stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » VNG adviseert om gezinskaarten offline te halen


Profiel afbeelding

Het enige wat ik op dit punt wel eens heb gehoord is het bestellen van allerlei spullen op iemands naam, waar dan gepeperde rekeningen en incasso's van komen; dat is op zich ellendig genoeg natuurlijk. Met geboortedatums, adressen en banknummers moet je dus wel oppassen.

Leo Bijl

vervallen, zie verder website van het VNG.

Marianne Christina

De wet wordt in mei van kracht, waarom het al maanden van te voren eraf halen.

Ik had nog een paar gezinskaarten nodig van het archief Alkmaar, marinemensen en landbouwers die van

Zeeland naar de IJsselmeerpolders vertrokken waren, nu niet meer op te vragen.

Baal er toch wel een beetje van.

Rian Capello

Leo, Is dat geen spijkers op laag water zoeken? Op gezinskaarten staan toch geen gegevens over een bankrekening en/of een BSN nummer?

Hoe kan je dan misbruik maken van de getoonde gegevens op die gezinskaart?

Peter Welter

Dat is natuurlijk ook heel erg betrekkelijk; ik heb nog nooit gehoord dat een geval van identiteitsfraude zou zijn voortgekomen uit misbruik van een genealogie, zelfs niet vanaf internet, maar de archieven moeten nu eenmaal voldoen aan de nieuwe, scherpere wetgeving die er straks aankomt. Als je als kind van 3 voorkomt op een gezinskaart en je bent nu 88 dan woon je ook niet meer op het adres op die kaart Zeer verbaasd. Maar wet is wet.

Leo Bijl

Ik heb er geen problemen mee dat de gezinskaarten offline gehaald worden, als ik maar wel deze fysiek in het archief kan inzien voor mijn onderzoeken. 

Waar ik me meer zorgen over maak is de steeds groter worden de invloed van de Mormonen uit Salt Lake City. Veel onschuldige websites linken alles door naar "Identity Harvesting" van deze kerk. Ik ben daar veel geweest om ook eens te zoeken als ik toch daar was. Maar je wilt niet weten wat ze daar allemaal hebben. Het nieuwe DNA testje dat te koop is gaat echt niet alleen vertellen wie je familie is, maar de resultaten verdwijnen ook in de DNA bank in SLCity.

Dit alles even in het beeld van de privacy bekijken graag.

Ad

Ad Bakker

@Ad laten we vooral blij zijn dat de mormonen de archieven zijn langs gegaan en nog steeds hebben ze contracten lopen bij de archieven om gegevens te filmen.

Mijn ervaring is zelfs zo dat bepaalde archieven zoek zijn of vernietigd. De mormonen hebben dan wel de films nog.

Nee ik maak me helemaal niet druk. 

Wel wil ik graag weten wat je bedoelt met onschuldige websites.

ien lejeune

Ik begrijp uit de discussie dat de angst is dat er identiteitsfraude wordt gepleegd op basis van 'gestolen' gegevens uit gezinskaarten. Uit mijn eigen onderzoek -met name bij het regionaal archief Alkmaar en het Noord Hollands Archief- weet ik dat gezinskaarten al jarenlang online te raadplegen waren/zijn. Dat betekent dat (geautomatiseerd) 'misbruik' allang heeft plaatsgevonden. Voor de leken op dit gebied: als een datacrimineel persoonsgegevens vindt, gaat 'ie ze eerst verzamelen, en pas later misbruiken. Wij horen in de media als er ergens gehackt is, maar wij associeren die hacks gewoonlijk niet met (bijvoorbeeld) spam die ons pas 5 jaar later bereikt.

Als mosterd na de maaltijd nu ineens data offline halen die al minstens tien jaar online was, is ongelofelijk naief, omdat het totaal van alle gezinskaarten een statische hoeveelheid data is. Je kunt er gevoeglijk vanuit gaan dat een heel behoorlijk percentage allang gekopieerd en elders verzameld is, en dat je dus de datacriminelen de wind niet uit de zeilen neemt –in tegenstelling tot de (amateur-) genealogen die in die data grasduinen.

Bescherm liever de persoonsgegevens van alle abonnements-accounts, archiefsites en Digi-ID (nog) beter...

Rob Koch

Hallo Rob, Ik ben al sinds 2002 bezig met mijn familiegeschiedenis. Sindsdien heb ik al vele uren doorgebracht in het Stadsarchief Amsterdam en andere archieven in het land. Het eerste wat ik in Amsterdam leerde was, de gezinskaarten te zoeken en te printen. Landelijk heb ik veel gegevens opgezocht in bijv. het Bevolkingsregister en allerlei andere bestanden die vrij waren om in te zien. Ik ben het daarom ook volledig met jou eens.. 

Laten we ons boerenverstand maar eens gebruiken zou ik zeggen en verzin niet steeds nieuwe regeltjes. Er zijn wel ernstiger zaken om ons druk over te maken,

Andre van Elmpt

Ben het er helemaal mee eens @Rob [e-mailadres verborgen] In de 17 jaar dat ik bezig ben heb ik ook al veel archieven bezocht wel is het zo dat gegevens vd gezinskaarten moeten worden gecontroleerd aan de hand van de primaire bronnen.

ien lejeune

Uiteraard.. Primaire bronnen zijn het allerbelangrijkste. Gezinskaarten zijn wel een fijn middel om na een dood spoor weer op gang te komen met je onderzoek.

Andre van Elmpt

| Op gezinskaarten staan toch geen gegevens over een bankrekening ...?

Pas op!  Het is bijvoorbeeld vrij gebruikelijk dat banksites de "meisjesnaam van uw moeder" vragen als extra identiteitscontrole.

sprangers

Het gaat hier om gegevens van mensen die minimaal 78 jaren jong zijn.  Je kan dus nu zien waar en wanneer ze geboren zijn, vader en moeder en oudere broers en zussen. Identiteitsfraude vindt (meestal) plaats met gegevens van personen die jonger zijn.

De gezinskaarten zijn waardevol voor mij omdat je dan woonplaatsen op kan pikken, zeker als het gaat om personen met beroepen waardoor ze niet lang op één plaats verbleven.

Maar ook nog levende personen van 78+ hebben recht op privacy.

ps: ben wel benieuwd wat ze gaan doen met geboorte- trouw- en overlijdensadvertenties en artikelen over personen die bijvoorbeeld een jubileum vieren of gehuldigd worden.

Rian Capello

Voor de familieadvertentie is toestemming gegeven. En vallen niet onder de archiefwet. Het probleem of situatie van de stambomen en gezinskaarten is dat er meer informatie instaat dan alleen bij de familieadvertenties. Na publicatie in algemeen toegankelijke nieuwsbronnen wordt geacht dat de plaatser de benodigde vrijstellingen heeft om deze gegevens te mogen publiceren. Nu is bij de gezinskaarten deze toestemming niet vooraf gevraagd en soms ook ondoenlijk om dat achteraf de benodigde toestemming te verkrijgen.   

Jeroen M.W. van Dijk


@Jeroen ik heb geen toestemming gegeven om een familieadvertentie van mij digitaal op het web te zetten.

ien lejeunePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu