stamboomforum

Forum logoNieuws en updates » Artikel over struikelstenen (Stolpersteine)



Profiel afbeelding

Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten.

https://www.vprogids.nl/extra/specials/zomerspecials/struikelstenen.html

Stefan Lambregts - 18 jul 2020 - 17:35

Als bewoner van de voormalige Jodenbuurt verwonderd het me al een hele tijd dat ik maar zo weinig struikelstenen zie in mijn buurt. Uit het blok huizen waar ik als kind gewoond heb zijn veel mensen weggevoerd en daar heb ik maar 3 struikelstenen kunnen ontdekken, in de rest van de buurt zijn me geen struikelstenen opgevallen. Dit komt waarschijnlijk omdat er geen familie van deze mensen is overgebleven en de huidige bewoners zich daar niet van bewust zijn. Trouwens hele wijken zijn bij ons afgebroken voor de Metro en het Stadhuis en daar woonde dus de meerderheid van de weggevoerde Joden want ik kan me de lege huizen en ruines uit mijn jeugd nog goed herinneren. Veel werd afgebroken en degenen die in de nieuwe huizen kwamen te wonen wisten niets over de vorige bewoners. Het steekt me dus dat al die weggevoerde mensen vergeten zijn want (echt) niemand kent hun naam nog. 

Graag zou ik in mijn buurt iets zien om al die mensen te gedenken, bijvoorbeeld een struikel stoepsteen o.d. met daarop de vermelding dat " in deze straat (of gracht  of plein)  zijn .... mensen weggevoerd en ...omgekomen, te vinden op website........ waarop hun adres, naam en verdere gegevens vermeld staan". Volgens mij zijn al deze gegevens  nog wel beschikbaar in de archieven.

Het zal veel werk zijn maar dan wordt er pas echt recht gedaan aan al die naamloze slachtoffers.

met vriendelijke groet,

Hanna Roosendaal

Hanna Roosendaal - 24 jul 2020 - 13:15

Dat is natuurlijk vreemd en jammer dat er nog geen Struikelstenen zijn geplaatst.

Om een aanvraag te doe, hoeft dit niet "familie" aan te vragen, volgens mij kan dit iedereen doen.
In vele plaatsen is er vaak een stichting struikelsten die dit voor een plaats of wijk een aanvraag regelt en organiseert. Zij proberen dan eventuele familieleden op te sporen. Er is een overkoepelende organisatie voor Nederland https://stichting-stolpersteine.nl/?lang=en  (zit in Amsterdam.) 
In dit verband heb ik veel geholpen om familieleden op te sporen.
Via het archief van Amsterdam kan je heel makelijk vinden welke families in een bepaalde straat hebben gewoond.

Als ik je hiermee kan helpen, latt het me weten.

Met vriendelijke groeten,Robert Meijler

Rob Nic - 26 jul 2020 - 20:46

Er is een lange wachttijd voor de realisatie van een Stolperstein gezien het aantal aanvragen bij de kunstenaar. Ik meen dat een officiële gedenksteen ca 120 euro kostte, maar dat was enkele jaren geleden.

Een ander initiatief dat ik in Amsterdam heb gezien was bij de Nieuwe Keizersgracht. Daan heeft men aan de walkant van de Keizersgracht t.o elk huis waar toen Joodse bewoners verbleven borden aangebracht met de gegevens van de bewoners. Zie

https://www.joodsamsterdam.nl/nieuwe-keizersgracht/

Ben Wegman - 26 jul 2020 - 21:56

Ben sedert een jaar van België naar Duitsland (Keulen) verhuisd...   Tot zowat anderhalf jaar geleden had ik zelfs geen weet van wat een

"struikelsteen" was...  Bij het wandelen door de stad en buitenwijken is het mij stilaan opgevallen hoeveel struikelstenen er hier bestaan en

naar mijn mening zijn die er geplaatst  op initiatief van de stadsdiensten........;

Dirckx Ren? - 27 jul 2020 - 14:23

Die Stolpersteine sind ein Projekt des Künstlers Gunter Demnig, das im Jahr 1992 begann. Mit im Boden verlegten kleinen Gedenktafeln, sogenannten Stolpersteinen, soll an das Schicksal der Menschen erinnert werden, die in der Zeit des Nationalsozialismus verfolgt, ermordet, deportiert, vertrieben oder in den Suizid getrieben wurden.

Vertaling lever ik graag bij. Hier in Duitsland zijn de Stolpersteine overal te vinden.

Wikipedia levert nog veel meer informatie.

Frans Zantvoort - 3 aug 2020 - 16:32

Goedendag Struikelstenen kunnen door iedereen aangevraagd worden. De kosten ervoor zullen wel betaald moeten worden. Zijn volgens mij 150 euro per steen. Bij ons in lochem worden 31 oktober bij 2 huizen stenen neergelegd. Beste is om met de joodse gemeenschap contact te leggen en met de gemeente. 1 voorwaarde is er wel dat de huidige bewoners van het pand toestemming dienen te geven.

Uitgeschreven lid - 5 aug 2020 - 10:09

Naast het aanvragen van een Stolpersteine is er ook een mogelijkheid om een naam te adopteren van een weggevoerde en vermoorde Joodse inwoner van jouw woonplaats/wijk/straat die in het Namenmonument in Amsterdam wordt opgenomen.: https://www.holocaustnamenmonument.nl/nl/bouw-mee/adopteer-een-naam/ Op die manier wordt zijn/haar naam ook niet vergeten en blijft genoemd worden.

Marco Sol - 5 aug 2020 - 11:33

Mooie gedachte om in de door genoemde buurt in Amsterdam struikelstenen te plaatsen. Het afgelopen jaar heb ik een artikeltje geschreven in de Ouderkrant  in Rotterdam over het voormalig Brabants Dorp. Het dorp was een nooddorp voor de Rotterdammers die vanwege het bombardement van mei 1940 geen huis meer hadden. Een deel van hen kreeg een noodwoning in het dorp. In de jaren 60 van de vorige eeuw is het dorp afgebroken, op die plek is het winkelcentrum Zuidplein gebouwd. Vanuit het dorp zijn een groot aantal Joden weggevoerd naar Westerbork en van daaruit naar de vernietigingskampen. Naar aanleiding van mijn artikel heb ik een aantal mensen bereikt, die ergens in of om het winkelcentrum Zuidplein een plek willen inrichten met struikelstenen. Ik heb begrepen dat het ontbreken van de oorspronkelijke huizen geen belemmering behoeft te zijn voor het plaatsen van stenen. We hopen een en ander gerealiseerd te hebben in 2021. groet Peter Hartog

Peter Hartog - 6 aug 2020 - 07:43

Vorig jaar heb ik overlijdens helpen registreren van de bevolkingsregisters die nog openbaar komen in Gelderland en daar zitten ook de oorlogsjaren tussen. Als je die families ziet die zijn afgevoerd krijg je het spontaan koud. Van een aantal uit mijn regio heb ik toen hun geschiedenis gelezen en een aantal van hen hadden ook een stolperstein gekregen. Prima idee dus om meer uit te zoeken over de Joodse families en hen te herdenken, maar als deze overlijdens openbaar komen is het makkelijker zoeken, aangezien de overlijdensplaatsen een ieder welbekend zijn.

Ruumpol - 6 aug 2020 - 17:08

Ter aanvulling: als ik me goed herinner worden de overlijdens van deze mensen pas in 1951 in het bevolkingsregister vermeld. Blijkbaar was toen de informatie pas officieel bekend.

Ruumpol - 6 aug 2020 - 18:10

k,woon in een nieuw buurtje in Amsterdam(Oosterdokseiland)dus geen weggevoerde Joden of Gypsy, s aldaar, (wel enkele verzetsstrijders neergeschoten  ,meen ik )maar er komt wel een nieuw plantsoen (schuin  tegenover het Conservatorium)

Misschien daar een gigantische ;struikelsteen neerleggen met alle namen van alle mensen(Joden, Gypsy,s en toevallige voorbijgangers) die  in die dagen in Amsterdam zijn vermoord?

Claudi Verhoeven - 9 aug 2020 - 14:26

Goedemiddag,

Misschien dat de site van Max van Dam op het internet nog wat duidelijkheid oplevert die heeft heel veel Joodse families in kaart gebracht.

Hij woont in Israel Even Google kijken

 

Groeten  van Henk Rademakers

Henk Rademakers - 17 aug 2020 - 15:30

In het archief amsterdam : https://archief.amsterdam/inventarissen/details/5009/withscans/0/findingaid/5009/start/0/limit/10/flimit/5/path/5 kun je nog. 100.000 namen vinden van omgekomen joden uit Nederland 

Henk Timmers - 24 aug 2020 - 22:33

Het plaatsen van Stolpersteine of struikelstenen is in Nederland in eerste instantie een zaak van particulier initiatief. Ik heb af en toe wel meegewerkt aan onderzoeken om uit te vinden om welk huis het precies ging, of welke gegevens er te vinden waren over de bewoners. Die gegevens werden dan weer vaak verwerkt op de website www.joodsmonument.nl. In principe staat het iedereen vrij om zich in te zetten voor het plaatsen van Stolpersteine, maar naast de praktische kant (de steen moet in het plaveisel worden geplaatst, een gemeentelijke zaak), zijn er ook kosten aan verbonden. In een aantal gevallen waren het de huidige bewoners van het huis, die uitgevonden hadden dat uit hun huis mensen waren weggevoerd naar een kamp en niet waren teruggekeerd.

Hans van Felius - 1 sep 2020 - 19:03

of gewoon op https://www.joodsmonument.nl/nl/  kijken!

Liesbeth Molenberg - 2 sep 2020 - 14:45

Ja ook ik heb in 2017 al een aanvraag ingediend voor 2 struikelstenen voor Amsterdam oost maar tot op heden nog geen

reactie gehad wanneer dit gaat gebeuren.

D. Keizer - 3 sep 2020 - 12:20


Er zijn in Nederland meerdere initiatieven om Stolpersteine te plaatsen. Veelal bestaande uit individuele personen die samenwerken in de vorm van bv. een Stichting. In Twente is de Stichting Levend Verleden Oost Nederland daar mee bezig met werkgroepen voor het daadwerkelijk plaatsen van de Stolpersteine in Enschde, Hengelo en Almelo. Ik deel aan de werkgroep Stolpersteine Almelo. Jaarlijks plaatsen we per stad ca.  25 Stolpersteine voor slachtoffers van het nazi regime. Financiering door: nabestaanden,  donaties en giften.

Joop Israel - 4 sep 2020 - 19:22







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu