stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Nieuwe Service van WieWasWie

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Hieronder een e-mail wisseling tussen mij en de helpdesk van Wieiswie: (het begint onderaan): ik refereer hierbij o.a. de blog van wieiswie:   Beste 'helpdesk",   bij jullie werkt de link wel dus... ja, dan zal ik de enige wel zijn met dit probleem.   nog even over het befaamde A2A-model hier een citaat uit de blog: " Alle instellingen hebben een eigen manier om hun digitale documenten in hun database te bewaren. Om al deze gegevens in verschillende formaten tóch op een uniforme manier te kunnen ontsluiten, maakt WieWasWie gebruik van een gestandaardiseerd datamodel: het A2A-model."   het antwoord hieronder van de helpdesk :  "niet ieder archief kiest er namelijk voor om dezelfde gegevens aan te bieden via WieWasWie. Daarnaast kunnen bepaalde gegevens door een fout ontbreken bij de aanlevering, waardoor ze ook niet kunnen worden verwerkt door het datamodel".     Hier concludeer ik uit, dat er wel gebruikt wordt van een standaard model, waarbij er hier en daar gewoon gegevens ontbreken.   Ik denk dat het verstandig is dat er geen abonnementen worden verkocht, als het allemaal goed had gefunctioneerd had ik zeker een abonnement genomen, dus er is veel geinvesteerd tot nu toe, zonder dat er geld binnenkomt.   Kortom wieiswie is nog lang niet opgewassen tegen de eisen die er aan de site worden gesteld. Waarom dan genlias nu al de nek omgedraaid?   Met vriendelijke groet, 

Marian Kunst  


CADIVUS 
Laan van Kerschoten 86 
7316 EZ APELDOORN  
055 844 895 6 
mariankunst@cadivus.nl  
www.cadivus.nl  
Op 11 maart 2013 om 17:35 schreef WieWasWie Helpdesk <helpdesk@wiewaswie.nl>: Beste Marian, 

Misschien heeft dat te maken met de instellingen van je browser of e-mailprogramma. Bij ons werkt de link in ieder geval wel. De datamanager is vooral voor technische vragen over/toepassingsmogelijkheden van het A2A model, vandaar dat wij in dit geval jouw vraag beantwoorden. 

Het verschil in getoonde data heeft namelijk niet te maken met een datamodel dat nog in ontwikkeling is (dat is namelijk helemaal klaar), maar met de manier waarop de gegevens door de archieven wordt aangeleverd: niet ieder archief kiest er namelijk voor om dezelfde gegevens aan te bieden via WieWasWie.Daarnaast kunnen bepaalde gegevens door een fout ontbreken bij de aanlevering, waardoor ze ook niet kunnen worden verwerkt door het datamodel. Uiteraard proberen wij er voor te zorgen dat er zoveel mogelijk gegevens in WieWasWie worden getoond. 

Over de traagheid hebben we in een vorige mail al iets gezegd. Er zijn inderdaad regelmatig veel 503-meldingen op de site, oftewel, een langzaam systeem en pagina's die niet kunnen laden. Gelukkig is het niet elke dag zo ernstig, maar het blijft ontzettend vervelend dat dit probleem nog steeds bestaat. Voor ons, maar natuurlijk helemaal voor onze gebruikers. Wat dat betreft is het goed dat we WieWasWie nog gratis aanbieden als tegemoetkoming, en dat we geen abonnementen zijn gaan verkopen vanaf februari. 

Er wordt nog steeds met alle betrokken partijen aan stabilisatie van het systeem gewerkt. Dat is niet altijd direct zichtbaar in de performance, er moeten nl. analyses gemaakt worden op basis waarvan we bepaalde zaken kunnen aanpassen of wellicht vervangen. De oplossingen die tot nu toe zijn uitgeprobeerd, hebben niet geleid tot voldoende stabiliteit; het gaat soms even goed daarna toch weer niet. 

We willen natuurlijk naar een structurele oplossing toe. Het duurt al met al langer dan wij allen zouden willen. 

Met vriendelijke groet, 

Helpdesk WieWasWie
- -  -   -  -  -   -  -  -   -  -  -   -  -  -   -  -  -   -  -  -   -  -  -   Website:  www.wiewaswie.nl 
Blog:  www.wiewaswieblog.nl Aanmelden voor onze  nieuwsbrief

Op 11 maart 2013 17:23 schreef WordPress <wordpress@wiewaswieblog.nl> het volgende: 
Name: Marian Kunst 

Email: mariankunst@cadivus.nl 

Comments: Beste Judith, 

positief nieuws op deze  blog, maar zo positief zijn de verhalen op het stamboomforum niet en als dagelijkse gebruiker (ondergetekende) van WIEISWIE al helemaal niet. Zie hier de tekst van de blog:"Heb je vragen, opmerkingen of suggesties, neem dan contact op met onze datamanager Judith Moortgat." 

als ik klik op deze naam, kom ik in een leeg scherm, daarom maar op deze manier: 

"De database van WieWasWie is samengesteld uit de gegevens van de archiefinstellingen die aan WieWasWie deelnemen. Alle instellingen hebben een eigen manier om hun digitale documenten in hun database te bewaren. Om al deze gegevens in verschillende formaten tóch op een uniforme manier te kunnen ontsluiten, maakt WieWasWie gebruik van een gestandaardiseerd datamodel: het A2A-model." 

is dit model dan nog in ontwikkeling? want ik kom bijv. trouwaktes tegen met- en zonder namen van de ouders. De digitale documenten kunnen  dan misschien uniform zijn, maar de schermopbouw is dit zeker niet. Dat lukte zelfs nog met Genlias. 

De site is gewoon hopeloos, met trage responsetijden, storingen. Ik ben hier voor mijn werk van afhankelijk, maar ik ben de wanhoop nabij. 

Marian Kunst 
Cadivus
   

Marian Kunst

De wiewaswie applicatie kent dus kennelijk veel te veel vrijheden in data aanlevering.

Structuur maken zou je zeggen; maar kennelijk is daar van het begin af aan onvoldoende rekening mee gehouden.

Zou handig zijn als ze dan daar eens paal en perk aan stellen; om de boel in de hand te krijgen en houden.

Klinkt allemaal een beetje als: de individuele organisaties hebben allemaal een verschillend belang.

Herman

Ik wilde reageren op een reactie over Pondes van Deters op 23 feb 2013.

Die site klopt helemaal niet.

Om maar wat voorbeelden te noemen:

In de stamboom van mijn overgrootmoeders-kant zie ik in de lijst van broers en zussen mijn overgrootmoeder 2 keer in de lijst staan. Als je er op klikt komen dezelfde geboortedata naar voren.

Het zelfde geldt voor mijn grootmoeder. Blijkbaar is mijn grootmoeder haar eigen zus volgends de lijst, maar ze is het zelf, de ene keer vermeld met mijn opa en de andere keer met dezelfde geboortedatum.

Dan zag ik nog een ander familielid met een geboortedatum van about 1856 en overleden  op 1-10-1868, klik ik dan het vakje van meer info, worden gegevens via WWW weergegeven en daar wordt gezegd dat het kind 3 maand oud was...hoe kom je dan aan 12jaar terug dat het geboren is.

Ook blijkt WWW verkeerde afbeeldingen bij de gebeurtenissen te zetten. Ik maak daar wel melding van.

C. Kouwenberg


Ja Windlady, ik ben ook vandaag op Pondes geweest en sorry dat ik het zeg, het is een rommeltje. Pondes put kennelijk uit veel verschillende bronnen, schat geboortejaren met de natte vinger, koppelt data kennelijk niet goed aan elkaar. Bij veel personen/gebeurtenissen staat geen bron vermeld. Zoek maar eens op voornaam Wil achternaam Metz  tussen 1600 en 1700. Op zich goed dat je dan ook Wilm, Willem, Wilhelm, Wilhelmus en Metze,  Metzen etc krijgt. En op zich is het zorgvuldig te noemen om niet zonder zekerheid Wilm Metze (1626) met partner Margarete Rosmans aan Wilm Metz (1629) met partner Greite R uit Borken te koppelen. Maar Wilhelm Metze (1631) met partner Greite Metze...En waarom krijgen Wilhelm Metz (1634) en Grete Metz die in 1634 een kind krijgen dan de geschatte trouwdatum in 1634? etc...

Zo'n site roept meer vragen en fouten dan zinnige antwoorden op. Nou zitten in elke grote site wel fouten hoor, maar dit is echt veel erger dan de problemen met WWW waar het hier eigenlijk over gaat. Dus helaas geen oplossing om WWW te vermijden...

MaggyPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!