stamboomforum

Forum logoFora » Actualiteit » RHC Eindhoven lanceert zoekjestamboom.nl

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

RHCe stopt met de Digitale Stamboom en lanceert zoekjestamboom.nl

De laatste jaren kon u genealogische gegevens bij het RHC Eindhoven opzoeken in de Digitale Stamboom. Om redenen van veelal technische aard, hebben we de afgelopen periode alle gegevens in een ander programma overgezet en deze zijn nu te zien via www.zoekjestamboom.nl

Het uiterlijk is veranderd, maar ook het zoeken naar gegevens heeft een aantal wijzigingen ondergaan. Het zoeken naar gegevens is tweeledig: u kunt door vele bronnen tegelijk zoeken via het invulveld 'familienaam' of via de knop 'uitgebreid zoeken'. Via deze knop kunt u direct één van de genealogische bronnen (bevolkingsregister, burgerlijke stand of dtb) selecteren. Het grootste verschil is de beschikbaarheid van de scans van de aktes, de plaatjes. De namen, voorkomende in de burgerlijke stand, het bevolkingsregister en een groot gedeelte van de doop-, trouw- en begraafregisters zijn gekoppeld aan de scans uit de betreffende registers.

In de Digitale Stamboom was u gewend om te kunnen bladeren door de registers. Deze functie is nog niet geheel af. U kunt wel door de dtb-registers bladeren via inventaris dtb . Indien u door de registers burgerlijke stand of de bevolkingsregisters wilt bladeren, kunt u via het zoekscherm de periode aangeven en vervolgens via de scans door het register heen bladeren. Er wordt nog gewerkt aan een integraal overzicht van alle primaire genealogische bronnen, met bladerfunctie.

De landelijke website www.digitalestamboom.nl is nog altijd actief. Ook de gegevens van het RHCe zijn hierop nog te vinden. Houd er echter rekening mee dat deze gegevens niet meer bijgehouden en aangevuld worden.

Bron : http://www.zoekjestamboom.nl/artikel/2351/RHCe-stopt-met-de-Digitale-Stamboom-en-lanceert-zoekjestamboom-nl

Willem Hak

Hopelijk worden ook de duizenden (tienduizenden?) foute vermeldingen in de database bij deze gelegenheid eens aangepakt.

_____________________________________________

Aanvulling.

Niet dus Nee schuddend

Jan Clavaux

Jan,

Nieuwe technologie betekent niet dat de kwaliteit van de data automatisch wordt verhoogd. Dit ligt vooral aan het proces dat een archief wel of niet heeft ingericht om fouten die gemeld worden in behandeling te nemen (en hoe makkelijk maak je het om meldingen te doen en te verwerken). Het RHC Eindhoven is trouwens één van de archieven die ik om data heb gevraagd ... 

Ik vind trouwens de naam wat ongelukkig gekozen, je vindt op zoekjestamboom.nl helemaal geen stambomen?!

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

Bob,

voor alle duidelijkheid, het gaat hier niet om fouten die gemeld worden, maar om een structurele fout in de database. Het patroniem van de vader wordt aan de dopeling geplakt. Blijkbaar gedaan door iemand, die goed is in ICT, maar geen snars begrijpt van genealogie.

Overigens is het streekarchief Eindhoven niet het enige archief, waar dit gebeurt. Utrecht doet er bijvoorbeeld net zo hard aan mee: iedere dopeling zonder achternaam (en dat zijn er duizenden) wordt van een onjuist patroniem voorzien:

Persoonlijk heb ik daar geen last van, maar ik heb bij het beantwoorden van vragen op het forum al verschillende keren geconstateerd, dat beginnende genealogen (en die vormen toch de doelgroep) daardoor vreselijk in de problemen komen, want de gegevens in de index zijn pertinent onjuist en misleidend.

Recent voorbeeld uit Eindhoven: LINK

Jan Clavaux

Jan,

Bedankt voor de verduidelijking. Als ik zo de voorbeelden bekijk wordt er geen onderscheid gemaakt tussen patroniem en achternaam. Wat ik me afvraag is of het een tekortkoming is in de huidige presentatie/database of dat het bij indexering al fout is gegaan.

mvg,
Bob Coret

Bob Coret

Het ligt gegarandeerd aan de presentatie.

Geen enkele genealogische vrijwilliger, die een inschrijving "inklopt" zal het in zijn hoofd halen om achter de voornaam van een dopeling ook nog eens iedere keer een patroniem of achternaam in te typen, en zeker niet als het patroniem foutief is.

Het is imho gewoon een Excel-veld, dat in de presentatie op een plek verschijnt, waar het niet thuishoort.

groeten, Jan

Jan Clavaux

Hallo @Jan C.,

Ik heb eens gekeken in de doopakte en het patroniem is in mijn ogen de achternaam ook omdat de getuige Elizabeth Joannis heet.

Trouwens al de dopelingen staan in de doopakten alleen met voornaam.

Maar ik ben het met je eens dat het verwarrend kan zijn echter in dit geval is de naam (voor en achter) van de dopeling goed ingevuld.

mvg

ien lejeune

ien lejeune

Beste Ien Lejeune,

met jouw track record lijkt het mij niet wenselijk om met jou hierover in debat te gaan.

vriendelijke groet, Jan

Jan Clavaux

Beste Jan Clavaux,

Daar heb je helemaal gelijk in.

Mvg,

ien lejeune

ien lejeune

@Jan,

Het blijkt te gaan om een invulprobleem (geen presentatie-, database- of indexeerfout); via wiewaswie vind je voor jouw voorbeeld ook geen patroniem. Patroniem=achternaam.

Daarna heb ik gezocht op patroniem = j* (nu kan het nog); dopen; kind; Utrechts Archief ofwel

https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/fk_province/6/fk_collectiontype/1/fk_organization/24/fk_eventrole/25

en vind maar 326 hits met een patroniem van de in totaal 370.412 dopen, die aanwezig zijn. Dus soms wordt er wel iets goed aangeleverd.

Voor Eindhoven is dit nog niet te controleren.

zoekakten.nl

Dank je wel, @zoekakten

dat zijn beroerde cijfers. In die dorpjes rond Eindhoven zal het er extrapolerend niet beter aan toe zijn, aangezien patroniemen daar relatief vaker voorkwamen dan in Utrecht.

Of het in Eindhoven e.o. om een invulprobleem gaat is nog maar de vraag.
Bij een dopeling wordt bij de presentatie namelijk altijd een volkomen identieke toevoeging geplaatst als bij de vader (of dat een patroniem of een achternaam is doet hier even niet terzake). Nooit een leeg veld. Vandaar, dat ik vermoed, dat dat een bugje is, en geen mensenwerk.

Ik hoop het maar, dan kunnen ze er nog iets aan doen....

groeten, Jan

Jan Clavaux

Zelfs al is het mensenwerk en staat het ergens verkeerd in een database, dan moet dit toch op te lossen zijn, zou ik denken. Al was het maar door:

- Bij alle kinderen met dezelfde achternaam als hun vader waarvan bekend is dat het een patroniem is (dat is te doen) de achternaam uit de database te verwijderen en eventueel te vervangen met een achternaam die gebaseerd wordt op de voornaam van de desbetreffende ouder.

- Bij alle kinderen met dezelfde achternaam als de vader de achternaam niet te weergeven.

Mijn vermoeden is, gezien hoe de databasecommando's werken, dat het ooit mis is gegaan en de achternaam van de vader de achternaam van het kind heeft overschreven als er geen achternaam was ingevoerd (of iets dergelijks).

Willem R. J. Vermeulen


Het gaat blijkbaar niet altijd fout, maar dat maakt het misschien deste vervelender.

Joop Huijssoon

@Jan C.

Even een zijpad.
Wij schrijven toch in de Nedelandse taal?
Waarom dan IMHO (in my humble opinion)?
Gebruik toch gewoon n.m.m. (naar mijn mening) i.p.v. (in plaats van) imho!

Nu weer het item zelf.
Fouten in de presentatie van gegevens behoeven totaal niet fouten in de database te zijn! Daar kan alles prima staan. Vermoedelijk zal het dan ook een programmeerfout zijn.

Ik neem aan dat u zowel het RHCe als het HUA hier over e-mail hebt gezonden?

Ik deed dat recentelijk over een paar andere (scherm)fouten bij de zoeksite van het RHCe (www.zoekjestamboom.nl) en kreeg binnen zeer korte tijd een zeer positieve reactie.
Mijn e-mail ging over overlijden in Best. Bij het tonen van de gegevens en het uitklappen van de gegevens bij de ouders kwamen de overlijdens gegevens mee. Bij de meeste plaatsen worden deze gegevens niet bij de ouders vermeld.
Men hoopt dit euvel op korte termijn te hebben opgelost.

@Bob C.

Er wel meer sites met namen die de lading niet helemaal dekken.
Wat dacht u van www.stamboomforum.nl?
"Het Stamboom Forum biedt u mogelijkheden om in contact te komen met anderen over genealogie, archieven, geschiedenis en familienamen."

[Forum: zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Forum]

@een ieder

Gek eigenlijk dat men nooit is gevallen over "Digitale Stamboom". Geen stamboom in te vinden!

Met andere woorden, ik moet nu een Engelsman aanhalen: "What 's in a name?" (wat zegt een naam?) [Uit Romeo and Juliet van William Shakespeare]

PJ

P.J. de Bree


@P.J. de Bree,

ik schreef "Vandaar, dat ik vermoed, dat dat een bugje is." Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Bug_%28technologie%29
U schreef: "Vermoedelijk zal het dan ook een programmeerfout zijn."

Als u beter gelezen had, had u zich de moeite dus kunnen besparen: u vermoedt exact hetzelfde als ik.

There is nothing either good or bad, but thinking makes it so.

vriendelijke groet, Jan

Jan Clavaux
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!