stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Repertorium DTB CBG online


Profiel afbeelding

Het repertorium van de Nederlandse DTB boeken, uitgegeven door het CBG, staat sinds vandaag online.

@ Everardus,

In het vervolg kun je hiernaar verwijzen:

http://www.cbg.nl/download/Repertorium-dtb-totaal-ocr.pdf (12 MB)

zie ook http://cbg-methodiek.blogspot.nl/2013/10/repertorium-dtb-als-pdf-online.html

Groet,

Chris van Dijkum

ChrisvD

Hoi Chris,

Bedankt voor je bericht.

Ik had het gisteren vernomen bij het CBG in de studiezaal.

Voor de lezers:

Het is een repertorium die in 1998 is gedrukt.

Naderhand zijn nog diverse DTB registers boven water gekomen, die niet zijn opgenomen in het Repertorium.

Raadpleeg of informeer altijd bij het Archief wat er aan registers voorhanden is.

Nietemin het Repertorium is een prachtig instrument voor genealogen.

De link is opgenomen in topic:

http://www.stamboomforum.nl/index.php?action=vthread&forum=240&topic=44775&page=0&anchor=1

Groet,

Everardus

Everardus Rollema

Een mooi hulpmiddel inderdaad, maar de technische kwaliteit van de scan is wel om te huilen. Ik snap dat men het bestand hanteerbaar wil houden qua grootte, maar de resolutie is echt vreselijk.  Ik heb oprecht moeite de tekst makkelijk te lezen.

Frederik

@ Frederik

 

Wel, dan lees jij kennelijk een ander document dan ik. De scan in 'lage' resolutie is van een typoscript en dus onregelmatig van lettervorm, maar daarachter zit een redelijk goede OCR tekst, gebaseerd op scans van veel hogere resolutie (zo werkt dat) - zeker niet slechter dan de bij de KB gedigitaliseerde kranten - en daardoor is de tekst goed doorzoekbaar. Dat eeuwige klagen moet toch eens een keer ophouden (zie ook je reactie op wiewaswie)!

ChrisvD

Beste Chris,

De doorzoekbaarheid was niet mijn bezwaar; het daadwerkelijk lezen vind ik echt niet makkelijk gaan. Wellicht ben ik verwend, dat zou best kunnen.  Normaal lees ik PDFs die niet alleen goed doorzoekbaar zijn, maar ook nog eens op een normale resolutie afgebeeld worden. Ook PDFs van 300+ paginas.

Ik weet niet precies naar welk ander "eeuwig klagen" je verwijst, maar ik heb me in het verleden inderdaad wel eens kritisch uitgelaten over wiewaswie. Opnieuw zou het best kunnen dat we d'r wat andere standaarden op na houden. Toch bekruipt het gevoel me wel een beetje dat je door me als een soort eeuwige zeurkous weg te zetten, je de inhoudelijke kritiek probeert weg te wuiven.

Neemt niet weg dat ik het oprecht een nuttig hulpmiddel vind. 

met vriendelijke groet,

Frederik

Frederik

Onbegrijpelijke opmerking Frederik, tekst is heel goed leesbaar en makkelijk doorzoekbaar aangezien plaatsen alfabetisch zijn gerangschikt. Ik vind de kritiek dan ook compleet misplaatst, dit is een goed bruikbaar en zeer handig hulpmiddel in de zoektocht naar voorouders.

Richard Rosendal

Ik vind zelf, dat met het online zetten van het Repertorium het CBG een mooi kado heeft gegeven aan allen die zich met de genealogie bezig houden.

Mocht iemand moeite hebben met het lezen, dan is er nog altijd de mogelijkheid om het Repertorium bij het CBG te kopen.

Voor vrienden € 11,10, anders voor € 13,40.

Veel plezier met Uw onderzoekingen op welk gebied dat ook mag zijn.

Een gemoedelijke zondag toegewenst.

Groet,

Everardus

Everardus Rollema

Ik begin nu langzaam een beetje aan mezelf (eigenlijk vooral mijn computer & instellingen) te twijfelen.  De eerste pagina van het repertorium zelf, direct na de inleiding, ziet er bij mij zo uit. Het is inderdaad prima doorzoekbaar, en uitermate nuttig om online te hebben, dat staat buiten twijfel.  Ben wel benieuwd of het wellicht op andere computers er anders uitziet.

Frederik

Ziet er bij mij veel scherper uit, weet even niet hoe ik een screenprint kan toevoegen.

Richard Rosendal

Dat verklaart een hoop dan.  Ik zal het morgen op m'n werk eens proberen.  Ik heb opzich geen heel oude configuratie / software hier (Win8, Firefox 24, Adobe Reader XI, 1920x1080 resolutie). 

Het spijt me dat ik wellicht een beetje zuur overkwam en er ten onrechte van uitging dat het leesbaarheidsprobleem niet aan mijn kant lag.

Frederik

Dat ziet er inderdaad niet uit. Is het downloaden wel goed gegaan? De grootte is 12 MB. Zelfde bladzij:

ChrisvD

Ik begin te vermoeden dat het probleem in de PDF reader add-on van mijn Firefox browser zit.  Als ik het bestand download en dan los in Adobe Acrobat bekijk, lukt het inderdaad zonder problemen.  Mijn excuses voor het te gemakkelijk veronderstellen dat er (letterlijk) een half product online gezet was.  Dit is de eerste keer dat ik tegen dit probleem aanloop, terwijl ik best veel PDFs lees, vandaar mijn verbazing.

Frederik

Krijg je hetzelfde probleem als je de pdf file op je bureaublad zet en dan in je browser de volgende adresstring geeft:

 

C:\Users\chris van dijkum\Desktop\Repertorium-dtb-totaal-ocr.pdf

 

waarbij de gebruikersnaam 'chris van dijkum' vervangen moet worden door je eigen gebruikersnaam? Zoja, dan is inderdaad de add-on de schuldige.

ChrisvD

Dat was een goede test; inderdaad, de PDF-file die het vanaf mijn desktop prima doet, ziet er nagenoeg onleesbaar uit als ik hem als file:///C:/Users/Frederik/Desktop/Repertorium-dtb-totaal-ocr.pdf in Firefox open.  Dank voor de uitleg. 

Frederik


Deze laatste scan ziet er prima uit!

Helaas is mijn weergave identiek aan die van Frederik van 20 okt 2013.

Ik gebruik Safari 5.1.10 en zou niet weten hoe deze 'laatste' setting te realiseren.

FHD van SchagenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu