stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » N e d. - I n d i e, I n d o n e s i e, 1602-1949 : archief & genealogie : Presentatie van bronnen NA

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Beste forumgenoten,

Elk jaar in augustus wordt de datum 17 augustus 1945 herdacht: in het gebied dat Nederland tot dan toe als Nederlands-Indie beschouwde werd, na de Japanse bezetting, de Republik Indonesia uitgeroepen. Ondanks jarenlang politiek en militair verzet ("politionele acties", Excessennota) van Nederlandse zijde hiertegen, volgde tenslotte op 27 december 1949 de formele overdracht van de souvereiniteit aan de jonge republiek. (Enigszins sarcastisch zou je kunnen zeggen dat Nederland met die periode van 4 jaar wèl "vorderingen maakte" : nadat Belgie zich op 4 oktober 1830 onafhankelijk verklaarde, duurde het tot 19 april 1839, dus maar liefst 8,5 jaar, voordat Nederland zich daarbij wenste neer te leggen.)

                                                                                         (illustratie: De Tijd, dinsdag 27 december 1949, pagina's 4-5, via Delpher)

Hoe wrang en pijnlijk zo'n (veel te) neutraal begrip ook is: je kunt daadwerkelijk spreken van een "gemeenschappelijke geschiedenis" van meer dan 300 jaar. Zie bijv. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bekende_Indische_Nederlanders_en_Nederlanders_van_Indisch-Nederlandse_afkomst , heel in het algemeen; en in het bijzonder ook onze "Indische literatuur" die daarvan getuigt, bijv. Eduard Douwes Dekker / Multatuli, Max Havelaar (1860) ; Louis Couperus, De stille kracht (1900);  Marion Bloem, Geen gewoon Indisch meisje (1983); Adriaan van Dis, Indische duinen (1994); Hella Haasse, Oeroeg (1948); Rudy Kousbroek, Het Oostindisch kampsyndroom (1992).

                                                                         (illustratie: http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/20ste/literatuurgeschiedenis/lg20008.html)

Nog altijd, ruim 70 jaar na de "proclamatie" van 17 augustus, zijn niet alle duistere perioden in die gemeenschappelijke geschiedenis grondig onderzocht. Positief is wel dat de verhoudingen sinds 1949 zijn verbeterd, en dat -ook door de mogelijkheden op ICT-gebied sinds de jaren '90- er steeds meer effectieve uitwisseling en samenwerking op het gebied van archieven en archiefbronnen mogelijk is. Partner aan onze kant is het Nationaal Archief in Den Haag:

- Bij gelegenheid van het "jubileum" wijst het Nationaal Archief in Den Haag en passant nogeens op een groot aantal bronnen op het gebied van Nederlands-Indie en Indonesie, op de website overzichtelijk, handig en informatief "op een rijtje gezet" - een schatkamer aan archiefbronnen en informatie, waarmee u uw voordeel kunt doen bij uw historisch en genealogisch onderzoek : zie de website Themaplein Indonesie ; beeldcitaat:

- Bekijkt u voor een groot aantal uitstekende websites over genealogie in Nederlands-Indie vooral ook de zoekresultaten bij Google , waaronder bijvoorbeeld een opsomming op het Stamboomforum en de bekende initiatieven als de Indische Genealogische Vereniging (IGV), de collectie-De Calonne, het Indisch Familie-Archief en het onderzoeksbureau Roosje Roos ; beeldcitaat :

- Zie ook, grotendeels na 1949, de huidige online-collectie bij FamilySearch over Indonesie: https://familysearch.org/search/collection/list/?page=1&countryId=1927029 ; en in de catalogus van FamilySearch ook een groot aantal verwijzingen naar primaire en secundaire bronnen (burgerlijke stand, notarieel archief, militaire registers e.d.) die interessant kunnen zijn voor genealogen, en die vaak kunnen worden ingezien bij de regionale bezoekerscentra van FS in Nederland (Family History Centers). Wel is een deel van die verwijzingen moeilijk begrijpelijk / toegankelijk voor u als Nederlands genealoog of historisch onderzoeker als u de Indonesische taal, het Bahasa, niet beheerst - maar ook hier geldt : bovenstaande instellingen kunnen u prima helpen. Blij

- De nieuwe website van het Centraal Bureau voor Genealogie CBG-Verzamelingen heeft ook een rubriek Oost-Indische Bronnen, die heel veel informatie kan opleveren voor uw onderzoek (betaal-website) ; beeldcitaat :

- En natuurlijk kan ook de historische-kranten-databank Delpher een fantastische bron voor uw genealogische speurwerk betekenen. Dit in de vorm van familie-advertenties en vermeldingen van familieleden in de krant, als u creatief, handig en slim allerlei zoektermen inzet : bijvoorbeeld familienaam + plaatsnaam, of familienaam + "burgerlijke stand", enz. enz. Overigens: zoals u op Google zoektermen aan elkaar koppelt met een plus-symbool (+), doet u dat bij Delpher met het woordje prox (van "proximity", nabijheid: u zoekt immers naar twee zoektermen die in elkaars nabijheid voorkomen, d.w.z. op één-en-dezelfde pagina). Bestaat zo'n zoekterm van u uit meerdere woorden, bijvoorbeeld Van Weel, plaatst u dan altijd aanhalingstekens ("Van Weel").

Zie bijvoorbeeld deze zoekactie, en een vermelding van de familie Du Perron in Meester-Cornelis, het gezin-van-herkomst van de bekende schrijver Charles Edgar du Perron, oftewel E. du Perron (1899-1940), in het Bataviaasch Nieuwsblad van 3 januari 1902, via Delpher :

Veel succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

@ Dimitri,

Hartelijk dank voor deze samenvatting.

mvg-Ben

Ben Wegman


@ Dimitri,

Mijn dank is groot voor dit onderwerp en deze samenvatting.

Marianne C.

Marianne C.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!