stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Miljoen scans Surinaamse archieven online

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

UIt de nieuwsbrief van het Nationaal Archief dd 13-03-2015

 

 

Den Haag

Vanaf vandaag staan ruim één miljoen scans van Surinaamse archieven online. Tegelijkertijd zijn de archieven ingescheept en op weg naar het Surinaams Nationaal Archief in Paramaribo waar ze thuishoren.

Teruggave Archieven Suriname

Het scannen en overdragen van archieven aan Suriname valt onder het project Teruggave Archieven Suriname (TAS). In 2009 ondertekenen de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Buitenlandse Zaken een ‘Verklaring van overeenstemming inzake overbrenging van Surinaamse archieven’. Het project TAS geeft hier uitvoering aan. De 1,1 miljoen gescande archieven maken deel uit van Surinaams archief dat in fases naar Suriname terugkeert. In totaal gaat het om 40 Surinaamse archieven die in totaal 800m in beslag nemen 

Gezamenlijk erfgoed

In de tijd dat Suriname een kolonie van Nederland is, wordt een omvangrijk archief gevormd. De Surinaamse archieven die teruggaan, vertellen het verhaal van de koloniale relatie met Nederland en dateren van 1667 tot 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk wordt. Door de lange bewaring onder tropische omstandigheden gaat de fysieke conditie van de Surinaamse archiefstukken ernstig achteruit. De klimatologische omstandigheden vormen een directe bedreiging voor het gezamenlijke erfgoed. Vocht, verzuring, inktvraat en insecten tasten de stukken aan. In 1916 worden daarom de eerste tien archieven van Suriname naar Nederland verscheept. In 1919, 1930, 1975 en 1977 volgen nog meer archieven. Suriname is altijd eigenaar van de archiefcollectie gebleven, maar Nederland is mede verantwoordelijk voor het goed beheren van de archieven. 

 

http://www.gahetna.nl/actueel/nieuws/2015/miljoen-scans-surinaamse-archieven-online


mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!