stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » VNG adviseert om gezinskaarten offline te halen


Profiel afbeelding

Weer zo'n onzinnige discussie. De gezinskaarten zijn al geruime tijd geleden afgeschaft. Laat het a.j.b. zitten. De tijd lost alles op.

Sterkte met het denkwerk.

André

Andre van Elmpt

Ik wist niet dat er op de secundaire bronnen (gezinskaart en persoonslijsten) ook een slot zat.

Je kunt de kopies tenslotte  zo via het CBG kopen en in de archieven zelf liggen ze gewoon in de studiezaal.

Het VNG moet zich realiseren dat het zich nu met dingen gaat bemoeien die eigenlijk niet in zijn straatje passen.

Laat het AVG zich hier maar over buigen.

Begrijp ook de klachten van de burgers niet en hoeveel klachten dat zijn geweest en van wie is niet bekend.

ien lejeune

@André, dat betekent dat je weer naar de archieven toe moet, als die de gezinskaarten überhaupt nog beschikbaar gaan stellen dan eerst na 110 jaar. Dus nu kun je de personen tot 1938 nog vinden, straks kan dit mogelijk pas in 2048!

@Ien, het gaat hier over de gezinskaarten, jij bedoelt de persoonskaarten. De VNG adviseert de archieven om de gezinskaarten offline te halen op basis van de AVG. De bezwaren van burgers kunnen liggen op het gebied van identiteitsfraude.

Stefan Lambregts

Hallo Stefan en Ien, ik denk echter dat het geen echt probleem zal worden om de gezinskaarten te blokkeren. Ze zijn bij vele archiefdiensten al langere tijd in te zien en het is mogelijk daarvan een kopie te maken.

De gezinskaarten blijven in het archief van de gemeente en gaan niet naar het CBG.

De persoonskaarten en persoonslijsten gaan twee jaar na een overlijden naar het CBG. Bij het CBG kan je daarna een kopie daarvan, tegen betaling, opvragen.

Andre van Elmpt

Het gaat er op dat sommige gegevens door datarobots gekopieerd worden en daarna misbruikt worden. VNG toetst de wet aan praktische situatie en het blijkt dat 75 jaar te kort is om deze gegevens automatisch openbaar te maken. Dat je nu iets langer moet zoeken om gegevens boven water te krijgen vind ik geen probleem. Overigens is het naief van instellingen dat de toegang tot gegevens beveiligd worden met geboortedatum. 

Jeroen M.W. van Dijk

Net wat je zegt @ Andre een onzinnige discussie.

ien lejeune

Aan allen: "U, als genealoog, bent verplicht U aan de privacy wet te houden voor wat betreft het publiceren van gegevens in Stamboom". Dus, probeer de verantwoording niet af te schuiven, dat geld ook voor alle leden van de NVG!!!! 

M. Schoon

@Andre dat het een onzinnige discussie is, omdat de gezinskaarten afgeschaft zijn, snap ik niet. Er zijn vele dingen afgeschaft, maar omdat het afgeschaft is, betekent niet dat het zomaar vrijgegeven mag worden of zomaar weg gegooid of niet ooit openbaar gemaakt worden. 

 

De opmerking dat iedereen zich aan de wet dient te houden is goed, maar de wetgeving op lokaal, regionaal, landelijk en europees niveau is verschillend en een advies zoals die van VNG is handig en dient ook goed en zorgvuldig bekeken wordt want het belang van de stamboom onderzoeker is ook belangrijk.  

Jeroen M.W. van Dijk

Ik ga niet in op de laatste opmerkingen. Mijn mening heb ik al gegeven en doe het daar maar mee. Een genealoog weet heel goed wat wel of niet mag.

Andre van Elmpt

Beste Jeroen, de privacy wetgeving is internationaal bepaald, zelf de Mormonen houden zich daar strikt, hoewel hun gegevens niet altijd correct zijn. Kijk op familysearch naar de akten die geven de meest zuivere informatie.

M. Schoon

Internet dwingt om international afspraken te maken. www.zoekakten.nl en www.wiewaswie.nl zijn de plekken met de bron informatie. En dan heb je geni.com wikitree en familysearch die aan het bouwen zijn aan de globale familie stamboom. Maar het is nog werk in uitvoering en nog niet alles is alles is onderbouwd met bronnen. De volgende stap is bewijzen met DNA.

Jeroen M.W. van Dijk

Zoekakten en WWW zijn geen bronnen maar zoekmachines @ Jeroen.

De bronnen zijn http://www.familysearch.nl en de archieven al dan niet digitaal.

ien lejeune

vervallen, zie verder website VNG.

Marianne Christina

Stefan Lambregts


Ik heb wel eens begrepen, dat identiteitsfraude ontstaat als er (naast de gebruikelijke naw gegevens) ook het Burgerservicenummer bekend is bij degene die fraudeert.

Mij is niet bekend dat een dergelijk nummer op de gezinskaart vermeld staat zodat het gevaar voor "echte fraude" niet zo groot zal zijn.

Peter WelterPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu