stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » G e l d e r l a n d : archieven : Afbeeldingen bij Gelders Archief na 31-3 gratis & zonder watermerk

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

 

Beste forumgenoten,

   Voor wie in Gelderland genealogisch of historisch onderzoek doet, is het volgende bericht interessant. Gebruikt u vaak afbeeldingen uit beeldbanken van archiefwebsites, zoals

een foto, ansichtkaart, topografische schets, plattegrond, zegel, prent, affiche, blauwdruk

of bouwtekening, om vragen uit uw onderzoek te helpen oplossen, of om die zelf als illustratie

bij dit stamboomonderzoek te laten dienen?

                                          (illustratie: Wandelkaart van Arnhem en omstreken, [1920-1940], collectie                                           Gelders Archief nr. 0509-1072, uit de beeldbank op www.geldersarchief.nl)

     Dan krijgt u vaak te maken met hoge kosten die archiefinstellingen u in rekening brengen voor het downloaden. Natuurlijk lossen veel genealogen dit op door simpelweg een schermafdruk te maken op de computer, maar vaak zijn afbeeldingen uit beeldbanken voorzien van een watermerk op cruciale plaatsen, die een afschuwelijk ontsierend, lelijk effect geven.  Archieven willen daarmee natuurlijk bereiken dat de onderzoeker bij hergebruik netjes een bronvermelding geeft voor de vondst... maar het op deze manier afdwingen is eigenlijk te grof, zoiets moet je gewoon aan het fatsoen van de onderzoeker overlaten.

   Nu maakt het regionale historische centrum voor Gelderland en enkele gemeenten, het Gelders Archief, een eind aan deze ergernis.  Een mooi initiatief en een goed voorbeeld, dat hopelijk gauw navolging vindt bij de vele andere nationale, regionale en gemeentelijke archiefinstellingen.

   Zie het nieuws hier, www.geldersarchief.nl/nieuws/2015/jpg-afbeeldingen-gratis-te-downloaden ,

beeldcitaat (accentuering door mij, DV) :

Wil dat bericht nu zeggen dat ook het watermerk daaruit verwijderd wordt?

Het Gelders Archief bevestigt dit.  >>>Dat klopt inderdaad. Afbeeldingen kunnen dan

via een aparte knop worden gedownload zonder watermerk. <<<

Goed nieuws dus voor uw Gelderse genealogie!Lachen

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Pauwel


Vervallen.

Jan ClavauxPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!