stamboomforum

Forum logoActualiteit en nieuws » Mamamito: Ontdek alle moeders waaruit jij groeide (tm 31-8-2020 aanmelden)


Profiel afbeelding

Voor wie het nog niet gezien had: tot 31-8-2020 kun je je nog opgeven voor het wetenschappelijke onderzoek van MamaMito. https://mamamito.be/

"Wetenschappers zijn op zoek naar verre moederlijke of maternale verwanten om hun Mito-DNA met elkaar te vergelijken. Met jouw deelname doe je mee aan de kruisbestuiving tussen genealogie, biologie en geneeskunde en help je de huidige kennis van deze wetenschappen uit te breiden. Daarmee is MamaMito een schitterend voorbeeld van burgerwetenschap of citizen science, waarbij burgers meehelpen aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek."  

[..]

"Het wetenschappelijk doel van MamaMito is het vinden van verre maternale verwanten op basis van archiefbronnen. Waarom? Omdat deze verwantschappen bijzonder interessant zijn voor genetici en biologen. Een eigenaardig stukje DNA, het mitochondriaal DNA (Mito-DNA), krijg je enkel mee via de moeder en dus volgt de overerving van het Mito-DNA de maternale lijn. Twee maternale verwanten moeten dus (nagenoeg) hetzelfde Mito-DNA hebben. ​Maar hoe snel verandert het Mito-DNA? Kloppen die papieren stambomen ook biologisch? Welke genetische variatie op dit Mito-DNA is er aanwezig in Vlaanderen? Op die vragen wil MamaMito een antwoord door verre maternale verwanten te vinden die bereid zijn om een Mito-DNA-test te ondergaan (onder het toezicht van de ethische commissie van de KU Leuven en enkel en alleen voor wetenschappelijk onderzoek)."

[..] 

Hoofdonderzoeker en projectleider is Prof. dr. Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw). Maarten is internationaal een autoriteit in genetische genealogie, de discipline die stambomen combineert met genetische gegevens. 

 

Aanmelden is zo gepiept (let wel: tot 31-8 mogelijk)

Zelf heb ik in ongeveer een uurtje tijd de gegevens van mijn (al bij mij bekende) 8 voormoeders ingevuld. En de check door het Mamamito-team is een paar dagen later al bijna klaar. Ik moest nog even een paar scans van dopen (voor 1811) uploaden: een link naar bv. allefriezen,nl waar ze niet direct zelf de doopacte kunnen inzien, is onvoldoende voor de controle.

Nu afwachten of ze me selecteren voor het Mito-DNA onderzoek.

Meer info (incl een webinar) via bovenstaande link en een leuke intro op youtube: https://youtu.be/_PBuonrweR8

Matthijs Vonder

Matthijs,

Je zei: "Ik moest nog even een paar scans van dopen (voor 1811) uploaden: een link naar bv. allefriezen,nl waar ze niet direct zelf de doopacte kunnen inzien, is onvoldoende voor de controle."

Van een van mijn voormoeders heb ik een screenshot ingestuurd van de site van het gemeentearchief Rotterdam waarin alle details van een overlijden in 1898. Niet de akte zelf dus. Dat screenshot is geaccepteerd.

Peter Miebies

“Deelnemers kunnen hun maternale stambomen ingeven, uitbreiden, laten valideren en verwanten laten zoeken tijdens de eerste zes maanden van het project: van maart 2020 tot en met augustus 2020.”

Dus als u nog mee wilt doen: u hebt nog een dag of 10. Maar wellicht vindt dit Leuvens project ergens in Nederland nog navolging?

Daan Eras

Op donderdag 19 september 2019 werd in Tiel het symposium ‘Dochters van Eva’ gehouden. Het werd georganiseerd door de afdeling Betuwe van de NGV en was gewijd aan mitochondriaal DNA. Voorafgaand aan het symposium kon je je mitochondriale haplogroep plus je maternale stamreeks insturen. De analyse van die gegevens kun je nakijken in het speciale mtDNA themanummer van Gens Nostra (2019-5)

Uitgeschreven lid

Voor wie overweegt mee te doen: je kunt nog 2 dagen invoeren en validatie aanvragen (tot en met 31-8-2020).

Het koste mij minder dan een uurtje (maar ik had alle gegevens incl scans al verzameld). 

@Peter, dank voor je tip!

Matthijs Vonder

Jammer dat dit bericht pas op 3 september binnenkwam. Ik heb mijn haplogroep en alle gevraagde gegevens, maar helaas te laat. Vriendelijke groet

M.J. Verheijen-Blomme

Inderdaad jammer dat deze melding pas 1 sept. binnenkwam.

ien lejeune

Vijgen na Pasen?

Avesoete

jammer dat de mail pas 4/9 binnenkwam!!!!!!

heb mijn moeder, moeder lijn tot 5 generaties ca. 1780 uitgezocht. 

Ruud Braams

Ik denk dat jullie niet goed opgelet hebben. Het bericht is op 11 augustus al geplaatst. Ik heb in mijn inbox nog het Nieuwsbulletin 2020-34 d.d. 18-08-2020 staan. En daarin wordt het bericht van 11 augustus al vermeld. Misschien hebben jullie eroverheen gelezen?

Johanna C.


Je hebt helemaal gelijk @Johanna maar dan had dit draadje er nu niet in hoeven staan, toch?

ien lejeunePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu