stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Nieuwe akte voor levenloos geboren kind



Profiel afbeelding

Akte van geboorte (levenloos). Dat wordt per 1 juli 2017 het opschrift van de akte van een levenloos geboren kind. 

Wens
De nieuwe akte vervangt de huidige akte, met de aanduiding ‘levenloos geboren’. De nieuwe omschrijving komt tegemoet aan een sterk gevoelde wens van ouders van een levenloos geboren kind. Gebleken is dat zij grote moeite hebben met de huidige akte, omdat de aanduiding ‘levenloos geboren’ miskent dat hun kind feitelijk heeft bestaan, althans dat het tijdens de zwangerschap heeft geleefd.

Apart traject
Het besluit loopt niet vooruit op eventuele opname in de basisregistratie personen. Dat maakt deel uit van een apart traject.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/nieuwe-akte-voor-levenloos-geboren-kind.9564743.lynkx

Stefan Lambregts - 26 mei 2017 - 09:07

Het zou fijn zijn als een levendgeboren kind dat overleed voordat de geboorteaangifte werd gedaan, nu ook correct geregistreerd kon worden.... Mijn vader, 88 jaar oud, wil nog steeds graag rechtzetten dat zijn dochter heeft geleefd. Nu staat zij geregistreerd als levenloos geboren.

Marianne 123 - 30 mei 2017 - 13:13

Dat klinkt eerder als een fout van de desbetreffende ambtenaar?

 

Hebben jullie al eens een brief gestuurd naar de gemeente?

Justme! - 30 mei 2017 - 15:12

Inderdaad @Justme het is een fout vd ambtenaar daarom ook altijd als je een akte laat opmaken goed lezen wat ze hebben geschreven en hoe. Ontdek je veel later de fout mag je betalen om de akte aan te passen.

Over de nieuwe akte daar zie ik weinig verschil in met de oude akte. Alletwee spreken ze van levenloos geboren. Ook de oude variant dat is weliswaar vrijwel altijd een overlijdensakte maar dan nog er is een akte opgemaakt. Interessanter is de ontwikkeling via de BR.

ien lejeune - 30 mei 2017 - 17:39

In 1957 toen mijn ouders hun dochtertje verloren, stond in de wet dat een levendgeboren kind dat overleed voordat aangifte van de geboorte kon worden gedaan, geregistreerd werd als levenloos geboren. De reden daarvoor was dat aan een levendgeboren kind juridische persoonlijkheid wordt toegekend: Het kan erven, er kan namens het kind bijvoorbeeld in een schadeclaim worden ingediend, bijvoorbeeld wegens geleden schade tijdens de zwangerschap. En dat wilde men allemaal niet. Daarom staat in de nieuwe wet ook dat het levenloos geboren kind geen juridische persoonlijkheid heeft.

De akte van overlijden van het kindje van mijn ouders kan niet worden gewijzigd wegens een " foutje". Ten eerste was het volgens de toen geldende wet geen fout en ten tweede mag een eenmaal opgemaakte akte niet meer worden gewijzigd: Dat zou alleen gaan met een uitspraak van de rechter, en daarvoor moet mijn vader met een medisch dossier aantonen dat het kind geleefd heeft. Dat is echter niet meer mogelijk omdat het medische dossier vernietigd is. We hebben alles geprobeerd.

Marianne 123 - 30 mei 2017 - 23:10

Aanvullend over dit tragische, emotionele onderwerp, omdat het voor een genealoog steeds belangrijk is om op zoek te gaan naar zoiets als de uiteindelijke bron, hierbij nog het volgende:

- tekst van het koninklijk besluit van 22-05-2017 tot wijziging van het Besluit Burgerlijke Stand: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2017-212.html ; beeldcitaat (fragment; zie verder de bijlage "Nota van Toelichting" op de internetsite) :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- uitvoerige achtergrond-informatie (o.a. Kamerstukken) in twee "wetgevingsdossiers" :  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/behandelddossier/21847    en https://zoek.officielebekendmakingen.nl/behandelddossier/27859 .

- een vermelding van deze verandering in de nieuwsbrief van de beroepsorganisatie van ambtenaren Burgerzaken, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), 31 mei 2017, https://nvvb.nl/nl/communicatie/nieuwsberichten/nieuwe-akte-voor-kind-dat-levenloos-is-geboren/ , beeldcitaat :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- het nieuwsbericht over dit onderwerp, afkomstig van de Rijksoverheid-website, https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/05/24/nieuwe-akte-voor-kind-dat-levenloos-is-geboren , beeldcitaat :

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

- In 2015 is een levenloze geboorte in Nederland 809 keer voorgekomen, volgens deze internetsite van de Rijksoverheid:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Laten wij hopen dat zo een vreselijke gebeurtenis, voor het kind en in het leven van de ouders, door betere gezondheidszorg steeds minder vaak zal voorkomen...

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 1 jun 2017 - 00:17

Hallo @Dimitri, 

Ben benieuwd hoe ze het juridisch gaan aanpakken met een opname in de basisregistratie.

ien lejeune - 1 jun 2017 - 10:39

Hallo Marianne,

Mijn grootouders hadden 5 levenloos geboren kinderen. Allemaal zonder naam. Van 1 kind weet ik nog steeds niet waar het is begraven, omdat het door een verloskundige praktijk van dr. Noordhoff in Groningen is aangegeven. Tot enkele jaren geleden wist ik ook niet waar die kinderen begraven waren. Dankzij een attente archiefmedewerker inTynaarlo kwam ik daar achter. Het was een begraafplaats van een instelling waar mijn opa gewerkt heeft.

Om alle aktes te veranderen kost veel tijd. Er is veel in oudere archieven die nog gescand moeten worden. Al met al is het een lastige  en omvangrijke  klus om uit te voeren. 

Trouwens in oude kranten stonden per plaats of ragio vaak familieberichten. Daarin staan in een bepaald tijdsbestek namen van de ouders met de notitie z of v. Soms plaats men zelf een advertentie. Dat zou je vader nu ook nog kunnen doen. Hij kan dat evt. met jou ook doen in een plaatselijke of regionale krant met daarbij de data van toen.

Heel veel sterkte. 

met vriendelijke groet,

jan dijk

Uitgeschreven lid - 1 jun 2017 - 13:19

Ook in krantensites zoals Delpher, kun je soms bij de geboortes zien dat er een kind levenloos is, dat staat er dan tussen haakjes achter. Als ik het goed begrijp, hebben deze kinderen wel levenstekenen gegeven, maar zijn ze overleden nog voor ze konden worden aangegeven. Daadwerkelijk dood geboren kinderen hebben immers nooit bestaan volgens de wet. Dat is toch onlangs veranderd? In België gaven ze kinderen aan als 'levensloos getoond', wat ik begrijp is dat ze het kind moesten meenemen en tonen tijdens de aangrifte. Ik schrok hier nogal van omdat het kind dan nogal abrupt van de moeder gescheiden werd, logisch dat er veel kinderen tijdens die reis naar het Gemeentehuis het loodje legden. Ik neem aan dat het de moeder niet was die het kind aangaf.

Nienke Oudbier-Wiarda - 1 jun 2017 - 21:27

Het is niet alleen een moeizame geschiedeis hoe de vermelding in de aktes komen, maar bij een te vroeg geboren kind resp een miskraam al dan niet onder behandeling van een verloskundige moeten er 2 artsen de oorzaak vasstellen  voor de aangifte kan gebeuren en dat is een moeilijke zaak. Nu kunnen vele ouderen omdat de akte na 50 jaar op het internet komt te staan deze inzien ,als ze aan genealogie doen.

Henk 2323 - 2 jun 2017 - 11:02

een levenloos geboren kind was dood geboren mocht het kind geleefd hebben dan moest er een geboorte- en overlijdensakte opgemaakt worden. heb er zelfs eentje van 5 minuten verschil.

christjan verdult - 13 jun 2017 - 17:49


Gemeenten aan de slag met registratie levenloos geboren kind

Ouders die de naam van hun levenloos geboren kind willen laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) kunnen dat binnen afzienbare tijd doen. De ministerraad kwam vrijdag tot de beslissing na een petitie van ouders die dit als een groot emotioneel gemis en feitelijke onjuistheid ervaren. Gemeenten moeten hiervoor technische aanpassingen doen.

Consultatie
Voor het  registreren mogelijk is, moet er nog wel wat gebeuren. Het kabinet heeft een wetsvoorstel in consultatie gebracht zodat het registreren van levenloos geboren kinderen zo snel mogelijk realiteit wordt. Op technisch vlak moet er bij gemeenten nog wel het nodige veranderd worden om de optie aan te kunnen bieden.   


Terugwerkende kracht 

Ouders die hun levenloos geboren kind niet hebben kunnen registreren en dit alsnog willen doen kunnen straks ook bij de gemeente terecht. Het is met terugwerkende kracht mogelijk om registraties te doen. Het wetsvoorstel is de komende weken op internet gepubliceerd voor consultatie, waarna het naar de Raad van State wordt overgebracht.Daarna wordt het behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/gemeenten-aan-de-slag-met-registratie-levenloos.9567799.lynkx

Stefan Lambregts - 23 jul 2017 - 20:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu