stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » A r n h e m, 1855-1942 : bevolking : Adresboeken nu online bij Gelders Archief

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste forumlezers,

Het Gelders Archief, regionaal historisch centrum voor Gelderland en de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal, heeft - en nog wel vóórliggend op schema - per 3 december 2015 een prachtige collectie historische adresboeken van Arnhem en omgeving uit de periode 1855-1942 op zijn website geplaatst.

                                             illustratie: Arnhem, stadsgezicht met Rijnkade, 1935 ; bron: www.geldersarchief.nl

Zie het bericht op de website van 3-12-2015, http://www.geldersarchief.nl/weblog/2015/populaire-historische-bron-online-adresboeken , beeldcitaat :

                                                                    (Einde beeldcitaat; zie verder het bericht op de website.)

Eerder was overigens sprake van een looptijd tot en met 1972; maar wellicht heeft men, financieel of qua personeel, de prioriteit voor dit moment gelegd bij de periode tot en met 1942, en houdt u de rest gewoon tegoed - die natuurlijk wèl gewoon ter plaatse bij het archief te raadplegen is.

De online-publikatie van de adresboeken door het Gelders Archief wordt besproken in een artikel in het regionale dagblad (of zo u wilt: "het plaatselijke sufferdje") genaamd 'De Gelderlander' van 3-12-2015, http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/renkum/historische-adresboeken-arnhem-en-omstreken-online-1.5504900, beeldcitaat :

                                    (Einde beeldcitaat; zie verder het artikel op de website.)

Een prachtig initiatief van het Gelders Archief... veel succes met uw onderzoek, in en rond "Ernum" !

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

 

-----------------------Oorspronkelijk bericht van 24 augustus 2015 om 14:56-------------------------------------------------

A r n h e m, 1855-1972 :  bevolking :  Adresboeken begin 2016 online bij Gelders Archief

Beste forumlezers,

Als genealoog bent u natuurlijk bekend met het begrip "primaire en secundaire bronnen", en het feit dat bij die primaire bronnen (zoals DTB-boeken, akten van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters) soms een leegte bestaat als een bepaalde bron niet meer bewaard gebleven is. Lastig, maar het is niet anders.

Bij stamboomonderzoekers klinkt vooral het rijtje Arnhem, Renkum, Ammerzoden heel bekend in de oren: drie Nederlandse gemeenten waarvan de bevolkingsregisters door verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan. Oude en moderne, dus van primitieve bevolkingslijsten via de klassieke, vastbladige grote folianten en de gezinskaarten tot de moderne persoonskaart, dus over de periode ca. 1850-1945. Een poging tot reconstructie doen kan wèl, natuurlijk, maar 't blijft behelpen...

illustratie: www.geldersarchief.nl/familiegeschiedenis/bevolkingsregisters-arnhem-en-renkum

Vooral bij de Gelderse provinciehoofdstad Arnhem, bestuurscentrum sinds de middeleeuwen, is het gebrek aan die bron een groot gemis: de stad groeide lange tijd enorm, zij trok mensen aan uit alle windstreken vanwege de handel, scheepsbouw, ambachten en industrie. Sinds de 19e eeuw werden Arnhem en omgeving ook geliefd onder de naam 'Haagje van het Oosten' : rijke Hagenaars en oud-Indiëgangers bouwden er hun buitenhuizen en villa's.

De Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog was rampzalig: een grote joodse gemeenschap werd uitgemoord, en de stad werd bij de Slag om Arnhem hard getroffen door bombardementen, evacuatie, NSB-verraders en Duitse plunderaars.

Onderzoek doen naar voorouders in Arnhem en omgeving is dus vaak gecompliceerd, soms confronterend, en bepaald niet altijd gemakkelijk...

 

illustratie: Arnhem, stadsgezicht met Rijnkade, 1936 ; bron: www.pbdoetmee.nl/nostalgischnederland

Het regionaal historisch centrum voor Gelderland en de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal, het Gelders Archief, brengt hierin nu verbetering: een digitaliseringsproject voor de adresboeken van Arnhem en omgeving, met online-publikatie naar verwachting begin 2016.  Zie het persbericht op http://www.geldersarchief.nl/nieuws/2015/adressenboeken-tijdelijk-niet-raadpleegbaar , beeldcitaat :

Dus: nog éven geduld, maar dan wacht er ook een prachtige bron. Mooi initiatief van het Gelders Archief!

Veel succes met uw onderzoek, in en rond "Ernum",

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Mooi initiatief!
Soms tref je op het web wel eens een oud document waar een gedeelte van die informatie uit valt te destilleren. Zie bijvoorbeeld de namenlijst, opgenomen in de Klarendalse adressen uit "Het adresboek van Arnhem, Velp, Oosterbeek en Westervoort voor 1882/83 door N. de Keyser, Hoofd-Commies ter Gemeente-Secretarie" met opgaaf der bewoners en hun beroep:

http://www.historischklarendal.nl/adressen/namenlijst1882/namenlijst1882.html

Peter J. Fontijn


Naschrift 3 december 2015:

Bijdrage van 24-8-2015 aangepast; persbericht van het Gelders Archief van 3-12-2015 en bespreking in dagblad 'De Gelderlander' van 3-12-2015 erin verwerkt; titel van de bijdrage veranderd.

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri VlasPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!