stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Verhuizing archief gemeente Kaag en Brasem en gemeente Nieuwkoop naar Leiden (ELO)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Van de website van het Streekarchief Rijnlands Midden:

De gemeenschappelijke regeling Streekarchief Rijnlands Midden wordt met ingang van 1 januari 2017 opgeheven. De gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop hebben met ingang van die datum het beheer van hun archieven overgedragen aan Erfgoed Leiden en omstreken.

De archieven van deze gemeenten worden vanaf eind oktober overgebracht van de huidige bewaarplaatsen naar de bewaarplaatsen in Leiden.

Met ingang van 24 oktober 2016 zijn de archieven van de gemeenten Nieuwkoop (Nieuwkoop, Ter Aar, Vrijhoeven, Nieuwveen en Zevenhoven) en Kaag en Braassem (Alkemade, Rijnsaterwoude, Woubrugge (Esselijkerwoude), Hoogmade en Leimuiden) niet meer raadpleegbaar bij het Streekarchief in Alphen aan den Rijn.

Vanaf 2 januari 2017 bent u voor het inzien van deze archieven welkom bij Erfgoed Leiden en omstreken, Boisotkade 2a, Leiden

Jammer.

De zoekfunctie van de website van het Streekarchief Rijnlands Midden biedt meer zoekmogelijkheden dan die van het ELO. Verder zijn er korte tot uitgebreide samenvattingen van rechterlijke en notariële akten op de site van het Streekarchief Rijnlands Midden te bekijken. Bij de overgang naar Leiden is het onduidelijk of deze nog zijn in te zien. In de toekomst verdwijnen deze gegevens van de site van het Streekarchief Rijnlands Midden, hoorde ik na een telefoongesprek met dit archief.

Marianne van de Sande-Bakker

Met dank voor dit bericht.

Deden

Het is inderdaad correct dat per 1-1-2017 de archieven van de gemeenten Nieuwkoop en Kaag en Braassem naar Leiden worden overgebracht. Dat de zoekmogelijkheden minder worden, is echter onjuist. Via beide websites zijn zoekvelden genaamd voornaam, tussenvoegsel, achternaam, periode en vrij zoekveld. De overige velden bij het Streekarchief Rijnlands Midden zijn in Leiden filters die kunnen worden toegepast als de resultaten bekend zijn. Anders, maar niet noodzakelijkerwijs slechter. 

Daarnaast worden de bronnen, in eerste instantie de registers van de Burgerlijke Stand, maar later ook de DTB's en de Bevolkingsregisters gedigitaliseerd en gekoppeld aan de index, zodat de afbeelding van de juiste akte zelfs direct te bekijken is. Downloaden behoort dan ook tot de mogelijkheden en nog gratis ook. 

Andere indexen die door het Streekarchief zullen worden overgedragen zullen ook op de site van ELO beschikbaar worden gesteld. Daar kan een kleine vertraging in zitten, omdat er soms technische aanpassingen nodig zijn. Het streven is als zo spoedig mogelijk beschikbaar te hebben. 

Erfgoed Leiden en omstreken


Ongetwijfeld zullen we net zo makkelijk gegevens van personen uit de genoemde gemeenten op ELO kunnen vinden. Ik zoek regelmatig naar gegevens op jullie website en weet dat het prima werkt.
Maar waar het om gaat is dat het Streekarchief Rijnlands Midden bij de zoekresultaten van de rechterlijke en notariële akten een korte samenvatting van de inhoud van de akte toonde. De vraag is of dat bij jullie straks ook gebeurt.

Jos HuigslootPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!