stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » CBG studiezaal gaat verdwijnen per 1 januari 2018


Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Onlangs verscheen op de website van het CBG het volgende nieuwsbericht:

http://cbg.nl/actueel/Genealogische-collecties-Nationaal-Archief-beter-doorzoekbaar/

De studiezaal van het CBG was de laatste jaren al flink uitgekleed, maar deze stap gaat nog iets verder. Veel bestanden, die bij het CBG te raadplegen waren op microfiche, staan nu op internet, zoals bijv. de registers van de Burgerlijke Stand.

Als ik het goed begrijp, worden de archiefstukken van het Nationaal Archief die nu bij het CBG zijn te raadplegen gedigitaliseerd, hopelijk niet vanaf de microfiches, maar vanaf de originelen. Het tijdperk van de microfiches moeten we zo snel mogelijk achter ons laten, is mijn persoonlijke mening.

Er vindt dus een (verdere) integratie plaats van de studiezaal van het CBG in die van het Nationaal Archief. Het CBG als organisatie blijft echter wel bestaan, maar met minder mensen.

Bas Lems

De titel van dit bericht is hopelijk incorrect.

Het CBG beschikt in de studiezaal over een enorme eigen collectie microfiches van verfilmde bronnen, die niet gedigitaliseerd zijn en/of niet op internet te vinden zijn.
Deze collectie fiches is daar nog steeds een waardevolle aanvulling op.

Jan Clavaux

Het nieuwsbericht waar Bas naar verwijst, gaat alleen over de collecties van het Nationaal Archief. 

Onder het kopje "Voortaan thuis schatgraven" is vermeld dat de archieven van het CBG wel beschikbaar blijven op microfiches en microfilm.

Johanna C.

@Jan, de titel is niet incorrect, ik er hooguit van maken: CGB studiezaal gaat sluiten per 1 januari 2018 en dan bedoel ik de huidige, fysieke locatie. De ruimte op de begane grond bij het Nationaal Archief zal niet meer door het CBG gebruikt worden.

De bibliotheek was al slechts te raadplegen via het Nationaal Archief. De inhoud van de VOC microfiches is nu gescand en staat op GaHetNa. Maar jij doelt waarschijnlijk op CBG collectie als Muschart, Wakker e.d. Die zullen dan gescand worden, neem ik aan. Ook de collectie microfiches DTB bevat een aantal zaken die nergens op het internet te vinden zijn.

Ik weet niet of dit nu zo'n slechte ontwikkeling is. Het grote nadeel voor beginners is dat er niemand meer is om te helpen. Geen medewerker meer die zegt: kijk daar ook eens of let daar eens op. Er zijn nu meer mogelijkheden online, zoals dit forum, maar ik mis het (informele) persoonlijke contact, de ervaren onderzoeker waarmee je in gesprek raakt bij een bezoek op de studiezaal. Kennisoverdracht is een beetje hap-snap geworden.

De persoonskaarten blijven volgens mij gewoon waar ze zijn, dwz in de kelder onder het Nationaal Archief. Die zouden ze trouwens eens moeten digitaliseren. Daar zou men veel mensen een groot plezier mee doen.

Bas Lems

De titel van dit topic:

CBG studiezaal gaat verdwijnen per 1 januari 2018

 

Ik lees nergens dat de studiezaal van het CBG m.i.v. 1 januari 2018 niet meer wordt gebruikt, evenzo dat de advertenties en bidprentjes niet meer zijn te raadplegen in de studezaal.

Ik citeer het CBG

De archieven van het CBG blijven wel beschikbaar op  microfiches en microfilm.

Onderstaand verhaal gaat alleen over de bronnen van het Nationaal Archief.

 

---------------------------------------------

 

De genealogische bronnen uit de collectie van het Nationaal Archief waren tot voor kort in de Bronnenzaal van het CBG te bekijken op microfiches en microfilm. Deze collecties worden vanaf heden gefaseerd weggehaald uit de Bronnenzaal. Per 1 januari 2018 zal de gehele collectie van het Nationaal Archief niet meer aanwezig zijn in de Bronnenzaal van het CBG. De collectie zal vanaf dan online of in de studiezaal van het Nationaal Archief te raadplegen zijn.

In de Bronnenzaal zal een banner worden geplaatst met daarbij een folderbak, zodat bezoekers weten wat er gaat gebeuren, en hoe ze voortaan gebruik kunnen maken van de (voornamelijk) genealogische collectie van het Nationaal Archief. Begin 2018 zullen alle kasten van het Nationaal Archief in de Bronnenzaal leeg zijn.

Den Haag, 17 oktober 1995: Archiefkasten vol ordners worden teruggebracht tot kaartenbak vol met microfilm bij J.V. Mullens N.V. Collectie: Nationaal Archief

Den Haag, 17 oktober 1995: Archiefkasten vol ordners worden teruggebracht tot kaartenbak vol met microfilm bij J.V. Mullens N.V. Collectie: Nationaal Archief

Voortaan thuis schatgraven

Door de digitalisering zijn de stukken veel beter toegankelijk en doorzoekbaar, en kan een groot deel van de collectie ook online worden bekeken. De gedigitaliseerde stukken zijn op hoge kwaliteit gescand, waardoor ze goed leesbaar zijn en op allerlei manieren gebruiken kunnen worden, bijvoorbeeld voor het e-mailen, delen op sociale media of printen. Per 1 januari 2018 zijn alle kasten van het Nationaal Archief leeg. De archieven van het CBG blijven wel beschikbaar op  microfiches en microfilm.

Uitzonderingen

Een aantal items wordt als origineel – op papier – ter inzage gegeven omdat ze nog niet zijn gedigitaliseerd zijn of te kwetsbaar zijn gebleken. Wanneer dit het geval is, kan het betreffende stuk worden gereserveerd via de website van het Nationaal Archief.

telefoon

Telefoon op schaar op kantoor, 1 december 1971. foto: Punt. Nationaal Archief / Collectie Anefo.

Ondersteuning

Geen computer of internet? Dan is het mogelijk om de collecties bij het Nationaal Archief te bekijken.  Er zijn computers in de studiezaal van het archief aanwezig waar gratis gebruik van gemaakt kan worden. Voor vragen over de collectie of het gebruik ervan is een korte handleiding gemaakt. Deze is beschikbaar bij de servicebalie  en op de website van het Nationaal Archief. Voor aanvullende vragen is in de studiezaal een servicedeskmedewerker aanwezig, ook is het mogelijk vragen te stellen via de chat op de website van het Nationaal Archief, of van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 – 17.00 uur op telefoonnummer 070-3315444

Everardus Rollema

Everardus,

Laat ik het zo zeggen: ik heb het uit betrouwbare bron.

De geruchten gaan trouwens al langer.

De ruimte zal binnen afzienbare tijd worden verhuurd aan een andere partij.

De advertenties en de bidprentjes zullen dan waarschijnlijk bij het Nationaal Archief ingezien kunnen worden.

Lees het nieuwsbericht van het CBG nogmaals en dan met dit idee in je achterhoofd. Er staat nergens dat huidige studiezaal (de bronnenzaal) open blijft. Heel slim opgezet, dit bericht.

Bas Lems

De bronnenzaal van het CBG gaat per 1 juli 2018 sluiten. [Bron: Gen Magazine, maart 2018, blz. 4]

Uitgeschreven lid

(Zie ook het bericht van Bas Lems van 18 november 2017 van 17.23 uur)

 

Zolang niet alles is gedigitaliseerd (internet) en wat momenteel via microfiches is te raadplegen in de studiezaal,  moet nu worden opgezocht bij de buren van het NA.

Waar is de gemoedelijkheid van het CBG gebleven?

Opgeslokt te worden door een logapparaat (Archief) het NA.

De service, o.a. P.K.'s en PL's afhalen in de studiezaal, een baliemedewerker in de studiezaal, was al verdwenen.

Met veel pijn en moeite kwam er op telefonisch verzoek een medewerker naar de studiezaal, om toevallige gasten en vaste bezoekers te adviseren in hun onderzoek. 

Ik denk zelf, dat het CBG geen flauw benul heeft wat er wel en wat er niet op internet, staat in vergelijking met de bronnen die in de studiezaal op microfiches zijn te raadplegen.

Hierbij denk ik aan de vele bronnen van diverse provincies o.a. Friesland.

Er is veel meer te vinden in de studiezaal op micro, dan via Allefriezen op internet.

Afgelopen jaren ben ik diverse malen, in een persoonlijk gesprek met de directie, bij het CBG ontvangen.

Het waren zogenaamde bakerpraatjes dat de studiezaal zou verdwijnen, zo werd mij o.a. door Rob van Drie verteld, helaas blijken de woorden van de directie bakerpraatjes te zijn.

Het is niet de schuld van de Vrienden dat het bezoek aan het CBG terugliep, maar aan de service naar de bezoekers toe.

Geen directe baliewerker(s) meer gaf een gevoel van onbehagen en toevallige bezoekers gingen vaak mopperend weg, daar zij onvoldoende werden geïnformeerd.

Vrienden die jarenlang het CBG hebben gesteund met hun contributie, zijn nimmer over dit besluit geraadpleegd met een persoonlijk schrijven,

Het CBG heeft momenteel andere prioriteiten zal wel weer worden gezegd.

Als jarenlange vriend (sedert begin jaren 70 kwam ik er al over de vloer) van het CBG ben ik diep teleurgesteld, maar dat zal het CBG een worst zijn.

 

Vriendelijke groet,

Everardus Rollema

Everardus Rollema

Waarom nog lid blijven van deze club zomaar op eens van de een op de andere dag besluiten de balie medewerkers er uit te halen en te ontslaan. Genealogie is bijzaak lijkt het Heraldiek is de melkkoe .ze wedden op het verkeerder paard. het leden aantal loopt terug. ik vind het jammer . Maar het is verworden tot een zielige  club  die niet weet wat ze doet . wie weet neemt openarchieven  de boel van Wiewaswie over. kunnen ze deze site ook offline halen want niemand betaald voor iets als het elders gratis is in te zien.

Herman Bennink


Laten we allemaal blij zijn dat we echte archieven nog hebben. CBG / WWW zijn heel andere bronnen.

ien lejeune
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.