stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Centraal Bureau voor genealogie: belangrijke wijzigingen per 1 juli 2015

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Dat is ten dele waar. Vergeet echter niet dat het CBG ook nog beschikt over een enorme verzameling familiedossiers met gegevens. Bij mijn bezoeken in de jaren 80 en 90 viel het mij op dat de bezoekers vooral in die dossiers bezig waren. Advertenties waren ook nuttig, omdat die toen nog nergens anders te vinden waren. Ik denk dat die functie nu wel voor een groot deel is overgenomen door Delpher en online-familieberichten.

De collectie familiedossiers is toch wel een beetje een onbekende collectie vrees ik. Dit terwijl er vaak gegevens inzitten die nergens anders (meer) te vinden zijn, vaak zelfs uit de 19e eeuw.
Ik zie het belang van deze collectie niet zo snel verdwijnen. 
Verder zijn er talloze oude en zeldzame boeken en tijdschriften, maar die zijn ook steeds vaker digitaal te raadplegen. Zo heb ik zelf vrijwel alle grote genealogie-tijdschriften, het Adelsboek en het Patriciaat op mijn harde schijf staan, waarvoor ik vroeger nog naar de bibliotheek of het CBG moest.

Ik realiseer me ook wel dat een studiezaal een anachronisme aan het worden is. Het zal nog een kleinere groep mensen zijn die de voorkeur geeft aan studiezaalbezoek ipv digitaal onderzoek.
De vraag is natuurlijk of het nuttig is een stichting als het CBG, met directie, staf, administratie etc overeind te houden voor eigenlijk alleen de niet goed te digitaliseren familiedossiers. En de persoonskaarten uiteraard, maar dat zou prima te automatiseren zijn. Ik heb althans het gevoel dat die persoonskaarten-situatie 
alleen overeind wordt gehouden vanwege de inkomsten voor het CBG.

Ik denk dat het CBG een andere structuur zal moeten zoeken, bijvoorbeeld opheffing van de stichting en onderbrengen bij het Nationaal Archief danwel bij een genealogische vereniging (KNGGW ?).
 

André Sijnesael

Ja, die familiedossiers dat zijn volgens mij ook de belangrijkte reden om naar het CBG te gaan. Sterker nog ik heb daar nog nooit van die familieadvertenties gebruik gemaakt. 

Ik moet echter ook vaststellen dat de dossier van erg wisselende kwaliteit. In sommigen zit slechts kopie van een proefduk voor het Nederland's Patriciaat, in andere zijn gedetailleerde onderzoeksgegevens te vinden met kopien van originele bronnen. Het blijft een zeer belangrijke bron voor mijn onderzoek, maar ik weet  niet goed hoe je die digitaliseren zou moeten ivm met privacy en copyrights.

Het is inderdaad zo dat veel boeken en tijdschriften gedigitaliseerd zijn en ik heb veel CD roms met Adelsboek, Ons voorgeslacht etc , maar het CBG heeft ook veel minder bekende duitse en belgische tijdschriften die niet digitaal te vinden zijn, plus nog de meeste van boeken die in een kleine oplage verschenen zijn en die bovendien niet of nauwelijks tweehandes te verkrijgen zijn. Ik zou het jammer vinden als ik daar niet meer gebruik zal van kunnen maken.

Ko Muller

Waar hebben we het over? Heb inmiddels 9 stambomen uitgezocht en ik heb aan het CBG niets gehad. Is voor mijn trouwens toch te ver weg.
Heb alles digitaal gevonden in WWW, in streekarchieven en wat er verder op internet te vinden is.
Wel vind ik, dat daar waar geld wordt gevraagd, de tarieven wel aan de hoge kant zijn.

Nicolette Jentink

@Nicolette : het ligt er vooral aan wat je zoekt. Ik maak een kwartierstaat van mijn kinderen, met inmiddels ruim 20.000 voorouders. Daar zit veel middeleeuws tussen, bekende maar ook minder bekende geslachten. Als je daar detailonderzoek naar wilt doen, zijn de internetbronnen meestal niet toereikend. Vooral de oude dossiers van het CBG (en KNGGW die daar ook berusten) bieden dan vaak uitkomst.

En zoals Ko hiervoor terecht opmerkt bezit het CBG veel buitenlandse tijdschriften en zeldzame boeken.
Die zijn op internet soms te vinden, maar heel vaak ook niet en daarvoor is het CBG zeker nuttig.

En nog een gevoelsmatig argument : ik vind het digitale onderzoekswerk ontzettend handig. Ik hoef er de deur niet voor uit en kan het doen wanneer ik tijd heb. Maar de charme van het "veldwerk" is weg. Ik ben begonnen in 1982, ver vóór internet dus en moest voor ieder gegeven de deur uit, naar de archieven, CBG en bibliotheken. Dat waren leuke dagjes uit, waarbij ik heel veel contacten heb opgedaan.
Dat is helaas nu weg en dat is wel jammer. Het bladeren in de oude (vaak nog originele !) registers was erg leuk en had zijn charmes !
 

André Sijnesael

Van mij mag alles digitaal. Ik heb geen auto, dus als ik naar het CBG of het Nationaal Archief of Tressoar, dan ben ik zo'n 6-8 uur aan het reizen. Ik heb daar zeker geen behoefte aan, maar soms ontkom je er niet aan.

Maak alles digitaal en zorg voor goede systemen. Ancestry en MyHeritage kunnen het ook (en ik besef dat er een aparte discussie te voeren is over hun bedrijfsvoering). De techniek is er dus. Er zijn ook specialisten. Wellicht moeten we vaker over de grens kijken om die expertise in te huren.

Wel denk ik dat de werkwijze van het CBG de laatste stuiptrekkingen zullen zijn van een organisatie die onvoldoende lijkt te zijn meegegaan in de tijd. Ik hoop dat ze mee kunnen komen.

Shariff

Ik zou nog aan Andrés commentaar willen toevoegen dat er door het internetgebruik (en met name het klakkeloos overnemen van ongecontroleerde gegevens) ook veel vakkennis verloren gaat. Vroeger had je echte experts, die wisten over een bepaalde familie of regio heel veel en konden je dan in je eigen onderzoek vooruit helpen.

Ik kan ook in een paar middagen een kwartierstaat met behulp van internet (WWW, genealogieoneline etc)  bij elkaar harken, maar uiteindelijk mis je dan toch heel stuk context en detail, en weet je (zeker bij veel gegevens op genealogieonline) niet of het wel klopt. En het geheel zal ook ongetwijfeld incompleet zijn. De uitdaging is juist dat ene 17e eeuwse kwartier in Silvolde of Noordwijkerhout te vinden dat niet op het internet staat.

Helaas gaat nu heel veel van die vakkennis (zorgvuldige methodiek, het lezen van oude bronnen) verloren, en dat merk je ook aan de kwaliteit van genealogische publicaties van de laatste 10 jaar. Sinds de opkomst van het internet is die gestaag naar beneden gegaan. Vergelijk eens het tijdschrift "Gen" (waar feitelijk bijna niks aan genealogisch onderzoek in staat) met een CBG Jaarboek uit de vroege jaren 90. Dat is een wereld van verschil. 

Begrijp me niet verkeerd: het internet is een geweldige uitvinding, maar het beketekent niet dat je er alles mee kunt vinden. 

Ko Muller

Het CBG is al lang bezig met digitaliseren. Dat gaat echter in een erg langzaam tempo. De laatste 2 jaar heb ik vrijwel geen nieuwe digitaliseringsprojecten meer gezien. Nu is het natuurlijk zo dat hun boeken- en tijdschriftencollectie niet zomaar digitaliseerbaar is vanwege copyrights. Bovendien worden dergelijke boekwerken maar weinig geraadpleegd.
De dossiers kunnen op zich prima gedigitaliseerd worden. De Stichting Indisch Familie Archief bezit ook vele familiedossiers met zeer uiteenlopende stukken. Ook zij hebben besloten de dossiers te digitaliseren en dat werkte erg prettig. Ze waren via de site met een wachtwoord voor donateurs te raadplegen.
Helaas zijn ze offline gehaald in verband met privacy-problemen. Er staat namelijk heel veel gegevens over nog levende personen in de dossiers en de overdreven privacywetgeving in ons land gaat dan roet in het eten gooien.

Het CBG zal hetzelfde probleem krijgen, hoewel de meeste CBG-dossiers al zó oud zijn dat er weinig privacy-issues zullen zijn. 

Het CBG is bovendien een particuliere organisatie, een stichting. Deze krijgt wel enige subsidie, maar is verder voor een groot deel afhankelijk van eigen middelen. Deze worden via de vriendenbijdrage en allerlei leges vergaard. Kostenbeheersing is voor het CBG dus van levensbelang en dat staat op gespannen voet met grootscheepse digitalisering en het beschikbaar stellen daarvan. Dat kan onmogelijk gratis en dan haken velen af (begrijpelijk overigens). 
Ik vind het "pay per view" systeem niet handig. Als je naar de studiezaal gaat, betaal je een dagprijs en kun je zoveel bekijken als je wilt, 1 dossier maar ook 50. Het CBG zou het betaalsysteem dus moeten veranderen.
Bijvoorbeeld via een soort abonnementsysteem waarbij men voor één bedrag een bepaald aantal dossiers of advertenties kan bekijken en misschien een duurder abonnement waarbij men onbeperkt kan raadplegen.

Complex allemaal maar wel belangrijk als het CBG wil overleven.

André Sijnesael

Mijn vader heeft heel veel tijd en energie gestoken in het uitzoeken van de stamboom van onze familie. Van hem ik veel geleerd, dus ook digitaal moet je de regels toepassen die je voor het digitale tijdperk volgde. Het is jammer dat hij het niet meer heeft mogen beleven, maar ik heb wel geheel digitaal de geheimen rond mijn oma's familie ontrafeld. Geheimen die oma meenam in haar graf.En die ontrafeling lukte alleen dankzij een stamboom van die familie die online stond. Die kwam van de kant van een achter-achterneef. Wij wisten niet eens dat die familie er was. Maar allereerst geldt, ook digitaal, check steeds wat je vindt. 

Nicolette Jentink

Beste Ko Muller,

Misschien heb je iets aan deze tip maar misschien ook niet.

DTB's Sivolde is digitaal via genealogiedomein.nl.

DTB's Noordwijkerhout is digitaal via GaHetNa.

mvg

ien

ien lejeune

Hoe goed ook bedoeld, laten we niet te veel gaan afdwalen, maar ons bezig houden met de versobering van het CBG, die gaat plaats vinden in de studiezaal.

Een klein vraagje, waar denk je het doopboek Noordwijkerhout 1635-1645 en lidmaatboek vanaf 1679 te vinden? Je moet het maar zien als een plaagstootje.

Het gaat mij erom, wanneer ik een Archief of studiezaal bezoek, iemand kan aanspreken die kennis van zaken heeft, wat er zoal in de studiezaal staat en dat de stukken/dossiers direct zijn aan te vragen en na een opzoektijd raadpleegbaar zijn.

Verder dienen de advertenties in de studiezaal raadpleegbaar te zijn als voorheen, met postcode en eventuele toevoeging van Vriendnummer.

Het Vriend zijn van het CBG moet wel zijn nut hebben.

 

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Beste genealogen,

Het management van het CBG zal de ombouw van studiezaal naar bronnenzaal, schat ik, niet meer terugdraaien, maar het is mij nog niet helemaal duidelijk, waarom de studiezaal verdwijnt ten koste van de bronnenzaal. Zal wel iets met geld te maken hebben. Ik pleit voor een beter samenwerking tussen CBG en NA. Bij het NA kan je stukken vooraf thuis reserveren, maar je kan het ook ter plekke doen. Als je alle stukken, die je nu bij het CBG kan opvragen, zoals bijv. familie-dossiers, onderbrengt bij het NA en het reserveren op dezelfde manier gebeurt, is wat mij betreft één probleem opgelost.

Maar wat ik veel belangrijker vind, is het verlies aan deskundigheid van de studiezaalmedewerkers. Ik weet niet of deze mensen hun baan verliezen, maar wat mij betreft mag er elke dag ergens in het CBG of NA zo iemand aanwezig zijn om mensen te helpen met hun genealogie-vragen.

En als ik het management nog een tip mag geven: zorg er weer voor, dat het aanvragen van de PK’s binnen de beloofde tijd van 2 weken is afgerond en niet zoals nu circa 2 maanden.

De strekking van deze reactie stuur ik ook naar het management van het CBG.

Met vriendelijke groeten,

Ton Mondt

Ton Mondt

 @ "Het Vriend zijn van het CBG moet wel zijn nut hebben."

Everardus, je spreekt een belangrijk punt aan. Ik ben geen "vriend van het CBG" omdat ik daar geen enkel voordeel in zie. In vergelijkijng met Ons voorgeslacht, vindt ik "Gen magazine" ik een waardeloos tijdschrift voor genealogen. Je krijgt een tegoed van 22.90 eur (500 eenheden), maar als iemand die al lang met genealogie bezig is heb ik niet veel meer aan gedigitaliseerde bidprentjes en advertenties. dus er bestaat geen enkele reden om voor 40 eur een "vriend" te worden.

Als er dossier gedigitaliseerd werden of ze weer een inhoudelijk hoogwaardig tijschrift/jaarboek produceerden zou ik wellicht  wel "vriend" worden. Daaroom is Ons voorgeslacht ook een succes en heeft meer abonnees gekregen: goed tijdschrift, en goede digital content.

 

@ Beste Ien lejeune, Silvode en Noordwijkerhout waren slechts als voorbeeld bedoeld. maar dank je wel voor de tip.

Ko Muller

Ik ben alk sinds 1992 bezig met genealogie. dit heb ik sinds 2009 ook in mijn beroep kunnen gebruiken als verzorger van dementereden. (ik kan zeggen ouderen maar dat dekt de lading niet meer sommigen zijn nog vrij jong)  in 1994 kwam ik voor het eerst in aaraking met het CBG. Vooral de persoonskaarten en Dossiers. en de familie advertenties. deze laatste bron heb ik vooral nodig om de ouders en grootouders terug te vinden die veelal na 1960 zijn overleden. een persoonskaart is makkelijker maar ik wil er niet teveel aan uit geven. voor mij is het hobby en ik bied het gratis aan. ten behoeve van een stukje levensloop verhaal en de rest is een kadootje . en ik kan er ook weer andere mensen meehelpen. van 2009 tot nu kwam ik gemiddeld 1x per week naar de studiezaal van het CBG soms vond ik veel soms ook niets. ook mijn onderzoek in het NA leverde vaak niets op vooral veel ergenis omdat er veel boeken niet zijn die er wel horen te zijn. en die tot mijn verbazing wel zijn in het CBG. ik was ook dolblij dat alles werd ondergebracht bij het CBG. ik vond de onkunde  van het personeel de defecte readers het omslachtige zoeken veelal waanzin. de afgelopen jaren heb ik veel gehad aan de kennis van de heren en dame van de studiezaal. ik ken ze al vanaf 1994 toen ik soms een keertje kwam toen ik nog in Drenthe woonde. dus al weer ruim 20 jaar. ik vind het jammer dat deze kennis verloren gaat maar ook even dat stukje gezelligheid. voor mij is de lol er van af ik zeg mijn lidmaatschap op want ik heb niets meer aan deze club. En zeg nou zelf de directie doet zichzelf de das om elk goed nadenkend mens kan bedenken dat dit leden zal gaan kosten .

een digitaal tijdschrift  wat ik het liefste in de luie stoel lees of gezellig in bed  betalen voor het bekijken van scans. geen studizaal medewerker die jou wegwijs kan maken of kennis kan delen en waarom betalen voor een persoonskaart ? in Amsterdam kun je ze gratis in zien  van personen die voor 1994 zijn overleden en dat zijn er al heel wat.Het mooiste zou zijn dat eventueel Geneanet de boel overneemt ik hoorde dat zij ook veelal bronnen vertaald wel ook veel Frankrijk dacht ik. eventueel de Mormonen en ik ben er geen voorstander van ik hoor veel wantrouwen van medegenealogen My Heritage. dan hoeft alle kennis niet verloren te gaan kunnen de mensen die dat willen overstappen naar een nieuwe club. want echt feeling heeft de directie niet met Genealogie anders hadden ze dit niet bedacht.

Herman Bennink

Geachte Heer Rollema,

 

Ik ben sinds 1959 Vriend van het CBG en als U kritiek op hun belijd hebt waarom richt U dat dan niet direct aan het CBG in plaatst om op deze sluwe manier om vriendjes voor U te winnen die dan het lidmaatschap als Vriend van het CBG zouden moeten opgeven ??

 

Persoonlijk vind ik dat een zeer onderhandse methode in plaats voor het dankbaar zijn voor wat het CBG in al hun bestaan voor de genealogie gedaan hebben !!

 

Waarom wacht U niet eerst af hoe alles zich digitaal gaat ontwikkelen bij het CBG ?

 

Ik ben erg tevreden met wat het CBG voor de genealogie in Nederland presteert en over al die jaren gepresteert heeft. Zeer zeker voor de Vrienden in het buitenland die niet elke keer naar hun bibliotheek in Den Haag kunnen stappen zoals ikzelf die al 50 jaar in de U.K. woon !

Nogmaals - ik stel voor dat U Uw klachten richt aan het CBG en er geen negatief anti CBG forum hier ervan gaat maken. Dat lijkt mij erg zinloos.

 

Met beleefde groet,

 

Gerard Lemmens

G.W.Ch. Lemmens


Geachte heer Gerard Lemmens,

Als U mijn berichten hebt gelezen, kunt U zien dat ik contact hebt gehad en nog heb met het CBG.

Uw bericht is derhalve niet relevant.

Verder wil ik van de Vrienden weten, die regelmatig in de studiezaal komen, hoe zij er over denken.

Met sluwigheid heeft het niets te maken.

Heeft U al eens de medewerkers van het CBG hierover gesproken of geschreven, ik denk het niet, anders was Uw schrijfstijl wel anders gweest, maar U reageert op afstand.

Vele ingangen zijn dank zij vrijwilligers raadpleegbaar gemaakt, denk hierbij aan de familieadvertenties.

Het CBG heeft de afgelopen jaren, werkzaamheden kunnen verrichten, mede dank zij de donaties van de Vrienden.

Zoals ik hierop het forum reeds jaren vrijwiliig dienstbaar ben als moderator voor de forumleden, zo ook denk ik aan de mensen die als passant de studiezaal van het CBG betreden en niet meer de service gaan krijgen als voorheen en aan de mensen die thuis geen computer hebben, maar wel als Vriend van het CBG regelmatig de studiezaal bezoeken.

Het contact van mijn kant met de Directie is er, dus maakt U zich hierover maar geen zorgen.

Ik draag het CBG juist een warm hart toe en derhalve pleit ik voor het personeel en de dienstbaarheid in de studiezaal, zoals het altijd is geweest. 

Het had U gesierd, als U mijn een persoonlijk bericht had gestuurd in plaats van een weinig onderbouwd verhaal op dit forum.

U heeft in het verleden ook vragen gesteld op dit forum, waar U dank zij de kennis van de forumleden weer verder op weg bent geholpen en dit geldt ook voor de bezoekers in de studiezaal van het CBG om verder te geraken met de deskundigheid van de medewerkers in de studiezaal.

Maar o.k. het blijft een kunst om de berichten op zijn juiste waarde te kunnen inschatten.

 

Vriendelijke groet,

Everardus - forumlid en moderator van dit stamboomforum

                    Medewerker Rijswijks Historisch Informatiecentrum (Z.H.)

https://www.stamboomforum.nl/profiel/803

Everardus RollemaPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!