stamboomforum

Evenementen » Wanneer trouwden uw grootouders?

Wanneer trouwden uw grootouders? wordt georganiseerd door HCC.

Beschrijving

Wanneer trouwden uw grootouders?

Dat is een vraag die men op 7 maart in Expo Houten kan stellen aan de interessegroep Stamboomonderzoek van de grootste computerclub van de Benelux, HCC.

Stamboomonderzoek of Genealogie is een boeiende, maar ook verslavende hobby. Eenmaal begonnen wil men steeds meer weten van de familie, maar ook van de historie rondom de voorouders. Genealogie is in één woord familieonderzoek. Mensen die deze hobby of is het wellicht wetenschap? beoefenen verzamelen gegevens van hun voorouders, zoals namen, data, plaatsen en vinden zo uit wie ze waren, wat ze deden, hoe ze leefden en waar kwamen ze vandaan? Deze gegevens uit de Burgerlijke Stand zijn op verschillende plekken te vinden en vastgelegd. De akten van de Burgerlijke Stand worden gescand én geindexeerd. Die indexen worden vervolgens weer op internet gezet en zo zijn ze dan door een familieonderzoeker te vinden.

Wat hier van belang is is de wettelijke openbaarheidstermijn. Uit de Burgerlijke Stand mag pas na 50 jaar een overlijden openbaar worden gemaakt. Voor huwelijken geldt een termijn van 75 jaar en geboorten zijn pas na 100 jaar openbaar. Dat wordt een minder probleem wanneer men zelf in bezit is van geboortekaartjes, huwelijksaankondigingen en rouwkaarten. Het is dus zaak om dat soort informatie bij familie op te vragen.
Dus is het 75 jaar of langer geleden dat iemands grootouders trouwden dan bestaat er een kans dat de aankondiging daarvan is te vinden.
Tijdens de HCC!kennisdag in Houten laten de stamboomonderzoekers zien hoe en waar die akten nu of in de nabije toekomst te vinden zijn.

Daarnaast worden er een tweetal lezingen gegeven. John Glaser, bestuurslid van HCC!genealogie geeft een lezing met als titel ‘Genealogie en Internet’ en bestuursadviseur Fred Baltus geeft een wat meer algemene lezing met als titel ‘Genealogie’.

Nog meer onderwerpen
Op de HCC!kennisdag geven ook andere groepen van HCC acte de presence. Van 10.00 tot 15.00 uur kan men op 7 maart a.s. in Expo Houten terecht bij ruim 20 presentaties en demonstraties van onder andere Drones, Modelbaanautomatisering en voor de jeugd is er een Roboticahoek. Op het Kennisplein zijn twee nieuwe groepen Android en Domotica-IoT aanwezig. Android is veruit het populairste besturingssysteem voor smartphones en tablets. Bij Domotica-IoT kan men zich laten informeren over het slim maken van de woning. Daarnaast zijn aanwezig de interessegroepen: FotoVideo, Programmeren, Windows, Flightsim (complete cockpitopstellingen), Trainsim (simulatie software), Genealogie, ECS (digitaal rijden en beginnen met iTrain), Compusers (muziek: Ubuntu studio, roli-kit en VCV rack, diverse muziekprogramma's, Webontwerp, Linux, Windows 10 en MS Office, Applehome kit), 3D en het Videoteam.

HCC!kennisdag
7 maart 2020, van 10.00-15.00 uur
Expo Houten, Meidoornkade 24
Gratis parkeren en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Toegang to het Kennisplein is gratis, voor de presentaties wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Meer info: https://genealogie.hcc.nl/agenda/year.listevents/2020/03/07/-.html

Steekwoorden:

Datum/tijd

zaterdag 07-03-2020 om 10:00 - 15:00   Calender

Locatie

Expo Houten
Meidoornkade 24, Houten


Bezoekers

Komt u?

Er zijn nog geen Stamboom Forum leden die hebben aangegeven of ze wel of niet naar dit evenement toe gaan.


Let op: lees de beschrijving van het evenement goed! Het kan zijn dat inschrijving voor het evenement vereist is! Door op het Stamboom Forum aan te geven dat u komt, heeft u zich nog niet ingeschreven bij de organisator!