stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Centraal Bureau voor genealogie: belangrijke wijzigingen per 1 juli 2015



Profiel afbeelding

Beste genealogen,

Het management van het CBG zal de ombouw van studiezaal naar bronnenzaal, schat ik, niet meer terugdraaien, maar het is mij nog niet helemaal duidelijk, waarom de studiezaal verdwijnt ten koste van de bronnenzaal. Zal wel iets met geld te maken hebben. Ik pleit voor een beter samenwerking tussen CBG en NA. Bij het NA kan je stukken vooraf thuis reserveren, maar je kan het ook ter plekke doen. Als je alle stukken, die je nu bij het CBG kan opvragen, zoals bijv. familie-dossiers, onderbrengt bij het NA en het reserveren op dezelfde manier gebeurt, is wat mij betreft één probleem opgelost.

Maar wat ik veel belangrijker vind, is het verlies aan deskundigheid van de studiezaalmedewerkers. Ik weet niet of deze mensen hun baan verliezen, maar wat mij betreft mag er elke dag ergens in het CBG of NA zo iemand aanwezig zijn om mensen te helpen met hun genealogie-vragen.

En als ik het management nog een tip mag geven: zorg er weer voor, dat het aanvragen van de PK’s binnen de beloofde tijd van 2 weken is afgerond en niet zoals nu circa 2 maanden.

De strekking van deze reactie stuur ik ook naar het management van het CBG.

Met vriendelijke groeten,

Ton Mondt

Ton Mondt - 16 jun 2015 - 00:08

 @ "Het Vriend zijn van het CBG moet wel zijn nut hebben."

Everardus, je spreekt een belangrijk punt aan. Ik ben geen "vriend van het CBG" omdat ik daar geen enkel voordeel in zie. In vergelijkijng met Ons voorgeslacht, vindt ik "Gen magazine" ik een waardeloos tijdschrift voor genealogen. Je krijgt een tegoed van 22.90 eur (500 eenheden), maar als iemand die al lang met genealogie bezig is heb ik niet veel meer aan gedigitaliseerde bidprentjes en advertenties. dus er bestaat geen enkele reden om voor 40 eur een "vriend" te worden.

Als er dossier gedigitaliseerd werden of ze weer een inhoudelijk hoogwaardig tijschrift/jaarboek produceerden zou ik wellicht  wel "vriend" worden. Daaroom is Ons voorgeslacht ook een succes en heeft meer abonnees gekregen: goed tijdschrift, en goede digital content.

 

@ Beste Ien lejeune, Silvode en Noordwijkerhout waren slechts als voorbeeld bedoeld. maar dank je wel voor de tip.

Ko Muller - 16 jun 2015 - 02:35

Ik ben alk sinds 1992 bezig met genealogie. dit heb ik sinds 2009 ook in mijn beroep kunnen gebruiken als verzorger van dementereden. (ik kan zeggen ouderen maar dat dekt de lading niet meer sommigen zijn nog vrij jong)  in 1994 kwam ik voor het eerst in aaraking met het CBG. Vooral de persoonskaarten en Dossiers. en de familie advertenties. deze laatste bron heb ik vooral nodig om de ouders en grootouders terug te vinden die veelal na 1960 zijn overleden. een persoonskaart is makkelijker maar ik wil er niet teveel aan uit geven. voor mij is het hobby en ik bied het gratis aan. ten behoeve van een stukje levensloop verhaal en de rest is een kadootje . en ik kan er ook weer andere mensen meehelpen. van 2009 tot nu kwam ik gemiddeld 1x per week naar de studiezaal van het CBG soms vond ik veel soms ook niets. ook mijn onderzoek in het NA leverde vaak niets op vooral veel ergenis omdat er veel boeken niet zijn die er wel horen te zijn. en die tot mijn verbazing wel zijn in het CBG. ik was ook dolblij dat alles werd ondergebracht bij het CBG. ik vond de onkunde  van het personeel de defecte readers het omslachtige zoeken veelal waanzin. de afgelopen jaren heb ik veel gehad aan de kennis van de heren en dame van de studiezaal. ik ken ze al vanaf 1994 toen ik soms een keertje kwam toen ik nog in Drenthe woonde. dus al weer ruim 20 jaar. ik vind het jammer dat deze kennis verloren gaat maar ook even dat stukje gezelligheid. voor mij is de lol er van af ik zeg mijn lidmaatschap op want ik heb niets meer aan deze club. En zeg nou zelf de directie doet zichzelf de das om elk goed nadenkend mens kan bedenken dat dit leden zal gaan kosten .

een digitaal tijdschrift  wat ik het liefste in de luie stoel lees of gezellig in bed  betalen voor het bekijken van scans. geen studizaal medewerker die jou wegwijs kan maken of kennis kan delen en waarom betalen voor een persoonskaart ? in Amsterdam kun je ze gratis in zien  van personen die voor 1994 zijn overleden en dat zijn er al heel wat.Het mooiste zou zijn dat eventueel Geneanet de boel overneemt ik hoorde dat zij ook veelal bronnen vertaald wel ook veel Frankrijk dacht ik. eventueel de Mormonen en ik ben er geen voorstander van ik hoor veel wantrouwen van medegenealogen My Heritage. dan hoeft alle kennis niet verloren te gaan kunnen de mensen die dat willen overstappen naar een nieuwe club. want echt feeling heeft de directie niet met Genealogie anders hadden ze dit niet bedacht.

Herman Bennink - 16 jun 2015 - 02:40

Geachte Heer Rollema,

 

Ik ben sinds 1959 Vriend van het CBG en als U kritiek op hun belijd hebt waarom richt U dat dan niet direct aan het CBG in plaatst om op deze sluwe manier om vriendjes voor U te winnen die dan het lidmaatschap als Vriend van het CBG zouden moeten opgeven ??

 

Persoonlijk vind ik dat een zeer onderhandse methode in plaats voor het dankbaar zijn voor wat het CBG in al hun bestaan voor de genealogie gedaan hebben !!

 

Waarom wacht U niet eerst af hoe alles zich digitaal gaat ontwikkelen bij het CBG ?

 

Ik ben erg tevreden met wat het CBG voor de genealogie in Nederland presteert en over al die jaren gepresteert heeft. Zeer zeker voor de Vrienden in het buitenland die niet elke keer naar hun bibliotheek in Den Haag kunnen stappen zoals ikzelf die al 50 jaar in de U.K. woon !

Nogmaals - ik stel voor dat U Uw klachten richt aan het CBG en er geen negatief anti CBG forum hier ervan gaat maken. Dat lijkt mij erg zinloos.

 

Met beleefde groet,

 

Gerard Lemmens

G.W.Ch. Lemmens - 16 jun 2015 - 12:24

Geachte heer Gerard Lemmens,

Als U mijn berichten hebt gelezen, kunt U zien dat ik contact hebt gehad en nog heb met het CBG.

Uw bericht is derhalve niet relevant.

Verder wil ik van de Vrienden weten, die regelmatig in de studiezaal komen, hoe zij er over denken.

Met sluwigheid heeft het niets te maken.

Heeft U al eens de medewerkers van het CBG hierover gesproken of geschreven, ik denk het niet, anders was Uw schrijfstijl wel anders gweest, maar U reageert op afstand.

Vele ingangen zijn dank zij vrijwilligers raadpleegbaar gemaakt, denk hierbij aan de familieadvertenties.

Het CBG heeft de afgelopen jaren, werkzaamheden kunnen verrichten, mede dank zij de donaties van de Vrienden.

Zoals ik hierop het forum reeds jaren vrijwiliig dienstbaar ben als moderator voor de forumleden, zo ook denk ik aan de mensen die als passant de studiezaal van het CBG betreden en niet meer de service gaan krijgen als voorheen en aan de mensen die thuis geen computer hebben, maar wel als Vriend van het CBG regelmatig de studiezaal bezoeken.

Het contact van mijn kant met de Directie is er, dus maakt U zich hierover maar geen zorgen.

Ik draag het CBG juist een warm hart toe en derhalve pleit ik voor het personeel en de dienstbaarheid in de studiezaal, zoals het altijd is geweest. 

Het had U gesierd, als U mijn een persoonlijk bericht had gestuurd in plaats van een weinig onderbouwd verhaal op dit forum.

U heeft in het verleden ook vragen gesteld op dit forum, waar U dank zij de kennis van de forumleden weer verder op weg bent geholpen en dit geldt ook voor de bezoekers in de studiezaal van het CBG om verder te geraken met de deskundigheid van de medewerkers in de studiezaal.

Maar o.k. het blijft een kunst om de berichten op zijn juiste waarde te kunnen inschatten.

 

Vriendelijke groet,

Everardus - forumlid en moderator van dit stamboomforum

                    Medewerker Rijswijks Historisch Informatiecentrum (Z.H.)

https://www.stamboomforum.nl/profiel/803

Everardus Rollema - 16 jun 2015 - 13:46

Beste mensen,

Ik heb net de nieuwsbrief van het CBG gekregen (ben geen lid maar krijg wel de nieuwsbrief) en daar staat een mailadres in van de direkteur. Nou had ik de direktie al een mail gestuurd, maar heb dat via deze weg dus nog eens gedaan.

Als we nou eens allemaal de mailbox van dhr van Drie ( plv direkteur, waar is de echte?) laten vollopen met tips en suggesties hebben we toch iets functioneels gedaan.

mvg

ien

ien lejeune - 17 jun 2015 - 10:30

Beste Ien,

ik lees in het voorgaande bericht van Everardus (gisteren om 13:46), dat hij in contact staat met de directie over deze kwestie.

Het lijkt me daarom zinvoller om tips en suggesties aan Everardus door te geven.

Iemands mailbox vol laten lopen grenst aan baldadigheid en is geen basis voor constructief overleg.

vriendelijke groet, Jan

Jan Clavaux - 17 jun 2015 - 10:41

Beste mensen,

Excuses voor mijn botheid.

Was niet de bedoeling nogmaals mijn nederige excuses.

mvg

ien

ien lejeune - 17 jun 2015 - 11:24

Brief / vermelding was aanwezig in het blad van het CBG......geen personlijke brief.

Weijtenburg Henriette1949 - 17 jun 2015 - 12:09

Regelmatig kom ik in de studiezaal van het CBG en al 25 jaar lang zeker.

 

De hulp die daar geboden wordt is van onschatbare waarde en de aanwinsten .

Vaak is het verwijzing a en ineens verwijzing b en waar zoek ik die..nu er is dan hulp.Super.

 

We zullen nu ervaren hoe het zoeken werkt en zal volgende week het trammetje eens nemen naar de studiezaal....

 

Het zal een nadeel zijn om de dossiers van te voren aan te moeten vragen daar men ook weer tegen inzage aanloopt die van direct belang zijn en dat is dan niet meer mogenlijk.HELAAS....

 

Wordt vervolgd...

Weijtenburg Henriette1949 - 17 jun 2015 - 12:20

Zo'n 40 jaar geleden hebben mijn broer en ik onderzoek gedaan naar simpel rechtelijns voorvaderen. Hierbij enorm geholpen door het Rotterdams Gemeente Archief zijn we tot begin 1700 gekomen, waarna het spoor in Duitsland dood liep. Via CNG nog geprobeerd verder te komen maar zonder succes. Wel, destijds, alle medewerking gekregen van CNG medewerkers! Maar tijden veranderen: digitalisering, privacy toestanden en onontkombare bezuinigingen treffen ook het CNG. En ook het NA. Nu een ander punt: is het niet zo dat alle beschikbare gegevens (behalve mogelijk nog levende personen) feitelijk bezit zijn van het Nederlands publiek? Het zijn tenslotte onze families waar we het over hebben. Wie bepaald het recht om toegang te hebben tot onze eigen voorvaders/familie? Dit dient in mijn optiek vrij toegankelijk te zijn want is tenslotte publiekelijk bezit. CNG/NA zou omgevormd moeten worden tot een (zoveel mogelijk digitale) bron die voor iedereen gratis te raadplegen is. Hier is een taak weggelegd voor Den Haag (Tweede Kamer). Ultiem zou zijn als ook alle (soms reeds prima functionerende) lokale bestanden in één database ondergebracht zou worden. Dat maakt de levensvatbaarheid/bestaansrecht van het CNG gelijk een stuk groter. Want waarom zit elke gemeente hetzelfde wiel op nieuw uit te vinden??

Graag uw suggesties,

mvrgr,

Jan

Jan Sluyter - 18 jun 2015 - 03:00

De privacy-wetgeving in ons land is volkomen doorgeslagen. Niets mag je meer inzien, want o wee, privacy !
Van recente gegevens is dat terecht natuurlijk. Zeker als het fraudegevoelige informatie is, zoals bankgegevens, ID-gegevens etc.
Maar ik kan op geen enkele manier inzien waarom een huwelijksakte ten minste 75 jaar oud moet zijn om hem te mogen inzien. Of een geboorteakte minstens 100 jaar.

Het gaat hier immers om openbare registers. Registers die in basis voor iedereen in te zien moeten zijn.
Dat persoonslijsten niet in te zien zijn, lijkt me helder. Daar staan adressen op en dat is iets dat beschermd moet worden. Het grappige is dat bijvoorbeeld de persoonskaarten van de Gemeente Rotterdam, die tot 1939 lopen (en soms wat verder) gewoon geboorten toont die nog lang geen 100 jaar oud zijn.

Een voorbeeld van totaal doorgeslagen privacy-flauwekul. Ik vroeg een paar jaar geleden bij de gemeente Rotterdam waar mijn opa (overleden 1996) tussen 1954 en 1978 in de gemeente Rotterdam had gewoond.
Ik wil zijn biografische info aanvullen met adressen en foto's van die adressen.
Mooi niet dus. De gemeente vond het schending van privacy (van wie ? Van mijn opa ?) en verstrekte deze zwaar bejaarde gegevens niet. Bespottelijk natuurlijk, want hier wordt geen enkel belang mee gediend.


 

Andr? Sijnesael - 18 jun 2015 - 07:22

Privacy wetgeving kan in de weg zitten, maar het kan veel erger. In Duitsland mag je niets inzien als het niet familie in de rechte lijn betreft. Bij een voorouder loop ik vast in Duitsland, omdat de archieven van zijn geboorteplaats zijn opgeborgen bij één of andere kloosterorde en die laten niemand toe.

Nicolette Jentink - 18 jun 2015 - 07:50

Beste forumleden,

Vandaag heb ik een gesprek gehad met de adj.directeur de heer Rob van Drie van het CBG in Den Haag.

Ik wil U enige details van ons gesprek niet onthouden

Tijdens ons gesprek heb ik met hem gesproken over de versobering van de studiezaal.

De onderwerpen die wij verder besproken hebben, waren gelijk zoals in mijn berichten op dit forum.

Hij vertelde mij, dat hij de berichten op dit forum had gelezen (en P.B's) en begreep dat er daadwerkelijk een verschil moet zijn tussen een Vriend van het CBG en passanten.

Ik heb hem enkele suggesties voorgelegd, o.a. een deskundige medeweker in een tijdsblok aanwezig te zijn in de studiezaal om bezoekers met raad en daad bij te staan in hun onderzoek, b.v tussen 10.30 en 12.30 uur (tijdstip kan ook eerder of later liggen) van dinsdag t/m vrijdag.

De kopieerapparaten gaan van de studiezaal af en ik raad de bezoekers aan om een eventuele digitale camera of usb-stick mee te nemen, daar dit in zijn geheel wordt toegestaan.

De familieadvertenties zullen raadpleegbaar blijven in de studiezaal als voorheen.

Dossiers via CBG site na aanvraag via CBG-site in te zien bij het NA, reservering 2 dagen vooraf, blijft voorlopig gehandhaafd en er zal na een periode bekeken worden of dit tot problemen heeft geleid bij bezoekers.

Het kwartaalblad GENS, mooie druk en vormgeving, is ook onder de aandacht geweest en de heer van Drie gevraagd om ook bladzijden te reserveren voor de beginnende onderzoekers in begrijpelijke taal en beperkte kwartierstaten.

Spoed persoonskaarten zullen na aanvraag, niet via de studiezaal, en ontvangst bij het CBG binnen 2 dagen worden toegestuurd. 

Ik heb de heer van Drie gevraagd om bij een normale aanvraag, niet via de studiezaal, de aanvrager/ster een bericht te sturen,dat de aanvraag in behandeling is genomen en te vermelden hoe lang de klant op zijn bestelling moet wachten.

 

Ik wil wel de forumleden en passanten er op wijzen dat het een geheel eigen initiatief van mij is geweest, na verontrustende gesprekken met bezoekers in de studiezaal, en dat anderen een andere mening over het geheel hebben of dat zij nog andere wensen hebben.

Ik draag het CBG een warm hart toe, zolang zij oog blijven houden voor de Vrienden en de passanten van het CBG, het zij in de studiezaal of digitaal op de webiste van het CBG.

De heer van Drie is de aankomende weken niet aanwezig bij het CBG en in de Nieuwsbrief van het CBG staat met wie U nu contact kan opnemen.

Via de link in het eerste bericht komt U helaas niet meer bij de Nieuwsbrief.

Vragen aan het CBG hierover tusssen 1 juni en 1 juli bij Maarten van Bourgondiën, tel. 070 -150592, e-mail maarten.vanbourgondien@cbg.nl.

---------------

 

Hopende de belangstellenden van dienst te zijn geweest.

 

Met vriendelijke groeten,

Everardus

Everardus Rollema - 18 jun 2015 - 20:28

Heeft men ook nog nagedacht en iets geregeld voor personen in rolstoelen die archieven zouden willen bezoeken zoals Nationaal Archief en het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag in hetzelfde gebouw? In het verleden heb ik personen in rolstoelen geholpen, slechtzienden en slechthorenden, mindervaliden, ouderen die niet meer in staat zijn om al die ingewikkelde apparatuur te bedienen met name computers.

Deden Kazenbroot - 19 jun 2015 - 13:13

Ik mijn bericht maar weer verwijderd, ik mag geen afbeelding opnemen van het systeem (wordt automatisch verwijderd!)

P.J. de Bree - 2 jul 2015 - 17:20

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

                               @P.J. de Bree                                                                        Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Eerst afbeelding in JPG in eigen bestand beslaan. Icoontje hierboven aanklikken en vervolgens via bladeren in je bestand de afbeelding opzoeken, o.k. en naar server zenden, verder instructie scherm opvolgen.

Wanneer de afbeelding te groot is het formaat aanpassen voor dat je op o.k. en verzenden drukt.

Succes

Eigen foto

Gr.

Everardus - moderator

Everardus Rollema - 2 jul 2015 - 18:43

P.J. de Bree,

----------------------------------------------------

U schreef volgens bericht, maar ik zie dat U Uw bericht heeft aangepast!

Ik denk dat ze daar helemaal niet op "passanten" zit te wachten. Die komen nooit binnen!

Zie hieronder.

PJ

----------------------------

Er kwamen al regelmatig passanten bij het CBG in de studiezaal, alleen wanneer men de dossiers wilden in zien of de advertenties en bibliotheekbronnen dan moest men een dagtarief betalen.

Microfiches en BS waren vrij om in te zien, echter men mocht geen digitale opnamen maken van bepaalde microfiches, wel een afdruk via de readerprint.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema - 2 jul 2015 - 19:10

Geachte heer Rollema,

Ik wijk even af van het onderwerp CBG.

Ik neem dat u als moderator met goede bedoelingen mijn tekst heeft teruggehaald.

Maar wie zegt dat ik die tekst nog daadwerkelijk de wereld in wilde sturen? Er staat toch bij dat ik mijn tekst terugtrokken heb? Dat plaatje was namelijk de onderbouwing van mijn tekst.

Maar dat even terzijde.

Ik dank u voor uw instructie.

PJ

P.J. de Bree - 3 jul 2015 - 00:08


Omdat naar de server uploaden van de afbeelding niet werkt (blijft om een url vragen), heb ik het anders opgelost.

Mijn insteek was dat er in deze materie ook eens een keer iets vrolijk(er)s geschreven moest worden, dus schreef ik het volgende.

Ik denk dat ze daar helemaal niet op "passanten" zit te wachten. Die komen nooit binnen!

Daaronder zou een afbeelding komen uit het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) over de betekenis van het woord passant.

Passant:
1.  znw. (m): Iemand die passeert, die voorbijgaat of doortrekt.
2. uitdr.(bijw): van het franse "en passant". Al passeerende, in het voorbijgaan; ook in figuurlijk gebruik.

[ vindplaats http://gtb.inl.nl/ ]

Ik kan u het gebruik van deze link ten zeerste aanraden als u naar de betekenis van een oud woord zoekt.

PJ
 

P.J. de Bree - 3 jul 2015 - 00:41







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu