stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » S c h o u w e n - D u i v e l a n d (Z.) : bgl. stand : Scans online te zien 14/11... en GenVer dan?


Profiel afbeelding

 

Geachte mede-onderzoekers,

 

Voor het prachtige Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, op Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Schouwen-Duiveland - (beeld)citaat - beschreven op deze manier,

  

en alle genealogisch geinteresseerden daarin, is er genealogisch nieuws:  vanaf 14 november 2012

zijn alle openbaar geworden akten van de burgerlijke stand sinds 1811 in te zien als scans

op de websites van het Zeeuws Archief en het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland te Zierikzee.               Zie het persbericht op http://www.zeeuwsarchief.nl/over-ons/pers/scans-openbare-akten-burgerlijke-stand-schouwen-duiveland-online, herfst 2012, (beeld)citaat:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Einde (beeld)citaat; zie verder het persbericht.

 

Persoonlijk heb ik hier nu wat bedenkingen bij: dit wordt allemaal met veel publiciteit en tam-tam gebracht, maar ik vraag mij af òf -en zoja, in hoeverre- er nu een overlapping bestaat met het zeer rijke aanbod van de prachtige website GenVer www.genver.nl, die immers de door FamilySearch ingescande akten van de burgerlijke stand voor ons toegankelijk maakt.

 

---> Is er een verschil in wat er nu zichtbaar wordt aan akten? 

Andere soorten akten, andere gemeenten, "ruimere" periodes/loopjaren dan bij FamilySearch/GenVer misschien? Of juist andersom?

 

Want: de gemeenten op Schouwen-Duiveland die althans het Wikipedia-artikel noemt, worden óók opgesomd bij het "GenVer-aanbod", op de Zeeland-pagina http://genver.nl/indexzl.htm .

Uiteraard zwijgt het Zeeuws Archief hierover als het graf; de afgelopen twee jaar hebben Nederlandse archiefinstellingen er een handje van gekregen, de prachtige genealogische mogelijkheden die GenVer biedt "dood te zwijgen" , en zelfs met FamilySearch zèlf "samen te zweren" om

het gratis raadpleegbare FS-erfgoed voorgoed "op zwart te krijgen" - want u weet:

Genlias wordt opgevolgd door WieWasWie, dit wil gaan "handelen" in akte-scans,

en het "verdienmodel van WieWasWie", daar moet álles voor wijken!

 

Maar even afgezien van die discussie - die al éérder op het Stamboomforum aandacht heeft gekregen, "niet te kort!" Knipogen - , persoonlijk blijf ik een voorkeur houden voor het zelf zoeken en raadplegen via GenVer, ten opzichte van de manier waarop het Zeeuws Archief akten online "presenteert".  Maar oordeelt u vooral zelf:  

Zeeuws Archief:                        

 

 

 

GenVer:   

    

 

Waarbij je dan in de "akte-presentatie" door het Zeeuws Archief nog wordt geconfronteerd met -in de rechter bovenhoek van het scherm- de geniepige woorden "Scan kopen", alsof je ineens aangeklampt wordt door een compleet foute figuur in een openhangende regenjas, die je toefluistert, alsof 't iets stiekems is: "Psssst! Scans kopen?!"  RoepenHuilen

Nee, voor mij persoonlijk is het geen groot nieuws, uit Zeeland. Duizend keer liever blijf ik "akten scoren" bij GenVer, zielsgelukkig met elke nieuwe vondst of ontdekking.

Eigenlijk is, naar mijn mening, de man achter GenVer.nl gewoon het werk aan het doen

dat de Nederlandse archieven zèlf hadden moeten doen, omdat het simpelweg hun werk is : archiefgoed toegankelijk maken, nl. beheren in een "goede, geordende en toegankelijke staat";

en dit nog wel gratis.  De man achter GenVer verdient daarvoor, naar mijn mening, een medaille!

(vergelijkbaar met die misdaadjournalist Peter R. de Vries die stééds weer politie & justitie "achter de vodden aanzit" -niet gehinderd door strafrechtelijke normen, dat geef ik toe- en eigenlijk hùn werk doet) 

Die archieven, echter, moesten zich schamen dat ze niet zèlf zo'n ideale, kosteloze situatie hebben kunnen organiseren, maar nu zich wèl lenen voor zoiets als een business-model.

Maar nee, er is een Nieuw Project, èn de samenleving vercommercialiseert in rap tempo,

dus alles moet "business" zijn en "zijn geld opbrengen".

Bovendien, het Nieuwe Project "WieWasWie" lóópt al, en het krijgt zo een eigen logica: 

het móét een succes worden, en we gaan natuurlijk geen lopende trein stoppen...

stel je vóór zeg, de schaamte, het gezichtsverlies!

Gratis concurrentie voor ons "business-model"?  Wat zegt u, genealogen kunnen zèlf grátis akten inzien, zonder onze hulp? Ongehoord, daar moet een einde aan komen!!

 

Zucht... 't Is allemaal maar een méning, maar..., beste mede-genealogen,

volgens mij leefden wij tot nu toe in Nederland in een genealogisch paradijs, en (ook) qua genealogie gaan we (geloof ik) zwáre tijden tegemoet... Onbeslist

---> Maar genoeg over mijn persoonlijke mening, nu iets neutralers -

de vraag van hierboven blijft mij interesseren, omdat ik er geen overzicht over heb : 

Ziet u misschien verschil in de beschikbare aktesoorten/periodes/gemeenten

op Schouwen-Duiveland

tussen de collecties bij FamilySearch/GenVer

en de nieuwe collectie bij het Zeeuws Archief?

Ben erg benieuwd naar uw reacties! 

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

@ Dimitri,

Omdat ik geen voorouders heb binnen het Zeeuwse kan ik je weinig melden over de verschillen. Ik kan natuurlijk gaan vergelijken, maar dat laat ik gaarne over aan de mensen met Zeeuwse roots.

Maar jouw berichtje, waarin je terecht de prestaties van Genver vermeld, wil ik nog even aanvullen. Genver bestaat (ik dacht sinds gisteren) twee jaar. Nauwelijks voor te stellen dat deze site in die korte periode (dankzij Jakkes en ook de indexeerders) een zo belangrijke en bijna niet weg te denken rol is gaan spelen bij ons genealogisch onderzoek vanuit de huiskamer. Jakkes, veel dank daarvoor.

mvg-Ben

Ben Wegman

Dimitri,

Het Zeeuws Archief is niet het enige: het Utrechts Archief doet inmiddels hetzelfde. Ook daar rechtsboven in het onvermijdelijke "Scan kopen".

Je kunt de scan online wel inzien, en dat ziet er net zo uit als je hierboven hebt laten zien. Je kunt ook kiezen voor een horizontaal 'verhelderend' stukje beeld, zodat je regel voor regel kunt lezen.

Zie vanaf het zoekscherm van de Burgerlijke Stand akten.

met groet, Frank

Frank van de Velde

wat had het archief een geld kunnen besparen ... door gewoon mee te liften en aan te haken ...

Jan_K.

Met aandacht voorgaande gelezen, wat een afgang en wat een verspilling van overheidsgeld.

We kunnen alles GRATIS via Genver inzien en dowloaden, natuurlijk vinden de archieven dit

niet leuk, maar in tijden van bezuinigingen gaat toch niemand betalen voor aktes als je ze

voor noppes kunt krijgen? Toch?

Trouwens, de service van diverse archiefen gaat ook achteruit, via Genver kun je dag en nacht

op een moment dat het jou uitkomt, aktes zoeken, inzien en downloaden. Steeds meer archieven

zijn al op maandag gesloten en nu komt daar de vrijdag nog eens bij. Wat doet dan de zoekende?

Juist, gewoon naar Genver.

Ja, Jakkes verdient een lintje! Wat een werk verzet hij en altijd bereid om te helpen als je er,

zoals ik, soms niet uit komt. Daar hoef je bij de archieven niet mee aan te komen, online dan.

Laten we Genver in ere houden. Archieven blijven altijd nodig voor eventuele aanvullende informatie!

Elise

Elise Oranje

Beste Mense ik ben ook voor genver en dat de ik heb de dexussie gezien maar heeft u ook gelezen dat de mormone die de scans gemaakt heeft ook een kopie van aan de archieven heeft gegeven dus de wat is het brobleem en dan in de wet staat dat als graties in te zien is en nu willen ze geld dus mijn voostel is dat als maar zo blijft maar dat de arschieven er niet meer aan verdienen dat knaag bij de gegemeenten en het rijks arschiev. maar we moeten allee maal de broekriem aan treken in deze tijd.

ik ben van menigen dat we de aktens die we hebben maar vrij geven dan hoeven de anderen niet meer te be talen allen dan moeten we betalen voor deze survis.

Theo Moelker

Beste allemaal,

ik heb de discussie gevolgd (ik ben nog een nieuweling) en ben redelijk neutraal. Wel heb ik een vraag:

tot nu toe heb ik, als ik in Genver zoek, soms door 1200 scans heen moeten worstelen zonder te weten waar 'mijn' scan staat. Dit duurt eeuwen, dus dan lijkt zoeken in het Zeeuws archief me handiger.

Of mis ik misschien een handig zoektrucje bij Genver?

vriendelijke groet,

Renske

Renske Hoogendorp

@ Renske,

Voor veel gemeenten zijn er door vrijwilligers indexen gemaakt bij de films van familysearch. En eze indexen staan bij genver. Vaak is er een tweede kolom bij plaatsen op de site waarin gemeld wordt - geindexeerd.

Kijk dus goed op de overzichtspagina van de gemeente waar jij aktes van wilt inzien of er geen extra kolom is. Verder moet je waar mogelijk gebruik maken van de 10 jaren tafels, want daarin staat bij de datum ook het aktenummer. Als je via bv Genlias een resultaat hebt en je wilt de akte erbij zoeken dan moet je deze snel kunnen vinden met het aktenummer dat in genlias wordt vermeld. Voor de grote stedemn zoals Amsterdam is het wat lastiger, maar als je door hebt hoe Amsterdamse registratie werkte is het ook redelijk snel te doen. 

mvg-Ben

Ben Wegman


Beste forumleden,

Hier de link naar de reactie van het Zeeuws Archief op uw discussie.

http://zeeuwengezocht.blogspot.nl/2013/01/appels-en-peren.html

Leo HollestellePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!