stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Begraafboek Zuid Beijerland 1 juli 1767 t/m ca 1845.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Door mij zijn 2 begraafboeken van de doodgraver van Zuid Beijerland gevonden. Deze waren al vanaf 1970 zoek. Foto's hiervan, ca 160 stuks, zijn in mijn bezit. Zijn een prachige aanvulling in combinatie met de Impost begraven. Vanaf 1767 t/m 1799 door de doodgraver Coenraad Simons nauwkeuring bijgehouden. Na zijn overlijden in juli 1799 door zijn zoon en opvolger Christoffel Simons, maar die was wat minder nauwkeurig. Al met al toch een zeer waardevolle en aanvullende bron betreffende het begraafgebeuren van Zuid Beijerland op het kerkhof en in de kerk.

A.M. Butterman  

A.M. Butterman

Beste Butterman,

Zijn deze 2 boeken dezelfde als die op microfiches "vanaf 1767" staan bij het CBG te Den Haag?

Vr. gr.

Everardus

Everardus Rollema

Everardus,

Dat weet ik niet. Het zijn 2 delen die al sinds 1970 vermist zijn uit het kerkarchief. Heb nooit geweten dat het CBG microfiches heeft gemaakt van gegevens uit het kerkarchief. Als het werkelijk fiches zijn van deze boeken vraag ik mij af welke omzwervingen die hebben gemaakt dat het CBG er iets van heeft. Heb vanaf ca 1970 toegang tot het kerkarchief en toen waren ze al weg. Blijft raadselachtig. 

Hoe kan ik ze op de website van het CBG vinden?

vr groet,

Arie Butterman

A.M. Butterman

Beste,

Veel registers zijn in de begin jaren van de jaren 50 door de mormonen op film gezet en in te zien in de bronnenzaal van het CBG.

Het repertorium DTB, de afgelopen jaren onmisbaar voor mij geweest, geeft aan over Zuid - Beijerland:

cbg.nl/documents/2/Repertorium-dtb-totaal-ocr.pdf

Ref.:

D 1671-1711 hg (zie OV 1961, 207), 1710 - ra;

T 1671-1700 hg, index cb (extr. zie

OV 1961, 12), 1714-95 ra, extr. cb;

O 1767- cb; L 1671-1700, 1710- hg.

----------------------------------------------

Civ.

T 1795-, O 1806- ra.

----------------------------------------------

Imp.

TO 1735-1805 ra.

---------------------------------------------

Gr.

Everardus

Everardus Rollema

En met hg wordt bedoeld Hervormde Gemeente ter plaatse. Verbaasd

Jan Clavaux

Everardus,

Heb het repertorium zelf ook, maar nooit voor Zuid Beijerland in gekeken, omdat ik toegang tot het kerkarchief had en heb. Van de DTB die eigenlijk in het RA moeten liggen maar nog steeds in het kerkarchief zijn heb ik kopiëen. Wat op Zoekakten en Gahetna staat heb ik gedownload en mistte nog steeds de begraafregisters, de nummers 20 en 21uit het kerkarchief. Zag nu inderdaad in het repertorium O 1767 CB staan. Het lijkt er inderdaad op dat dit de nu door mij gevonden originele registers zijn die ik al sinds 1970 zocht. Ga een keer naar het CBG om te kijken of dit fiches zijn van de door mij gevonden registers. Als dat zo is blijft het voor mij een raadsel hoe het CBG daaraan gekomen is. De Mormonen hadden als ze in Zuid Beijerland films gemaakt hebben dan toch ook de oudste Doop- Trouw- en lidmatenboeken kunnen filmen. Die zijn nog steeds in het kerkarchief en voor zo ver ik weet nergens in kopie te vinden, behalve dan de publicatie van Baars in Ons Voorgeslacht.

Bedankt in ieder geval voor Uw reactie.

Vr. groeten,

Arie

A.M. Butterman

mijn voorvaderen komen uit de 'de zak van zuid-beveland'.:  Geerard de Witte (1757-1810) getrouwd in 1788 met Jacoba Kaspere Proos (1766-1822).

hun zoon, Willem de Witte (1797-1841) getrouwd in 1825 met Elisabeth van der Plasse kregen 17 kinderen !

komt de naam "DE WITTE" voor in de gevonden boeken  ?  ik ben benieuwd ?   hoor graag meer !    Jan de Witte  Alphen Nb 

Jan de Witte

Heer de Witte,

Zuid Beveland ligt in Zeeland. Het dorp Zuid Beijerland ligt in de Hoeksche Waard in Zuid Holland. Ik denk dat dit wel een antwoord op Uw vraag is.

Vr groeten,

Arie Butterman

A.M. Butterman


Bij controle van het CBG blijkt dat het een afschrift van de begraafboeken te zijn. Bestaat uit 1 fiche. Vermoedelijk is het van hetzelfde afschrift gemaakt wat ik zelf ook al enige tijd in mijn bezit heb. De foto's van het origineel geven meer informatie dan het afschrift. Totaal zijn het 166 foto's. Dit is de laatste informatie betreffende deze begraafboeken.

A.M. ButtermanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!