stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » N L : genealogie algemeen : Historische Kranten online, nieuw overzicht !

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

 

Beste forumlezers,

   Sinds de Koninklijke Bibliotheek enkele jaren geleden op internet de prachtige collectie Historische Kranten 1618-1995 openstelde, inmiddels uitgebouwd tot het fantastische Delpher met daarnaast ook grote collecties historische boeken, tijdschriften en ANP-nieuwsbulletins, zal het u niet ontgaan zijn: de krant online is een uitstekende bron voor uw genealogie!

Overlijdensbericht van Clément van Maasdijk, 1885-1910, vliegenier en luchtvaartpionier, bron: De Telegraaf, 30 augustus 1910, vindplaats: www.Delpher.nl ; artikel over zijn leven, vindplaats: website Geheugen van Nederland, www.geheugenvannederland.nl

    Als onmisbare aanvulling door allerlei familieberichten, die u op het spoor zetten van een geboorte, huwelijk, overlijden, woonplaats of emigratie, en natuurlijk ook als blik op duizenden levensverhalen van uw voorouders, waarbij de krant u in veel gevallen verrast door "een tip van de sluier" op te lichten, en u een inkijkje te geven.  Wat u immers allang wist, natuurlijk: een genealoog in Nederland leeft in een genealogisch paradijs!

   Naast deze grote collectie belangrijk erfgoed in de ogen van onze Nederlandse nationale bibliotheek, en initiatieven van partners in het buitenland, hebben ook veel stedelijke en regionale archiefinstellingen het op zich genomen, stads- en streekkranten op een moderne manier voor de geinteresseerde onderzoeker toegankelijk te maken. De lijst van beschikbare collecties groeit nog steeds!

Eric Hennekam maakt een "inventaris" op van de Nederlandse initiatieven, en brengt regelmatig een bij de tijd gebracht nieuw overzicht uit.

Op 7 juli 2015 is hiervan de nieuwste update verschenen;

      Naast de goede zorgen van Eric Hennekam is het de moeite waard om ook eens te kijken naar de zoektips van Ewoud Sanders, taalhistoricus en journalist, gespecialiseerd in het zoeken op internet en in grote datacollecties. Hij schreef een geweldige zoekgids voor Delpher, die u ook gratis kunt downloaden als PDF-bestand: zie www.kb.nl/nieuws/2015/digitaal-gouddelven-bij-de-kb. Laat u ook eens verbazen door de honderden onderzoekstips van internet-zoekspecialist Henk van Ess: www.voelspriet.nl/index.htm .

      Veel goede raad van erfgoedinstellingen en -deskundigen, dus. Doe er uw voordeel mee!  Cool  Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Aanvullend: Streekarchief Midden-Holland stelt de gedigitaliseerde Goudsche en Schoonhovensche Courant ter beschikking via http://kranten.samh.nl/

Bob Coret


Aanvulling op mededeling Bob Coret: Alleen een beperkt aantal kranten van de Goudsche Courant en Schoonhovensche Courant tot 1945 beschikbaar!  Vanaf 1945 alleen in de studiezaal in Gouda raadpleegbaar.

Groeten Hans.

H.M.W. HertogPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!