stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » D e n H a a g : scholen & verenigingen : Klasgenoten- en club-websites Haags Gemeentearchief

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

 

Beste forumgenoten,

      U kent vast wel de websites Schoolbank.nl , Dienstmakkers.nl en het vroegere WorkMates.nl : allemaal ooit vrij klein begonnen, maar vanaf het begin met de intentie om zo compleet mogelijk te worden, d.w.z. een zo compleet mogelijk beeld te geven van de verschillende (lagere, middelbare en mbo-/hbo-/WO-) scholen, de diverse Defensie-onderdelen (leger, luchtmacht, marine, koninklijke marechaussee) die er in Nederland hebben bestaan, en de huidige en historische werklokaties, plaatsen waar mensen zoal hebben gewerkt : overheden, instellingen en bedrijven ; met natuurlijk  "bijbehorende" leerlingen, militairen en collega's. Een soort van databanken met een sociaal gezicht...

      Alledrie kregen ze al gauw gezelschap van vergelijkbare collega-websites, wat natuurlijk een prachtige ontwikkeling is - hoe meer er georganiseerd wordt, hoe beter. Zelfs de opkomst van allerlei algemene sociale-media-websites als Facebook en het oude Hyves, ook prima geschikt om oud- collega's, oud-klasgenoten of ouwe dienstmaten te "verzamelen", betekende niet het einde voor hen. 

  


                                                [illustratie: Wim de Bie en Kees van Kooten terug in hun oude school,

                                                              Den Haag ; bron: www.vpro.nl/speel.VPWON_1154228.html]

   

      Voor de meeste mensen zijn die websites er gewoon "voor de leuk": oude school- en dienstfoto's kijken, e-mailen met ex-collega's, herinneringen ophalen of misschien een reunie organiseren; allemaal

puur "gezelligheid".  Maar sinds zij steeds completer en professioneler opgezet worden, zijn ze

ook uitgegroeid tot een fantastische bron voor genealogen en historisch-onderzoekers!

      

       Het Gemeentearchief in Den Haag sluit hier nu bij aan met de opening, 28 januari jl. , van twee

totaal vernieuwde, interactief ingerichte websites over scholen en het verenigingsleven (bijv. muziek, voetbal, dans, toneel, roeien, postzegels, modelvliegen, enz.).  Zie het persbericht op de NGV-website,

27 januari 2015, www.ngv.nl/Nieuws/homepage.php?action=ListItem&site=NGV&frams=y&ident=2444, beeldcitaat (accentuering door mij, DV) :

   

    Dit is natuurlijk een prachtig initiatief, waarmee het onderwerp mooi uit het pure "leuk, gezellig"-sfeertje gehaald wordt - een archiefinstelling van de overheid houdt zich er mee bezig, en hopelijk volgen heel veel collega-archieven het goede voorbeeld! - en waaraan u als (ex-) Hagenees Knipogen àllemaal een bijdrage kunt leveren, een kwaliteitsproject waar iedereen ook iets aan kan hebben!

    Nieuwsgierig?  Neemt u gauw een kijkje op de vernieuwde websites, en als u óók iets bij te dragen heeft, zoals foto's, informatie, verhalen of herinneringen : doe eraan mee!

- Haagse Scholen :   www.haagsescholen.nl  , beeldcitaat :

- Haagse Verenigingen :   www.haagseverenigingen.nl , beeldcitaat :

(...en nu maar wachten op "Haagse Collega's" , "Haagse Kerkbanken",

"Haagse Kraakscene",  "Haagse Celgenoten", enz.enz. ! Knipogen)

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

ik vraag me wel af in hoeverre al die sites voldoen aan de wet op persoonsregistratie

sprangers

 

Beste mevrouw of mijnheer Sprangers,    

     Uiteraard heb ik mij dat ook afgevraagd: hoe zit dat met al die honderden namen die op zo'n website te zien en genoemd kunnen zijn, in verhalen en foto's, wie daarover gaat, en de privacyregels?

     Dit soort sites en bijvoorbeeld Facebook-pagina's over het verleden van grote steden ('Oud Amsterdam', enz.) stimuleren meestal ("lokken uit") dat lezers met verhalen, herinneringen en foto's komen - en daarbij noemen zij in hun reacties meestal ook andere mensen, die heel vaak nog in leven zijn, waarover dus iets op die site terechtkomt, en waarvoor die andere levende mensen niet om toestemming is gevraagd.

    Natuurlijk is het uitgangspunt van die regels en de wet (WBP), zo te zien, gewoon dat in principe

(1) een persoon zelf gaat over zijn persoonsgegevens, die persoon en niemand anders heeft daarover de beschikking; je mag alleen zèlf gegevens over jou gebruiken en publiceren waar je wilt, en anderen toestemming geven die te gebruiken; (2) zonder de toestemming van die persoon mogen zijn/haar gegevens dus niet gebruikt en verwerkt worden, dus persoon A mag niet zonder toestemming gegevens van persoon B op een voor iedereen zichtbare website neerschrijven, en bovendien (3) mag die website ook niet aan "heling" doen, dus door persoon A geplaatste gegevens over B zonder B's toestemming op haar website voor iedereen toegankelijke website C aanwezig hebben. Dus: toestemming en openbaarheid...

     Als ik het goed zie, heeft Schoolbank dat zó opgelost dat als je niet in zijn beschermde omgeving bent, dus in het gewoon voor de hele wereld toegankelijke gedeelte van de website, het zoeken op namen alléén resultaten geeft voor namen van mensen die zelf daar een profiel daar hebben aangemaakt, dus: toestemming hebben gegeven voor het gebruik (o.a. publikatie!) van hun persoonsgegevens. Andere namen, dus bijvoorbeeld al die duizenden namen van àndere mensen die deze "ingeschreven personen" zelf noemen bij hun verhalen, herinneringen en schoolfoto's (mensen aan wie niets is gevraagd, zeker geen toestemming!) zijn daar niet te zien; die verschijnen pas in een afgesloten omgeving, pas te lezen door mensen die zèlf een profiel hebben aangemaakt (persoonsgegevens-toestemming!), en daarmee inloggen, dus: het beschermde, afgesloten gedeelte van de website bekijken, niet het "openbare".

    Voorzover ik kan zien, is dàt de manier waarop Schoolbank zich aan de privacywet streeft te houden : met namen die je in het openbare gedeelte leest is dan "niets mis", want dàt gebruik is met toestemming van de ingeschreven personen (profielen)- en met mensen die pas "achter 't inlogscherm" worden genoemd met gegevens, zonder toestemming, kan Schoolbank zeggen: wij gebruiken niets in het openbaar.

   Maar hoe dit bij de websites van het Haagse Gemeentearchief zit, hoe het GA als overheid dit motiveert?

Ik weet niet hoe dat juridisch gerechtvaardigd wordt. Leest u bijvoorbeeld in zijn Gebruiksvoorwaarden,

http://www.denhaag.nl/home/algemeen/gebruiksvoorwaarden.htm ,

of stuurt u hen eens een e-mail met uw vraag.

    Zeker voor gewone mensen als u en ik, die géén bijzonder uitgebreide, deskundige kennis van privacyregels hebben, is het altijd aangeraden om dan maar gewoon aan de veilige kant te blijven, en zo terughoudend, respectvol, veilig, voorzichtig mogelijk met andermans gegevens om te gaan : niet, dus.

     U (waarschijnlijk) en ik zijn geen deskundigen hierin...

Bijvoorbeeld de heer Arnoud Engelfriet http://www.arnoud.engelfriet.net/ en mevrouw Marie-José Klaver http://www.marie-joseklaver.nl/ zo te zien wèl.

Misschien kunt u bij hen eens uw vraag voorleggen?

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


Bedankt Dimitri voor de uitgebreide reaktie. Maar eigenlijk was mijn vraag een retorische, want ik was er eerder al van overtuigd dat Haagsescholen.nl de wet aan zijn laars lapt. Ik heb bij hen geen profiel aangemaakt maar kan toch alle namen en foto's (persoonsgegevens!) inzien. De site roept anderen zelfs op om ontbrekende namen in te vullen. Ik heb in het verleden al eens contact opgenomen met de beheerder van de site, maar hij wenste daarover niet in discussie te tredenVerstomd.

Ik vrees dat de wet persoonsregistratie dateert uit een tijd dat men ieders privacy wilde beschermen. Sinds 9/11 is dat achterhaald en ik ben daar niet blij mee.

sprangersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!