stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Genealogische standaarden en richtlijnen


Profiel afbeelding
Op Genealogie Online staat vanaf vandaag een set van genealogische standaarden en richtlijnen gepubliceerd die ik een ieder aanbeveel:
  • Standaarden voor gedegen genealogisch onderzoek
  • Richtlijnen voor het gebruik van akten, bronnen en archieven
  • Standaarden voor het gebruik van technologie in genealogisch onderzoek
  • Standaarden voor het delen van informatie met anderen
  • Richtlijnen voor het publiceren van pagina's op het Internet
  • Richtlijnen voor genealogische zelfverbetering en groei

Deze standaarden en richtlijnen zijn niet van mijn hand, ik heb deze slechts vertaald van de website van de Amerikaanse National Genealogical Society (NGS).

De genealogische standaarden en richtlijnen zijn te vinden op http://www.genealogieonline.nl/standaarden-en-richtlijnen/

Graag hoor ik uw gedachten over de genealogische standaarden en richtlijnen!

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

Een reactie op de "Richtlijnen voor het gebruik van akten, bronnen en archieven". Een aardig initiatief, maar wel heel erg bevoogdend! Ik ben zelf archivaris én onderzoeker, dus ik weet waar het over gaat en onderschrijf een groot deel van wat er staat, maar in deze plechtstatige en belerende bewoordingen (die niet eens altijd correct Nederlands zijn ook) schiet het zijn doel m.i. volstrekt voorbij. Inkorten, of weglaten, is mijn advies.

Bob Kernkamp

Meneer Kernkamp,

Inkorten van de standaarden en richtlijnen of aanpassen van de vorm (minder plechtstatig en belerend) kan ik niet omdat het om een vertaling gaat van een stuk waar copyright op zit. Corrigeren kan uiteraard wel, ik zal straks het geheel nalezen om het Nederlands in ieder geval wel goed te laten zijn!

Naast het doel om mensen iets nuttigs te laten lezen is het ook wel een prikkel richting de Nederlands(talig)e genealogische organisatie om een dergelijke "handboek" van standaarden en richtlijnen op te stellen. Of wellicht dat er via 'collaboration' een mooi document samengesteld kan worden door een niet georganiseerde groep experts/vrijwilligers via een tool als http://writer.zoho.com/ of http://www.writeboard.com/ of http://docs.google.com/

mvg,
Bob Coret

Bob Coret


Toch a.u.b. geen buitenlandse- en zeker geen Amerikaanse standaarden hier?
Amerika bestaat geeneens! in historiesch/genealogische zin dan.
Beter kunnen we dan kijken naar de standaarden van 1795-1815 (Frans) en die moderniseren of gemoderniseerd uit geven. Standaarden zijn best wel gemakkelijk en belangrijk maar moeten het dan alweer Amerikanen zijn?
De beperkingen van de Mormonen (met alle respect)?

Neem nu eens de genealogiën die geschreven werden in de 19e eeuw; dan zou men een mooie standaard kunnen ondekken.

Met minder gemakzuchtige afkortingen naar eigen idee en meer duidelijke taal zouden standaarden al veel minder waarde hebben.
Leg beginners eerst maar eens uit wat patroniemen, Toponiemen, Octoniemen, Aliassen, bijnamen, doopnamen, roep- en scheldnamen zijn dan komen we al een heel eind. R.K kent men nog wel maar wat als het een van de vele lutherse,- of Calvinistische andere religies waren? of erger nog, een van de voorgangers, nakomers, Grieks, Authodocs, Russisch, Coptisch of andere katholieken betreft? en wat te doen met de gedoopte Islamieten e.a. variaties van Mohammedaanse kerken? Begraven, Crimeren of anders afscheid nemen van de stoffelijke resten? Monogame huwelijken maar ook Bigamitische en andere vormen van samenleven, Homo-relaties, Bijzitten vroeger en hokken in de vorige eeuw? Mijn vrouw vroeger, mijn vriendin van nu en wat te denken van de betekenis van het begrip "vrijen" <1960 en >2000?
Probeer dat dan maar eens te standariseren?
Met respect,,,

Theo AldenzeePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu