stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Nieuwe website Regionaal Archief Tilburg: ga er eens kijken en geef feedback!

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Genealogen, 

Regionaal Archief Tilburg is bezig met een nieuwe website. We zijn al een heel eind gevorderd en de nieuwe website staat nu een maand online naast de huidige website. Hierdoor kunnen onze gebruikers de nieuwe interface bekijken en vooral ook testen. Zijn er onderdelen die niet goed werken dan bestaat de mogelijkheid om feedback te geven. Die feedback gebruiken we dan weer om fouten of onhandigheden te verbeteren. 
Op deze manier proberen we te komen tot een betere website. 

Met name het deel voor de genealogische onderzoekers is behoorlijk veranderd en biedt een heel andere manier van presenteren en doorzoeken. We zijn natuurlijk benieuwd wat jullie als onderzoekers daar van vinden. Is het een verbetering? Is voor de gebruikers duidelijk hoe het werkt en wat er kan? Wat kan nog beter? 

Ik hoop van harte dat een aantal van jullie de moeite nemen om de website te bezoeken, er even mee te werken en ons te laten weten hoe het bevalt. Schroom niet! Hoe meer mensen de website bekijken en commentaar leveren, des te meer wij daarvan kunnen leren. 

Een waarschuwing vooraf: het laden van de homepage kan even duren. Eenmaal bij de databases aanbelandt gaat het allemaal een stuk sneller. 

http://nieuw.regionaalarchieftilburg.nl 

We zijn heel benieuwd naar jullie reacties. 

Groet, 

Luud de Brouwer 
projectleider 

Luud de Brouwer

Ziet er goed uit. Bij het overnemen van de gegevens is dat lastig omdat namen linkjes zijn. Bij het kopiëren daarvan krijg je bijvoorbeeld al gauw een extra tab of klik je per ongeluk op de link. Het zou handig zijn als de gegevens ook in een vorm beschikbaar zouden zijn die gemakkelijker verder te verwerken is. Bijvoorbeeld in een vorm die in Excel te plakken of te importeren is.

J. Waterreus

Beste J. Waterreus,

Dank u voor de reactie. 

Ik ben benieuwd over welke gegevens u het hebt, de zoekresultatenlijst of de gegevens in het detailscherm? U zou die het liefst als csv bestand willen kunnen downloaden?

Ik hoor graag van u.

Groet,

Luud de Brouwer

Luud de Brouwer

Luud, Het gaat mij eigenlijk om het gemakkelijk verder kunnen werken met de gegevens. In de meest eenvoudige vorm is dat het gemakkelijk kunnen kopiëren om het in een stamboom programma te kunnen plakken. Dat is met de huidige lay-out wat lastig. Een stap verder is bijvoorbeeld een web pagina gemakkelijk kunnen inlezen in een programma wat daar de gegevens uit kan extraheren. Een CSV van de lijst zou daarvoor ook helpen, maar ook een lay-out op de pagina die gemakkelijk kopiëren is en te plakken zou ook een manier kunnen zijn. Voor het verder verwerken van detail gegevens helpt het om ook daarvoor een vaste lay-out te hebben die gemakkelijk verder verwerkt kan worden. Het gaat dus eigenlijk om gegevens zo beschikbaar stellen dat ze gemakkelijk(er) verder te gebruiken zijn. Een (ook) machine leesbare vorm maakt het makkelijker om data uit verschillende bronnen te koppelen. Bijvoorbeeld zoals New York dat met veel van de beschikbare gegevens doet (zie bijvoorbeeld http://www.nyc.gov/html/doitt/html/open/data.shtml) Een andere manier om dit te bereiken zou zijn om naast de website, de data ook beschikbaar stellen via een API (http://computerworld.nl/development/74796-wat-is-een-api). Wat daarbij enorm zou helpen is een gemeenschappelijke manier voor verschillende archieven om gegevens beschikbaar te stellen. Daarbij helpen initiatieven om gegevens via een portaal aan te bieden zoals via open archieven (https://www.openarch.nl/index/?lang=nl), het digitale stamboom portaal (http://www.digitalestamboom.nl/) en wiewaswie (www.wiewaswie.nl).

J. Waterreus

Beste J.,

We hebben een API (http://www.opencultuurdata.nl/wiki/regionaal-archief-tilburg/) en onze data zit in openarch.nl. Dat kan het probleem niet zijn.

We hebben alleen geen voorziening om per detailscherm de data er in een bepaald formaat uit te trekken zodat het makkelijk of meteen in een genealogische applicatie ingelezen of gebruitk kan worden. Is er al een archiefdienst die dit heeft? Daar zou ik dan wel in geïntersseerd zijn.

Groet,

Luud de Brouwer

Luud de Brouwer

Weet alleen dat Groningen iets heeft om data in gedcom te downloaden, maar heb er nooit gebruik van gemaakt eigenlijk.

Leo Bijl

Familysearch heeft/had (sorry lang geleden dat ik daar ben geweest) een mogelijkheid tot GEDCOM en trouwens Genliasmonitor had dat ook. Lekker makkelijk. Je hoefde dan alleen nog maar te checken of je de persoon niet al had en anders was copy/paste heel snel gebeurd. Vraag me af waarom dat nooit is overgenomen door andere sites, kosten misschien?

Irma Bresser

Ik zou graag een "klinkt als" functie erbij willen hebben, zowel bij de voornaam als de achternaam.

Dit vanwege de vele schrijfwijzen in de (vooral oude) aktes.

Verder is het erg mooi.

met genealogische groeten

Leon de Rooij

Leon de Rooij

Zeer mooi duidelijk en veel akte.'s

Toon Stultiens

Bij 'Zoekwijze'  in de tab Genealogie hebt u de mogelijkheid om een keuze te maken uit  "exact"  of "klinkt als"

Daan Eras

Een voorbeeld voor alle andere archieven !

Stuur alsjeblieft een voorbeeld naar alle plaatselijke en regionale archieven.
Ik ben benieuwd wie de concurentie aandurft.
Bij deze de uitdaging....Juichend

Johannes Adrianus Pieter van Weezel

Beste Leon,

Dank voor je compliment. Er is al een reactie gekomen op je vraag. Die mogelijkheid is er dus! Kijk onder het vraagteken in de invoerblak op het zoekscherm. Daar staan alle opties op een rijtje.

Groet,

Luud

Luud de Brouwer

Beste Toon,

Dank je voor het compliment.

Groet,

Luud

Luud de Brouwer

Beste Jan (van Weezel),

Dank je wel!

Groet,

Luud

Luud de Brouwer


Beste J.Waterreus,

Ik begrijp wat je bedoelt. De databases welke ik hanteer hebben hetzelfde. Dit gebeurt ook niet zo vaak dat mensen de details van een akte knippen en plakken. Je hebt ook altijd wel, ik zeg dan maar rotzooi (programmeertaal), dat mee wordt geknipt en geplakt. Ik heb eigenlijk ook nooit anders meegemaakt, zelfs het vroeger genlias als je die knipte en plakte had je troep ertussen zitten.

Beste Luud,

De zoekopdracht over de 3 hoofdstukken is goed, het invulscherm voor ieder hoofdstuk is gemakkelijk te begrijpen en zonder veel poespas te hanteren.

Maar als ik toch al een aanmerking mag maken zijn dat deze, de periodebalken, mag wat uit elkaar, de tijdlijn is dan handiger. Ook als je wilt zoeken in archieven, hoofdstuk 3, en dan met name de DTB archieven, laat zich niet op naam zoeken. Je krijgt een boek waar je doorheen kan bladeren, ook niks mis mee natuurlijk. Ik neem aan dat deze nog op naam in het systeem moeten worden ingevuld? Ook de bouwvergunningen zijn niet op naam doorzoekbaar, maar krijg je als PDF te zien, of ik doe iets verkeerd. Fotoos, on the other hand, zijn weer wel op naam doorzoekbaar.

Verder is er nog een hoop dat ik zou kunnen proberen, maar helaas, tijd te kort. Maar voor als je specifiek in die  regio iets wilt opzoeken, Chapeau.

Goed !

ien lejeunePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!