stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Digitaliseren van archieven



Profiel afbeelding

Vandaag verscheen er op Nu.nl een bericht dat gemeenten moeite hebben met archiveren van "floppy's" en "CD-rom's" (http://www.nu.nl/internet/4264738/gemeenten-hebben-moeite-met-archiveren-floppys-en-cd-roms.html). Laat dit een waarschuwing zijn voor archief beheerders die menen dat na het digitaliseren van op papier beschikbare documenten, het origineel vernietigd kan worden. De ontwikkleingen op het gebied van electronica (hardware/software) gaan zo snel dat de beschikbaarheid over aan aantal jaren van de huiige technologie niet vanzelfsprekend is.

nico zuidhoorn - 20 mei 2016 - 11:30

nico zuidhoorn - 20 mei 2016 - 13:15

Hallo @Nico,

We mogen nog blij zijn dát ze hebben gedigitaliseerd. Wat dacht je van de huwelijkse bijlagen van begin midden 20ste eeuw. Zomaar vernietigd op uitzonderingen na uiteraard. Wegens plaatsgebrek. Daar ga je toch van janken, of niet soms.

ien lejeune - 31 mei 2016 - 23:22

Hallo,

Ik ben werkzaam in Stadsdeel Zuid, Amsterdam, en werk met Bouwarchieven. Zojuist een belangrijke bijeenkomst gehad en ik kan jullie verzekeren dat substitutie (d.w.z. digitale vervanging en vervolgens vernietiging) nog (heel) lang niet aan de orde is. En zeker niet landelijk of zelfs niet voor andere archieven.

Dit moet namelijk door via diverse lokale, stedelijke en zelfs landelijke Dagelijkse Besturen, Bestuurscommissies, Stadsarchieven, Tweede Kamerleden, Eerste Kamerleden en wat dies meer zij aan toe beoordeeld worden. En deze instanties zijn daar echt heel huiverig voor...

En geloof me: substitutie is een prachtoplossing, maar de originele archieven zullen echt nog niet lang vernietigd worden, en (naar mijn mening) ook echt bewaard (moeten) blijven. Simpelweg omdat dat dat gewoon een verlies zal zijn voor de maatschappij. Het enige probleem wat er nu dus speelt is: waar slaan we die Kilometers (!!!) op en hoeveel kost dat?

Groet,

Harry Lassche

Medewerker Informatie Beheer

Team Inzage Bouwarchief

Stadsdeel Zuid

Amsterdam

PS: ook een fervent genealoog.

Uitgeschreven lid - 14 jun 2016 - 21:01

Ik help het je hopen @Harry, maar ik ben er bang voor, dat met die huwelijkse bijlagen was ook een eitje, makkelijk zat. Waren wel mensen die er tegen protesteerden maar vergeefse moeite.

En wat die opslagruimte betreft, ff vragen hoe ze dat doen in SLC (Salt Lake City) mailtje naar Utah en klaar is kees. Als je het lief vraagt bewaren zij het nog wel voor ons, wie weet.

Of ander hier in het zuiden hebben we de Sint Pietersberg, uithollen en volstoppen.

groetjes

ien lejeune - 14 jun 2016 - 21:39

Oeps, zijn we toch blij dat er (nog) geen archieven in de Pietersberg lagen!

Rietje Bos - 1 aug 2017 - 22:08


Dat geloof in "eeuwigdurende" opslagmedia/-methodes is sowieso erg naief. Juist door de vooruitgang van ICT weet je zeker, dat er iedere zoveel jaar nieuwe, modernere opslagmedia zullen opduiken. Niet voor niets is nu bijvoorbeeld massa-erfgoedbeheerder FamilySearch zelf af aan het stappen van het medium 'microfilm', waar men toch jarenlang een rotsvast geloof aan heeft gehecht; dat zal ook weer miljarden gaan kosten. Niet voor niets zijn we zó snel van magneetband naar 5,25 inch-floppy gegaan, en naar 3,5-inch-diskette, en naar CD-ROM, CD-R(W), DVD, blueray; en naar USB/flash-geheugen. En dan?

Moet dit alles nu een betrouwbare "container" zijn voor erfgoed van ons allemaal, dat in principe nog eeuwen "mee moet", bewaard moet blijven? Kan het niet hóógstens een "back-up" betekenen, voor zolang als het medium bij-de-tijd is, tot het weer door een moderner back-up-medium wordt vervangen? U stelt uw vertrouwen toch niet op iets wat tijdelijk zijn werk goed doet, maar waarbij onzeker is voor hoelang: een reservesleutel zó wankel maakt toch niet dat u uw originele huissleutel kunt weggooien....

Substitutie, zoals dit verschijnsel in de archiefwereld is gaan heten (volledige vervanging van een origineel archiefstuk door een (digitale) kopie, met vernietiging van dat origineel), is een triest, afschuwelijk misverstand en een horror-denkbeeld. Een land dat erfgoed hoogacht, mag simpelweg niet ditzelfde originele erfgoed "wegdoen" omdat een digitale kopie ervan te maken valt, op een wankel, tijdelijk medium. ICT is mooi en modern, maar ook teer en broos, en vatbaar voor manipulatie en verwaarlozing. Substitutie is een spookbeeld, mooi gepresenteerd maar neerkomend op een ordinaire bezuiniging.

Hoogstwaarschijnlijk bedacht door moderne bedrijfskundige managers, die met hun "procesdenken" en "optimalisatiestreven" (costs down, profits up) heláás, heláás ook in de archiefwereld hun intrede hebben gedaan. Zij vinden altijd een gewillig oor bij politici die over de begroting gaan, bestuurders en allerlei leidinggevend/ambitieus personeel in de archiefwereld; want ach, het is altijd wel èrgens crisis, en er moet altijd wel èrgens bezuinigd worden, niet? Waarom dan niet gewoon bezuinigen op erfgoed: digitaliseren is al prachtig, maar dan vervolgens ook nog de originelen weggooien, dat scheelt kastruimte, dus plaats en tijd, conservering (klimaatbeheersing) en geld, hè?  En erfgoed is weerloos: het kan zich niet verdedigen, heeft maar weinig beschermers, is meestal een absolute sluitpost op de begroting; zoals ze in Brabant zeggen: "hangt altijd aan de achterste mem". Geen prioriteit, dus; scheelt 't geld? Donder maar weg!

Als opslagruimte "in de echte wereld" van originele archiefstukken een probleem is, qua kosten of moeite, moet een land dat erfgoed "hoog acht" daar toch maar een andere oplossing op vinden dan "originelen weggooien". Misschien niet zoveel eeuwig erfgoed laten "ontstaan": strenger vooraf selecteren?

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 2 aug 2017 - 16:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu