvriendelijk moet zijn en mocht dat problemen opleveren dan wel even een mailtje sturen naar de makers/beheerders van WWW zodat deze hiervan direct op de hoogte worden gebracht maar alleen na 1 November en hou het wel gezellig als U wat te melden heeft deze mensen werken zich nu uit de naad om alles voor die bewuste eerste november klaar te krijgen en ik verwacht ook niet anders.

Ten overvloede wil ik erbij vertellen dat bijna alle gemeentelijke archieven op WWW te vinden zullen zijn, behalve een gedeelte van Amsterdam, Leiden en Delft, deze laatste twee kijken nog even de kat uit de boom. (kwestie van Geld?)

Amsterdam wil alleen maar geld zien maar dat komt door het externe bedrijf die de gemeente Amsterdam het beheer over de archieven heeft gegeven en die zijn dus commercieel en MOETEN geld verdienen, beetje Amerikaanse toestanden daar zal ik maar zeggen en daar heb ik toch wel zo'n vreselijke hekel aan maar dat is persoonlijk.

Grt. Henk.

H.Bos - 4 okt 2012 - 15:48

Leiden was niet van plan mee te doen, tenzij dat ook weer veranderd is. Het hoeft ook niet. Leiden biedt de digitalisering al een tijd gratis aan en is bezig data en beelden te koppelen (velehanden). Leiden ligt vóór.

Leo Bijl - 4 okt 2012 - 15:54

Beste Leo, uiteraard die scans zijn begrijpelijk maar het is nog niet helemaal zeker hoor of de gebruiker ook echt gaat betalen per maand of per jaar, dat hangt af van de inkomsten van advertenties etc.

Ik snap best dat het veel werk is en dat werk is nu gigantisch maar zal afnemen met de tijd als alles weer normaal verloopt dus afwachten maar.

Ik heb wel gezegd tegen WWW dat als er een bijdrage moet worden gevraagd dat wel zeer laagdrempelig moet zijn, denk eerder aan zo'n €15 a €20 per jaar !!! en dat maal het aantal gebruikers/bezoekers etc. danlevert dat toch al een aardig bedrag op, ze hoeven geen winst te maken en dat is ook niet nodig.

Ze kunnen met dat geld wat er binnen komt altijd nog andere dingen doen wat op het vlak van genealogie ligt.

Bijvoorbeeld een boek uit brengen of andere media/naslagwerken etc. ik noem maar wat dat zijn enige hints die ik kan geven.

Dan is Leiden de koploper behalve als je in de binnestad moet zijn zoals het LUMC waar ik vanmorgen naartoe ben geweest, wat een complete ramp is dat daar, maar goed het zal hopelijk ooit nog eens goedkomen met dat Leiden.

Ha ha ha

Grt. Henk.

H.Bos - 4 okt 2012 - 15:54

Leiden besloot al een hele tijd geleden om alles aan te bieden onder zgn creative commons, en dat is dus vrij gebruik. Zou vreemd zijn als ze daarvan ineens terug zouden komen. Pechtholdt heeft zich indertijd in het gemeentebestuur nog sterk gemaakt voor de vrije beschikking over de kranten bijvoorbeeld, als ik me goed herinner. 

Zo heeft bijv. Schiedam ook zijn eigen databank die linkt naar scans, die je vervolgens gewoon als email kunt ontvangen. Zulke gemeenten hebben www helemaal nergens voor nodig (deelname kost immers alleen maar een heleboel geld, je zou als wethouder wel van lotje zijn........).

Er zijn allerlei archiefdiensten met eigen databanken en gescande bestanden, dat zie ik nog niet zomaar verdwijnen om in www op te gaan. Instellingen zijn meestal nogal gesteld op hun eigen kraampje, dat doen ze niet graag weg.

Vind het ergens wel vermakelijk dat www de databank eerst om niet zou geven en nu dan toch over tarief nadenkt. Goede voornemens blijken weer dubieus. 

Van de kamerfracties zou ik niet veel verwachten, die mensen weten waarschijnlijk niet of nauwelijks wat het is.

Leo Bijl - 4 okt 2012 - 16:26

Inderdaad Leo, kamerfracties hebben geen flauw idee waar je het over hebt, maar ik heb hen wel het één an ander uit de doeken gedaan zodat zij wat meer "ingelezen" konden geraken om het maar even in de haagse termen te houden.

Nu heb ik persoonlijk niet veel met Leiden behalve dan de bezoeken aan het LUMC maar dat terzijde, geen familie beslommeringen zal ik maar zeggen.

Dat neemt niet weg dat ik het er maar zou bij moeten laten, integendeel zelfs als Leiden er voor kiest om het zo toegangkelijk te houden dan is dat hun keus en is misschien voor alle partijen beter zo.

Je kan nu eenmaal niet een gemeente dwingen om hun archieven over te brengen naar WWW.

Grt.

H.Bos - 4 okt 2012 - 16:31

Het is altijd leuk als de burger aan de bel trekt en de politiek lastig valt Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

. Wat het oplevert, merk je vanzelf (of niet).

Leo Bijl - 4 okt 2012 - 16:45

Ha ha de enige die er een beetje? verstand van hadden was de partij van Emile Roemer oftewel de SP en dat had ik dus even niet verwacht, misschien was de beantwoord(ster) wel zelf een fervent gebruiker(ster) van Genlias want dat wist deze persoon wel direct te benoemen zonder er vragen over te stellen.

Ach de jongens en meisjes daar in de gekozen pluche stoelen moeten soms ook eens een keer verder kijken dan hun pen lang is en nu eens met iets wat met mensen te maken heeft inplaats van cijfertjes!

H.Bos - 4 okt 2012 - 16:54

Zojuist bericht ontvangen van een politieke partij op een reactie van mijn kant over het onderwerp Genlias, even ter zake, dit is pas de tweede PP die op mijn oproep heeft gereageerd, hier het antwoord:

"Citaat"

Hartelijk bedankt voor uw e-mail aan GroenLinks. We zijn blij dat u de moeite hebt genomen om onze fractie te schrijven.

 

Begrijpelijk dat u zich zorgen maakt om de opheffing van Genlias. Ik kan u niet precies vertellen waarom de website wordt opgeheven, dit is een zaak van de beheerders van Genlias. Wat ik heb kunnen vinden op beide websites, is dat een aantal instellingen die gebruik maakten van Genlias, besloten hebben om samen een nieuwe website te realiseren. Deze website is in technisch opzich meer van deze tijd. Genlias wordt nu opgeheven, omdat de deelnemers anders voor het onderhoud van twee websites moeten betalen.

 

Ik snap dat het vervelend voor u is dat u nu moet overstappen naar een nieuwe website. Het is echter lastig voor ons als politieke partij om hier iets aan te veranderen. Ik hoop dat u hier begrip voor heeft.

 

Ik wil u nogmaals bedanken voor uw reactie en betrokkenheid.

 

Met vriendelijke groet,

 

Meike Hellevoort

Publieksvoorlichting

einde "citaat"

H.Bos - 4 okt 2012 - 18:56

Heel vriendelijk natuurlijk, dat wel, maar dat weten we zelf allemaal al. Zulke dingen komen ook niet terecht in vaste kamercommissies e,d. Dat vindt plaats binnen ambtelijke diensten zelf en misschien bij wat bestuursambtenaren op het departement. Pas als de budgetten echt de pan uitrijzen, zegt er ergens iemand: hola, het is overheidsgeld. Dit is geen hot issue.

Leo Bijl - 4 okt 2012 - 19:30

Ja dat weet ik ook wel natuurlijk, maar het is altijd "lekker" om deze "jongens en meisjes" eens aan het nadenken te zetten want er speelt zich meer af in de maatschappij dan "begrotingen, belastingen, de EU, etc. etc".

Maar misschien gaat het licht eens aan daar op het binnenhof en dan doen wij ze uit op de snelwegen en dat hadden ze natuurlijk allang moeten doen net zoals bij onze zuiderburen na twaalf uur 's nachts de grote lampen uit, scheelt geld en misschien blijft er hier en daar nog wel wat hangen aan een of andere  strijkstok die "genealogie" heet, ha ha ha

H.Bos - 4 okt 2012 - 19:40

Oh jazeker, hou ze maar bezig, daar zijn ze voor. Ik ga tenslotte niet stemmen om vliegen te vangen.

Het is wel van belang dat het centraal bureau in Den Haag beseft dat het publiek dit alles niet zomaar in liefde omarmt; ze hebben de dagelijkse uitvoering ervan op zich genomen, dus ze zorgen maar dat ze het oplossen. Hoe ze het doen, zoeken ze zelf maar uit. Ze weten dat het publiek meekijkt en scherp ook. 

Die ruim 5000 ondertekenaars zijn hun doelgroep en het zijn er niet een paar. Daar moeten ze terdege rekening mee houden, want anders gaat het opzeggingen regenen. Als ze de boom graag hoog willen laten groeien, dan riskeren ze de wind ook maar.

Leo Bijl - 4 okt 2012 - 20:00


en zo is het maar net, ze zullen het toch niet onderschatten hoop ik?

Maar laten we even afwachten tot de dag daar is en er echt gebruik van gaan maken zonder genlias ernaast en dan kijken wat er eventueel nog aan verbeteringen kunnen plaatsvinden.

Tenminste dat heb ik in ieder geval aan de makers/beheerders van WWW  kenbaar gemaakt en ook dat niet alleen ik maar alle gebruikers ervan dit scherp in de gaten zullen houden en mochten er "verbeteringen" moeten plaatsvinden dan zullen zij dat heel snel te weten komen.

Dus al met al trek ik nog geen conclusies die zijn voor later, ik heb wel even wat zitten "rommelen" op die website van WWW en inderdaad nog niet alles is up to date maar ik geef hun vooralsnog de tijd dat het allemaal wel in orde zal komen en dat hebben zij aan mij belooft.

Helaas heb ik die ellenlange discussie via de e-mail niet bewaard maar daarvoor moet ik even in de PC gaan snuffelen want al dat e-mailverkeer wordt ergens opgeslagen maar heb even de tijd er niet voor om dat te gaan doen, excuse moi.

Grt. Henk.

H.Bos - 4 okt 2012 - 20:11







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu