stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Van Klynstra tot Z.K.H. prins De Bourbon de Parme



Profiel afbeelding

Vandaag is Hugo Klynstra definitief ZKH prins Hugo de Bourbon de Parme geworden. Ik heb daar een paar vragen over.

Ten eerste: kan een gewone burger zomaar in de Nederlandse adelstand worden verheven?

Ten tweede: hij is de oudste zoon van Carlos: gaat hij nu vóór op zijn wettige kinderen? Bijvoorbeeld de hertogstitel die Carlos heeft?

En ten derde ('t zal wel, want de Hoge Raad kletst niet uit de nek): hebben alle buitenechtelijke en niet-erkende kinderen nu het recht op naamswijziging? En zo ja, geldt dat postuum ook voor mijn buitenechtelijk en niet-erkende voorvader en dus ook voor mij...Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

? (Volgens mij is de familie Van Lippe-Biesterfeld dan ook wat telgen rijker...)

Ruud Poortier - 28 feb 2018 - 23:23

Het lijkt me niet echt simpele materie en ik vrees dat er aan een heleboel criteria voldaan zal moeten worden en dat er ook een goedgevulde buidel zal moeten zijn voor de rechtszaken.

 

Niet echt een antwoord op je vragen, sorry, maar gewoon mijn mening.

Annemarie57 - 1 mar 2018 - 14:17

Misschien worden je vragen in dit artikel beantwoord. Zie hier. Even googelen levert overigens nog veel meer artikelen op.

Johanna C. - 1 mar 2018 - 15:02

Dankdank. In Trouw van vandaag staat ook een verhelderend stukje. Ik had gemist dat er ergens al een rechterlijke uitspraak was geweest. Maar dan nog. Carlos is not amused, maar ervaart nu wel de gevolgen van zijn gedrag...Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ruud Poortier - 1 mar 2018 - 15:43

Ook Carlos is een mens en tja dat kan gebeuren, maar volgens mij was het toen bekend dat de moeder van Hugo en Carlos een verhouding hadden, ook kan ik me herinneren dat er veel te doen was toen het jochie geboren werd, hij zou nooit een lid van de koninklijke familie worden dat zou een beslissing geweest zijn van Hugo's moeder. Is dat al openbaar gemaakt??

Paula Hartman - 1 mar 2018 - 21:35

Mensen, kalm aan a.u.b. Géén reden voor allerlei overhaaste conclusies, en veel-te-kort-door-de-bocht-redeneringen. Ook bijvoorbeeld die vraag "...zomaar in de Nederlandse adelstand worden verheven?" is hier eigenlijk niet aan de orde, en ook "geldt dat postuum ook voor mijn buitenechtelijk en niet-erkende voorvader" is een beetje te haastig, allemaal. Rustig blijven en kalm onderzoeken wat er allemaal een rol speelt, net als bij uw stamboom.

Als u een beetje serieuze genealoog / stamboomonderzoeker bent, dan weet u dat genealogie in principe ("op de klassieke manier") niet zomaar draait om vader, moeder en kinderen, maar specifiek om de vraag wie volgens het personen- en familierecht vader, moeder en kinderen "van elkaar" zijn: juridisch dus, volgens het recht. En dat is in duizenden gevallen simpelweg niet hetzelfde als in het gewone alledaagse spraakgebruik. Niet voor niets hebben veel genealogische softwareprogramma's, vooral Amerikaanse, een beetje "moeite met de moderne tijd", waarin allerlei samenlevingsvormen voorkomen, en waarin feitelijk ("sociaal") ouder zijn, biologisch ouder zijn en juridisch ouder zijn in steeds meer gevallen uit elkaar kunnen lopen. Als ouders en kinderen tot elkaar in een relatie staan volgens het familierecht, noemt het recht dat een "familierechtelijke betrekking" - en dat is niet hetzelfde als de afstamming die wij allemaal puur biologisch kennen, nee, die ontstaat alleen in situaties die het recht zelf zo omschrijft. - In dit geval van Hugo Klynstra zijn "adel" en "naam" goed beschouwd alleen maar bijkomstigheden.

Wat in het spraakgebruik een vader of moeder of iemands kind is, weten wij allemaal; daar hebben wij allemaal een idee bij. Maar of iemand juridisch gezien, volgens het recht, ook vader of moeder of iemands kind is, bepaalt de wet, nl. boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Kijkt u maar eens: http://wetten.overheid.nl/BWBR0002656/2018-01-01#Boek1_Titeldeel11_Afdeling1 . Juridisch vader ben je bijvoorbeeld o.a. als je ten tijde van de geboorte van de baby bent getrouwd met de moeder (dat kan dus heel goed een ànder dan de echte biologische vader zijn!), of het kind hebt erkend (idem; heel vaak een ànder dan de biologische vader), of hebt geadopteerd (in principe altijd een ander dan de biologische vader), of van wie de rechter "het vaderschap heeft vastgesteld" (en dat kan zelfs gebeuren als de betreffende man overleden is).

Hier was het geval: de biologische vader van Hugo Klynstra, Carlos prins de Bourbon de Parme, heeft zijn zoon domweg niet willen erkennen (let op: erkennen betekent puur en alleen "juridisch de verantwoordelijkheid van een vader op je nemen, voor zorg en opvoeding"; het heeft niets te maken met de vraag of je de biologische vader bent of niet!). Hugo was dus biologisch zijn zoon, maar er is nooit een familierechtelijke betrekking ontstaan, doordat Carlos niet wilde erkennen: Carlos is dus juridisch niet zijn vader geworden toen, en Hugo juridisch niet zijn zoon. 

Vroeger was dat voor alle partijen een geval van ""niets aan te doen" : als een man met de ene vrouw getrouwd was, mocht hij juridisch niet bij een àndere vrouw een kind erkennen (meestal loste zich dit op in omgangsafspraken en financieel ondersteunen). Tegenwoordig hebben we in het recht dus die gerechtelijke vaststelling van het vaderschap: een rechter kan voorbijgaan aan de weigering van een man om een kind te erkennen, en gewoon vaststellen dat man X juridisch de vader is van kind Y; dus dan is er een familierechtelijke betrekking en juridisch ouderschap. Hier ging dat ook zo: op 1 april 1999 heeft de rechtbank Zutphen gerechtelijk vastgesteld dat Carlos vader is van Hugo, dus: juridisch de vader is van Hugo. De rest was voor Hugo en een goede advocaat niet moeilijk, maar wel veel geduld (allerlei hogere rechters).

Als u gewoon wilt doen zoals een goede genealoog, stel u dan niet tevreden met allerlei gegis-uit-de-3de-hand, sappig Story / Weekend / Privé-achtig geroddel, rare veronderstellingen, wilde ideeen of zelfs samenzweringsgedachten, maar ga zoveel mogelijk zelf op zoek naar de bron. In dit geval dus de bron van alles, de uitspraak hierover van de Raad van State: https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=94203 .

Het bijbehorende persbericht leest u hier https://www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/tekst-persbericht.html?id=1120&summary_only=&category_id=8  ; citaat: "

Hugo Klynstra krijgt achternaam De Bourbon de Parme en de titel 'prins'

Woensdag 28 februari 2018

De toenmalig minister van Veiligheid en Justitie heeft het verzoek om de achternaam van Klynstra te wijzigen in De Bourbon de Parme terecht ingewilligd. Dat blijkt uit een uitspraak van vandaag (28 februari 2018) van de hoogste bestuursrechter, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat betekent dat Klynstra de achternaam van zijn vader Carlos prins de Bourbon de Parme krijgt. Ook mag hij de titel 'prins' en het predicaat 'Koninklijke Hoogheid' voeren. Om de naamswijziging officieel door te voeren, is eerst nog wel een zogenoemd koninklijk besluit nodig.

Om twee redenen heeft Klynstra recht op de wijziging van zijn achternaam in De Bourbon de Parme en de bijbehorende titel en het bijbehorende predicaat.

Wijziging van de achternaam

In het Burgerlijk Wetboek staan de voorwaarden voor een wijziging van de achternaam. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de minister terecht heeft besloten dat Klynstra aan die voorwaarden voldoet. De rechtbank in Zutphen heeft in 1999 het vaderschap van Carlos prins de Bourbon de Parme 'gerechtelijk vastgesteld'. Dat hij het vaderschap niet heeft erkend, is niet van belang.

Titel en koninklijk predicaat

Uit het Nederlandse adelsrecht volgt dat wijziging van de achternaam automatisch tot gevolg heeft dat adeldom overgaat. Klynstra mag door de naamswijziging dan ook de titel 'prins' en het predicaat 'Koninklijke Hoogheid' voeren. Carlos prins de Bourbon de Parme is in 1996 ingelijfd in de Nederlandse adel. Hierbij zijn de prinselijke titel en het koninklijk predicaat toegekend aan hem en zijn mannelijke nakomelingen. Daardoor geldt het Nederlandse adelsrecht en gaan de titel en het predicaat met de naamswijziging automatisch over op Klynstra. Voor de Nederlandse Wet op de adeldom maakt de manier waarop het vaderschap van het kind is vast komen te staan niet uit, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak.

Geen lid van het Koninklijk Huis De Bourbon de Parme

De naamswijziging heeft niet tot gevolg dat Klynstra nu ook lid wordt van het Koninklijk Huis De Bourbon de Parme. Dat is een privéaangelegenheid van het Huis zelf. En daar gaat het Nederlandse adelsrecht niet over.

Achtergrond

Hugo Klynstra is geboren in 1997. Hij is de buitenechtelijke zoon van Carlos prins de Bourbon de Parme. Bij zijn geboorte kreeg hij de achternaam van zijn moeder, Klynstra. Toen hij meerderjarig werd, verzocht hij de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie om de naamswijziging. De minister willigde dat verzoek in 2015 in. De rechtbank Den Haag bepaalde in november 2016 dat de bezwaren van Carlos prins de Bourbon de Parme en het Koninklijk Huis De Bourbon de Parme tegen de naamswijziging niet konden slagen. De Afdeling bestuursrechtspraak bevestigt dat oordeel van de rechtbank in de uitspraak van vandaag.

Lees hier de volledige uitspraak met zaaknummer 201609884/1."

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 2 mar 2018 - 16:43

De moeder is niet overleden zoals vermeld in de media en stambomen (2010 fout zie Klynstra)

Marianne Christina - 2 mar 2018 - 19:36

Ik zal wel op wat (lange)tenen gaan staan maar ik begrijp niet waar men zich druk over maakt, het interesseert mij helemaal niets dat jongetje Klynstra nu een andere naam + titel heeft/mag dragen. 

Frank Schotting - 6 mar 2018 - 13:55


Advies gevraagd per telefoon hoe u het beste geholpen zou kunnen worden zie contactpagina van de Hoge Raad van Adel in Nederland, zie Den Haag: Uw vraag per e-mail, m.a.w. schriftelijk graag, veel succes toegewenst.

Marianne Christina - 12 mar 2018 - 12:47







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu