stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Genealogische data Archief Leiden nu beschikbaar als open data


Profiel afbeelding

De overheid stimuleert het beschikbaar stellen van door de overheid gemaakte gegevens als open data, waardoor het hergebruikt kan worden. Dit kan leiden tot nieuwe (web)applicaties & nieuwe inzichten door combinatie met andere datasets. Open data is niet gericht op eindgebruikers, meer op ontwikkelaars.

Afgelopen zaterdag heeft Archief Leiden hun genealogische gegevens als open data beschikbaar gesteld. Zowel de metadata als ook de bijbehorende afbeeldingen worden aangeboden onder een CC0 licentie, wat betekent dat er geen copyright wordt geclaimd. Op http://www.opencultuurdata.nl/wiki/regionaal-archief-leiden-genealogische-data/ wordt de dataset beschreven en de wijze waarom de gegevens verkregen kunnen worden. Op http://blogbob.coret.org/2012/10/simple-oai-pmh-harvester.html heb ik beschreven hoe je (als ontwikkelaar die Perl kent) de gegevens kunt 'harvesten' via het OAI-PMH protocol.

Wat je dan kan met al deze data? In Wat zou u doen met alle genealogische dat van een heel archief? beschreef ik mijn gedachten hierover. Ik hoop dat met het beschikbaar komen van deze dataset (en vele andere interessante open cultuur datasets) ontwikkelaars gaan experimenteren en er mooie nieuwe dingen ontstaan!

Dat er maar meer archieven mogen volgen!

mvg,

Bob Coret

Bob Coret

Misschien iets voor WWW??????????

Groet ien lejeune

ien lejeune

Een erg interessante (en grappige) gedachte!

Archief Leiden stelt hun data beschikbaar op dezelfde technische wijze waarop de WieWasWie deelnemers dit ook doen, met een zeer open licentie. Dus het kan en het mag.

Als de data (en scans!!) van Archief Leiden ook in WieWasWie zitten wordt WieWasWie een rijker gevuld product, dat meer bezoekers en wellicht zelfs abonnementshouders trekt.

Maar... de huidige WieWasWie deelnemers betalen voor de deelname in WieWasWie (ergens tussen de 5 en15 duizend euro per jaar) en hebben een overeenkomst getekend. Dus ik denk niet dan men het wil,

mvg,

Bob Coret

Bob Coret


Ik denk ut ook niet.

mvg ien lejeune

ien lejeunePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu