stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Boos op het CBG

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Kennelijk begint de diskussie van het oorspronkelijke onderwerp af te geraken. Mijn boosheid rchtte zich op de discrepantie die er bestaat tussen de leveringstermijn van 8 weken van persoonskaarten en de betaaltermijn van 14 dagen. Stichting of niet !! Dat was niet mijn diskussiepunt.

Pieter Verbunt

pieter verbunt

Beste Pieter Verbunt, u schreef:

De discussie startte niet met u, maar door de heer Uriot (18 juni 2015). Het "oorspronkelijke onderwerp" is de dienstverlening van het CBG, en de discussie valt nog steeds daaronder. U bent natuurlijk óók vrij om een discussiepunt aan te dragen, maar het onderwerp is veel ruimer ; niet hetzelfde als "uw punt". Anderen zijn vrij om hun eigen zienswijzen bij te dragen, en zijn niet gebonden aan alleen uw discussiepunt. OK?

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Een lekkere prater die Dimitri Vlas .

Maar waar het om ging was de klant vriendelijkheid bij het CBG

Mijns inzien is dat ook al jaren nabij het nulpunt.

Mvgr

Coen

Coen Turkenburg

Ben benieuwd of de PK's en PL's van het CBG vanaf 5 oktober gratis worden. Ik heb er een hard hoofd in.

Er zal wel een zodanige interpretatie vd wet worden gegeven, dat we zoiets gewoon moeten blijven betalen.

Ik vind het super dat er zo'n wet is, maar ik betwijfel de werking ervan.

Er zijn ook nog maar een aantal archieven die hier positief op hebben gereageerd.

Ik heb nu op dit moment geen idee of het CBG al heeft gereageerd in deze.

ien lejeune

Beste Ien,

Het CBG is geen overheidsorganisatie, zij vallen dus niet onder de Wet hergebruik overheidsinformatie.

En de kopieën van de PK's zijn toch een soort scanning-on-demand, er wordt op jouw verzoek een kopie (scan) gemaakt, deze (vooral personele) kosten mogen gewoon doorberekend worden.

Wat natuurlijk jammer is dat het CBG hier een monopolie heeft, dus er is geen concurrentie die invloed kan hebben op prijs/kwaliteit/dienstverlening.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

Dat bedoel ik dus.

ien lejeune

Het CBG heeft toch de PK bestanden van de gemeentes overgenomen?

Dus geen overheid???

Albert Boers

Dat is 'n goeie @albert.

ien lejeune

volgends mij heeft het CBG de dubbele administratie als eentje dood gaat  komt deze kaart 2 jaar later hun kant op gemeentes hebben nog steeds pk's in hun bezit geklappert op alfabet. het is inderdaad krom dat we dit niet kunnen inzien maar ja dan zijn ze hun goudmijntje kwijt.

Herman Bennink

Als een overheid iets besteed aan derden, dan hoef dat per definitie geen overheid te zijn.

Indien rechtstreeks aan een Gemeente een PK wordt opgevraagd dient men eveneens te betalen, hoewel sommige Gemeenten net doen of alleen het CBG de PK/Archiefkaart heeft.

PK's worden niet meer door Gemeenten aangeleverd 2 jaar na het overlijden van een persoon, wel een digitale uitdraai die persoonslijst wordt genoemd en die minder historie vermelden, dan destijds de persoonskaart voor mensen die voor 1994 zijn overleden. In 1994 is de GBA hiervoor in de plaats gekomen.

Uittreksels van geboorte/overlijden bij de Gemeenten zijn evenmin gratis, ook al gaat het om U zelf of andere familieleden.

Natuurlijk kan men besluiten de PK's gratis digitaal of per post aan te leveren, maar wie werkt er voor niets op aanvraag?

Extra personeel dient betaalt te worden, maar dat komt op een begroting en dat wordt dan weer verwerkt via de belasting naar de burger toe.

Een leuk voorbeeld zijn de medicijnen, nu zichtbaar dus moelijkheden, dadelijk weer verstopt in de rekening en minder gezeur voor de apothekers, wat men niet ziet, wat niet deert.

Het bovenstaande wil niet betekenen, dat ik ook de PK/PL gratis wil hebben, we zijn niet voor niets een Hollander.

Wel zou op aanvraag door het CBG een PK/Pl ook digitaal moeten kunnen worden aangeleverd, die goedkoper zou moeten zijn dan het toesturen per post.

Het CBG geeft zelf aan, dat digitaal de toekomst heeft en ik zou willen zeggen tegen het CBG, voer dit in de praktijk gelijk uit voor de PK/PL. en begin met een betere service door bestellingen sneller aan te leveren dan nu het geval is.

Ik ben wel benieuwd hoeveel aanvragen voor een PK/PL per maand gemiddeld bij het CBG binnen komen, heeft iemand dat ergens nog naar boven kunnen halen?

 

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

Alzo de wet: http://wetten.overheid.nl/BWBR0034327/geldigheidsdatum_28-09-2015#Hoofdstuk4_2_Artikel33

Artikel 33

2. De vergoeding, bedoeld in het eerste lid, bedraagt in het geval van verstrekking uit het persoonskaartenarchief en het schakelregister € 4,05 per persoon op wie het verzoek betrekking heeft.

  • 3. De vergoeding, bedoeld in het eerste lid, bedraagt in het geval van verstrekking uit het centraal archief van overledenen:

    • a. € 4,10 per persoon op wie het verzoek betrekking heeft, met dien verstande dat ten minste € 8,20 in rekening wordt gebracht;

    • b. € 3,75 per persoon op wie het verzoek betrekking heeft, indien het verzoek betrekking heeft op meer dan honderd personen.

Leo Bijl


Everardus, de aantallen aanvragen worden verantwoord in de jaarverslagen; die staan ook ergens op de site. Er is wel enige daling op dat punt. De overlijdensregisters schuiven immers geleidelijk op. Digitalisering wordt wel overwogen voor de oude kaarten, ze vermelden dat ook ergens, in de andere draad heb ik er ergens een link voor.

Leo BijlPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!