stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Stadsarchief Amsterdam: bevolking - de bijzondere registers (gestichten, hofjes ed.)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Onderstaand een vraag van mij aan Stadsarchief Amsterdam betreffende de bijzondere registers (1894-1920)

Dankzij de steeds verder gaande digitalisering van het archief is het vaker mogelijk zoekakties vanaf de thuiscomputer uit te voeren. Daarvoor is soms ondersteunende info nog wel noodzakelijk.

Ik denk bv aan het herkomstonderzoek door Simon Hart dat inmiddels via het internet als pdf beschikbaar is. Geweldig hulpmiddel. Bij het onderdeel van uw indexen -overgenomen delen- loop ik vaak tegen afkortingen aan betreffende gestichten, tehuizen ed.

In de kolommen betreffende vestiging en vertrek staan soms afkortingen.
De meest gebruikte afkortingen zijn de volgende:

  • Gest. 20/110
    Naast de gezinskaarten werden registers bijgehouden van wees-, bejaardenhuizen etc. Deze serie had de naam gestichten met een deelnummer en bladzijdennummer. Zo zijn er ook aparte registers voor Hofjes, Brandweerkazernes, Keten en Woonwagens, schippers die op hun schip woonden, Rijksgebouwen etc.

Zou het mogelijk zijn in de toekomst een document beschikbaar te stellen waarin alle Gest. met naam  en cijferaanduiding worden vermeld? Uiteraard blijft ook dan archiefbezoek wellicht noodzakelijk maar het lost wel enige vragen betreffende de onbekende verblijfplaats op. 

Bijgaand het antwoord dat ik vandaag mocht ontvangen van Pauline van den Heuvel, waarvoor mijn hartelijke dank. En na 1 januari geen betaling meer tegen credits. Bravo!

De bijzondere registers waar u op doelt worden net deze week toegevoegd aan het lopende indexeringsproject op VeleHanden. Zodra dit de 100% bereikt – bijna – worden deze als extraatje ook nog ingevoerd. Het gaat dan ook om de registers buiten de periode 1853-1863. De bijzondere registers uit de periode 1872-1893 zijn al te vinden binnen die index.

De ingevoerde namen worden altijd zo snel mogelijk toegevoegd aan de index op de website van het Stadsarchief. Het wordt onderdeel van de bestaande Bevolkingsregisters indexen óf mogelijk gaat dit een index worden met een nieuwe naam ‘Bevolkingsregister Bijzondere Registers’. We verwachten dat de invoer binnen 3 maanden klaar is. In elk geval kunt u nog dit jaar de gegevens uit deze registers doorzoeken op persoonsnaam en datum, zoals u gewend bent bij de andere indexen.

met vriendelijke groet,

Pauline van den Heuvel, Stadsarchief Amsterdam

Ben Wegman

"na 1 januari geen betaling meer tegen credits"? Heeft zij je dat ook  gemaild Ben? Ik lees dat namelijk nergens op hun website. (en ik heb trouwens nog 100 credits, geen idee wat ik daar dan mee moet)

Maarten Krips

@ Maarten,

Ik heb gisteren ook gezocht op hun site n.a.v. een bericht als zodanig geplaatst op deze site.  https://www.stamboomforum.nl/actualiteit/2/58439/0/vanaf_2017_gratis_scans_van_amsterdams_archief

Inderdaad niets te vinden en ook in mijn mail geen nieuwsbrief daarover. Echter......op een aanvullende vraag van mij of ik haar info (zie mijn eerste bericht) op  stamboomforum mocht plaatsen en de evt gratis toegang tot de scans ontving ik van haar  laat in de middag deze update.

De informatie is inmiddels alweer verouderd – de invoer van alle gestichten is al in volle gang. En er zullen straks inderdaad geen credits meer nodig zijn voor het bekijken en downloaden van de scans."

mvg-Ben

Ben Wegman

Beste Maarten,

Opmaken of aan mij schenken..............................

 

Grt. Henry

Henry Neycensas

Sorry Henry, mocht ik in januari nog scans over hebben dan wordt het geld teruggestort, lees ik in de officiële bekendmaking. Goed geregeld.

https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/nieuws/gratis-downloads/

Maarten Krips


Ha ha Maarten, was maar een geintje hoor want ik zou echt niet weten wat ik met 100 scans zou moeten ondernemen, ik heb erzelf nog een stuk of 28 en die gaan wel op voor 1 januari maar het zal moeite kosten denk ik ha ha

 

Grt. Henry.

Henry NeycensasPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!