stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » NL, Z-Holland: archief & genealogie: Openbaar bij Nationaal Archief per 1-1-2018


Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Met het aanbreken van 2018 (waarvoor ik u natuurlijk alle geluk wens) is ook een nieuwe Openbaarheidsdag gekomen: de dag waarop bij het Nationaal Archief - en bijvoorbeeld RHC's, streekarchieven en gemeentearchieven - veel archiefcollecties openbaar worden die eerder niet publiek toegankelijk waren; u heeft het ook op het 'NOS-Journaal' kunnen zien (2-1-2018, vanaf 14'43''). Overigens is het werkterrein van het NA, zoals u weet, niet alleen Nederland-als-geheel, maar ook de provincie Zuid-Holland. (NB. Het gaat hier in principe om stukken die u voortaan ter plekke, in de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag, kunt raadplegen. Als er collecties archiefstukken online worden geplaatst, dan zal het NA dit van geval tot geval bekendmaken. Verwart u dan ook "openbaar worden" vooral niet met "op internet raadpleegbaar worden", dat is echt een andere kwestie!)

Zie het persbericht van het Nationaal Archief http://www.gahetna.nl/actueel/nieuws/2017/openbaarheidsdag-2018, een bericht op de website BNR https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10336685/we-mogen-weer-neuzen-in-geheime-stukken en twee grappige berichten op de NOS-website: https://nos.nl/artikel/2210155-zegels-breken-in-het-archief-wij-weten-ook-niet-wat-erin-zit.html en https://nos.nl/artikel/2210232-ik-zou-niet-weten-waarom-hij-dit-heeft-laten-verzegelen.html .

(illustraties: NOS.nl, BNR.nl)

Citaat uit de tweede link: "Het is vandaag Openbaarheidsdag, de dag waarop het Nationaal Archief elk jaar de archieven presenteert die toegankelijk worden voor het publiek. Meestal gaat het om stukken van twintig jaar oud, maar om redenen van privacy of het landsbelang mag de geheimhoudingsperiode worden opgerekt tot maximaal 75 jaar.

Dit jaar komen bijvoorbeeld dagboeken van premier Louis Beel en minister Marga Klompé beschikbaar, maar ook stukken van de Nederlandse Zwembond, vijftig jaar oude uitspraken van het medisch tuchtcollege en bescheiden van het Bureau Zuivering Ambtenaren.

Ook komen er 180.000 'beheersdossiers' vrij, over de vermogens van personen die in de Tweede Wereldoorlog verdwenen. We merken dat de journalisten nogal aanslaan op die verzegelde stukken", zegt Emans, die zeker 25 verslaggevers verwacht. Het kan zijn dat er niks bijzonders in zit, maar het kan ook een journalistiek verhaal zijn. Wie wil dat niet hebben?"

(illustratie: rijksarchivaris Marens Engelhard opent de verzegelde enveloppe. Bron: https://nos.nl/artikel/2210232-ik-zou-niet-weten-waarom-hij-dit-heeft-laten-verzegelen.html)

De volledige lijst van per 1-1-2018 openbaar geworden archiefstukken (opgesomd per archieftoegang en serie inventarisnummers: openbaar in rood) vindt u hier als PDF-document: http://www.gahetna.nl/sites/default/files/bijlagen/lijst_met_vrijkomende_archieven_openbaarheidsdag_2018.pdf

Veel zoek- en vindplezier!

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.