stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Indexen stadsarchief Amsterdam


Profiel afbeelding

Het heeft even geduurd, maar nu heeft het Stadsarchief Amsterdam dan toch eindelijk de jaartallen vermeld in het indexenoverzicht.

 

Archiefkaarten van Persoonskaarten 1939-1994 Zoek Voorbeeld Handleiding
Averijgrossen 1700-1810 Zoek Voorbeeld Handleiding
Begraafregisters 1553-1811 Zoek Voorbeeld Handleiding
Begraafplaatsen 1660-2010 Zoek Voorbeeld Handleiding
Bevolkingsregisters 1851-1853 Zoek Voorbeeld Handleiding
Bevolkingsregisters 1853-1863 Zoek Voorbeeld Handleiding
Bevolkingsregisters 1874-1893 Zoek Voorbeeld Handleiding
Bevolkingsregister Overgenomen Delen 1892-1920 Zoek Voorbeeld Handleiding
Bevolkingsregister Tijdelijk Verblijf 1854-1934 Zoek Voorbeeld Handleiding
Boedelpapieren 1634-1938 Zoek Voorbeeld Handleiding
Boetes op Trouwen en Begraven 1685-1795 Zoek Voorbeeld Handleiding
Comportementboeken 1785-1971 Zoek Voorbeeld Handleiding
Confessieboeken 1535-1732 Zoek Voorbeeld Handleiding
Doopregisters 1564-1811 Zoek Voorbeeld Handleiding
Gezinskaarten 1893-1939 Zoek Voorbeeld Handleiding
Huiszittenhuizen 1808-1870 Zoek Voorbeeld Handleiding
Lidmaten Doopsgezinden 1668-1829 Zoek Voorbeeld Handleiding
Marktkaarten 1922-1954 Zoek Voorbeeld Handleiding
Ondertrouwregisters 1565-1811 Zoek Voorbeeld Handleiding
Overledenen Gasthuis 1739-1812 Zoek Voorbeeld Handleiding
Paspoorten 1940-1945 Zoek Voorbeeld Handleiding
Patiëntenregisters 1818-1899 Zoek Voorbeeld Handleiding
Pensioenkaarten 1894-1915 Zoek Voorbeeld Handleiding
Persoonskaarten 1939-1994 Zoek Voorbeeld Handleiding
Politierapporten 1940-1945 Zoek Voorbeeld Handleiding
Poorters 1531-1652 Zoek Voorbeeld Handleiding
Signalementenregister 1880-1917 Zoek Voorbeeld Handleiding
Tewerkgestelden 1940-1945 Zoek Voorbeeld Handleiding
Transportakten 1563-1811 Zoek Voorbeeld Handleiding
Vreemdelingenregisters 1849-1922 Zoek Voorbeeld Handleiding
Waterloogratificaties 1817-1819 Zoek Voorbeeld Handleiding
Woningkaarten 1924-1989 Zoek Voorbeeld Handleiding

Pauwel

Toch vreemde zaak met dat zogenaamde veranderde webadres van de gemeente Amsterdam, ik heb deze nog altijd gewoon zo staan: https://archief.amsterdam/indexen/ 

En dat werkt gewoon normaal, inderdaad zou het deze archieven zoals A'dam en Den Haag etc. sieren als zij hun totale index archieven aan WWW zouden schenken, uiteraard hangt hier een prijskaartje aan maar niet alleen deze steden houden nog veel onder hun eigen pet (wellicht ook een verdienmodel zoals hier al werd benoemd) er zijn nog talloze steden die hieraan geen gehoor geven of het geen priortiteit vinden, kan hier wel een hele rits aan steden gaan opnoemen maar dat laat ik maar achterwege de lijst is behoorlijk lang, ach wie weet maken wij oude genealogen het nog mee dat WWW een unicum zal gaan worden waar je alles op kunt vinden, enige vervelende is wel dat op deze website: http://www.digitalestamboom.nl/search.aspx

heel veel fouten voorkomen zoals het openen van gezinskaarten etc. je krijgt direct een ERROR pagina voorgeschoteld, ik heb eens geprobeerd om met die archiefinstelling contact te zoeken maar helaas dat lukt niet, het zou hun siren als zij hun eigen fouten eens zouden oplossen inplaats van een excuus pagina op het web te plaatsen, zo maak je er wel heel makkelijk vanaf als noemende "Jantje van Leiden"

Wellicht weet hier iemnad wel een ingang te vinden naar de beheerders van deze voornoemde website.

Wat nog vermeldingswaardig is, is dat zoals R'dam en Ede en waarschijnlijk meerdere steden hun eigen websites ook nog altijd toeganglijk houden want het is mij wel opgevallen dat op WWW toch net niet alles is verwerkt, dus dan toch maar even in R'dam of Ede gaan kijken en jawel daar staan wel de gezochte personen op die niet bij WWW zijn te vinden, het kan zijn natuurlijk dat het systeem nog niet alles heeft verwerkt maar chapeau voor het archief te Ede die mij al meerdere malen online uit de brand hebben geholpen, vriendelijke en behulpzame mensen daar en ook dat mag weleens gezegd worden, alhoewel er zijn ook uitzonderingen maar die laat ik hier maar achterwege.

Henry Neycensas

LET OP: Bij de indexen van het bevolkingsregister, de overgenomen delen en tijdelijk verblijf is het risico aanwezig dat je voor een scan dubbel of meerdere malen het koopbedrag moeten betalen. Bij bv gezinsbladen zijn in de namenindex alleen de naam van het gezinshoofd opgenomen. De andere namen die op de scan voorkomen zijn niet opgenomen in de namenindex gezinsblad. Dat is anders bij de namenindexen van het bevolkingsregister. Per bladzijde (scan) zijn alle daarop voorkomende namen in de namenindex opgenomen. Van een gezin dus niet alleen het gezinshoofd, maar ook echtgenote en alle kinderen komen voor in de namenindex. Wanneer je in de namenindex van het bevolkingsregister op een naam klikt, de scan koopt (€ 0,50) kan je de scan inzien. De naam van degene waar je net op hebt geklikt, wordt in de namenindex rood. Op de scan staan dus alle namen van het gezin en ook anderen. Wanneer je de scan sluit en in de namenindex een nieuwe naam zoekt, die ook op de gekochte scan staat, wordt de scan kosteloos getoond. De aangeklikte naam in de namenindex wordt NIET rood. Wanneer je de website van het stadsarchief  verlaat en later (in tijd en dag(en)) opnieuw inlogd op de website van het stadsarchief, dan is er een probleem. Wanneer je in de namenindex op een naam kiest (bv een naam van het eerdere gezin), wordt de scan NIET geopend. Je moet opnieuw betalen terwijl je de scan in het verleden al gekocht hebt. Aan de naam in de namenindex is niet te zien, dat je de betreffende scan al eens eerder hebt gekocht. Wanneer een gezin uit tien personen bestaat loop je in het ergste geval het risico 10x de aanschafprijs te moeten betalen. Niemand wil wanneer hij iets koop 10x de koopprijs betalen. Het probleem is programma technisch aan te passen. Het stadsarchief is bekend met deze onjuiste inning van koopgelden, maar wenst het niet aan te passen. Wanneer je reclameert, wordt je accopunt met het teveel betaalde verhoogd. Je zou kunnen zeggen, dat het bewust meerdere malen innen van de koopprijs voor hetzelfde product een misdrijf is.

De gebruikers hebben een optie om het teveel betalen van dezelfde scan te voorkomen. Hiervoor moeten zij zelf een databestand opbouwen. Wanneer je een scan koopt, moet je in een bestand (word document is al goed) de personalia van de gekozen personen en het scannumer noteren. Telkens wanneer je daarne een scan wilt openen, moet je eerst het scannummer noteren/kopieren en hiermee zoeken in je datadocument. Dan kan je zien of je de scan al eerder hebt betaald en via welke naam.

Ik blijf het onbegrijpelijk vinden, dat een overheid bewust gebruikers meerdere malen de koopprijs laat betalen. Het lijkt een vorm van oplichting.

Dolf

Dolf Dijst

Dat heb ik ook bemerkt en vind het aan de ene kant afzetterij, ik ben weleens geholpen in het verleden door iemand bij dat archief die mij via de e-mail de bewuste/gezochte data met namen van de personen vrijgaf, dat is een waardering uiteraard van ongekende klasse, helaas dit was maar één enkel geval, waarschijnlijk heeft zij dit bewust gedaan omdat zij ook wel weet dat er op die manier teveel en onterecht geld wordt betaald voor iets wat je al betaald hebt, net zoiets als dat je niet voor hetzelfde vergrijp nogmaals berecht kan worden o.i.d.

Wat ik doe na dit te hebben meegemaakt is de scan downloaden of een screenshot van maken dan heb je die scan gewoon op je PC staan en kan je daar altijd op terugvallen, dus minder risico dat je nogmaals moet gaan betalen, overigens vind ik ook dit systeem onevenredig en behoort onder de klasseficatie "graaien" waar je maar kan, het siert het A'damse archief totaal niet natuurlijk.

Henry Neycensas

ik kan de indexen wel inzien maar na downloaden van een zoekactie (bijv een persoonskaart) krijg ik geen gegevens op mijn scherm maar alleen een wit scherm met bovenaan  de naam van de gezochte maar verder dus niets; wat doe ik nu verkeerd?

klaas

klaas hoogendijk

Er is een andere manier om de afbeelding binnen te halen, als u van windows het programma heeft dat Sniping Tool heet, dat kunt u vinden onder bureauaccesoires dan die gebruiken en de afbeelding opslaan als......... die naam mag u erzelf aangeven.

Ik heb dat ook een poosje gehad maar dat zat meer in mijn antivirusscanner maar over het algemeen kan men ook een screenshot van de monitor maken en deze openen in photoshop o.i.d. er zijn legio manieren om bepaalde zaken van het internet af te plukken je moet hierin wel wat handigheid beoefenen.

Henry Neycensas

@ Klaas,

Ik had vandaag voor het eerst ook een blanco scherm, maar wel menu balken aan de boven en onderzijde. Als je rechtsonder op download klikt komt er apart scherm voor download te voorschijn en kun je de kwaliteit van de scan kiezen die je wilt ophalen.

Mocht dit niet de oplossing zijn dan moet je eens contact opnemen met stadsarchief Amsterdam en daar informeren. Het beste resultaat is toch als de hele afbeelding kan worden gedownload en je niet een knipprogramma hoeft te gebruiken. Dat is niet de bedoeling van de download die je koopt

mvg-Ben

Ben Wegman

Dat ben ik geheel met u eens over dat knippen en plekken gedoe maar soms wordt je ertoe gedwongen, het probleem heb ik inmiddels opgelost en dat lag aan mij en niet aan het A'dam archief, het antivirus programma (Kaspersky één van de betere al zeg ik het zelf) wat ik gebruik die blokte een aantal pagina's ach ja je moet er soms even wat moeite voor doen en ervoor gaan zitten desnoods maar ik heb dat probleem niet meer.

Wat ik wel nog steeds gebruik is een bepaalde geiznskaart o.i.d. die je niet kan downloaden, daar gebruik ik dan full screen en maak een screen shot en open deze in photoshop, oke ik snap best dat niet iedereen over zo'n duur programma (kan of wil) beschikt maar ik had nu eenmaal toentertijd de mogelijkheid om het aan te schaffen en die kans heb ik mij niet voorbij laten gaan, kortom ik laat mij niet weerhouden door allerlei archiefdiensten die alles voor zichzelf willen houden of het te verkopen voor soms een te belachelijke hoge prijs, dus verkies ik wel andere methodes, vooral de Amerikaanse websites hebben hier een handje van maar ook die neem ik in de maling ermee, nog nooit iets betaald en dat zal ik ook nooit gaan doen ook, maar dat is meer een persoonlijke vete tussen Americano's en mijzelf, maar dit terzijde.

Henry Neycensas

Is een bekend feit. Wanneer je een blanco scherm krijgt met wel de menubalk, ga terug naar de website en laad de scan opnieuw. Dan komt die wel op het scherm. Volgens het stadsarchief ligt het aan ons.

Dolf

Dolf Dijst

bedankt Dolf; probleem opgelost; 1 of meerdere keren teruggaan naar de website deed de scans wel verschijnen!

klaas

klaas hoogendijk

Bij Amsterdam heb ik geen noemenswaardige problemen, bij sommige andere sites moet ik mijn pop-up bescherming, of advertentie-onderdrukker uitzetten, of Java of Flash aanzetten

Maggy

@Henry Neycensas - 6 mei 2016 om 20:52

Zelf werk ik gratis en makkelijk met Ashampoo Snap.

Johannes Adrianus Pieter van Weezel

Ashampoo kan heel handig zijn, maar het is niet gratis, €40...

Maggy

Dit is wel degelijk gratis.

Ashampoo® Snap 7 
Versie 7.0.11, 05.06.2015
AMS7AE-777431-09861E | Volledige versie licentie | (Dottech) 

Johannes Adrianus Pieter van Weezel


Ik begrijp iets niet helemaal, waarom zo'n programma aanschaffen als Ashampoo, een Duitse firma overigens maar dit terzijde, je hebt nota bene in je windows een "Snipping Tool" zitten en dat is gewoon gratis, staat meestal onder de map "bureau accessoires" en die doet gewoon precies hetzelfde als dat Ashampoo gedoe, laat je niet bedotten door onnodige en dure programma's aan te schaffen, anders even via Google gaan sbuffelen want er zijn zat programma's die een "crack" hebben alleen je moet wel even weten hoe je dat precies installeert.

Grt. Henry

Henry Neycensas
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.